archived page

Predsednik sprejel predstavnike Ekologov brez meja

Ljubljana, 23.3.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel predstavnike mednarodne organizacije Ekologi brez meja (Ecologists Without Borders), ki sodelujejo v akciji "Očistimo Slovenijo 2012", ki poteka v okviru globalne akcije "Očistimo svet 2012" (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel predstavnike mednarodne organizacije Ekologi brez meja (Ecologists Without Borders), ki sodelujejo v akciji "Očistimo Slovenijo 2012", ki poteka v okviru globalne akcije "Očistimo svet 2012" (World Cleanup 2012). Sprejema so se udeležili predstavniki Ekologov brez meja iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Finske, Francije, Hrvaške, Latvije, Makedonije, Nizozemske in Slovenije.

Predsednik republike je v pozdravnem nagovoru projekt "Očistimo svet 2012" označil kot izjemno pomembno globalno akcijo, ki je nastala na pobudo civilne družbe. Predsednik je izpostavil, da v današnji družbi ne potrebujemo le tehnoloških inovacij, ampak tudi inovacije na področjih civilnodružbenih iniciativ, varstva okolja in politične organiziranosti. Akcija "Očistimo Slovenijo 2012", ki je del mednarodne iniciative, je po besedah predsednika takšna inovativna akcija.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel predstavnike mednarodne organizacije Ekologi brez meja (Ecologists Without Borders), ki sodelujejo v akciji "Očistimo Slovenijo 2012", ki poteka v okviru globalne akcije "Očistimo svet 2012" (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik se je navezal tudi na svoje izkušnje z nekdanjim delom v Organizaciji združenih narodov ter izpostavil, da je bilo v tistih časih v OZN veliko globalnih pobud, vendar je bilo malo tako ambicioznih, kot je globalna akcija "Očistimo svet 2012". Dobri rezultati se začnejo z visokimi ambicijami, je dejal predsednik in izrazil željo, da bi ta akcija uspela. V zaključku pa je opozoril, da bo uspeh resnično zagotovljen šele takrat, ko se bo izboljšala odgovornost vsakega človeka za njegovo okolje in ko se bodo temu cilju resnično posvetili vsi relevantni organi države.

V imenu organizatorjev akcije se je predsedniku zahvalila za sprejem predsednica slovenskega društva Ekologi brez meja Petra Matos. Tudi sama je izrazila upanje, da bo ta svet enkrat res čist in da bodo nekoč ljudje spoznali, da smo vsi odgovorni za to, v kakšnem okolju živimo. Poudarila je, da onesnaževanje ne pozna meja, zato je prav, da se začnemo z njim spopadati globalno. Izrazila je upanje, da bodo tudi drugi predsedniki držav enako zavzeto podprli to globalno akcijo kot predsednik Türk. Takšna podpora je namreč zelo pomembna, saj daje projektu verodostojnost in prepoznavnost.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel predstavnike mednarodne organizacije Ekologi brez meja (Ecologists Without Borders), ki sodelujejo v akciji "Očistimo Slovenijo 2012", ki poteka v okviru globalne akcije "Očistimo svet 2012" (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednica Ekologov brez meja se je predsedniku iskreno zahvalila za vso dosedanjo podporo. Po njenem mnenju je s svojo podporo veliko pripomogel k boljši ozaveščenosti državljanov in pomagal združiti Slovenijo v tem projektu. "Vesela sem, da jutri čistimo našo državo in da si bo predsednik ravno tako nadel rokavice in da jo bomo očistili skupaj. S tem namenom mu podarjam tudi čistilni paket, da bo laže čistil z nami," je dodala Petra Matos.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani