archived page

Predsednik republike obiskal Mestno občino Ptuj

Ptuj, 3.4.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Ptuj, kjer se je srečal z županom dr. Štefanom Čelanom in predstavniki Mestne občine Ptuj (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Ptuj, kjer se je srečal z županom dr. Štefanom Čelanom in predstavniki Mestne občine Ptuj, ki so mu predstavili delovanje in projekte mestne občine. Župan je predsednika opozoril na težave, s katerimi se soočajo slovenske mestne občine, ki imajo veliko zakonsko predpisanih obveznosti in premalo sistemsko zagotovljenih finančnih sredstev. Predsednik je uvodoma Ptuj označil kot mesto z bogato zgodovino, ki spada med večje slovenske občine in se nahaja v enem od bolj zahtevnih okolij.

Sogovorniki so se posebej posvetili okoljski problematiki, kjer so kot primere dobre prakse omenili ptujski center za ravnanje z odpadki, ukrepe za varovanje virov pitne vode in širitev kanalizacijskega omrežja. Predsednik je izrazil upanje, da bo reorganizacija vlade na področjih urejanja prostora in varovanja okolja prispevala k hitrejšemu reševanju postopkov na državni ravni. Spregovorili so tudi o socialni problematiki, kjer so izpostavili socialne transferje, ki jih zagotavlja mestna občina, in relativno visoko stopnjo brezposelnosti kljub veliki ponudbi del na trgu delovne sile.
Obisk predsednika republike dr. Danila Türka v Osnovni šoli Mladika (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike je po pogovoru s predstavniki mestne občine obiskal Osnovno šolo Mladika, kjer se je najprej srečal z učenci 7. a razreda, ki so ga v preteklem mesecu povabili na obisk. Nato si je predsednik v telovadnici šole ogledal še krajši kulturni program, v katerem so nastopili učenci in člani šolskega mladinskega pevskega zbora.

Predsednik je zatem obiskal športno dvorano Campus, kjer so ga pozdravili učenci 6. razreda osnovne šole med uro športne vzgoje, srečal pa se je tudi z največjim slovenskim boksarskim šampionom Dejanom Zavcem.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal družbo Perutnina Ptuj in si ogledal proizvodnjo v tovarni pripravljeni jedi na Turnišču (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je obiskal tudi družbo Perutnina Ptuj, reja perutnine, proizvodnja krmil, perutninskega mesa in izdelkov, trgovina in storitve, kjer se je najprej srečal z vodstvom, zatem pa si je ogledal proizvodnjo v tovarni pripravljenih jedi na Turnišču.

Perutnino Ptuj je predsednik opisal kot mednarodno podjetje z zelo moderno proizvodnjo, ki predstavlja zgled uspešnega poslovanja na trgih nekdanje Jugoslavije, pa tudi širše Evrope.
Obisk predsednika republike dr. Danila Türka v Osnovni šoli dr. Ljudevita Pivka (foto: Tina Kosec/STA)V nadaljevanju je predsednik obiskal Osnovno šolo dr. Ljudevita Pivka, ki izvaja vzgojno-izobraževalni proces za otroke z motnjo v duševnem razvoju. Predsednik republike se je po pogovoru z vodstvom šole in predstavniki staršev šolarjev udeležil krajšega kulturnega programa učencev, nato pa si je ogledal tudi dotrajane prostore, v katerih domuje osnovna šola.

Predsednik je v izjavi za medije poudaril, da ima vsak otrok pravico do otroštva, kar moramo zagotoviti tudi otrokom, ki se šolajo v tej šoli. Zavzel se je za gradnjo novega šolskega objekta, za katerega je ptujska mestna občina že rezervirala finančna sredstva. Predsednik je pozval vse ostale občine, ki so soustanoviteljice šole, da tudi same zagotovijo svoj delež, Vlado Republike Slovenije pa je pozval, naj pri oblikovanju rebalansa proračuna upošteva čisto specifičen položaj te šole in zagotovi predvidena sredstva za gradnjo novega objekta.
Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal gradbišče nove kongresno-kulturne dvorane v nekdanjem ptujskem dominikanskem samostanu (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je v zaključku obiskal nekdanji ptujski dominikanski samostan, kjer si je ogledal gradbišče nove kongresno-kulturne dvorane. Predsednik je izpostavil, da bi morali Ptuj kot eno najstarejših slovenskih mest in kot mesto z znamenito zgodovino še naprej kulturno razvijati, zato je podprl ustanovitev kongresnega centra na Ptuju. Kot je pojasnil, bo evropski prostor v prihodnje bistveno bolj povezan, poenoten in z več komunikacije med ljudmi, zato bomo tudi v Sloveniji potrebovali več kongresnih središč.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani