archived page

Predsednik republike podelil odlikovanja Red za zasluge

Ljubljana, 17.6.2008  |  sporočilo za javnost, govor


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je danes z Redom za zasluge odlikoval prof. dr. Lučko Kajfež Bogataj za odmevno znanstveno delo na področju proučevanja podnebnih sprememb ter njeno predanost varovanju okolja, Katarino Venturini in Andreja Škufco za vrhunske dosežke na področju plesa ter za prispevek k prepoznavnosti Slovenije v svetu in prof. dr. Heleno Meden Vrtovec za izjemne dosežke na področju ginekologije in zavzeto posvečanje pacientkam.

Predsednik dr. Danilo Türk je v svojem nagovoru poudaril, da je vsem odlikovancem skupna odličnost. Kot je dejal, gre za ljudi, ki so se resnično izkazali in storili zelo veliko za Slovenijo, za njen ugled v svetu in njeno prihodnost.


Nagovor predsednika republike ob podelitvi odlikovanj Red za zasluge
Ljubljana, 17. junij 2008
Velja govorjena beseda!


Klikni za povečavoPreostalo mi je, da dodam še nekaj besed k obrazložitvam, ki ste jih že slišali. Danes, kakšen teden dni pred praznikom slovenske državnosti, imam posebno priložnost in veselje odlikovati tri naše državljanke in enega državljana, ki so se resnično izkazali in storili zelo veliko za Slovenijo, za našo skupnost, za naše ljudi in tudi za naš ugled v svetu. Včasih Slovenijo opisujejo kot deželo naravnih lepot. So nekateri, ki jo opišejo celo kot del nebes na zemlji. Toda tisto, kar daje tem nebesom na zemlji vrednost, so ljudje, ki živijo na tem delu nebes na zemlji. So ljudje, ki plemenitijo to deželo, so ljudje, ki se izkazujejo z izjemnimi dosežki, so ljudje, ki imajo dosežke, kakršne občuduje svet in so ljudje, katerih dosežki niso vselej dovolj poznani, niso vselej dovolj cenjeni.

Nikakor ne želim od tu naprej nadaljevati svojega govora v kakšni slovenski maniri obžalovanja naše usode. Nikakor ne, naša usoda je dobra, naša prihodnost je še boljša. Naša prihodnost bo dobra zato, ker imamo takšne ljudi, kot so ti, ki jih danes odlikujemo. Prof. dr. Helena Meden Vrtovec spada med tiste osebnosti na Slovenskem, ki so naredili največ pomembnih dejanj, veliko pomembnih dejanj za slovenske ljudi, za ljudi, ki tukaj živimo. Za ženske in, rekel bi, tudi za moške, kar je bilo mogoče v obrazložitvi nekoliko manj poudarjeno. Naredila je veliko za slovenski narod in za to, da lahko danes o naših demografskih problemih ne razpravljamo samo statistično. Pogosto se zdi ta razprava o statistikah celo zgrešena, o rodnosti je treba razpravljati človeško. Treba je priznati človeški prispevek in danes je priložnost, da to storimo.

Katarina Venturini in Andrej Škufca sta ponesla ime Slovenije v svet in v kroge, kjer se ne razmišlja politično, ampak estetsko, o dosežkih se razmišlja z umetniškega in športnega stališča. Včasih se pomen spoja estetike, športa in umetnosti ne razume dovolj dobro. Včasih se nam zdijo podatki, ki jih beremo v časopisih, o uspehih, ki sta jih imela, nekako skorajda že rutina. Ampak kot nekdo, ki je živel v New Yorku, od tam doživljal te uspehe in je vedel, kaj je to pomenilo za predstavitev Slovenije širokemu krogu ljudi, ki so ob njunih nastopih začeli razmišljati o tem, kakšen je ta del Evrope in ta košček nebes, mi je jasno, da je to eminenten prispevek k slovenski prodornosti in ustvarjalnosti, nekaj kar zasluži vse priznanje.

Prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, ki je vsem nam, vsem ljudem na Slovenskem znana po svoji prodorni analizi, po svojem angažmaju za zaščito okolja, po svojem prizadevanju in svojem globokem znanstvenem poznavanju vsega, kar vpliva na naše okolje in nevarnosti, ki nam pretijo in zoper katere se moramo zavarovati, je gotovo med tistimi ljudmi na Slovenskem, ki v tem trenutku, ta hip prispevajo najbolj pomembne misli k našemu zavedanju o naših današnjih razmerah in o tem, kaj je treba spremeniti, da bomo jutri živeli dobro, da nam jutri ne bo hudo.

Ko razmišljamo o današnjih odlikovankah in odlikovancu seveda lahko izpostavimo en skupni imenovalec – na Slovenskem imamo odlične ljudi, na Slovenskem imamo odličnost. To odličnost moramo spoštovati in od časa do časa priznanje tudi javno izreči. Na Slovenskem imamo vselej tudi veliko pesimizma, veliko medsebojnih sporov in vse to je do neke mere naravno. Ne sme pa prevladati, zato je trenutek, kakršen je današnji, izjema. Zato kot predsednik republike s posebno pozornostjo razmišljam o tem, kdo so tisti ljudje pri nas, ki jih je treba nagraditi. Opazili pa ste tudi, da so med današnjo četverico tri Slovenke.

Hvala lepa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani