archived page

Predsednik republike sprejel predsednika Evropskega parlamenta

Ljubljana, 8.1.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je danes srečal s predsednikom Evropskega parlamenta dr. Hansom-Gertom Pötteringom. Tema pogovora so bile med drugim dejavnosti Evropskega parlamenta, prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU ter medkulturni dialog.

Predsednik republike je dejal, da aktivnosti v zvezi z medkulturnim dialogom vključujejo številne kontakte s pomembnimi političnimi in intelektualnimi osebnostmi zunaj Evrope. "In če govorimo o ciljih, je eden od pomembnih strateških ciljev poglobitev in razvoj neke nove kvalitete razumevanja med evropsko kulturo, ki je že dokaj koherentna in neevropskimi kulturami, kar je potrebno v tem času globalizacije, ko si Evropa prizadeva za ustrezno mesto v globalnem svetu in tudi za ustrezen dialog kultur v globalnem kontekstu", je poudaril predsednik. Predsednik Evropskega parlamenta je dejal, da ima medkulturni dialog različne ravni - evropsko, nacionalno, regionalno ter občinsko. Evropski parlament je še posebej vključen prav v dialog na evropski ravni. "Seveda pa vzpodbujamo tudi dialog na nacionalni, regionalni in občinski ravni", je dodal Pöttering. Pojasnil je tudi, da Evropski parlament v letu medkulturnega dialoga organizira številne prireditve, kot so arabski teden, afriški teden, gostili pa bodo tudi pomembne osebnosti iz političnega in verskega življenja.

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je poudaril, da prav Evropski parlament vidi kot "največji in najbolj zanimiv prostor evropske sinergije. Tam se srečujejo vse politične silnice Evrope in izkazujejo dodaten nov izraz evropske identitete. Če govorim o kateremkoli projektu evropske unije, npr. Lizbonski strategiji in iskanju ravnotežja med ekološkimi in ekonomskimi potrebami, potem je jasno, da je Evropski parlament prostor sinergije in da bo Slovenija v tem okviru storila vse, da to sinergijo okrepi."



Klikni za povečavo
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani