archived page

Predsednik republike o ključnih strategijah razvoja Slovenije

Portorož, 29.9.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se bo udeležil Managerskega kongresa 2011, kjer je imel nagovor na temo "Razvojne paradigme včeraj in danes" (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Managerskega kongresa 2011, kjer je imel nagovor na temo "Razvojne paradigme včeraj in danes".

Izpostavil je, da je 30 let sodeloval v razpravah o indikatorjih družbenega razvoja in pripravi sestavljenih indeksov razvoja, kot sta indeks človekovega razvoja, ki ga je oblikoval Program Združenih narodov za razvoj, ter indeks boljšega življenja, ki ga je sestavila Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj.

Pri obeh indeksih je bilo treba po besedah predsednika preskočiti mentalno bariero, da je razvoj le ekonomska kategorija, ki ne prenese vnašanja drugih vsebin, kot sta npr. človeška svoboda ali človeško zdravje.

Vprašanje razvojne paradigme s stališča slovenske izkušnje je predsednik ponazoril na primeru podjetja Saturnus, ki je v 90 letih svojega obstoja prešlo različne faze v razvoju, od obdobja industrializacije v drugi polovici 20. stoletja, ki ga je zaznamovalo nadomeščanje uvoza z lastno proizvodnjo za domači trg (t.i. import substitution), do izvozne orientacije, ki je temeljna definicija našega današnjega gospodarskega stanja in bližnje gospodarske prihodnosti.

O našem prihodnjem dolgoročnem razvoju še nimamo popolne predstave, ker pri nas ni prave volje za pogovor, je dejal predsednik, ki je opozoril, da bomo brez dialoga težko definirali nacionalne interese, želene razvojne cilje in politike ter neposredne razvojne orientacije.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se bo udeležil Managerskega kongresa 2011, kjer je imel nagovor na temo "Razvojne paradigme včeraj in danes" (foto: Stanko Gruden/STA)Slovenija bo potrebovala nekaj zelo dobro premišljenih in dobro izdelanih strategij, je poudaril predsednik dr. Danilo Türk.

Med ključnimi je izpostavil strategijo nadaljnjega industrijskega razvoja, saj brez tehnologije in dodane vrednosti, ki jo omogoča industrija, ne more biti čvrstega jedra razvojne usmeritve.

Na drugem mestu je navedel ekološko orientacijo, ki bi vsebovala praktične rešitve za varovanje okolja, razvoj zelenih tehnologij, smotrno uporabo naravnih virov in druge vidike ekološkega razvoja.

Kot tretjo ključno vsebino pa je predsednik opredelil socialni razvoj, kjer bi se morali posvetiti vprašanjem delovnega prava, delovnih odnosov in plačila za delo, razmerju med izobraževanjem in zaposlovanjem ter zdravstvenemu sistemu.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani