archived page

Predsednik republike odlikoval Tonyja Petkovska

Ljubljana, 12.9.2012  |  sporočilo za javnost, govor


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval Tonyja Petkovska, za pomemben prispevek k ohranjanju slovenske narodne skupnosti v Clevelandu ter njene notranje povezanosti in vitalnosti.

Predsednik je v nagovoru ob vročitvi odlikovanja izpostavil, da si je Tony Petkovsek v Združenih državah Amerike z dolgotrajnim delom in polno privrženostjo slovenskim kulturnim vrednotam zagotovil status slovenske legende. Njegov prispevek moramo po besedah predsednika v Sloveniji razumeti, ceniti, spoštovati in ga tudi dojeti v našem globaliziranem svetu.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval Tonyja Petkovska (foto: Tina Kosec/STA)


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na slovesnosti z vročitvijo odlikovanja Red za zasluge Tonyju Petkovsku
Ljubljana, 12. september 2012


Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval Tonyja Petkovska (foto: Tina Kosec/STA)Spoštovani odlikovanec,
spoštovane gospe in gospodje,

dovolite mi nekaj kratkih neformalnih besed dodatno k obrazložitvi, ki smo jo ravnokar slišali. Tony Petkovsek je slovenska legenda v Združenih državah Amerike. Svoj položaj legende si je zagotovil z dolgotrajnim delom in polno privrženostjo slovenskim kulturnim vrednotam. Izkazuje privrženost plemenitim človeškim vrednotam, kot so prostovoljno delo, skrb za povezanost z matično domovino in čvrsto, trdno prepričanje, da so Združene države Amerike domovina vseh domovin.

Na to temo bi rad povedal še nekaj. Združene države Amerike niso kakršnakoli država, predvsem niso nacionalna država. Sam sem imel priliko dolga leta živeti v enem od mest Združenih držav Amerike, New Yorku. Zelo pomembno je, da je vsak narod sveta v Združenih državah Amerike ustrezno prisoten.

Mene so večkrat spraševali, kje v Združenih državah Amerike živi največ Slovencev in po čem so znani. In kadar so me to vprašali, sem vedno povedal: največ nas je v Clevelandu in najbolje nas boste spoznali po oddajah Tonyja Petkovska. Tako se tkejo vezi narodov sveta z Združenimi državami Amerike in med vsemi narodi sveta. Ta prispevek moramo v Sloveniji razumeti, ceniti, spoštovati in ga tudi dojeti v našem globaliziranem svetu.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval Tonyja Petkovska (foto: Tina Kosec/STA)Nekoč se je odhajalo v svet zaradi ekonomske stiske, iz političnih razlogov, preganjanja ali iz kakšnih drugih razlogov nuje. Danes se odhaja v svet zaradi komunikacij, zaradi boljših priložnosti, ki nam jih daje globalizirana svetovna družba. Toda ne glede na to, kakšne so pobude, ostaja nekaj temeljnega: vezi z matico, z matično domovino morajo ostati. Združene države Amerike bodo tudi naprej tisti prostor na globusu, našem planetu, kjer se bodo povezovale na najbolj neposreden način vse kulture sveta.

Lepo je, da imamo na tem globusu Tonyja Petkovska in Slovence v Clevelandu, ki bodo še naprej zagotavljali našo prisotnost tam, kjer mora biti. Zato se Slovenija z današnjim odlikovanjem simbolično oddolžuje za vse prispevke, ki jih je gospod Tony Petkovsek dal vsemu temu in mu želi še mnoga leta, zdrava, vesela in uspešna. Hvala lepa, gospod Petkovsek.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani