archived page

Zaključna prireditev akcije "Zemljo so nam posodili otroci"

Ljubljana, 20.4.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil zaključne prireditve akcije "Zemljo so nam posodili otroci" (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je ob mednarodnem dnevu Zemlje udeležil zaključne prireditve akcije "Zemljo so nam posodili otroci". V pozdravnem nagovoru je izpostavil, da akcija poteka že sedem let, v tem času pa je v njej sodelovalo več kot 350 šol in na tisoče učencev. Predsednik, ki se je letos zaključne prireditve akcije udeležil petič, je dodal, da se število sodelujočih šol vsako leto povečuje, kar dokazuje, da se projekt razvija in postaja vse bolj prepoznaven.

Predsednik je dejal, da je vsako leto navdušen nad zamislimi in ugotovitvami mladih v zvezi z različnimi vidiki varovanja narave in okolja. Sodelujoči v akciji so se letos množično vključili tudi v največji okoljevarstveni projekt Očistimo Slovenijo 2012, kar po besedah predsednika dokazuje, da so učenci osnovnih in srednjih šol ena od najbolj okoljsko ozaveščenih skupin prebivalstva, da resno razmišljajo o okolju in da razumejo sporočilo akcije Zemljo so nam posodili otroci.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil zaključne prireditve akcije "Zemljo so nam posodili otroci" (foto: Nebojša Tejić/STA)Generalna skupščina OZN je letošnje leto razglasila za mednarodno leto trajnostne energije, kar je dobra priložnost za osveščanje o različnih virih energije, njihovi omejenosti in negospodarni rabi ter za izpostavljanje primerov dobrih praks na tem področju. Predsednik je poudaril, da je narava živ organizem, ki se vedno glasneje odziva na slabe odločitve človeštva. Zato je prav, da se ob mednarodnem dnevu Zemlje spomnimo, da živimo na planetu, ki ima omejene vire, in da se zavedamo, da je od skrbnega ravnanja z naravo odvisna naša prihodnost, kakovost življenja in naše preživetje.

Predsednik je izrazil upanje, da se bo ta zavest odrazila tudi na letošnji Konferenci Združenih narodov o trajnostnem razvoju "Rio+20", ki bo potekala junija v Riu de Janeiru, in da bo mednarodna skupnost dobila nov zagon za uresničevanje globalnih okoljevarstvenih ciljev. "Mnogi po svetu in pri nas pozabljajo, da ni mogoče na račun narave in njenega bogastva hlastati le za novimi dobrinami. Dobrine, ki nam jih ponuja naš planet, morajo biti razporejene tako, da bodo imeli dobro perspektivo tudi naši otroci in njihovi potomci, torej tudi vsi tisti, ki bodo tukaj živeli potem, ko nas že dolgo več ne bo," je dejal predsednik Türk.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je podelil glavno nagrado zmagovalcem letošnje akcije "Zemljo so nam posodili otroci" - Osnovni šoli Sostro (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je ob tej priložnosti podelil glavno nagrado zmagovalcem letošnje akcije "Zemljo so nam posodili otroci" - Osnovni šoli Sostro.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani