archived page

Nagovor predsednika republike ob začetku bralnega leta

Ljubljana, 17.9.2008  |  izjava

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.





Nagovor predsednika republike dr. Danila Türka ob začetku bralnega leta

Drage bralke, dragi bralci, ljubiteljice in ljubitelji knjig,

17. september zaznamuje začetek bralnega leta. Z branjem se ukvarja tudi ena najstarejših akcij pri nas, Bralna značka, ki že skoraj pol stoletja spodbuja razvoj bralne kulture mladih. V to gibanje so vključene skoraj vse osnovne šole v Sloveniji, za bralno značko pa berejo tudi otroci v slovenskem zamejstvu in med izseljenci. S tem, ko Bralna značka praznuje 49. leto obstoja, dokazuje, da gre za izjemno pomemben in zanimiv program. Program, ki ohranja in razvija bralno kulturo, tako v vrtcih, šolah in knjižnicah, kot tudi doma, saj starši in stari starši spremljajo branje otrok in verjetno kdaj skupaj z njimi preberejo kakšno od knjig ali zgodbic, ki so vključene v programe Bralne značke.

Program zahteva veliko prizadevanja. Posebna zahvala pa gre okoli 5.000 mentorjem, ki vzpodbujajo različne oblike branja, kot so pogovori o knjigah, bralni klubi, projektno delo, literarne uganke in kvizi, srečanja s književniki, literarna in šolska glasila. Spoštovani učitelji, mentorji, starši ter stari starši. Čestitam vam ob 17. septembru, dnevu zlatih knjig, in se vam zahvaljujem za vse, kar ste naredili za bralno kulturo.

Mladim bralcem pa želim, da bi tudi letos prebrali veliko zanimivih knjig in se uspešno vključili v letošnji bralni maraton, s tem pa tudi v evropsko leto medkulturnega dialoga in v mednarodno leto jezikov. Knjige, ki jih boste prebrali, vam bodo odpirale nova obzorja, marsikaj tako spoznanega pa vas bo spremljalo celo življenje.

Srečno.


ikona videoNagovor predsednika republike ob začetku bralnega leta

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani