archived page

Srečanje predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka in predsednika Italijanske republike Giorgia Napolitana

Ljubljana, 14.1.2008  |  sporočilo za javnost, izjava


ikona avdioIzjavi predsednikov dr. Danila Türka in Giorgia Napolitana na skupni tiskovni konferenci (2,6 Mb, 22,25 min)

Klikni za povečavoNa povabilo predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka je dopoldan Ljubljano obiskal predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano. Predsednik republike dr. Danilo Türk je v izjavi za javnost po pogovorih, na katerih so prevladovale predvsem evropske teme, poudaril zgodovinski pomen tega obiska. "Italija spada med prvotne članice evropskih skupnosti in je med najbolj energičnimi privrženci evropske integracije. Slovenija je med novimi članicami Evropske unije, med tistimi, ki so najaktivnejše in sedaj tudi predseduje. Ena konvergenca dveh pogledov, ki sta tako rekoč identična, je tukaj očitna", je poudaril predsednik republike in dodal, "da nam ta nova situacija, ki jo imamo, nove možnosti, ki jih imamo v Evropi, nalaga tudi obveznost, da najdemo čedalje bolj intenzivne, čedalje bolj nove vsebine sodelovanja. To sodelovanje na nivoju dveh vlad je že sedaj zelo uspešno. Treba je to poglabljati in potem seveda dopolnjevati s sodelovanji na drugih področjih, kjer so tudi možnosti razširitve zelo velike."

Klikni za povečavoPredsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano je dejal, da je počaščen, ker je prvi tuji predsednik na obisku pri dr. Danilu Türku po prevzemu njegove funkcije in hkrati tudi prvi tuji predsednik v Sloveniji, odkar je prevzela predsedovanje EU. Ob tem je izrazil polno podporo Italije slovenskemu predsedovanju EU, še posebej pa je podprl prizadevanja za čimprejšnjo ratifikacijo Lizbonske pogodbe v celotni povezavi.

Predsednik republike se je z italijanskim kolegom strinjal v pogledu prioritet, v pogledu ocene doseženega in nenazadnje, kot je izpostavil predsednik republike "tudi v pogledu spoznanja, da nam prihodnost predstavlja najboljšo pot tudi za odpravo vseh spominov in bolečih občutij, ki jih včasih prinašajo spomini na preteklost. Prihodnost je najboljši odgovor na to in ravno ta naša posvetitev prihodnosti, dejstvo, da se tako močno posvečamo prihodnosti, je tudi najboljši odgovor na vse, kar bi se lahko še postavilo kot vprašanje iz preteklosti."

Klikni za povečavoNa novinarsko vprašanje glede prihodnjega statusa Kosova se je predsednik dr. Danilo Türk med drugim zavzel za premišljeno sestavo in učinkovitost misije, ki naj bi jo EU poslala na Kosovo. Kot je poudaril, rešitev vprašanja statusa Kosova še ne bo pomenila konca problemov na Kosovu. "Skupna politika Evropske unije se mora ob tej priliki dokazati. To je zelo pomemben test za Evropsko unijo, njeno zrelost in njeno enotnost. In Slovenija pristopa k vprašanju, vsem vprašanjem spremembe statusa, vključno z vprašanji priznanja, s stališča teh odgovornosti. Odgovornosti za reševanje problema, ki ne bo prenehal obstajati in za enotnost Evropske unije, ki jo moramo utrjevati", je poudaril predsednik republike.

Na vprašanje glede "sprave med narodoma", je predsednik države dr. Danilo Türk poudaril, da "gre za proces, ki poteka že dolgo in ki je dal že lepe rezultate". Dodal je, da meni, da je med prebivalci območja ob meji ta proces zelo globok in da moramo biti zadovoljni s tem, kar je že doseženo. "Mislim, da bomo to, ta občutek skupnosti, ta občutek pripadanja skupnosti še okrepili, če bomo spodbujali našo skupno evropsko identiteto. Ta proces bo popoln takrat, ko bomo v prvi vrsti razumeli sami sebe kot Evropejce in temu morajo biti posvečeni vsi naši napori. Seveda bomo govorili tudi o zgodovini, ampak ne bomo zgodovine dajali v ospredje. V ospredje bomo dajali našo skupno prihodnost. To je tudi misel, ki jo je izrekel predsednik Napolitano in jaz se s tem pristopom popolnoma strinjam", je ob koncu še poudaril predsednik republike dr. Danilo Türk. Predsednik Napolitano je ob tem dodal, da sta Italija in Slovenija skupaj v EU in da bi bili težko "bolj spravljeni kot na ta način". "Nismo več del stare Evrope, katere težke rane sicer še vedno čutimo. Smo del nove Evrope," je še poudaril predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano.

Klikni za povečavoPredsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano je ob današnjem srečanju tudi povabil predsednika republike dr. Danila Türka na obisk v Rim in dejal, da bi se morala tudi med predsednikoma držav vzpostaviti navada skupnih srečanj.










Klikni za povečavo


















Klikni za povečavo

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani