archived page

Srečanje predsednika republike dr. Danila Türka z britanskim premierjem Gordonom Brownom

London, 12.3.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je danes v Londonu srečal s predsednikom vlade Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Gordonom Brownom. Sogovornika sta se v skupni izjavi po srečanju strinjala, da so odnosi med državama zelo dobri.

Britanski premier Gordon Brown je ob tem izpostavil, da imata obe državi skupne cilje in skupen način, kako pristopata k aktualnim mednarodnim vprašanjem. Ob tem je posebej pohvalil pristop Slovenije pri zagotavljanju stabilnosti Kosova ter slovensko sodelovanje v mirovni misiji v Afganistanu. Slovenija je po njegovih besedah ena tistih držav, ki pomembno prispevajo k miru v regiji in po svetu.

Slovenski predsednik in britanski premier sta del pogovora namenila prioritetam slovenskega predsedovanja Evropski uniji. Poleg tega sta se pogovarjala tudi o vprašanjih, ki bi jim po njunem mnenju Evropska unija morala posvečati posebno pozornost. To so predvsem globalna prizadevanja, zajeta v milenijskih razvojnih ciljih, ki predstavljajo partnerstvo med bogatimi in revnimi državami za boj proti skrajni revščini in lakoti ter za doseganje bolj dostojnega življenja milijonov ljudi po svetu. Strinjala sta se, da je pri tem potrebna dodatna iniciativa Evropske unije.

Dotaknila sta se tudi vprašanja globalnega segrevanja in klimatskih sprememb. Predsednik republike dr. Danilo Türk je ob tem dejal, da je čas za inovacije. Izpostavil je, da so cilji dobro zastavljeni, potrebujemo pa kontinuiran napor za dosego teh ciljev ter oblikovanje novih zavezništev, še zlasti z državami, ki nosijo največ odgovornosti za izpuste toplogrednih plinov.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je pred srečanjem s predsednikom britanske vlade udeležil mednarodne konference "Living Together" v organizaciji ustanove British Council, kjer je visokim udeležencem konference v otvoritvenem govoru predstavil svoj pogled na pomen medkulturnega dialoga, s poudarkom na vprašanju vključevanja migrantov.
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani