archived page

Poročilo o delu urada in predsednika Republike Slovenije v letu 2008



Vsebina:
I.       Dejavnosti na ustavnopravnem področju
II.      Dejavnosti v zdravstvu, socialnem varstvu ter humanitarni dejavnosti
III.    Dejavnosti na področju obrambe
IV.     Dejavnosti na regionalnem in gospodarskem področju
V.      Mednarodne dejavnosti
VI.     Govori
VII.   Odnosi z javnostmi
VIII.  Kadrovsko poročilo
IX.     Odlikovanja
X.       Pomilostitve
XI.     Pokroviteljstva
XII.    Pisma državljanov
XIII.  Pregled porabe proračunskih sredstev


I. Dejavnosti na ustavnopravnem področju

1. Splošne ugotovitve

Naloge predsednika republike so določene v Ustavi Republike Slovenije, njegova skrb za njihovo dosledno uresničevanje pa je temeljnega pomena. Prav v tem smislu je bilo delovanje predsednika republike na ustavnem in splošnem pravnem področju usmerjeno v normalizacijo izpolnjevanja nalog predsednika republike skladno z evropskimi ureditvami parlamentarnih demokracij. Zaradi pomanjkanja tradicije državnosti tudi uresničevanje navedenega cilja ne more potekati čisto brez težav, tako kot uveljavljanje drugih simbolov in vprašanj, ki jih Slovenija zaradi svoje zgodovine ni poznala: državne suverenosti, Slovenske vojske, demokratičnih procesov in ritualov, povezanih z opravljanjem državnih nalog, meddržavnih odnosov na najvišji ravni itd.

Predsednik republike je nekatere dejavnosti opravil prvič v celotni zgodovini slovenske državnosti: na lastno pobudo je spregovoril poslankam in poslancem Državnega zbora Republike Slovenije o pomenu sodne veje oblasti, pravne države in pravosodja v celoti, dal je pobudo za spremembo Ustave Republike Slovenije v delu, ki ureja pristojnosti Ustavnega sodišča Republike Slovenije, na povabilo predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije je obiskal občno sejo Vrhovnega sodišča Republike Slovenije ter spregovoril vrhovnim sodnicam in vrhovnim sodnikom, na nov način je izvedel dejavnosti ob razpisu volitev in sklicu novega Državnega zbora Republike Slovenije, izrekel je formalno zahvalo v imenu države prejšnjim članom Državnega zbora Republike Slovenije in Vlade Republike Slovenije, poudaril je vlogo in odgovornost predsednika pri postopkih imenovanj veleposlanikov.

2. Delovanje predsednika republike v razmerjih do drugih državnih organov

V nadaljevanju so predstavljene dejavnosti predsednika na pravnem in državnosistemskem področju v razmerju do različnih državnih organov, ki so razdeljeni po posameznih poglavjih, v to pa so vključeni bistveni poudarki pomena tega dogodka.

2.1 Ustavno sodišče

V razmerju do Ustavnega sodišča Republike Slovenije je bilo treba zagotoviti polno kadrovsko zasedbo in iskati rešitve zaradi preobremenjenosti ustavnega sodišča.

Najprej je predsednik republike moral zagotoviti polno sestavo ustavnega sodišča, saj je štirim od devetih ustavnih sodnikov mandat že prenehal pred skoraj pol leta, od tega pa je en ustavni sodnik tudi že prenehal opravljati delo ustavnega sodnika in je zaradi tega ustavno sodišče delovalo v okrnjeni sestavi. Navedeno stanje je bilo posledica tega, da je Državni zbor Republike Slovenije skoraj v celoti zavrnil že dva predloga kandidatov za ustavne sodnike, ki ju je predlagal prejšnji predsednik dr. Janez Drnovšek in da med predsednikom republike in državnim zborom ni bilo dovolj medsebojne komunikacije ter visoke stopnje nezaupanja.

Zaradi tega je predsednik republike kot del graditve medsebojnega zaupanja 29. 1. 2008 vodjem poslanskih skupin in poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti poslal vabilo za skupni razgovor o zagotavljanju učinkovitosti delovanja ustavnega sodišča, na katerem je predstavil svoj pogled na postopek in možnosti reševanja navedenih vprašanj in pridobil ustrezna stališča vodij poslanskih skupin do tega.

Poziv za zbiranje predlogov morebitnih kandidatov za prosto mesto sodnika ustavnega sodišča ni vzbudil zelo veliko zanimanja visoko usposobljenih kandidatov, zato je predsednik ustrezne strokovnjake poiskal tudi med uglednimi pravniki, ki se niso prijavili. Po oblikovanju okvirnega predloga so bila najprej neformalna posvetovanja z vodji poslanskih skupin, temu pa je 3. 3. 2008 sledilo vabilo vodjem poslanskih skupin na pogovor o morebitnih kandidatih za ustavne sodnike. 13. 3. 2008 je predsednik republike predlagal štiri kandidate za sodnike ustavnega sodišča, ki so bili 27. 3. 2008 izvoljeni z absolutno večino vseh poslank in poslancev. S tem je bilo končano težavno obdobje delovanja ustavnega sodišča v nepopolni sestavi ter preprečen nastanek krize, ki bi ohromila delovanje in ugled te institucije.

Po uspešni razrešitvi navedenih okoliščin pa se je predsednik lotil iskanja rešitve za preobremenjenost ustavnega sodišča. Po presoji pravnih strokovnjakov in samega ustavnega sodišča je rešitev mogoče iskati predvsem v spremembah ustave, ki bi omogočile drugačno razporeditev pristojnosti ustavnega sodišča in s tem možnost za zagotavljanje učinkovitega obravnavanja zadev. Skladno s svojimi ustavnimi pristojnostmi je zato predsednik republike poslal Državnemu zboru Republike Slovenije svojo prošnjo, da poslankam in poslancem predstavi svoja stališča, povezana z delom, vlogo in učinkovitostjo delovanja ustavnega sodišča in drugih organov sodne veje oblasti. Na tej podlagi je državni zbor povabil predsednika republike na svojo sejo, na kateri je 24. 4. 2008 kot prvi predsednik Republike Slovenije na ta način spregovoril o navedenih vprašanjih ter ob tem dal tudi pobudo za spremembo določb VIII. poglavja Ustave Republike Slovenije, ki se nanaša na položaj in pristojnosti ustavnega sodišča.

2.2 Državni zbor

Predsednik republike je bil v letu 2008 zelo dejaven pri odnosih z Državnim zborom Republike Slovenije. Medsebojno sodelovanje je bilo vzpostavljeno s korektnimi medsebojnimi odnosi in pogovori pri razreševanju navedenih okoliščin, v katerih se je znašlo ustavno sodišče. Vsekakor pa je pomembno, da je predsednik republike kot prvi predsednik v zgodovini slovenske državnosti poslankam in poslancem državnega zbora 24. 4. 2008 predstavil svoja stališča do položaja in pomena ustavnega sodišča ter drugih organov sodne veje oblasti in na ta način izrazil priznanje sami instituciji državnega zbora, pa tudi poudaril potrebo po medsebojnem spoštovanju in sodelovanju, da bi se lahko razrešila zahtevna vprašanja, ki izhajajo iz spremenjenih okoliščin, v katerih sta se znašla ustavno sodišče in sodstvo v sodobni državi.

V letu 2008 je v drugi polovici leta potekala vrsta dejavnosti, ki so bile povezane s splošnimi volitvami poslank in poslancev v državni zbor. Predsednik republike je po posvetovanju z Državno volilno komisijo 16. 6. 2008 izdal Odlok o razpisu rednih volitev v državni zbor, pri čemer je bil za dan glasovanja določen 21. 9. 2008. Ko je Državna volilna komisija uradno prejela poročilo o izidu volitev, je predsednik republike 6. 10. 2008 sklical prvo sejo novoizvoljenega Državnega zbora Republike Slovenije, ki je bila v sredo, 15. 10. 2008. Ob njenem sklicu je predsednik za dotedanje poslanke in poslance ter člane vlade priredil sprejem, na katerem se jim je v imenu Republike Slovenije uradno zahvalil za opravljeno delo in dosežke. Na prvi seji, na kateri se je konstituiral državni zbor, je imel predsednik pozdravni govor za poslanke in poslance ob začetku dela novega sklica.

Po konstituiranju državnega zbora in oblikovanju poslanskih skupin je predsednik republike skladno z Ustavo RS 29. 10. 2008 vodje poslanskih skupin povabil na posvetovanje o izbiri kandidata za predsednika vlade. Po opravljenih posvetovanjih je predsednik 3. 11. 2008 tudi državnemu zboru predlagal kandidata za predsednika vlade, ki je bil izvoljen z večino glasov vseh poslancev na seji 7. 11. 2008.

2.3 Vlada Republike Slovenije

V razmerju do Vlade Republike Slovenije se je predsednik republike zavzemal za korektne in plodne odnose ter jih tudi vzdrževal tako kot tudi komunikacijo, ki je bila potrebna na zunanjepolitičnem področju in pri reševanju odprtih vprašanj. Zato je imel redne pogovore s predsednikom vlade in resornimi ministri in tako zagotavljal učinkovito spremljanje opravljanja nalog ter poizkušal s svojimi predlogi in nastopi zagotoviti čim večji napredek pri reševanju težkih vprašanj, ki so se pojavljala v Evropski uniji, Organizaciji združenih narodov itd., pa tudi kot posledica razvoja okoliščin v Republiki Sloveniji.

Nekoliko več vprašanj v razmerju med vlado in predsednikom republike se je pojavilo pri odpoklicih in imenovanjih veleposlanikov, kar je poizkusil predsednik razrešiti s pravno pravilnim in korektnim postopkom. Glede na sovpadanje tega vprašanja s časom splošnih volitev v državni zbor in s tem povezane predvolilne kampanje pa je razrešitev tega vprašanja potrebovala malo več časa in je trajala od konca junija do sredine novembra.

2.4 Vrhovno sodišče

V razmerju do Vrhovnega sodišča Republike Slovenije in sodstva v celoti je predsednik republike v svojih govorih kot del stališč, po katerih je postalo prepoznavno njegovo zavzemanje za pravno državo, večkrat poudarjal potrebo po zagotavljanju učinkovitega in spoštovanega sodstva in pravosodja v celoti, saj lahko le tako zagotavlja učinkovito varstvo pravic posameznikov in s tem razreševanje sporov, ki obremenjujejo vsakodnevno življenje in delo državljank in državljanov Republike Slovenije. Tako je o tem posebej spregovoril 24. 4. 2008 v državnem zboru, poleg tega pa je to poudarjal tudi ob drugih državniških nastopih.

V razmerju do sodstva je pomembno, da je 19. 6. 2008 kot prvi predsednik Republike Slovenije na povabilo predsednika vrhovnega sodišča obiskal občno sejo Vrhovnega sodišča Republike Slovenije in ob tej priložnosti tudi nagovoril vrhovne sodnice in vrhovne sodnike. Ob rednih srečanjih s predstavniki različnih pravosodnih organov je predsednik ponovno obiskal vrhovno sodišče 4. 11. 2008 in prisostvoval podelitvi priznanj ob dnevu pravosodja.

3. Srečanja predsednika s predstavniki državnih organov

Predsednik se je v prvem letu svojega mandata ob rednih stikih s predsednikom vlade srečal z različnimi predstavniki pravosodnih in drugih državnih organov, njegova glavna srečanja pa navajamo v nadaljevanju,:

11.01.2008 – Jože Tratnik, predsednik Ustavnega sodišča

11.01-2008 in 22. 5. 2008 – Franc Testen, predsednik Vrhovnega sodišča

18.01.2008 – predsednik Državnega sveta RS mag. Blaž Kavčič

21.01. 2008 – generalna državna tožilka Barbara Brezigar

22.01.2008 – prof. dr. Janez Kranjc, predsednik Sodnega sveta

23.01.2008 – prof. dr. Lovro Šturm, minister za pravosodje

04.02.2008 – Janez Podobnik, minister za okolje in prostor

15.02.2008 – Igor Šoltes, predsednik Računskega sodišča

16.09.2008 – Nataša Pirc Musar, informacijska pooblaščenka

03.10.2008 – Državna volilna komisija – predaja poročila o izidu volitev

03.10.2008 – sprejem ob sklicu prve seje novoizvoljenega Državnega zbora RS in zahvala Vladi RS ter poslankam in poslancem Državnega zbora RS za njihovo delo v preteklem mandatu

07.10.2008 – predaja letnega poročila Zdenke Čebašek Travnik, varuhinje človekovih pravic

24.11.2008 – sprejem za novo Vlado Republike Slovenije

Nazaj na vrh strani.


II. Dejavnosti v zdravstvu,
socialnem varstvu ter humanitarni dejavnosti
Zdravstveno varstvo

V zdravstvenem varstvu so bile dejavnosti predsednika in urada usmerjene v varovanje pacientovih pravic, odgovornost do lastnega zdravja, učinkovitost zdravstvenega varstva in preprečevalne dejavnosti, ki bi pripomogle h kakovostnemu in zdravemu življenju. Posebna pozornost je bila namenjena ekologiji, urejenosti okolja in svetovnim vprašanjem, povezanim s podnebnimi spremembami. Posebej so bile poudarjene nekatere vrednote, ki so povezane z odgovornim opravljanjem poklicev v zdravstvu (odnosi med uporabniki in izvajalci storitve), kot so etika in spoštovanje dostojanstva pacienta ter partnerstvo v medsebojnih odnosih, pa tudi sočutje do ljudi z neozdravljivimi boleznimi in kroničnimi obolenji. Ustrezna pozornost je bila namenjena tudi različnim svetovnim in mednarodnim dnevom s področja zdravstva in zdravja, pa tudi bolezni. Sem spadajo tudi dejavnosti soproge predsednika gospe Barbare Miklič Türk. Njen program je bil usmerjen predvsem v spodbujanje zdravega načina življenja.

Socialno varstvo

Socialno varstvo je zelo razvejano področje, v širšem pomenu besede vključuje blaginjo prebivalstva, družin, varstvo in odnos do otrok ter drugih posebej ranljivih skupin, kot so otroci s posebnimi potrebami, invalidi in drugi. Sem smo uvrstili tudi prometno varnost, problematiko odvisnosti, pa tudi vprašanje demografije, staranja prebivalstva, varnega dela in zdravega delovnega okolja ter urejanja medčloveških odnosov. Vse te vsebine so bile vključene v dejavnosti predsednika republike in urada predsednika republike. Še posebej pa je predsednik republike skupaj s svojimi sodelavci sodeloval pri medgeneracijski solidarnosti in vlogi družine. Pri tem je posebno mesto zavzemala revščina. Solidarnost in vzajemnost sta bili postavljeni kot ekonomski kategoriji in vrednoti. Posebna pozornost je bila namenjena neposrednemu dopisovanju s posamezniki, kar ima z vidika prejemnika velik pomen. Pri tem je sodelovala tudi soproga predsednika republike gospa Barbara Miklič Türk.

Humanitarna dejavnost

Ta del dejavnosti je bil zelo razvejan in vsebuje zelo veliko dejavnosti predsednika republike in soproge predsednika gospe Barbare Miklič Türk. Bistvo tega dogajanja je bila osredotočenost na dejavnost društev in civilne pobude. Prevladovalo je prostovoljstvo kot dejavnost in vrednota. Pri tem so bila pomembna tudi vprašanja begunstva, težave azilantov, humanitarne dejavnosti v JV Evropi in drugo. Predsednik republike, urad in soproga predsednika gospa Barbara Miklič Türk so na različne načine sodelovali pri dejavnostih več kot sto društev in mrežno organiziranih oblik civilne pobude, ki udejanjajo humanost, solidarnost in prostovoljstvo. Ves čas je bilo v ospredju prostovoljstvo kot posebna vrednota in kot vseobsežen socialni kapital, ki pomembno dopolnjuje programe institucij zdravstva in sociale.

Domoljubne in veteranske organizacije

Predsednik je sistematično spremljal delovanje veteranskih in domoljubnih organizacij. Nekateri dogodki s tega področja so imeli osrednji vseslovenski pomen. Pomemben prispevek predsednika na tem področju je sklenjen dogovor med osmimi domoljubnimi in veteranskimi organizacijami (Društvo TIGR, Društvo MORiS, Zveza društev "General Maister", ZZB NOB Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije, Združenje Sever, Zveza slovenskih častnikov), s katerim so se organizacije zavezale, da bodo uresničevale skupen program domoljubja, ohranjanja tradicij, vrednot ter spomina na boj za samostojno Slovenijo. Z dogovorom so se organizacije zavezale oblikovati skupni program domoljubja in spominjanja dogodkov, povezanih z oblikovanjem samostojne države, ter razširjanja in ohranjanja vrednot nastajanja samostojne države.
Pregled obveznosti predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka v letu 2008 - področje socialne, humanitarne in zdravstvene dejavnosti (vključeno tudi področje veteranskih in domoljubnih organizacij)
Udeležba / govori predsednika na dogodkih, obiski v posameznih ustanovah, občinah, društvih:
datum
dogodek kraj
31.12.2007
Obisk urgentnega bloka Kliničnega centra LjubljanaobiskLjubljana
02.01.2008
Obisk Porodnišnice LjubljanaobiskLjubljana
18.01.2008
Udeležba na 6. Slovenskem kongresu prostovoljstvagovorBled
04.03.2008
Obisk Inštituta za rehabilitacijoobiskLjubljana
10.04.2008
Obisk ambulatnte "Pro bono"obiskLjubljana
10.04.2008
Bolnišnične igre - Pediatrična klinikaobiskLjubljana
11.04.2008
Svečana seja svetovalnega odbora mednarodne ustanove Fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam mingovorLjubljana
21.04.2008
Zaključna prireditev akcije "Zemljo so nam posodili otroci"govorLjubljana
01.05.2008
27. srečanje delavcev na Debencu pri MirnigovorMirna
07.05.2008
Obisk Mladinskega zdravilišča in letovišča na Debelem rtičupozdravni nagovorDebeli Rtič
09.05.2008
Mednarodna konferenca ZPMS "Mladi in medkulturni dialog"- pozdravni nagovorNova Gorica
10.05.2008
Udeležba na prireditvi Šport špasudeležbaLjubljana
23.05.2008
Otvoritev 15. Kongresa Gasilske zveze SlovenijegovorKrško
15.06.2008
Zaprisega o izbiri nenasilja v okviru Maturantske paradeudeležbaLjubljana
16.06.2008
17. svetovni kongres Združenja medicinskih sester -enterostomalnih terapevtk/ovnagovorLjubljana
11.07.2008
Obisk Občine Novo Mesto - Območno združenje paraplegikov obiskNovo Mesto
04.09.2008
19. srečanje upokojencev GorenjskegovorBreznica pri Vrbi
01.10.2008
Obisk Občine Jesenice - Otvoritev visoke šole za zdravstvo JesenicegovorJesenice
01.10.2008
Obisk Festivala za tretje življenjsko obdobjeudeležbaLjubljana
08.10.2008
Obisk ob 2. evropskem dnevu varnosti na cestah v Cetru varne vožje Vranskoudeležba in izjavaVransko
09.10.2008
Obisk Občine Velenje - Konferenca o varnem in zdravem delugovorVelenje
18.10.2008
10. Evropski dan darovanja in transplantacijgovorLjubljana
19.10.2008
3. Pohod spominov in tovarištva ter počastiev praznika Občine PuconcigovorPuconci
22.10.2008
Podelitev zlatih priznanj Mednarodnega progama za mlade ob prvem uradnem obisku kraljice Elizabete II. in vojvode EdinburškegagovorLjubljana
05.11.2008
Obisk Zavoda Hrastovec - 60. Obletnica delovanjagovorHrastovec
15.11.2008
Delovno srečanje slepih in slabovidnih intelektualcev - okrogla mizanagovorIzola
05.12.2008
70. Letnica Onkološkega inštitura LjubljanagovorLjubljana
Sprejemi in pogovori pri predsedniku RS dr. Danilu Türku:
27.12.2007
Sprejem za svojce padlih pripadnikov TO, Ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev vojne za Slovenijo
17.01.2008
Pogovor predsednika z g. Borisom Šuštaršičem, predsednikom Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije
19.02.2008
Sprejem dr. Jakoba Kellenbergerja, predsednika Mednarodnega odbora Rdečega Križa
19.02.2008
Sprejem predstavnikov občinskih odborov Rdečega križa Slovenije
03.03.2008
Pogovor s predstavniki Zavoda Za in Proti - sprejem debaterjev na 19. Svetovnem srednješolskem debatnem prvenstvu
04.03.2008
Sprejem predstavnic Društva poslovnih žensk FAM
11.03.2008
Sprejem predstavnikov Gasilske zveze Slovenije
11.03.2008
Pogovor s predsednico Društva za teorijo in kulturo hendikepa - YHD, gospo Eleno Pečarič
18.03.2008
Sprejem predstavnikov veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije (Sever, Maistrovi borci, Moris)
28.03.2008
Pogovor z ministrico za delo, družino in socialne zadeve gospo Marjeto Cotman
09.04.2008
Sprejem predstavnikov Društva Pogum na temo "Mobbinga"
11.04.2008
Sprejem predstavnikov Zveze društev upokojencev Slovenije
17.04.2008
Sprejem predstavnikov sindikata azbestnih bolnikov Slovenije
05.05.2008
Pogovor s člani Komisije RS za medicinsko etiko
05.05.2008
Pogovor s člani Gorske reševalne zveze Slovenije
26.05.2008
Sprejem prof. Michaela Kazatchkina, izvršnega direktorja The Global Fund HIV/AIDS
11.06.2008
Sprejem predstavnikov Čebelarske zveze Slovenije
18.06.2008
Sprejem prostovoljcev ob natečaju Mladinskega sveta Slovenije
18.06.2008
Sprejem predstavnikov Zveze slovenskih častnikov
18.06.2008
Sprejem podpredsednika svetovne organizacije reševalnih prosv IRQ in predsednika Društva reševalnih psov Slovenije
30.06.2008
Sprejem predstavnikov humanitarne organizacije Karitas
04.07.2008
Sprejem predstavnikv Združenja borcev za vrednote NOB Slovenije
10.07.2008
Sprejem predstavnikov Društva nezaposlenih in socialno ogroženih Slovenije
15.07.2008
Sprejem prestavnikov Zveze veteranov vojne za Slovenijo
17.07.2008
Pogovor z Varuhinjo človekovih pravic, gospo Zdenko Čebašek Travnik
08.09.2008
Sprejem predstavnikov društva "General Maister"
16.09.2008
Pogovor o statusu špornikov, prisotni na pogovoru: Primož Kozmus, Petra Majdič, Miro Cerar, Janez Kocijančič
16.09.2008
Sprejem domoljubnih in veteranskih organizacij v počastitev mednarodnega dneva miru - podpis dogovora
30.09.2008
Sprejem paraolimpijske reprezentance po povratku iz Paraolimpijskih iger v Pekingu
06.10.2008
Pogovor z gospodom Jakom Šubicem, študentom invalidom
03.12.2008
Sprejem za predstavnike invalidskih organizacij
Video sporočila predsednika:
20.05.2008
Video sporočilo predsednika na Posvet "Revščina in človekove pravice"Ljubljana
22.05.2008
Video sporočilo predsednika na konferenci - Konvencija o pravicah invalidov - črka na papirju in/ali realnost?Kranjska Gora
27.09.2008
Video sporočilo predsednika ob mednarodnem dnevu gluhih in naglušnih na slavnostni akademiji 75. obletnici Društva gluhih Podravja in MariboraMaribor
V imenu predsednika svetovalec mag. Franc Hočevar:
04.04.2008
Strokovno srečanje ob Svetovnem dnevu zdravja, pozdravLjubljana
07.04.2008
Konferenca "Bodoče klimatske spremembe - zdravstvene, ekološke in eknomske dimenzije"nagovorMaribor
28.04.2008
Konferenca o medgeneracijski solidarnosti in sožitju, nagovorBrdo pri Kranju
11.05.2008
Proslava ob 35-letnici Združenja multiple skleroze SlovenijegovorVelenje
16.05.2008
Nacionalno odprtje Tedna vseživljenskega učenja 2008govorMaribor
26.05.2008
Tiskovna konferenca ob 10-letnici The Art of Living FundationprispevekLjubljana
31.05.2008
Udeležba in pozdravni govor v imenu PRS - 9. srečanje vojnih invalidov SlovenijegovorŠempeter pri Gorici
06.06.2008
Simpozij - Psihosocialni vidiki zdravja in bolezninagovorMaribor
13.06.2008
Otvoritvena slovesnost Specialne olimpiade Slovenije pozdravLjubljana
20.06.2008
Novinarska konferenca ob začetku izvajanja programa "Svit"udeležbaLjubljana
29.06.2008
Društvo paraplegikov Severne Štajerske - mednarodni turnir v igranju košarke na invalidskih vozičkihpozdravMaribor
26.07.2008
Tradicionalno srečanje invalidov pri Grmovškovem domu na KopahgovorKope
01.09.2008
Srečanje izvršilnega odbora svetovnega združenja delovnih terapevtovpozdravLjubljana
25.09.2008
14. letno srečanje evropskega združenja za adolescentno zdravje - IAAHgovorPortorož
26.09.2008
Srečanje specialnih in rehabilitacijskih pedagoginj in pedagogovgovorIvančna Gorica
29.09.2008
Svetovni dan srcapozdravLjubljana
30.09.2008
Otvoritveni forum festivala za tretje življenjsko obdobjegovorLjubljana
04.10.2008
100. letnica Veslaškega kluba LjubljanicapozdravLjubljana
10.10.2008
Slovesno odprtje strokovne čebelarske knjižnice Janeza GoličnikaudeležbaBrdo pri Lukovici
16.10.2008
Dnevi nevladnih organizacij PodravjanagovorPohorje
23.10.2008
6. Državne igre specialne olimpiade MATPpozdravCelje
07.11.2008
Mednarodna konferenca "Uspešni delajo varno in zdravo"govorBrdo pri Kranju
12.11.2008
Svečana razglasitev priznanj "Ljudje odprtih rok" - akcija revije Naša ženaudeležbaLjubljana
13.11.2008
430 let lekarništva na celjskem in 40. Let celjskih lekarnudeležbaCelje
14.11.2008
Nacionalna konsenzus konferenca o staranjunagovor + referatLjubljana
14.11.2008
Otvoritvena slovesnost kongresa "Šport mladih" - Fakuleta za športnagovorLjubljana
14.11.2008
ZPMS - Prireditev "Družine se predstavijo"pozdravKrško
15.11.2008
Prireditev - Dan sladkorne bolezni Združenih narodov, LitijagovorLitija
20.11.2008
Otvoritev strokovnega srečanja Socialne zbornice SlovenijegovorPortorož
24.11.2008
40. Letnica Teritorialne obrambe ljubljanske pokrajinegovorLjubljana
26.11.2008
18. Dobrodelni koncert humanitarne organizacije Karitas "Klic dobrote"udeležbaCelje
04.12.2008
Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije - slavnostna sejaudeležbaLjubljana
09.12.2008
Otvoritev prenovljenega Oddelka za radiologijo Bolnišnice GolnikudeležbaGolnik
15.12.2008
Simpozij WHOudeležbaLjubljana
Intervjuji predsednika:
okt. 2008Delo in varnost
junij 2008Paraplegik
okt. 2008AMZS
Nazaj na vrh strani.


III. Dejavnosti na področju obrambe

Dejavnosti predsednika Republike Slovenije kot vrhovnega poveljnika obrambnih sil so bile usmerjene v seznanjanje z obsegom in sestavom Slovenske vojske, usposobljenostjo in izurjenostjo njenih pripadnic in pripadnikov, njenimi operativnimi zmogljivostmi ter njeno pripravljenostjo sodelovati pri mirovnih operacijah.

Ob poročanju o pripravljenosti Slovenske vojske sta minister za obrambo in načelnik Generalštaba SV vrhovnega poveljnika seznanila s stanjem in razmerami v celotnem obrambnem sistemu, še posebej natančno pa s stanjem v Slovenski vojski.

V letu 2008 sta bili organizirani prireditvi, ki bosta postali tradicionalni, in sicer sprejem pripadnikov modrih čelad ter predstavnikov veteranskih in domoljubnih organizacij in združenj ob svetovnem dnevu miru.

Vrhovni poveljnik je posebno pozornost namenil pripadnicam in pripadnikom SV, udeleženih v operacijah KFOR (Kosovo), ISAF (Afganistan) in drugih.

Prikaz ognjene moči 72. brigade SV na vaji Zmožnosti 2008 je ob temeljnem namenu – prikazu zmogljivosti – prikazala tudi vpetost in delovanje pripadnikov pogodbene rezerve kot pomembne sestavine pri obsegu in strukturi SV.

V decembru 2008 je vrhovni poveljnik pozdravil odločitev Vlade Republike Slovenije o dokončanju sodelovanja Slovenije v Natovi misiji usposabljanja iraških varnostnih sil (NTM – I).

Nazaj na vrh strani.


IV. Dejavnosti na regionalnem in gospodarskem področju

1. Obiski predsednika Republike Slovenije v občinah Republike Slovenije

Predsednik Republike Slovenije se je že ob prevzemu funkcije predsednika republike odločil, da bo veliko pozornost namenil rednim in načrtovanim obiskom po Sloveniji. Cilj teh obiskov je bil bolje spoznati razmere v posameznih slovenskih občinah, seznaniti se z njihovimi razvojnimi načrti in dosežki, pa tudi s težavami, s katerimi se ljudje in lokalne oblasti srečujejo v svojih okoljih.
V prvem letu svojega mandata je predsednik obiskal dvanajst (12) slovenskih občin v različnih predelih Slovenije.

Načrtovani obiski predsednika so v vseh občinah potekali po takem programu:

Obisk predsednika se je začel na sedežu občine, kjer je župan s svojimi sodelavkami in sodelavci predsedniku celovito predstavil občino in življenje v njej.

Ker ustavno opredeljena funkcija predsednika države ne predvideva dejavne vloge na gospodarskem področju, predsednik zgolj spremlja dogajanje na tem področju, o čemer ga obvestijo posamezni predstavniki gospodarskih organizacij, ki izrazijo željo, da se z njim srečajo, ali pa se z njim seznani na obiskih posameznih občin in krajev v Sloveniji.

Prav zato je predsednik ob vsakokratnem obisku posamezne občine obiskal tudi vsaj eno gospodarsko podjetje, v katerem so predsednika podrobneje seznanili s stanjem podjetja in gospodarskega okolja, v katerem delujejo. Prednost so imela podjetja, ki so v občini nosilci gospodarskega razvoja, ter inovativna in razvojno naravnana podjetja, ki bodo lahko kljubovala tudi zaostrenim razmeram v svetu in doma. Posebna pozornost je bila namenjena varovanju okolja.

Predsednik je letos odprl Mednarodni kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni in Mednarodni obrtni sejem v Celju. Na Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu so udeleženci predsednika seznanili z dosežki, hkrati pa tudi s posledicami vremenskih ujm. Te so bile letos številne, za kmetijsko pridelavo in status pridelovalcev pa bodo imele resne posledice tudi v prihodnjih letih.

Zaradi negotovih gospodarskih razmer, s katerimi se država spoprijema v zadnjem času, je predsednik republike, da bi bil sproti in neposredno seznanjen s stanjem v gospodarstvu, ustanovil Svet za gospodarska vprašanja, ki ga sestavljajo priznani in uspešni gospodarstveniki.

Predsednik je redno obiskoval organizacije družbene infrastrukture, kot so šola, bolnišnica, invalidske organizacije idr. Včasih je bil ta obisk povezan tudi s kakšnimi posebnimi dogodki v teh ustanovah (obletnice delovanja, odprtje novih prostorov ipd.).

V nekaterih občinah sta bila v program obiska vključena tudi okoljevarstveni vidik in ogled področij, ki so bila še posebej prizadeta z naravnimi nesrečami (na primer: popravila po potresu v Bovcu in Logu pod Mangartom, odprava posledic hudega neurja v Železnikih in okolici, posledice neurja v severovzhodni Sloveniji).

Končni del obiska je bil vedno namenjen srečanju in delovnim pogovorom predsednika z nosilci vseh pomembnih projektov v posamezni občini.

Po možnosti je bil obisk načrtovan tako, da se je predsednik na različne lokacije v občini odpravil peš in se je imel priložnost srečati in pogovarjati tudi z mimoidočimi občankami in občani.

Vsi obiski so bili redno napovedani javnosti, predsednik je že med obiskom vedno dal tudi izjavo o svojih vtisih o stanju v posamezni občini. Temu je redno sledilo sporočilo za javnost, ki ga je pripravil urad predsednika.

Glede na to, da so te vrste obiski dobra vez med občankami in občani ter med lokalnimi oblastmi in predsednikom republike, bo predsednik obiske v slovenskih občinah nadaljeval tudi v prihodnjem letu.

V prilogi so navedeni datumi posameznih obiskov v občinah Lendava, Idrija, Maribor, Celje, Prevalje, Železniki, Novo mesto, Kuzma, Jesenice, Velenje, Bovec in Dobrovnik.

Pregled obiskov predsednika Republike Slovenije v občinah v letu 2008
datumobčina
25. marec Lendava
18. aprilIdrija
18. aprilMaribor
25. aprilCelje
28. majPrevalje
5. junijŽelezniki
11. julijNovo mesto
18. julijKuzma
1. oktoberJesenice
9. oktoberVelenje
18. novemberBovec
15. decemberDobrovnik
2. Narodne in etnične skupnosti ter Romi, ki živijo v Republiki Sloveniji

Predsednik Republike Slovenije je spoštoval ustavno določilo, ki pravi, da je Slovenija država vseh svojih državljank in državljanov ter temu ustrezno namenjal pozornost pripadnikom avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti, ki živijo v Sloveniji. V pogovoru z njimi in tudi z direktorjem Urada za narodne skupnosti Republike Slovenije se je redno seznanjal z razmerami, v katerih delujejo. Ker so se pri delovanju italijanske narodne skupnosti, ki živi v Sloveniji, pojavile težave, ki so povezane z nekaterimi skupnimi ustanovami z italijansko narodno skupnostjo v Istri, je predsednik sprejel na pogovore tudi te predstavnike. Predsednik je spodbudil posvet v Izoli, na katerem so se predstavniki obeh narodnih skupnosti, župani Izole, Pirana in Buj ter drugi obmejni organi pogovorili o tem, kako zmanjšati vpliv težav, ki sta jih prinesla vstop Slovenije v EU in schenghen pri delovanju italijanske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji in v Istri.

Predsednik je ustrezno pozornost namenjal tudi Romom. Pogovor z njihovimi predstavniki ob svetovnem dnevu Romov je opozoril na nekatere težave, s katerimi se še vedno srečujejo. Obisk predsednika v romskih naseljih v občini Kuzma pa je pokazal, da so se Romi zelo dobro vključili v okolje, dobro rešili bivanjska vprašanja, spodbudni pa so tudi dosežki v izobraževanju in zaposlovanju. Romi ohranjajo tudi svoje kulturne posebnosti, kar so predstavili na prvem festivalu romske glasbe, katerega pokrovitelj je bil predsednik republike.

Predsednik je na pogovor povabil tudi predstavnike društva Kočevarjev staroselcev, da bi se seznanil z njihovimi društvenimi dejavnostmi. Največja problema sta pomanjkanje sredstev za njihove kulturne projekte ter nerazumevanje izobraževalnih ustanov v nekaterih okoljih za učenje nemškega jezika.

V Sloveniji živi tudi precej številčna etnična skupina, ki jo sestavljajo pripadniki narodov iz nekdanje Jugoslavije, med katerimi so Albanci, Bošnjaki, Črnogorci, Hrvati, Makedonci in Srbi. Delujejo v številnih kulturnih društvih, glavna skrb so statusno vprašanje, ohranjanje in možnost za učenje njihovega jezika ter kulturne dejavnosti. Organizirani so v zvezo kulturnih društev, njihovi predstavniki so bili sogovorniki na sprejemu pri predsedniku Republike Slovenije. Pogovor je pokazal, da je njihova ideja o ustanovitvi posebnih svetovalnih organov na državni in lokalni ravni – tako imenovanih sosvetov – primerna oblika za njihov tesnejši dialog z okoljem, v katerem živijo in delajo.

Pregled srečanj predsednika Republike Slovenije s predstavniki narodnih in etničnih skupnosti ter Romi, ki živijo v Republiki Sloveniji
datumdogodek
31. januar 2008pogovor, g. Stanko Baluh, direktor Urada Vlade RS za narodnosti
1. februar 2008sprejem predstavnikov italijanske manjšine v RS
10. marec 2008pogovor s predstavniki Društva Kočevarjev staroselcev (Pokrajinski muzej Kočevje)
6. junij 2008posvet, okrogla miza v Izoli
3. oktober 2008sprejem predstavnikov Društva Kočevarjev staroselcev (UPRS)
1. december 2008sprejem predstavnikov Zveze zvez kulturnih društev narodov nekdanje Jugoslavije

Srečanja s predstavniki Romov
datumdogodek
10. april 2008Sprejem delegacije Zveze Romov ob svetovnem dnevu Romov
18. julij 2008v okviru obiska občine Kuzuma ogled romskih naselij Gornje Slaveče in Dolič Mednarodni festival romske glasbe in plesov Grad pri Kuzmi
3. Narodne skupnosti Slovencev, ki živijo v sosednjih državah

Predsednik je veliko pozornosti namenjal vsem dogajanjem, povezanim z delovanjem pripadnikov slovenske skupnosti, ki živijo v sosednjih državah. Predsednik se je takoj po prevzemu predsedniške funkcije sestal s predstavnikoma krovnih organizacij slovenske narodne skupnosti v Italiji, temu so sledili pogovori s člani Slovenske manjšinske koordinacije, v katero so vključeni predsedniki vseh krovnih organizacij iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške.

Ob slovenskem kulturnem prazniku je predsednik priredil sprejem za predstavnike slovenskih manjšinskih organizacij iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške, pred tem pa je imel z njimi ločene pogovore.
Posebej se je pogovarjal tudi z direktorjem Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Težave, s katerimi se spoprijemajo Slovenci v Italiji, so kombinacija nekaterih tradicionalno nerešenih težav, ki so posledica počasnega uresničevanja posebnega Zakona o slovenski manjšini v Italiji, v letu 2008 pa so se jim pridružile še posledice močnega krčenja sredstev iz državnega proračuna. Ukrepi za varčevanje, ki jih je sprejela italijanska vlada, zlasti v izobraževanju, so napovedovali resne posledice pri dvojezičnem šolstvu, v veliki finančni stiski sta se znašla tudi Slovensko narodno gledališče v Trstu in Primorski dnevnik.
Predsednik je ves čas spremljal dogodke in v stiku s poznavalci razmer iskal možnosti za primerne dejavnosti, če bi bile potrebne.

Slovenci v Avstriji še vedno niso dosegli, da bi se povsem in dosledno uveljavljal 7. člen Avstrijske državne pogodbe, zato se njihov boj nadaljuje. Dvojezični krajevni napisi ostajajo dolg oblasti na Koroškem, ki bi morala brezpogojno uresničiti sklepe Ustavnega sodišča Republike Avstrije. Kulturno in gospodarsko življenje na Koroškem in tudi na Štajerskem pa živi polno življenje.

Slovence na Madžarskem spremlja nizka raven uveljavljanja njihovih pravic v preteklosti. Izdatna finančna pomoč iz Slovenije sicer nekoliko blaži nizko financiranje posameznih projektov madžarske države, vendar ne more nadomestiti zamujenega časa zlasti v šolstvu, kar je že ogrozilo učenje in uporabo slovenskega jezika v Porabju. Kulturni center Lipa v Monoštru, ki je letos praznoval 10. obletnico, je veliko prispeval k ohranjanju slovenstva v Porabju.
Madžarska še vedno ni izpolnila obljube, da bodo Slovenci na Madžarskem dobili svojega predstavnika v državnem parlamentu, tako kot to že desetletja velja za Madžare v Sloveniji.

Položaj manjšin in reševanje vprašanj so bili sestavni del pogovorov, ki jih je predsednik Republike opravil s predsedniki sosednjih držav med svojimi uradnimi obiski v teh državah. V Italiji se je to zgodilo med uradnim obiskom italijanskega predsednika v Sloveniji.

Pregled srečanj predsednika Republike Slovenije s predstavniki narodnih skupnosti Slovencev, ki živijo v sosednjih državah
datumdogodek
10. januar 2008pogovor g. Pavšič (SKGZ) g. Štoka (SSO)
23. januar 2008pogovor g. Zorko Pelikan, direktor Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu
28. januar 2008Slovenska manjšinska koordinacija (SLOMAK)
7. februar 2008pogovor in sprejem s predstavniki slovenskih manjšinskih organizacij iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške ob slovenskem kulturnem prazniku
10. marec 2008sprejem predstavnikov Slovenske gospodarske zveze iz Celovca
Narodna stranka Slovencev, g. Rafko Dolhar, predsednik in Damijan Terpin, tajnik
4. december 2008pogovor s predstavniki Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk
4. Verske skupnosti

Predsednik je sodelovanje z verskimi skupnostmi razvijal na podlagi ustavnega določila, ki pravi, da so verske skupnosti in država ločene in da so vse verske skupnosti v Sloveniji enakopravne. Med državo in verskimi skupnostmi mora biti odprt dialog, ki ga je predsednik začel gojiti že v začetku svojega mandata. Pogovarjal se je s škofom Evangeličanske cerkve, s člani Slovenske škofovske konference in z muftijem Islamske skupnosti v Sloveniji.

Sodelovanje s škofom Evangeličanske cerkve je bilo precej izrazito vse leto, tudi zaradi praznovanja 500. obletnice rojstva Primoža Trubarja. Ta dogodek je bil v Sloveniji zaznamovan s številnimi prireditvami. Mnogih se je udeležil tudi predsednik republike, ki je obenem predsedoval častnemu odboru za počastitev 500. obletnice rojstva Primoža Trubarja in pripravo proslave ob tem jubileju.

Sodelovanje s slovensko katoliško cerkvijo je potekalo v odprtem dialogu, ki ga je predsednik začel v pogovorih s člani Slovenske škofovske konference. Teme pogovorov so bile splošne težave naše družbe, še posebej pa demografska slika Slovenije, moralne in domovinske vrednote, vloga solidarnosti in prostovoljstva na državni in cerkveni ravni.

Ob koncu muslimanskega praznika ramadana je predsednik Republike Slovenije v pisni čestitki izrazil najboljše želje muftiju Islamske skupnosti v Sloveniji in vsem njihovim vernikom.

V Sloveniji je tudi budistična kongregacija Dharmaling, njenega vodjo bo predsednik republike sprejel v januarju 2009.

Pregled srečanj predsednika Republike Slovenije s predstavniki verskih skupnosti v letu 2008

datumdogodek
24. januar 2008pogovor s škofom Evangeličanske cerkve mag. Gezo Ernišem
19. februar 2008pogovor s muftijem Islamske skupnosti v RS dr. Nedžadom Grabusom
26. februar 2008delovno kosilo s člani Slovenske škofovske konference
5. septemberpogovor s muftijem Islamske skupnosti v RS dr. Nedžadom Grabusom
21. november 2008pogovor s ljubljanskim nadškofom in metropolitom msgr. Alojzem Uranom in celjskim škofom msgr. Antonom Stresom
24. novemberdelovno kosilo s člani SŠK
Nazaj na vrh strani.


V. Mednarodne dejavnosti
Izbiro in število zunanjepolitičnih dejavnosti predsednika Republike Slovenije so določali predvsem predsedovanje Republike Slovenije Svetu Evropske unije v prvi polovici leta 2008 (npr. sprejem predsednika Evropskega parlamenta in članov Evropske komisije, nastop na zasedanju Evropskega parlamenta itd.), nujne dejavnosti predsednika Republike Slovenije v prvem letu mandata (prednostni obiski in srečanja s predsedniki sosednjih držav) ter izpolnitev prenesenih obveznosti obiskov iz leta 2007.

V pregledu mednarodnih dejavnosti predsednika Republike Slovenije v 2008 so zajeti:
    • državniški obiski v tujini in Republiki Sloveniji
    • uradni obiski v tujini in Republiki Sloveniji
    • delovni obiski v Republiki Sloveniji
    • delovni obiski v tujini (udeležba na mednarodnih dogodkih, npr. konferencah, forumih, razpravah itd.)
    • govori in predavanja v tujini
    • sprejemi pri predsedniku Republike Slovenije
    • v zdravstvu,
    • socialnem varstvu ter humanitarni dejavnosti
1. državniški obiski
1.1. v tujini
24.-27.10.2008 Ljudska republika Kitajska
8.-9.12.2008 Republika Češka

1.2. v Republiki Sloveniji
21.-23.10.2008 britanska kraljica Elizabeta II. in princ Philip
2. uradni obiski
2.1. v tujini
06.02.2008 Vatikanska mestna država
27.02.2008 Republika Madžarska
31.03.2008 Republika Peru
01.-02.4.2008 Federativna republika Brazilija
03.04.2008 Republika Kolumbija
04.04.2008 Bolivarska republika Venezuela
07.04.2008 Republika Avstrija
22.04.2008 Republika Slovaška
23.04.2008 Evropski parlament, Strasbourg
02.-03.09.2008 Republika Črna gora
13.-14.10.2008 Bosna in Hercegovina
26.11.2008 Republika Hrvaška
2.2. v Republiki Sloveniji
14.01.2008 predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano
06.11.2008 predsednik Republike Poljske Lech Kaczynski
3. delovni obiski
3.1. v Republiki Sloveniji
26.01.2008 generalni sekretar Organizacije združenih narodov Ban Ki-moon
03.03.2008 predsednik Švicarske konfederacije Pascal Couchepin
18.03.2008 predsednik Republike Makedonije Branko Crvenkovski
08.04.2008 kralj Hašemitske kraljevine Jordanije Abdullaha II ibn Al Husseina
08.05.2008 predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso
04.06.2008 predsednik Ukrajine Viktor Juščenko
03.07.2008 predsednik PNO/PLO Mahmud Abbas
11.09.2008 predsednik Republike Estonije Toomas Hendrik Illves
03.12.2008 generalna guvernerka Kanade Michaelle Jean
3.2. v tujini (udeležba na mednarodnih dogodkih)
15.01.2008 forum Zavezništvo civilizacij, Španija, Madrid
06.02.2008 Italija (udeležba na slavnostnem koncertu ob začetku predsedovanja EU)
11.-13.02.2008 tematska razprava na visoki ravni o boju proti posledicam podnebnih sprememb, ZDA, New York, OZN
12.03.2008 konferenca Living Together, Velika Britanija, London
02.-03.05.2008 15. Srečanje predsednikov Srednjeevropskih držav na Ohridu, Republika Makedonija
12.-14.05.2008 konferenca Facing Tomorrow, Izrael, Jeruzalem
19.-20.05.2008 World Economic Forum on Middle East, Egipt, Sharm El Sheikh
22.05.2008 konferenca On the Role of Law and Ethnics in Globalized Economy, Nemčija, München
02.06.2008 zasedanje Sveta za človekove pravice, Švica, Ženeva
02.06.2008 zasedanje Mednarodne konference dela (ILC), Švica, Ženeva
03.06.2008 zasedanje Organizacije za kmetijstvo in prehrano (FAO), Italija, Rim
09.06.2008 forum Forbes CEO Europe, Francija, Cannes
28.-29.06.2008 Global Seminar's Board of Directors, Avstrija, Salzburg
16.07.2008 Obisk na sedežu Evropske komisije, Bruselj
15.09.2008 Interparlamentarna unija, International Day od Democracy, Švica, Ženeva
22.-27.09.2008 zasedanje Generalne skupščine OZN, ZDA, New York
24.10.2008 7. vrh ASEM, Kitajska, Peking
26.10.2008 konferenca EU-Sichuan Investment & Cooperation, Kitajska, Chengdu
11.11.2008 slovesnost ob 90. obletnici neodvisnosti Poljske, Varšava
3.3. govori in predavanja v tujini
15.01.2008 nastop na Forumu o zavezništvu civilizacij, Madrid
10.02.2008 govor na konferenci »Odzivanje na podnebne spremembe - napori ZN in sveta«
27.02.2008 predavanje na temo mednarodnega miru in varnosti v 21. stoletju, Inštitut za mednarodne odnose Univerze Corvinus v Budimpešti
12.03.2008 otvoritveni govor na konferenci "Living Together", London
02.04.2008 predavanje na Diplomatski akademiji Brazilije
08.04.2008 predavanje na Diplomatski akademiji na Dunaju o vprašanjih globalne varnosti
14.05.2008 govor na plenarnem zasedanju predsedniške konference "Facing Tomorrow", Izrael, Jeruzalem
23.04.2008 govor v Evropskem parlamentu, Strasbourg
02.05.2008 govor na 15. srečanju predsednikov srednjeevropskih držav, Ohrid
22.05.2008 govor na konferenci "The role of Law and Ethics in the Globalized Economy", München
02.06.2008 govor na 97. zasedanju Mednarodne konference dela, Ženeva
02.06.2008 govor na 8. zasedanju Sveta OZN za človekove pravice, Ženeva
03.06.2008 govor na konferenci Organizacije za kmetijstvo in prehrano (FAO), Rim
28.06.2008 predavanje na temo "Prihodnost Evropske unije - svetovnega akterja?" v počastitev Jacquesa Delorsa, Salzburg
15.09.2008 govor na konferenci ob mednarodnem dnevu demokracije, Interparlamentarna unija, Ženeva
18.09.2008 predavanje ob slovesnosti 20. obletnice Magne Charte Universitatum v Bologni
23.09.2008 govor na okrogli mizi v okviru srečanja na visoki ravni "Razvojne potrebe Afrike: implementacija podanih zavez, izzivi in pot naprej", New York
24.09.2008 govor na 63. zasedanju Generalne skupščine OZN
24.09.2008 predavanje na Touro Law School v New Yorku
26.09.2008 govor na okrogli mizi o trajnosti okolja v okviru srečanja na visoki ravni o razvojnih ciljih tisočletja, New York
26.09.2008 predavanje na Columbia University v New Yorku
25.10.2008 govor na plenarni seji na temo "Mednarodno gospodarstvo in finančne razmere" v okviru 7. azijsko-evropskega vrha (ASEM), Kitajska, Peking
25.10.2008 govor na plenarni seji na temo "Krepitev medcivilizacijskega dialoga" v okviru 7. azijsko-evropskega vrha (ASEM), Kitajska, Peking
26.10.2008 govor na konferenci o investicijah in sodelovanju med Evropsko unijo in provinco Sečuan, Kitajska, Chengdu
13.11.2008 predavanje na Centru za islamske študije v Oxfordu
26.11.2008 predavanje na Hrvaški akademiji znanosti in umetnosti, Zagreb
09.12.2008 predavanje o Evropi v globaliziranem svetu, Karlova univerza v Pragi

4. sprejemi pri predsedniku Republike Slovenije
07.01.2008 posebni odposlanec EU za Burmo Piero Fassino
08.01.2008 predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering
08.01.2008 podpredsednica Evropske komisije Margot Wallstrom
09.01.2008 minister za zunanje zadeve Palestinske nacionalne oblasti Riad Malki
09.01.2008 generalni sekretar Islamske konference Ekmeleddin Ishanglu
10.01.2008 pomočnik drž. sekretarke ZDA za evropske in evrazijske zadeve Daniel Freid
11.01.2008 minister za zunanje zadeve Srbije Vuk Jeremič
14.01.2008 predsednik Italijanke republike Giorgio Napolitano
17.01.2008 francoski minister za obrambo Herve Morin
23.01.2008 generalni sekretar Wassenaarskega aranžmaja Suna Danielsson
26.01.2008 generalni sekretar OZN Ban Ki-moon
29.01.2008 nekdanji francoski predsednik Valery Giscard d'Estaing
29.01.2008 načelnik Generalštaba Vojske Črne gore Jovan Marko Lakčević
29.01.2008 višji svetovalec iranskega predsednika Mojtaba Samareh Hashemi
30.01.2008 predsednik vlade Kraljevine Danske A. F. Rasmussen
31.01.2008 visoka komisarka ZN za človekove pravice Louise Arbour
04.02.2008 direktor Mednarodne organizacije za prepoved kemičnega orožja Rogelio Pfirter
04.02.2008 glavni aškenaški rabin IzraelaYon Metzger
15.02.2008 predsednik Sobranja Republike Makedonije Ljubiša Georgievski
19.02.2008 mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus
21.02.2008 minister za zunanje zadeve Islamske republike Afganisan Rangin Dadfar Spanta
21.02.2008 visoki predstavnik ZN za zavezništvo med civilizacijami Jorge Sampaio
26.02.2008 predsednik vlade Irske Bertie Ahern
28.02.2008 zunanji minister za zunanje zadeve Kraljevine Danske Per Stig Moller
03.03.2008 predsednik Odbora regij pri EU Luc Van den Brande
06.03.2008 parlamentarci Izraela - poslanci Kneseta
06.03.2008 predsednik Narodnega sobranja Republike Bolgarije Georgi Pirinski
14.03.2008 predsednik parlamenta Kraljevine Norveške Thorbjorn Jagland
17.03.2008 visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana
17.03.2008 udeleženci skupne parlamentarne skupščine med EU in državami Afrike, Karibov in Pacifika
20.03.2008 predsednik parlamenta Črne Gore Ranko Krivokapić
20.03.2008 predsednik vlade Republike Poljske Donald Tusk
26.03.2008 visoki komisar UNHCR Antonio Guterres
28.30.2008 minister za zunanje zadeve Slovaške republike Jan Kubiš
08.04.2008 jordanski kralj Abdullah II ibn Al Hussein in kraljica Rania Al Abdullah
11.04.2008 predsednik Gazproma Aleksej B. Miller
15.04.2008 predsednik Velike nacionalne skupščine Turčije Köksal Toptan
08.05.2008 minister za zunanje zadeve Turčije Ali Babacan
08.05.2008 predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso
10.05.2008 člani Izvršnega odbora EBU (Evropske radiotelev. unije)
10.05.2008 predsednik Kitajske politične konference Jia Qinglin
21.05.2008 minister za zunanje zadeve Ukrajine Volodimir Ogrizko
21.05.2008 predsednik vlade Kraljevine Belgije Yves Leterme
06.06. 2008 minister za zunanje zadeve Brazilije Celso Amorim
14.07.2008 član švicarskega parlamenta PACE Andreas Gross
07.08.2008 predsednica ustanove World Learning Carol Bellamy
15.08.2008 ruski veleposlanik v Londonu Jurij Fedotov
31.08.2008 predsednik vlade Češke republike Mirek Topolanek
31.08.2008 namestnica generalnega sekretarja OZN Asha-Rose Migiro
01.09.2008 generalni sekretar OVSE Marc Perrin de Brichambaut
02.09.2008 namestnik predsednika vlade Gruzije Giorgi Baramidze
04.09.2008 francoski senator in predsednik Sodišča za spravo in arbitražo OVSE Robert Badinter
13.09.2008 latinski patriarh Jeruzalema Michel Sabbah
10.12.2008 Nekdanji podpredsednik ZDA in Nobelov nagrajenec Al Gore
12.12.2008 direktor Informacijske službe ZN na Dunaju Maher Nasser
19.12.2008 posebni predstavnik predsednika Ruske federacije za mednarodno in kulturno sodelovanje Mihail Švidkoj

5. bilateralna srečanja
5.1. srečanja na visoki ravni
15.01.2008 generalni sekretar OZN Ban Ki-moon, Madrid
16.01.2008 predsednica Finske Tarja Halonen, Madrid
16.01.2008 generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis, Madrid
01.02.2008 predsednik Hrvaške Stjepan Mesić, Slovenija, Otočec
11.02.2008 generalni sekretar OZN Ban Ki-moon
06.02.2008 predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano, Rim
12.03.2008 predsednik vlade Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Gordon Brown, London
03.05.2008 predsednik Republike Moldavije Vladimir Voronin, Ohrid
03.05.2008 predsednik Predsedstva Bosne in Hercegovine Haris Silajdžić, Ohrid
03.05.2008 predsednik Republike Albanije Bamir Topi, Ohrid
03.05.2008 predsednik Republike Hrvaške Stjepan Mesić, Ohrid
04.05.2008 predsednik Republike Bolgarije Georgij Parvanov, Ohrid
04.05.2008 predsednik Republike Črne gore Filip Vujanović, Ohrid
04.05.2008 predsednik Republike Turčije Abdullah Gül, Ohrid
12.05.2008 predsednik Države Izrael Shimon Peres, Jeruzalem
14.05.2008 predsednik Mongolije Nambaryn Enkhbayar, Jeruzalem
14.05.2008 predsednik Republike Latvije Valdis Zatlers, Jeruzalem
14.05.2008 predsednik Republike Poljske Lech Kaczyński, Jeruzalem
18.05.2008 predsednik Palestinske oblasti Mahmud Abbas, Šarm el Šejk
19.05.2008 predsednik Arabske republike Egipt Hosni Mubarak, Šarm el Šejk
19.05.2008 predsednik Islamske republike Afganistan Hamid Karzaj, Šarm el Šejk
30.05.2008 predsednik Nemčije Horst Köhler, Nemčija, Ludwigsburg
09.06.2008 monaški knez Albert II., Cannes
10.06.2008 predsednik Združenih držav Amerike George Bush, Slovenija, Brdo pri Kranju
16.07.2008 predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso, Bruselj
21.09.2008 generalni sekretar OZN Ban Ki-moon, New York
22.09.2008 predsednik Republike Avstrije dr. Heinz Fischer, New York
22.09.2008 predsednik Predsedstva Bosne in Hercegovine Haris Silajdžić, New York
23.09.2008 predsednik Republike Kolumbije Álvaro Uribe Vélez, New York
23.09.2008 predsednik Republike Albanije Bamir Topi, New York
23.09.2008 generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis, New York
24.09.2008 predsednik Republike Poljske Lech Kaczyński, New York
24.09.2008 predsednik Republike Libanon Michel Suleiman, New York
24.09.2008 predsednica Republike Filipini Maria Gloria Macapagal-Arroyo, New York
27.10.2008 izvršni direktor Hong Konga Donald Tsang, Hong Kong
11.11.2008 predsednik Republike Litve Valdas Adamkus, Varšava

5.2. druga bilateralna srečanja predsednika republike v tujini
15.01.2008 predsednik vlade Turčije Tayyip Erdogan, Madrid
15.01.2008 visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, Madrid
15.01.2008 predsednik vlade Kraljevine Španije José Luis Rodriguez Zapatero, Madrid
15.01.2008 nekdanji predsednik vlade Kraljevine Norveške Kjell Magne Bondevik, Madrid
15.01.2008 alžirski predsednik vlade Abdelaziz Belkhadem
16.01.2008 nekdanjo predsednica Irske in bivša visoka komisarka za človekove pravice Mary Robinson, Madrid
11.02.2008 predsednik Generalne skupščine OZN Srgjan Kerim, New York
07.04.2008 generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo IAEA Mohamed El Baradej, Dunaj
12.05.2008 predsednik Vlade Države Izrael Ehud Olmert, Jeruzalem
12.05.2008 izraelska ministrica za zunanje zadeve Tzipi Livni, Jeruzalem
14.05.2008 nekdanji britanski premier Tony Blair, Jeruzalem
14.05.2008 nekdanji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov, Jeruzalem
18.05.2008 visoki predstavnik Združenih narodov za zavezništvo civilizacij Jorge Sampaio, Šarm el Šejk
19.05.2008 ustanovitelj in izvršni predsednik Svetovnega gospodarskega foruma prof. Klaus Schwab, Šarm el Šejk
19.05.2008 palestinski predsednik vlade Salam Fayyad, Šarm el Šejk
19.05.2008 predsednik Svetovne banke Robert Zoellick, Šarm el Šejk
20.05.2008 nekdanjim britanski premier Tony Blair, Šarm el Šejk
20.05.2008 posebni odposlanec Evropske unije za Bližnji vzhod Marc Otte, Šarm el Šejk
20.05.2008 vojvodo Yorški princ Andrew, Šarm el Šejk
20.05.2008 nekdanji italijanski predsednik vlade Romano Prodi, Šarm el Šejk
03.06.2008 predsednik vlade Kraljevine Španije José Luis Rodríguez Zapatero, Rim
03.06.2008 generalni sekretar Organizacije združenih narodov Banom Ki-moon, Rim
03.06.2008 italijanski predsednik vlade Silvio Berlusconi, Rim
16.07.2008 Evropska komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero Waldner, Bruselj
16.07.2008 Evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik, Bruselj
15.09.2008 visoka komisarka OZN za človekove pravice Navanethem Pillay, Ženeva
22.09.2008 predsedujoči 63. Generalne skupščine OZN Miguel d'Escoto Brockmann, New York
25.09.2008 minister za zunanje zadeve Republike Azerbajdžan Elmar Maharram oglu Mammadyarov, New York
25.09.2008 predsednik vlade Republike Malte dr. Lawrence Gonzi, New York
25.10.2008 predsednik vlade Socialistične republike Vietnam Nguyen Tan Dung, Peking

6. sprejemi veleposlanic in veleposlanikov
03.01.2008 VP RS v Italiji Andrej Capuder
18.01.2008 VP Avstralije Peter Shannon
14.02.2008 VP Egipta Ahmed Farouk
05.03.2008 VP Turčije Sina Baydur
10.03.2008 VP BIH Izmir Talić
26.03.2008 VP Ruske federacije Mikhail Valentinovič Vanin
27.05.2008 VP Slovaške republike Roman Paldan
11.06.2008 VP Japonske Tsuneshige Ilyama
17.06.2008 VP Bolgarije Vladimir Atanassov
30.06.2008 VP Črne gore Branko Perović
30.06.2008 VP Švedske John Hagard
14.07.2008 VP Norveške May Britt Brofoss
17.07.2008 VP RS na Danskem Rudolf Gabrovec
28.07.2008 VP Italije Daniele Verga
14.08.2008 VP Kazahstana Rakhat Aliyev
26.08.2008 VP Velike Britanije Tim Simmons
08.09.2008 VP RS na Japonskem Miran Čupkovič Skender
02.10.2008 VP Italije Alessandro Pietromarchi
02.10.2008 VP Indije Villur Sundararajan Seshadri
06.10.2008 VP Hrvaške Mario Nobilo
07.10.2008 VP Kitajske Zhi Zhaolin
15.10.2008 VP Indonezije Triyon Wibowo
02.12.2008 VP RS v Kanadi Tomaž Kunstelj

7. sprejemi poverilnih pisem veleposlanic in veleposlanikov
07.01.2008 VP Luksemburga Arlette Conzemius
07.01.2008 VP Andore Imma Tor Faus
17.01.2008 VP Srbije Predrag Filipov
17.01.2008 VP Islandije Svavar Gestsson
17.01.2008 VP Estonije Miko Haljas
04.03.2008 VP Litve Rimutis Klevečka
06.03.2008 VP Kazahstana Rashid Ibrayev
06.03.2008 VP Kambodže Chem Widhya
13.03.2008 VP Mehike Alejandro Diaz y Perez Duarte
13.03.2008 VP Vietnama Nguyen Ba Than
17.03.2008 VP Kostarike Ana Theresa Dengo Benavides
19.03.2008 VP Libije Abdulhafed Gaddur
05.05.2008 VP Turčije Aysa Sezgin
05.05.2008 VP Jordanije Makram Queisi
05.05.2008 VP Pakistana Tasnim Aslam
05.05.2008 VP Nepala Madan Kumar Bhattarai
29.05.2008 VP Brazilije Debra Vanier Barenboim
29.05.2008 VP ZDA Yousif Butrous Ghafari
16.06.2008 VP Sultanata Oman Badr Al-Hinai
16.06.2008 VP Slovaške Marianna Oravcova
07.07.2008 VP Japonske Shigeharu Murayama
29.08.2008 VP Albanije Sander Kovaci
29.08.2008 VP Bosne in Hercegovine Zdravko Begović
29.08.2008 VP Italije Alessandro Pietromarchi
29.08.2008 VP Črne gore Ranko Milović
17.11.2008 VP Kraljevine Norveške Guro Katharina Helwig Viktor
17.11.2008 VP Švedske Inger Ultvedt
17.11.2008 VP Ekvadorja Geoconda Monserrath Galan Castelo
17.11.2008 VP Republike Koreje Shim Yoon-joe
17.11.2008 VP Islamske republike Iran Ebrahim Sheibany
05.12.2008 VP Demokratične socialistične republike Šrilanke Musthafa Mohamed Jaffeer
05.12.2008 VP Kraljevine Saudove Arabije Mansour Bin Khalid Al-Saud
05.12.2008 VP Republike Belorusije Elena N. Kupšina
05.12.2008 VP Republike Bolgarije Philip Georgiev Bokov

8. odpoklici in imenovanja veleposlanikov
Predsednik Republike Slovenije je odpoklical 14 in imenoval 8 veleposlanikov Republike Slovenije.
Nazaj na vrh strani.


VI. Govori

Govori predsednika republike dr. Danila Türka na državnih proslavah
27.04.2008Begunje na GorenjskemGovor na državni slovesnosti ob dnevu upora proti okupatorju
24.06.2008 LjubljanaGovor na osrednji državni počastitvi dneva državnosti
30.10.2008LjubljanaGovor na državni slovesnosti ob dnevu reformacije in osrednji prireditvi ob 500. obletnici rojstva Primoža Trubarja
22.11.2008PtujGovor na državni slovesnosti ob dnevu Rudolfa Maistra
23.12.2008LjubljanaGovor na državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti
Drugi pomembnejši govori predsednika republike dr. Danila Türka
08.01.2008LjubljanaGovor na otvoritveni slovesnosti evropskega leta medkulturnega dialoga
08.01.2008LjubljanaGovor ob sprejemu članov Evropske komisije
10.01.2008LjubljanaGovor na novoletnem sprejemu za novinarje
13.01.2008DražgošeSlavnostni govor na slovesnosti ob 66. obletnica Dražgoške bitke
15.01.2008MadridGovor na forumu Zavezništvo civilizacij
18.01.2008BledGovor na 6. slovenskem kongresu prostovoljstva, Bled
23.01.2008LjubljanaGovor na ponovoletnem sprejemu Slovenske vojske
04.02.2008Brdo pri KranjuGovor na sprejemu za diplomatski zbor
07.02.2008LjubljanaGovor ob odkritju kipa Primoža Trubarja v Narodni in univerzitetni knjižnici
07.02.2008LjubljanaGovor na sprejemu za predstavnike manjšin
10.02.2008New York - OZNGovor o podnebnih spremembah v okviru konference "Odzivanje na podnebne spremembe: napori Združenih narodov in sveta"
25.02.2008LjubljanaGovor na žalni seji Državnega zbora Republike Slovenije
27.02.2008BudimpeštaGovor na Inštitutu za mednarodne odnose Univerze Corvinus
29.02.2008LjubljanaGovor na osrednji slovesnosti ob mednarodnem dnevu civilne zaščite
05.03.2008LjubljanaGovor na izredni seji Senata Univerze v Ljubljani
05.03.2008Brdo pri KranjuGovor na sprejemu za Prešernovega nagrajenca ter nagrajence Prešernovega sklada 2008
06.03.2008LjubljanaGovor na srečanju udeležencev mednarodnega projekta SiMUN - simulacije delovanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov
11.03.2008LjubljanaGovor na sprejemu za udeležence mednarodnega srečanja "Euromed and the Media: Task Force"
12.03.2008LondonOtvoritveni govor na mednarodni konferenci "Living Together" v Londonu
17.03.2008LjubljanaGovor na sprejemu za udeležence skupne parlamentarne skupščine med državami Evropske unije ter državami Afrike, Karibov in Pacifika
27.03.2008BledGovor na sprejemu za udeležence 40. mednarodnega srečanja pisateljev
02.04.2008BrasiliaGovor na Diplomatski akademiji Brazilije
08.04.2008DunajGovor na Diplomatski akademiji na Dunaju
11.04.2008LjubljanaGovor na svečani seji svetovalnega odbora Mednarodne ustanove - fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min
14.04.2008LjubljanaGovor na sprejemu za udeležence projekta "Moja dežela – lepa in gostoljubna"
15.04.2008LjubljanaGovor na slovesnosti ob dnevu Pravne fakultete v Ljubljani
17.04.2008LjubljanaGovor na jezikovnem simpoziju "Slovenski knjižni jezik v 16. stoletju"
18.04.2008MariborGovor na odprtju 11. slovenskih dnevov knjige
18.04.2008MariborGovor na odprtju Mednarodnega zborovskega tekmovanja
21.04.2008LjubljanaGovor na odprtju 13. slovenskih dnevov knjige v Parku Zvezda
23.04.2008StrasbourgGovor na seji Evropskega parlamenta
24.04.2008LjubljanaGovor na seji Državnega zbora Republike Slovenije
25.04.2008CeljeGovor na sklepni slovesnosti ob zaključku tekmovanja in podelitve zlatih Cankarjevih priznanj
01.05.2008DebenecGovor predsednika republike ob mednarodnem prazniku dela
02.05.2008OhridGovor na 15. Srečanju predsednikov srednjeevropskih držav
08.05.2008LjubljanaGovor na srečanju županov glavnih mest držav članic Evropske unije in držav naslednic nekdanje Jugoslavije
08.05.2008LjubljanaGovor predsednika republike na zasedanju WDR Europa Forum 2008
09.05.2008Nova GoricaGovor na zaključni državni prireditvi ter srečanju mladih ustvarjalcev in nagrajencev natečaja "Evropa v šoli" 2007-2008
14.05.2008JeruzalemGovor na plenarnem zasedanju predsedniške konference "Facing Tomorrow"
15.05.2008LjubljanaGovor predsednika republike na slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske
22.05.2008MünchenGovor na konferenci "The Role of Law and Ethics in the Globalized Economy"
23.05.2008KrškoGovor na 15. kongresu Gasilske zveze Slovenije
24.05.2008Vojaško pokopališče SočaGovor na slovesnosti v poklon žrtvam prve svetovne vojne
29.05.2008LjubljanaGovor na sprejemu ob podelitvi odlikovanj pripadnikom mirovnih misij
02.06.2008ŽenevaGovor na 97. zasedanju Mednarodne konference dela
02.06.2008ŽenevaGovor na 8. zasedanju Sveta Združenih narodov za človekove pravice
03.06.2008RimGovor na konferenci Organizacije za kmetijstvo in prehrano
07.06.2008LjubljanaGovor na svečani akademiji ob 500. obletnici rojstva Primoža Trubarja
12.06.2008MariborGovor na srečanju Sveta predsednikov Unije evropskega gospodarstva (BusinessEurope)
13.06.2008Novo mestoGovor ob odprtju stalne arheološko razstavo Dolenjskega muzeja Arheološka podoba Dolenjske
16.06.2008LjubljanaGovor na 17. svetovnem bienalnem kongresa medicinskih sester enterostomalnih terapevtov in terapevtk
17.06.2008LjubljanaGovor ob podelitvi odlikovanj Red za zasluge
18.06.2008LjubljanaGovor na sprejemu za prostovoljce ob zaključni prireditvi natečaja Naj prostovoljka / Naj prostovoljec / Naj prostovoljski projekt 2007
19.06.2008LjubljanaGovor na občni seji Vrhovnega sodišča Republike Slovenije
22.06.2008Sv. Jurij ob ŠčavniciGovor ob odkritju spomenika dr. Vekoslavu Grmiču
28.06.2008SalzburgGovor o prihodnosti Evropske unije kot svetovnega akterja v počastitev Jacquesa Delorsa
12.07.2008Črna na KoroškemSlavnostni govor na 18. srečanju državnikov pri Najevski lipi
14.07.2008Brdo pri KranjuGovor ob podelitvi državnih odlikovanj sodelujočim v reševalni akciji
18.07.2008GradGovor ob odprtju 1. Mednarodnega festivala romske glasbe in plesov
20.07.2008RodikGovor na komemoraciji ob spominskem dnevu občine Hrpelje–Kozina
21.07.2008LjubljanaGovor na prireditvi ob predstavitvi slovenske reprezentance na Olimpijskih igrah 2008 v Pekingu
23.07.2008LjubljanaGovor na otvoritvi WISC 2008 – 2. globalne konference na področju mednarodnih študij
23.08.2008Gornja RadgonaGovor na odprtju 46. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma
26.08.2008Brdo pri KranjuGovor na sprejemu za slovensko olimpijsko reprezentanco ob zaključku olimpijskih iger v Pekingu
29.08.2008Kanal ob SočiGovor na odprtju mednarodnega festivala sodobne glasbe "Kogojevi dnevi"
04.09.2008ŽirovnicaGovor na 18. srečanju upokojencev Gorenjske
06.09.2008LokevGovor na 23. mednarodnem literarnem festivalu Vilenica
09.09.2008Brdo pri KranjuGovor na slavnostni podelitvi listin članom Inženirske akademije Slovenije
09.09.2008CeljeGovor na slovesnosti ob vrnitvi pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske iz operacij kriznega odzivanja KFOR in ISAF
10.09.2008CeljeGovor na odprtju 41. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju
12.09.2008Brdo pri KranjuGovor na konferenci EDGE v organizaciji Združenja mladih poslovnežev YES
13.09.2008SenožetiGovor na osrednji slovenski proslavi ob 100. obletnici rojstva pisatelja Miška Kranjca
14.09.2008PortorožGovor na proslavi ob tradicionalnem srečanju bivših internirank, političnih zapornic in ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov
15.09.2008ŽenevaGovor na panelu "Mednarodni dan demokracije"
16.09.2008LjubljanaGovor na sprejemu ob podpisu dogovora o sodelovanju domoljubnih in veteranskih organizacij
18.09.2008BolognaGovor na slovesnosti ob 20. obletnici Magne Charte Universitatum
18.09.2008LjubljanaGovor na odprtju razstave ob 90. obletnici Narodne galerije
19.09.2008MariborGovor na 22. Dnevih slovenskih pravnikov
19.09.2008Brdo pri KranjuGovor na sprejemu za zlate maturante
19.09.2008PortorožGovor na zaključni prireditvi 15. izobraževalnega UNESCO tabora "Korenine in krila"
23.09.2008New YorkGovor na okrogli mizi v okviru srečanja na visoki ravni "Razvojne potrebe Afrike: implementacija podanih zavez, izzivi in pot naprej"
24.09.2008New YorkGovor na 63. zasedanju Generalne skupščine OZN
24.09.2008New YorkGovor na Touro Law School
26.09.2008New YorkGovor na okrogli mizi o trajnosti okolja v okviru srečanja na visoki ravni o razvojnih ciljih tisočletja
26.09.2008New YorkGovor na Columbia University
29.09.2008Brdo pri KranjuGovor na Evropski konferenci Pooblaščencev za dostop do informacij javnega značaja in varuhov človekovih pravic
30.09.2008Brdo pri KranjuGovor na sprejemu za slovensko paraolimpijsko reprezentanco ob zaključku 13. paraolimpijskih iger v Pekingu
02.10.2008LjubljanaGovor na Posvetu biološke znanosti in družbe - EKOSISTEMI, povezanost živih sistemov
08.10.2008LjubljanaGovor na 2. Strateški konferenci o trgovini na temo "Trikotnik rasti: kupci, trgovci, dobavitelji"
09.10.2008VelenjeGovor na 8. konferenci Društva za kakovost in ravnanje z okoljem na temo "Varno in zdravo delo za kakovost življenja"
15.10.2008LjubljanaGovor na konstitutivni seji Državnega zbora Republike Slovenije
17.10.2008MariborGovor na slovesnem odprtju 43. Borštnikovega srečanja
18.10.2008LjubljanaGovor na slovesni akademiji ob 10. evropskem dnevu darovanja in zdravljenja s presaditvijo
20.10.2008Slovenj GradecGovor na slovesnosti ob dnevu Organizacije združenih narodov
22.10.2008LjubljanaGovor na podelitvi zlatih priznanj Mednarodnega progama za mlade ob prvem uradnem obisku kraljice Elizabete II. in vojvode Edinburškega
25.10.2008PekingGovor na plenarni seji na temo "Mednarodno gospodarstvo in finančne razmere" v okviru 7. azijsko-evropskega vrha (ASEM)
25.10.2008PekingGovor na plenarni seji na temo "Krepitev medcivilizacijskega dialoga" v okviru 7. azijsko-evropskega vrha (ASEM)
26.10.2008ChengduGovor na konferenci o investicijah in sodelovanju med Evropsko unijo in provinco Sečuan
29.10.2008PočekSlavnostni govor na slovesnosti ob zaključku vojaške vaje Zmožnosti Slovenske vojske 2008
05.11.2008LjubljanaGovor na 1. kongresu Evropske federacije živilskih znanosti in tehnologij (EFFoST)
05.11.2008HrastovecGovor ob 60. obletnici Zavoda Hrastovec-Trate
12.11.2008ŽužemberkGovor na slovesnosti ob 110. obletnici rojstva Leona Štuklja
13.11.2008OxfordGovor na Centru za islamske študije v Oxfordu
20.11.2008PortorožGovor na 10. poslovni konferenci Portorož
21.11.2008LjubljanaGovor ob podelitvi odlikovanj Zlati red za zasluge
24.11.2008LjubljanaGovor ob sprejemu za novo Vlado Republike Slovenije
24.11.2008LjubljanaGovor na slavnostni podelitvi Zoisovih nagrad, Zoisovih priznanj, priznanja Ambasador znanosti Republike Slovenije in Puhovih priznanj
26.11.2008ZagrebGovor na Hrvaški akademiji znanosti in umetnosti
09.12.2008PragaGovor na Karlovi univerzi v Pragi
10.12.2008LjubljanaGovor na mednarodni konferenci ob 60. obletnici sprejema Splošne deklaracije človekovih pravic OZN in 15. obletnici sprejema Zakona o varuhu človekovih pravic
12.12.2008LjubljanaGovor na sprejemu ob 40. obletnici Teritorialne obrambe
17.12.2008LjubljanaGovor na sprejemu za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije, Ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev vojne za Slovenijo
18.12.2008LjubljanaGovor na slovesnosti ob dnevu ustavnosti
22.12.2008LjubljanaGovor ob podelitvi odlikovanj Zlati red za zasluge
22.12.2008LjubljanaGovor na sprejemu za najboljše slovenske športnice in športnike leta 2008
Nazaj na vrh strani.


VII. Odnosi z javnostmi
04.01.2008Intervju za bolgarsko nacionalno TV
06.01.2008Intervju za Val 202 (RA SLO) - Nedeljski gost
08.01.2008Skupna izjava ob sprejemu predsednika Evropskega parlamenta
11.01.2008Intervju za RAI,
intervju za Primorski dnevnik
14.01.2008Skupna izjava ob sprejemu predsednika Italije
17.01.2008Skupna izjava ob sprejemu župana Ljubljane in sodelavcev
18.01.2008Izjava ob 6. Kongresu prostovoljstva (Bled),
21.01.2008Intervju za Globus
22.01.2008Intervju za Fortune magazine
23.01.2008Izjava za POP TV,
intervju za Žurnal
24.01.2008Skupna izjava ob obisku na Generalštabu SV in MORS
27.01.2008Pogovor za RTV SLO - oddaja Spet doma
29.01.2008Intervju za Folmada de Sao Paolo,
izjava za Preverjeno - POP TV,
skupna izjava ob sprejemu Valeryja Giscarda d'Estainga (nekdanji predsednik Francije)
30.01.2008Intervju za STA,
intervju za Christian Science Monitor
31.01.2008Skupna izjava ob sprejemu Louise Arbour (visoka komisarka ZN),
izjava po pogovoru z vodji poslanskih skupin
05.02.2008Intervju za Večernji list
07.02.2008Intervju za RTV Maribor
18.02.2008 Intervju za French review (Politique internationale),
izjava o razdejanju veleposlaništva v Beogradu
21.02.2008Izjava ob sprejemu Jorga Sampaia (nekdanji predsednik Portugalske)
22.02.2008Intervju za časnik Nepszabadság
27.02.2008Skupna izjava za medije s predsednikom Madžarske, Budimpešta
28.02.2008Intervju za IV. mrežo radijskih postaj
03.03.2008Skupna izjava ob sprejemu predsednika Švice,
intervju za L'Hebdo
05.03.2008Intervju Der Spiegel
10.03.2008Izjava - poziv o (ne)uporabi imena dr. Drnovška
11.03.2008Intervju za Al Ahram (egiptovski dnevnik),
izjava za RTV SLO
12.03.2008Skupna izjava ob obisku pri britanskem premieru, London
17.03.2008Skupna izjava ob sprejemu Javierja Solane (visoki predstavnik SZVP EK)
18.03.2008

25.03.2008
Skupna izjava ob sprejemu predsednika Makedonije

Izjava ob obisku občine Lendava
31.03.2008Skupna izjava za medije s predsednikom Peruja, Lima
02.04.2008Skupna izjava za medije s predsednikom Brazilije, Brasilia
03.04.2008Skupna izjava za medije s predsednikom Kolumbije, Bogota
04.04.2008Skupna izjava za medije s predsednikom Venezuele, Caracas
07.04.2008Skupna izjava s predsednikom Avstrije, Dunaj
08.04.2008Skupna izjava ob sprejemu kralja Jordanije
09.04.2008Izjava za Svet - Kanal A,
izjava za POP TV
13.04.2008Intervju za POP TV - Tv Klub
14.04.2008Tiskovna konferenca o pripravljenosti SV
16.04.2008

18.04.2008
Intervju za glasilo Ljubljana

Izjava ob obisku občine Idrija,
izjava ob obisku občine Maribor
21.04.2008Intervju za glasilo Slovenska vojska
22.04.2008Skupna izjava s predsednikom Slovaške, Bratislava
23.04.2008Skupna izjava s predsednikom Evropskega parlamenta, Bruselj
24.04.2008

25.04.2008
Intervju za Studio ob 17h - RA SLO

Izjava ob obisku občine Celje
28.04.2008Izjava za RTV SLO
05.05.2008Intervju za RTV SLO
07.05.2008Izjava za medije po srečanju z J. Jorasom
27.05.2008

28.05.2008
Intervju za Primorske novice

Izjava ob obisku občine Prevalje
04.06.2008

05.06.2008
Skupna izjava za medije ob sprejemu predsednika Ukrajine

Izjava ob obisku občine Železniki
06.06.2008Intervju za TV Koper,
intervju za Radio Koper
11.06.2008Izjava ob sprejemu Čebelarske zveze Slovenije
12.06.2008Intervju za ukrajinsko nacionalno TV
16.06.2008Izjava ob podpisu odloka o razpisu volitev
20.06.2008Intervju za Radio Veseljak,
intervju za Lipov List,
intervju za Finance
24.06.2008Intervju za POP TV
26.06.2008Intervju za Radio Slovenija,
intervju za RTV SLO - oddaja Slovenija predseduje
03.07.2008

11.07.2008
Skupna izjava za medije ob sprejemu predsednika Palestinske oblasti

Izjava ob obisku občine Novo mesto
14.07.2008

18.07.2008

01.09.2008
Intervju za Novi glas

Izjava ob obisku občine Kuzma

Nagovor ob prvem šolskem dnevu,
intervju za Crnogorske vijesti
02.09.2008Skupna izjava s predsednikom Črne gore, Cetinje
11.09.2008Skupna izjava s predsednikom Estonije
18.09.2008Izjava - nagovor ob volitvah v državni zbor
24.09.2008Pogovor z dopisniki v New Yorku
27.09.2008

01.10.2008
Intervju za STA

Izjava ob obisku občine Jesenice
07.10.2008Izjava ob predaji poročila varuhinje človekovih pravic,
08.10.2008Intervju za Dnevnik
09.10.2008


11.10.2008
Izjava ob obisku občine Velenje,
intervju za BIH medije

Intervju za Dnevni avaz,
intervju za Dnevni list,
intervju za Nezavisne novine
13.10.2008

14.10.2008
Skupna izjava s predsednikom Predsedstva Bosne in Hercegovine, Sarajevo

Intervju za BHT 1
16.10.2008Intervju za RTV SLO
17.10.2008intervju za RTV SLO o obisku kraljice
20.10.2008Intervju za Večer,
intervju za Obraze
21.10.2008Intervju za BBC,
intervju za The Times,
intervju za Sky News,
intervju za Press Association
23.10.2008Izjava ob zaključku obiska kraljice
25.10.2008Skupna izjava s predsednikom Kitajske, Peking
29.10.2008Izjava po pogovoru s poslanskimi skupinami
04.11.2008Intervju za Diners Magazine
05.11.2008Izjava za POP TV - ameriške volitve,
izjava za Info TV - ameriške volitve
06.11.2008Skupna izjava za medije s poljskim predsednikom
07.11.2008

18.11.2008
izjava za Val 202

Izjava ob obisku občine Bovec
19.11.2008Intervju za RAI
20.11.2008Intervju za RAI Trst,
intervju za Križankar
24.11.2008Intervju za Studio ob 17h
26.11.2008Skupna izjava s predsednikom Hrvaške, Zagreb
02.12.2008Intervju za Mladino
03.12.2008Izjava ob obisku generalne guvernerke Kanade,
intervju za Vest.si
09.12.2008Skupna izjava s predsednikom Češke, Praga,
intervju za Mlado Fronto DNES
10.12.2008Izjava z Alom Goreom,
izjava za POP TV - letala,
izjava za RTV SLO - letala
11.12.2008Izjava za POP TV - Ime tedna
12.12.2008


15.12.2008

17.12.2008

20.12.2008
Izjava za RTV SLO - Obzorja duha,
izjava za Obraze o pisalni mizi

Izjava ob obisku občine Dobrovnik

Intervju za Delo - Sobotna priloga

Intervju za Večernje Novosti
22.12.2008Intervju za RTV SLO - Odmevi
Nazaj na vrh strani.


VIII. Kadrovsko poročilo

Na Uradu predsednika Republike Slovenije je na dan 22. 12. 2008 zaposlenih 45 uslužbencev, in sicer:
    • predsednik republike,
    • 9 funkcionarjev,
    • 27 javnih uslužbencev za nedoločen čas in
    • 8 javnih uslužbencev za določen čas.
V primerjavi s podatki iz preteklega leta je število zaposlenih letos večje za enega zaposlenega.

Število zaposlenih v uradu se je čez leto spreminjalo glede na potrebe dela in v skladu z usmeritvami kadrovskega načrta. Najbolj se je spreminjalo v prvi polovici leta, zaradi prenehanja delovnega razmerja funkcionarjem nekdanjega predsednika republike dr. Janeza Drnovška in zaradi organizacijskih sprememb, ki so izhajale iz dejavnosti predsednika republike dr. Danila Türka.

Iz kadrovskih evidenc urada izhaja, da ima 70 % zaposlenih visoko strokovno, univerzitetno izobrazbo ali znanstveni naziv.

V skladu s potrebami delovnega procesa, za ohranitev oziroma širitev sposobnosti za opravljanje dela po pogodbi o zaposlitvi, smo zaposlenim omogočili izpopolnjevanje in usposabljanje z udeležbo na delavnicah in strokovnih posvetih, nekaterim zaposlenim pa smo omogočili izobraževanje za pridobitev ustrezne izobrazbe.

Na podlagi zadnje spremembe Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki je plačni sistem poenotil za celoten javni sektor, smo v septembru tudi na uradu prešli na novi plačni sistem po tem zakonu. Opravljene so bile prevedbe delovnih mest, delovna mesta smo uvrstili v plačne razrede, javni uslužbenci pa so prejeli anekse k obstoječim pogodbam o zaposlitvi.

Zaradi obsežne reforme plačnega sistema smo notranje akte uskladili z zakonskimi določbami oz. sprejeli samostojne akte.

Opravljene so bile tudi druge delovne naloge, ki predstavljajo osnovne in temeljne vsebine kadrovskega področja.


Nazaj na vrh strani.


IX. Odlikovanja
naziv odlikovanaja
število podeljenih odlikovanj
imena odlikovancev
Red za izredne zasluge
2
- Nj. veličanstvo kraljica Elizabeta II
- prof. dr. France Bučar
Zlati red za zasluge
civilno področje
6
- akad. prof. dr. Alenka Šelih,
- akad. prof. dr. Ivan Vidav,
- Miljenko Licul,
- Ivan Atelšek,
- Spomenka Hribar,
- Valentin Hribar
diplomatsko področje
-
vojaško področje
-
Srebrni red za zasluge
civilno področje
2
- Pripadniki MORS - SV, ki so v obdobju od leta 1997 do 1. 6. 2008 sodelovali v medn.mirovnih operacijah,
- Pripadniki MNZ - Policije, ki so v obd. od leta 1997 do 1. 6. 2008 sodelovali v mednarodnih civilnih misijah
diplomatsko področje
-
vojaško področje
-
Red za zasluge
civilno področje
5
- Serge Vinçon - posmrtno,
- prof. dr. Helena Meden Vrtovec,
- prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj,
- Katarina Venturini,
- Andrej Škufca
diplomatsko področje
-
vojaško področje
-
Medalja za zasluge
civilno področje
4
- Anton Travner,
- Vladimir Ban,
- Policijska uprava Krško,
- Štab civilne zaščite za Posavje
diplomatsko področje
-
vojaško področje
-
Medalja za hrabrost
civilno področje
3
- Drago Žnidaršič,
- Gašper Janežič,
- Podvodna reševalna služba Slovenije
diplomatsko področje
-
vojaško področje
-
Medalja za častno dejanje
civilno področje
1
- Franc Bogovič
diplomatsko področje
-
vojaško področje
-
skupaj odlikovanja
23
Nazaj na vrh strani.


X. Pomilostitve

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je prejel 291 popolnih vlog za pomilostitev in izdal pet odlokov o pomilostitvi.

Nazaj na vrh strani.


XI. Pokroviteljstva

Predsednik republike dr. Danilo Türk je v letu 2008 predsedoval Častnemu odboru za počastitev 500. obletnice rojstva Primoža Trubarja. V odboru so sodelovali predstavniki državnih, kulturnih, znanstvenih in visokošolskih institucij, visoki predstavniki verskih skupnosti in ugledni akademiki, ki so razpravljali o poteku dejavnosti in prireditev v letošnjem Trubarjevem letu.
Sprejeta pokroviteljstva predsednika RS dr. Danila Türka - leto 2008
št.
pošiljateljdogodek
1
Vlada Republike Slovenija500. Obletnica rojstva Primoža Trubarja
2
Ustanova za novo Pediatrično kliniko v Ljubljani, predsednica uprave Biserka Marolt MedenAkcija za novo pediatrično kliniko v Ljubljani
3
British Embassy Ljubljana, veleposlanik Tim SimmonsMednarodno priznanje za mlade (program) - prošnja Društva MEPI
4
European Union Youth Orchestra, gen. sekretar Joy Bryer, LondonEuropean Union Youth Orchestra, Velika Britanija
5
CINDI SLOVENIJA, vodja Programa Svit Jožica Maučec Zakotnik, dr. med. spec.Program Svit
6
Beli obroč, Društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj, generalna sekretarka Vlasta NussdorferProjekt Ne-odvisen
januar 2008
1
Avstrijski VP v RS Valentin InzkoPokroviteljstvo nad koncertom Dunajskih filharmonikov
april 2008
1
EESTEC LC Ljubljana, predsednik Žiga Ašič22. EESTEC Congress, Ljubljana
2
AFS France Marolt, ŠOU v Ljubljani, predsednica Ana EterovićKoncert ob 60-letnici akademske folklorne skupine France Marolt
3
Mestna občina Maribor, župan Franc Kangler9. medn. zborovsko tekmovanje Maribor 2008
4
Za in proti, Zavod za kulturo dialoga, direktorica Bojana SkrtMedn. konferenca o argumentaciji, retoriki, debati in pedagogiki -podeljevanje moči
5
FZS - Filatelistična zveza Slovenije, predsednik Igor PircMedn. simpozij ob 90-letnici izdaje prvih slovenskih znamk, Ljubljana
6
WHO Country Office, Slovenia, vodja pisarne Marijan Ivanuša, dr. med.Strokovno srečanje ob Svetovnem dnevu zdravja, Ljubljana
7
Društvo evropsko usmerjenih študentov AEGEE, predsednica Petra PlatovšekKonferenca - Spring Agora 2008
8
Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede, v. d. dekana prof. dr. Peter Kokol, univ. dipl. inž.Konferenca na temo "Bodoče klimatske spremembe - zdravstvene, ekološke in eknomske dimenzije", Maribor
maj 2008
9
Občina Bohinj, župan Franc Kramar, univ. dipl. inž. les.2. medn. festival alpskega cvetja Bohinj 2008
10
MSS - Mladinski svet Slovenije, predsednik Matjaž ŠtolfaProjekt - Prostovoljec leta
11
ZPMS, Miklošičeva 18, LjubljanaMednarodna konferenca ZPMS "Mladi in medkulturni dialog
12
RTV Slovenija, Medn. oddelek, podpredsednik EBU Boris BergantEvropski forum 2008 in podelitev nagrad Civis 2008
13
Združenje multiple skleroze Slovenije, sekretarka Mateja De ReyaProslava ob 35-letnici Združenja multiple skleroze Slovenije, Velenje
14
Agencija RS za okolje, gen. direktor dr. Silvo Žlebir, Ljubljana4. konferenca Bridging the Gap, Portorož
15
Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-TravnikPosvet na temo revščina in človekove pravice
16
Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ministrica Marjeta CotmanKonferenca o pravicah invalidov, Kranjska gora
17
Zavod za ustvarjalni razvoj mladih, Galerija likovnih del mladih CeljePodelitev priznanj 13. medn. razpisa likovnega razpisa za mlade, Celje
18
France BučarSpominska slovesnosti ob 90-letnici konca I. sv. vojne - Bovec, Soča in Drežnica
19
Osnovna šola Notranjski odred CerknicaZaključna prireditev Bralne značke Slovenije v Cerknici
20
WDR Europa Forum, predsednica Monika Piel11. Medn. konferenca - WDR Europa Forum 2008, Ljubljana
junij 2008
21
Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, direktorica Anita HrastKonferenca - Družbena odgovornost in izzivi časa - IRDO 2008
22
Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, gen. sekretarka Marjetka Hafner24. Konferenca držav porečja reke Donave, Bled
23
Dolenjski muzej Novo mesto, direktor Zdenko Picelj, 8000 Novo MestoStalna arheološka razstava v Dolenjskem muzeju
24
Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije, Zveza, Darinka Klemenc17. svetovni kongres enterostomalnih terapevtk/ov (WCET)
25
Univerza v Mariboru, rektor red. prof. dr. Ivan RozmanMedn. znanstvena konferenca ob 500-letnici rojstva Primoža Trubarja, Maribor
26
Ustanova Franca Rozmana - Staneta, predsednik uprave Jože VoznyPrireditev ob 10-letnici delovanja Ustanove FRS - Samo en cvet..., Ljubljana
27
CUDV - Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga, direktorica mag. Valerija BužanSpecialna olimpiada Slovenije, Ljubljana
julij 2008
28
Zveza Romov Slovenije in Občina Kuzma, Jože Škalič in Jožek Horvat-MucMednarodni festival ciganske (romske) glasbe in plesov na Goričkem
19
Mestna občina Nova Gorica, župan Mirko BrulcEvropsko mladinsko in U23 prvenstvo v kajaku in kanuju na divjih vodah - Solkan 2008
30
Opera, Branko RobinšakSlavnostni koncert Ljubljanske opere ob svoji 25.letnici delovanja
31
Veleposlaništvo Ruske federacije in Občina Kranjska goraSpominska svečanost pri Ruski kapelici pod Vršičem
32
Banka Koper Slovenia Open, direktor turnirja Andrej BizjakMedn. ženski teniški turnir - Banka Koper Slovenia Open
september 2008
33
Sinagoga - Kulturni center, dr. Marjan TošEvropski dan judovske kulture
34
Inštitut Hevreka, direktor Andrej JusVIII. Festival za tretje življensko obdobje, Ljubljana
35
Društvo upokojencev Jesenice, predsednik OO Boris Bregant19. Srečanje upokojencev Gorenjske
36
Zbornica delovnih terapevtov Slovenije, Strokovno združenje, predsednica Zdenka PihlarSrečanje izvršilnega odbora svetovnega združenja delovnih terapevtov, Ljubljana
37
UKC Ljubljana, SPS Interna klinika, predsednik OO doc. dr. Bojan Vrtovec, dr. med.Simpozij o novih načinih zdravljenja srčnega popuščanja, Portorož
38
Zavod za fair play in strpnost v športu, namestnik ambasadorja dr. Stanislav PinterTek miru, Ljubljana
39
Sekcija za šolsko in visokošolsko medicino pri slovenskem zdravniškem društvu,14. letno srečanje evropskega združenja za adolescentno zdravje - IAAH, Portorož
40
UKC Ljubljana, SPS Interna klinika, predsednik OO doc. dr. Bojan Vrtovec, dr. med.Simpozij o novih načinih zdravljenja srčnega popuščanja, Portorož
oktober 2008
41
Turistično gostinska zbornica, direktorica Majda Dekleva100-letnica Turistično gostinske zbornice v Moravskih Toplicah
42
Univerza na Primorskem, ZRS, direktor dr. Darko Darovec1. frankofonsko-znanstveno srečanje - Zgodovina pozabe, Koper
43
Združenje prijateljev slepih Slovenije, častni predsednik Zvonko Perlič4. medn. srečanje slepih in slabovidnih - Biseri Savinje 2008, Celje
44
Mestna občina Velenje, župan Srečko MehPosvet na temo - Varno in zdravo delo
45
SSK - Svetovni slovenski kongres, predsednik dr. Boris PleskovičIII. konferenca slovenskih arhitektov in gradbenikov iz sveta in Slovenije, Ljubljana
46
Slovensko društvo INFORMATIKA, predsednik Niko SchlambergerRegionalna konferenca ECDL, Bled
47
Občina Kočevje, župan Janko VeberSlovesnost ob 65-letnici Zbora odposlancev slovenskega naroda, Kočevje
48
Zavod R Slovenije za presaditve organov in tkiv - Slovenija-Transplant, prim. Jasna Vončina, dr. med.10. evropski dan darovanja in transplantacije, Ljubljana
49
Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, red. prof. Branko SuhySlikarska razstava petih profesorjev Akademije za likovno umetnost, Zagreb
november 2008
50
Inštitut Antona Trstenjaka, dr. Božidar Voljč, dr. med.Nacionalna konsenzus konferenca o staranju
51
Gimnazija v Celju, ravnatelj mag. Anton ŠepetavcSlavnostna akademija ob 200-letnici delovanja Gimnazije Celje
52
Amnesty International Slovenije, direktorica Nataša PoselPredavanja ob obeležitvi 60-letnice Splošne deklaracije o človekovih pravicah
53
Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, predsednik dr. Viktor Pust, univ. dipl. inž. arh.Dan arhitektov, Ljubljana
54
Fakulteta za šport, dekan prof. dr. Milan ŽvanKongres ob 55-letnici Fakultete za šport, Ljubljana
55
ZDDS - Zveza društev diabetikov Slovenije, predsednik Janko KušarPrireditev - Dan sladkorne bolezni Združenih narodov, Litija
56
SZS - Socialna zbornica Slovenije, GS dr. Bojan RegvarOtvoritev 14. dnevov Socialne zbornice Slovenije, Portorož
57
Zveza prijateljev mladine Slovenije, strokovna sodelavka NM TOM Zdenka ŠvaljekPrireditev ob svetovnem dnevu otroka in polnoletnosti Telefona za otroke in mladostnike - TOM
58
EFFoST - European Federation of Food Science and Technology, predsednik dr. Peter Raspor1. kongres evropske federacije za živilske znanosti in tehnologije - EFFoST, Ljubljana
december 2008
59
ZPMS - Zveza prijateljev mladine Slovenije, GS Majda StrucDobrodelni koncert ob 55-letnici ZPMS, Maribor
60
Onkološki inštitut Ljubljana, gen. direktor mag. Aljoša Rojec, univ. dipl. inž. el.Obeležitev 70-letnice Onkološkega inštituta Ljubljana
61
Fakulteta za humanistične študije Koper, Oddelek za antropologijo in Oddelek za filozofijo, predstojnik doc. dr. Lenart ŠkofMedn. znanstvena konferenca - Demokracija in svoboda, Koper

Prejeta odlikovanja in medalje

Predsednik republike dr. Danilo Türk je letos dobil zlato medaljo Znanstvenega društva Szécsenyi, ki se podeljuje za izjemne dosežke pri uresničevanju človekovih pravic. Od predsednika Republike Peru je prejel državno odlikovanje reda sonce Peruja (El Sol de Peru) stopnje velikega križa z briljanti. Na Touro Law College v New Yorku so mu izročili prestižno medaljo "Arthur J. Goldberg Award", ki se podeljuje kot priznanje za izjemen prispevek k pravni stroki. Britanska kraljica Elizabeta II. je predsednika dr. Danila Türka odlikovala z "Knight Grand Cross", red "The Most Honourable Order of the Bath".

Nazaj na vrh strani.


XII. Pisma državljanov

1. Statistični pregled pisem državljank in državljanov v obdobju od dne 23.12.2007 do dne 28.11.2008

Na Urad predsednika Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: urad) je od 23. 12. 2007 do 28. 11. 2008 prispelo skupaj 837 pisem državljank in državljanov Republike Slovenije, nekaj pa tudi iz tujine.


Pisma glede na vsebino
Število
1Socialno varstvo
116
2Zdravstveno varstvo
22
3Pokojninsko in invalidsko varstvo
20
4Delovna razmerja in brezposelnost
27
5Šolstvo, znanost, religija, kultura in šport
25
6Okolje in prostor ter naravne nesreče
27
7Stanovanjske zadeve
48
8Javne gospodarske službe
17
9Finančne in davčne zadeve
26
10Upravno-notranje zadeve
71
11Policijski postopki ter javni red in mir
8
12Poprava krivic
14
13Sodne zadeve
140
14Ostale pravosodne zadeve
3
15Nerazumljiva pisma, pisci z osebnimi težavami in ponavljajoči se pisci
61
16Osebna izjavljanja in razmišljanja
46
17Zadeve, ki so poslane le v vednost
75
18Ostale zadeve
48
Skupaj (od 1 do 18)
794
Anonimna pisma
43
Skupaj
837

2. Problematika, vsebovana v pismih državljank in državljanov po posameznih področjih

a. Socialno varstvo

Na socialnem področju prevladujejo pisma na temo socialne (materialne) ogroženosti družin in posameznikov, pri čemer se vzporedno mnogokrat pojavljajo tudi zdravstvene in osebnostne težave. Iz pisem najpogosteje razberemo nemoč, stisko, nezadovoljstvo in razočaranje nad delovanjem državnih institucij, osebno nezadovoljstvo, revščino in podobno.

Tistim, ki so prosili za finančno pomoč in so na centrih za socialno delo že izčrpali vse možnosti pomoči, odgovorimo, da urad razpolaga samo s proračunskimi sredstvi, ki so namenjena opravljanju funkcije predsednika republike. Obvestimo jih tudi, da se lahko obrnejo za pomoč na Rdeči križ in Karitas.

Veliko vlog smo poslali na centre za socialno delo s prošnjo, da prosilce povabijo na razgovor ter jim v okviru svojih možnosti in pristojnosti pomagajo. O postopkih in ukrepih nas večinoma obvestijo, za kar se jim pisno zahvalimo. Za naš odgovor se nam občasno zahvalijo tudi državljani.

b. Zdravstveno varstvo, pokojninsko varstvo in delovna razmerja ter brezposelnost

S področja zdravstvenega varstva smo prejeli pisma z različno vsebino, iz katerih bi težko sklepali, da gre za splošne oz. posplošene težave v zdravstvu. Predvsem gre za individualne opise zdravstvenih težav in nezadovoljstvo s postopki zdravljenja. Nekatera pisma smo poslali na pristojna ministrstva, da pri pripravi zakonodaje upoštevajo morebitna opozorila oz. predloge, ki so iz njih razvidni.

Pisma s področij pokojninskega varstva in delovnih razmerij izražajo socialno ogroženost, težke delovne razmere in strah pred izgubo zaposlitve.

Brezposelne osebe, ki pišejo, so navadno v teže zaposljivi kategoriji prebivalstva, včasih pa tudi iskalci prve zaposlitve.

Na tovrstna pisma smo navadno odgovarjali spodbudno, vsekakor s pozitivno čustveno konotacijo, vendar z obrazložitvijo o predsednikovih pristojnostih.

c. Okolje in prostor

Največ pisem se je nanašalo na lokalno problematiko varovanja okolja (npr. odlagališča nevarnih odpadkov, tresenje in vibracije, težave s podjetjem Papir servis), tako pa na nezadovoljstvo delovanja inšpekcijskih služb. Ta pisma smo izročili Ministrstvu za okolje in prostor ali drugim pristojnim institucijam, s katerimi sodelujemo korektno in ki na naša pisma večinoma odgovarjajo.

Pisma v zvezi s problematiko sanacije škode po naravnih nesrečah (poplave, neurja, toča, plazovi itn.) so se nanašala na nezadostno finančno pomoč in prepočasen odziv države. Poslali smo jih na pristojna ministrstva.

Prejeli smo tudi nekaj pisem v zvezi z medsosedskimi spori (prehrupni sosedje, posegi v bivalni prostor, dostop do skupnih prostorov in podobno). Naš odgovor je bil, da se v te zadeve ne smemo in ne moremo vmešavati.

Nekaj opozoril je prišlo na temo mučenja živali. Nekateri prosijo za posredovanje glede ugotovljenih kršitev pravic živali in neupravičene porabe proračunskih sredstev občin za zdravljenje živali, ker naj bi se pri inšpekcijskih pregledih izkazalo, da niso bila porabljena v ta namen. Pisma izročimo pristojnim organom.

d. Stanovanjske zadeve

Mnogo državljank in državljanov se je na predsednika republike obrnilo s prošnjo za pomoč oz. posredovanje pri reševanju stanovanjskih težav. V pismih je bila poudarjena problematika pomanjkanja stanovanj z neprofitno najemnino, zato se stanovanjska problematika pogostokrat prepleta s socialno – nezmožnost plačevanja previsoke najemnine. Pisma smo poslali na centre za socialno delo ali stanovanjske sklade, da se z njimi seznanijo in v okviru svojih možnosti ukrepajo.

e. Upravne zadeve

Na tem področju ljudje želijo posredovanje predsednika predvsem zaradi dolgotrajnih denacionalizacijskih postopkov, težav z gradbenimi in drugimi dovoljenji, zaradi izbrisa iz registra prebivalstva, državljanstva, problemov pri pridobitvah statusov (vojnega veterana, svojca žrtev vojnega nasilja), zaradi (ne)izvajanja Zakona o popravi krivic glede povojnih pobojev ter ureditev področja materialnih oškodovancev II. svetovne vojne, pa tudi glede pospešitve še nepodpisanih mednarodnih sporazumov o socialnem zavarovanju držav nekdanje SFRJ in nezadovoljstva s policijskimi postopki. Iz tujine pišejo o nezadovoljstvu nad uvedbo vinjetnega sistema cestninjenja. Pisma smo predložili ustreznim institucijam, ki se praviloma vedno odzovejo.

f. Finančne in davčne zadeve

Pisma pogosto vsebujejo prošnjo za odpis finančnih in davčnih obveznosti, odlog plačil ali možnost obročnega odplačevanja. Prosilci so največkrat v težki finančni stiski, ki je lahko posledica napačnih odločitev v preteklosti ali okoliščin, na katere niso imeli vpliva (izguba službe, sodni postopki, zdravstvene težave). Zaradi nezmožnosti plačila se te finančne obveznosti še povečujejo.

Za finančno pomoč se je na predsednika republike obrnilo tudi nekaj prosilcev iz tujine (npr. zdravnik iz Makedonije je prosil za finančna sredstva pri specializaciji na kliničnem centru, enako zdravnik iz Palestine, državljan Peruja je predsednika prosil za pomoč pri obnovitvi šole).

g. Sodne zadeve

Pisma s področja sodnih zadev se nanašajo na prošnjo za pospešitev sodnega postopka zaradi nerazumnega roka njegovega trajanja (v praksi država tega še nima urejenega), za izločitev sodnika v konkretni zadevi, za posredovanje na sodišču glede upoštevanja prič in dejstev, za suspendiranje tožilke, ker naj bi bila, po mnenju pisca, zlorabila uradni položaj, za posredovanje na sodišču zaradi nesprejemanja predloženih dokazov s strani stranke v postopku, za posredovanje na sodišču zaradi netočnih navedb vsebin, pomembnih za zadevo, za posredovanje na sodišču zaradi netočnih osnovnih podatkov strank v postopku, kar na sodišču dodatno zavlačuje zadevo v procesnem delu postopka, za posredovanje na sodišču zaradi pomanjkanja možnosti vložitve revizije postopka, za ureditev pravnega varstva pred kršitvami človekovih pravic, za ureditev sankcij za kršitev določb glede človekovih pravic in temeljnih svoboščin, za ureditev možnosti plačila odškodnine strankam v postopku, za posredovanje zaradi zavajanja strank s strani odvetnikov in za posredovanje zaradi neukrepanja Odvetniške zbornice Slovenije zoper odvetnike.

V teh primerih odgovorimo, da predsednik republike ne more in ne sme posegati v delo sodnih organov in tudi ne posredovati v posamezni zadevi ter tako vplivati na odločitev sodišč, saj sta nepristranskost in neodvisnost le-teh temeljni vrednoti pravne države. V odgovorih na tovrstna pisma še pojasnimo, da so v vseh postopkih sodnega odločanja zagotovljena različna pravna sredstva zoper odločitev nižjih sodišč, to pa je tudi edini način, s katerim je dopustno doseči spremembo izdane sodbe. Seveda tudi v teh pismih ljudem namenimo prijazne besede.

V odgovorih včasih pojasnimo, da Ustava Republike Slovenije določa, da je pravica do sodnega varstva temeljna človekova pravica, ki sodnike zavezuje, da so pri odločanju neodvisni. Sodnikova neodvisnost je osnovni pogoj, da se vsakomur zagotovi ustavna pravica do sodnega varstva. Pri opravljanju sodniške funkcije so sodniki vezani le na ustavo in zakon. Pojasnimo še, da neodvisnost in nepristranskost sodišč pomeni tudi, da noben državni organ ne sme vplivati na njihovo delo ali uporabiti svojega pritiska ali vpliva na odločanje v posameznem sodnem postopku. Na podlagi povedanega zaključimo, da mora tudi predsednik republike spoštovati ustavni red, ki sodnikom nalaga neodvisnost, zato žal ljudem mnenja o konkretni zadevi ne moremo dati oziroma posredovati pri nekem organu za rešitev konkretne zadeve.

* * *

Opozorili bi še na pisma, ki ne zahtevajo odgovora. Gre za osebna izjavljanja in razmišljanja piscev, v katerih državljanke in državljani opozarjajo na delo javnih institucij in navajajo svojo kritiko. V posameznih primerih izražajo svoje mnenje in kritiko stanja v slovenskem gospodarstvu, pri menedžerskih plačah, menedžerskih odkupih podjetij in t. i. tajkunizaciji gospodarstva.

Tudi na pisma, poslana v vednost, ne odgovarjamo, ker so že naslovljena na pristojne institucije, na urad predsednika republike pa zgolj zato, da se seznanimo s stanjem v državi.

Nekatera pisma vsebujejo prošnjo za sprejem pri predsedniku republike. Odgovorimo jim, da predsednik zaradi številnih državniških obveznosti žal nima vedno možnosti srečevati se z državljankami in državljani v uradu. Pojasnimo pa jim, da se udeležuje različnih dogodkov v krajih po Sloveniji, kjer je prav tako mogoče priti v neposredni stik z njim.

3. Komunikacija urada po telefonu

Državljanke in državljani pogosto kličejo na urad predsednika, da ga obvestijo o svojih težkih življenjskih razmerah in krivicah, ki naj bi sem jim zgodile. Hkrati izrazijo zaupanje, zaradi česar sploh kličejo na urad. Kakor pravijo, jim predsednik republike vzbuja upanje, da je Slovenija kljub vsemu socialna in pravna država. Zaradi nepoznavanja pristojnosti predsednika republike imajo nekateri v zvezi s tem nerealna pričakovanja, nekateri pa njegove pristojnosti dobro poznajo, vendar jim veliko pomeni, da ga lahko o vsem skupaj obvestijo

Nazaj na vrh strani.


XIII. Pregled porabe proračunskih sredstev
za leto 2008
Sprejeti proračun
Realizacija - stanje na dan 31.12.2008
Delež porabe
01011101
Dejavost Urada predsednika RS
1191
Prevozna sredstva - prodaja premoženja
skupaj 1191 - Prevozna sredstva - prodaja premoženja
3.600,00
2815
Investicije in investicijsko vzdrževanje
skupaj 2815 - Investicije in investicijsko vzdrževanje
352.827,00
418.851,41
118,7%
3000
Plače
skupaj 3000 - Plače
2.021.009,00
1.869.980,86
92,5%
3324
Materialni stroški
skupaj 3324 - Materialni stroški
1.528.072,00
1.435.704,55
94,0%
6033
Odlikovanja RS
skupaj 6033 - Odlikovanja RS
96.064,00
15.649,70
16,3%
skupaj 01011101 - Dejavnost Urada predsednika RS
3.997.972,00
3.743.786,52
93,6%
01011102
Dejavnost bivšega predsednika RS
1027
Plače
100.992,00
92.723,77
91,8%
skupaj 1027 - Plače
1046
Materialni stroški
skupaj 1046 - Materialni stroški
32.000,00
32.100,44
100,3%
1061
Investicije in investicijsko vzdrževanje
skupaj 1061 - Investicije in investicijsko vzdrževanje
8.346,00
1.689,60
20,2
skupaj 01011102 - Dejavnost bivšega predsednika RS
141.338,00
126.513,81
89,5%
9090
Predsedovanje EU
skupaj 9090 - predsedovanje EU
299.000,00
219.202,12
73,3%
skupaj 01011102 - Predsedovanje EU
299.000,00
219.202,12
73,3%
skupaj 1111 Urad predsednika Republike Slovenije
4.438.310,00
4.089.502,45
92,1%

Opomba: Letno poročilo o delu urada in predsednika republike za leto 2008 bo po potrebi dopolnjeno in bo v končnem besedilu dostopno najkasneje do konca januarja 2009.

Nazaj na vrh strani.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani