archived page

20. obletnica Centra šolskih in obšolskih dejavnosti

Ljubljana, 9.11.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 20. obletnici ustanovitve Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 20. obletnici ustanovitve Centra šolskih in obšolskih dejavnosti. V slavnostnem nagovoru je dejal, da center spada med pomembne izobraževalne projekte, na katere smo lahko ponosni in od katerih veliko pričakujemo. Ob tem je posebej poudaril pomen dela z mladimi in njihovega zgodnjega pripravljanja na izzive življenja v naši čedalje kompleksnejši in zahtevnejši družbi.

Predsednik je izpostavil, da bodo mladi od nas podedovali svet, ki bo od njih zahteval več znanja, ustvarjalnost in podjetnosti, da ga bodo lahko dobro obvladovali in usmerjali razvoj. To je po njegovih besedah izredno pomembno izhodišče za razmislek o tem, kakšno izobraževanje in vzgojo otrok potrebujemo. "Slovenija se ne more pohvaliti z veliko količino naravnih virov, od katerih bi lahko živeli. Slovenija je država, ki se mora nadpovprečno zanašati na kakovost dela naših ljudi. Ta kakovost je vse manj odvisna zgolj od tradicionalne slovenske pridnosti in vse bolj od našega znanja in ustvarjalnosti," je poudaril.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 20. obletnici ustanovitve Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik je opozoril, da moramo skrbno snovati naše pristope in odločitve, ki zadevajo področje vzgoje in izobraževanja. Prav tu ima Center šolskih in obšolskih dejavnosti izjemno zanimivo mesto. Predsednik je spomnil, da je naš šolski razvoj stoletja slonel na avtoriteti, disciplini in pridnosti. Razumeti pa moramo, da je prva kakovost, ki jo želimo doseči pri otrocih, njihova ustvarjalnost. Zato je po besedah predsednika delo učiteljice in učitelja tako zelo zahtevno in težko. Kot je pojasnil, je treba v vsakem otroku spoznati njegove talente in jih poskusiti razvijati čim bolj individualno.

Spoznavanje narave, kamor spada tudi razvoj radovednosti in raziskovanja, je še posebej pomembno, saj otrokom omogoča, da bodo v zreli dobi postali dobri raziskovalci, da bodo inovativni in da bodo razvijali svoje znanje naravoslovja v dobre rešitve in projekte. Predsednik je opozoril, da v Sloveniji tačas nimamo dovolj dobre sposobnosti za resnično dobre razvojne projekte in podjetniške uspehe in da zaenkrat še nismo uspeli dovolj dobro povezati vseh naših talentov, znanja in ljudi. Poskrbeti pa moramo tudi, da s kratkoročnimi ukrepi in rezi v javno porabo, ki jih narekuje gospodarska kriza, ne bomo ustvarili razmer, v katerih bi nastala dolgoročna škoda na tem področju, je dodal predsednik.

Izobraževanje je izjemno dragocena in pomembna vrednota ter priložnost za Slovenijo, brez katere ne bomo dobro napredovali, je poudaril predsednik Türk, ki je pozval k podpori ustvarjalnosti in vsem prizadevanjem v našem izobraževalnem sistemu, ki krepijo ustvarjalne sposobnosti naših otrok, da bodo dobro usposobljeni za upravljanje naše domovine in da bodo znali najti dobre razvojne rešitve in projekte.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani