archived page

Predsednik prejel letno poročilo varuhinje človekovih pravic

Ljubljana, 13.9.2011  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel varuhinjo človekovih pravic dr. Zdenko Čebašek Travnik, ki mu je predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2010 (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel varuhinjo človekovih pravic dr. Zdenko Čebašek Travnik, ki mu je predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2010. Predsednik je v izjavi za medije poudaril, da je delo varuhinje človekovih pravic pomembno prispevalo k izboljšanju stanja na področju človekovih pravic. Vendar je opozoril, da imamo kljub napredku številne probleme, ki nas morajo skrbeti.

Med njimi je posebej izpostavil potrebo po večji kakovosti delovanja naših državnih organov v varstvu človekovih pravic. Kot primer je navedel pravosodje, kjer sodni zaostanki niso več tako akuten problem kot nekoč, vendar je praksa sodišča takšna, da ostaja občutek prešibke zaščite človekovih pravic. Zato bi moralo po besedah predsednika pravosodje izboljšati kakovost tega dela, na kar v svojem poročilu dobronamerno opozarja tudi varuhinja človekovih pravic.

Predsednik je poleg tega omenil še problem prešibke kakovosti dela inšpekcijskih služb, kot so delovne ali okoljske inšpekcije. Med institucionalnimi pomanjkljivostmi pa je spomnil, da nas mednarodni instrumenti na ravni Sveta Evrope, Evropske unije in Združenih narodov zavezujejo k ustanovitvi ustrezne nacionalne agencije oziroma nacionalnega organa za človekove pravice.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel varuhinjo človekovih pravic dr. Zdenko Čebašek Travnik, ki mu je predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2010 (foto: Stanko Gruden/STA)
Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel varuhinjo človekovih pravic dr. Zdenko Čebašek Travnik, ki mu je predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2010 (foto: Stanko Gruden/STA)

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani