archived page

Novinarska konferenca po glasovanju za predsednika vlade

Ljubljana, 11.1.2012  |  intervju


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Novinarska konferenca predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka o dogajanju v državnem zboru ob glasovanju o kandidatu za predsednika vlade
Ljubljana, 11. januar 2012


Predsednik republike dr. Danilo Türk: Dober dan in lepo pozdravljeni. Danes popoldan, kot veste, je bilo glasovanje v državnem zboru in, kot tudi seveda veste, kandidat za mandatarja za sestavo nove slovenske vlade, g. Zoran Janković, ki sem ga predlagal pred časom, danes ni bil izvoljen. Obžalujem to neizvolitev in posebej bi rad poudaril – g. Zoran Janković je zelo dober kandidat za mandatarja za sestavo slovenske vlade in uživa moje polno zaupanje. Zato obžalujem, da do izvolitve v prvem krogu ni prišlo.

Danes smo v državnem zboru videli veliko manevriranja, videli smo veliko taktike, videli smo mnogo takega, da lahko rečemo, da ta dan ni dobra popotnica za delo državnega zbora. V tej zvezi bi želel posebej opozoriti na našo ustavo, na določila 82. člena naše ustave, ki pove, pravzaprav poudarja, da so poslanci v državnem zboru predstavniki vsega ljudstva in da niso vezani na nikakršna navodila. Verjamem, da je to ustavna odločba, o kateri je treba danes in v naslednjih dneh temeljito razmisliti. Videli smo veliko preigravanja, videli smo ravnanje, ki bi ga lahko opisali kot "politični dribling", ne pa kot resno in dobro pripravljeno odločanje.

Postavlja se vprašanje, kako naprej. Po moji oceni bo potreben naslednji krog posvetovanj in seveda tudi odločanj. Kot veste, 111. člen Ustave Republike Slovenije predvideva, določa za take primere, da predsednik republike opravi naslednji krog posvetovanj s političnimi strankami, zastopanimi v državnem zboru, in da potem bodisi ponovno predlaga istega kandidata ali novega kandidata za mandatarja za sestavo slovenske vlade. To nameravam storiti. Jutri bom stopil v stik s strankami in ugotovil, kdaj je primeren trenutek, da se ta posvetovanja opravijo. Opozoril bi, da 111. člen ustave predvideva 14-dnevni rok, v katerem predsednik republike opravi posvetovanja in da ustrezen predlog.

Kaj več v tem trenutku pravzaprav ni mogoče napovedati, kajti vse od tu naprej je predmet mojih pogovorov s strankami in ne bi bilo prav, da bi poskušal v tem trenutku kakorkoli napovedovati dejavnosti, ki so povezane s posvetovanjem. Toliko za sedaj. Če so kakšna vprašanja, sem pripravljen, da odgovorim.

Rajko Gerič, Televizija Slovenija: Gospod predsednik, včeraj ste v intervjuju za našo televizijo dejali, da ste podali resen predlog z g. Jankovićem, in pa tudi ocenili prejšnje ravnanje nekaterih strank, predvsem Državljanske liste Gregorja Viranta, kot neresno. Kako ocenjujete današnje glasovanje, ko Zoran Janković ni dobil niti 44 glasov koalicijskih poslancev? To pomeni, da sta tudi v koalicijskih strankah zmanjkala dva poslanca, torej to pomeni, da dveh poslancev koalicijskih strank ni uspel prepričati.

Dr. Danilo Türk: Sam ne želim dajati nobenih komentarjev glede izida glasovanja. To je navsezadnje stvar strank in poslancev. Oni so tisti, ki so glasovali, oni so tisti, ki imajo vso odgovornost v zvezi s temi glasovanji, in oni so tisti, ki bodo morali o vsem tem razmisliti. Tisto, kar lahko povem, je to, da je Zoran Janković dober in resen kandidat. To sem danes že povedal in bi želel ponoviti. Nič od tega, kar se je danes zgodilo, ni spremenilo te moje ocene.

Martin Tomažin, POP TV: Včeraj ste dejali, da je še prezgodaj za to, da bi povedali, ali ste pripravljeni predlagati Janeza Janšo za kandidata za mandatarja. Ali ste zdaj, če se bo v teh pogovorih izkazalo, da ima večino, pripravljeni predlagati njega za mandatarja? In drugič, ali morda lahko poveste, o čem ste se včeraj pogovarjali z g. Jankovićem na srečanju?

Dr. Danilo Türk: Glede prvega vprašanja lahko rečem, da je še vedno prezgodaj. Kot sem že dejal – moje naslednje opravilo je posvetovanje z vsemi strankami. Ne bi bilo razumno, ne bi bilo modro, če bi kakorkoli vnaprej pripovedoval o svojih ocenah in svojih stališčih. O tem bom govoril s strankami. In seveda me bo zanimalo, kaj mislijo stranke, in to vse stranke, ki so zastopane v parlamentu. Toliko lahko odgovorim na prvo vprašanje.

Glede drugega vprašanja je odgovor sila preprost. Z g. Jankovićem sva ponovno pregledala njegove priprave za kandidaturo. Te so me ponovno prepričale, da je to resen kandidat. Naj še enkrat povem – Zoran Janković ostaja v mojih očeh resen kandidat za predsednika Vlade Republike Slovenije.

Samo Trtnik, Večer: Ali te besede, da je Zoran Janković v vaših očeh še vedno resen kandidat, pomenijo, da ste ga pripravljeni ponovno predlagati, kljub temu, da je danes dobil 42 od pričakovanih 44 glasov?

Dr. Danilo Türk: Moje besede pomenijo tisto, kar je povedano. Seveda je vse od tu naprej stvar mojih nadaljnjih posvetovanj. Jaz se bom seveda tudi z g. Jankovićem posvetoval. Tega še nisem opravil, nisva še govorila, odkar je bilo glasovanje. Ne bi bilo dobro, da karkoli več od te splošne ocene, ki sem jo že povedal, dodajam. Posvetoval se bom z njim tudi kot s predsednikom parlamentarne stranke, ki ima največje število poslancev, in posvetoval se bom z drugimi predstavniki strank. In potem bo seveda čas, ko vam bom lahko tudi kaj več povedal o vseh ostalih zadevah. Hvala lepa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani