archived page

Predsednik odlikoval Organizacijski komite Pokala Vitranc

Ljubljana, 3.3.2011  |  sporočilo za javnost, govor


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval Organizacijski komite Pokala Vitranc (foto: Tamino Petelinšek/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval Organizacijski komite Pokala Vitranc ob 50. obletnici neprekinjenega prirejanja mednarodnega tekmovanja najboljših smučarjev sveta v slalomu in veleslalomu v Kranjski Gori.

V nagovoru je izpostavil pomen Pokala Vitranc za razvoj slovenskega smučanja in poudaril, da je učinek mobilizacije in narodne zavesti, ki je nastal v tem gibanju, veliko prispeval k prizadevanjem za razumevanje naše samobitnosti, za razvoj naše kulture v najširšem pomenu te besede in naposled tudi za osamosvojitev in nastanek neodvisne slovenske države.


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka ob podelitvi odlikovanja Zlati red za zasluge Organizacijskemu komiteju Pokala Vitranc
Ljubljana, 3. marec 2011


Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval Organizacijski komite Pokala Vitranc (foto: Tamino Petelinšek/STA)Spoštovani predstavniki Organizacijskega komiteja Pokala Vitranc,
spoštovani gostje,

smo v dneh, ko se začenja kulminacija Pokala Vitranc. Letošnje vremenske razmere so dobre. Imamo vse razloge, da pričakujemo lepo tekmo v odličnih okoliščinah. Vse to bo kot vsako leto doslej zasluga prav vas – predstavnikov, članov in vseh sodelujočih v Organizacijskem komiteju Pokala Vitranc.

Ob tej priložnosti pa bi rad povedal še nekaj. Pred kratkim sem imel priložnost pregledati publikacijo, ki je izšla ob 50. obletnici Pokala Vitranc. 50. obletnica je zelo lep jubilej, ki pokaže velik del naše športne in tudi siceršnje zgodovine. Ko pogledamo fotografije iz prvih tekmovanj, vidimo med sodelujočimi vse tiste velike ase prvega obdobja, v katerem se je evropsko smučanje oblikovalo kot pomemben del kulture Evrope kot celote, zlasti njenega alpskega prostora, kot pomemben del televizijske kulture, ki je s tem nastajala, in kot pomemben del formiranja mlade generacije.

Sam sem takrat pripadal tej mladi generaciji, ki je dobila izjemno veliko energijo ne samo za smučanje, ampak tudi za kolektivno delo, za športno udejstvovanje, za privrženost domovini in za optimizem. Vse to je bilo podano že v začetkih Pokala Vitranc in vse to se je obdržalo in razvijalo v desetletjih, ki so prišla.

Slovensko smučanje se je od takrat naprej izjemno močno razvilo. Razvilo se je v športne uspehe in v nove oblike sodelovanja – sodelovanja, ki je vključilo številne gospodarske organizacije, turistične organizacije, našo kulturo, še posebej naše medije in vso našo javnost. Učinek mobilizacije in narodne zavesti, ki je nastal v tem gibanju, je izjemno dragocen in je veliko prispeval k prizadevanjem za razumevanje naše samobitnosti, za razvoj naše kulture v najširšem pomenu te besede in naposled tudi za osamosvojitev in nastanek neodvisne slovenske države.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval Organizacijski komite Pokala Vitranc (foto: Tamino Petelinšek/STA)Bili so trenutki, ko smo vedeli, da nas prav smučanje in smučarski rezultati, bolj vidno kot marsikaj drugega, definira kot narod, ki želi svojo državo. Na tekmovanjih, ki so sledila razglasitvi neodvisnosti, smo s ponosom spremljali prav ta razvoj Slovenije in njene prve uveljavitve na športnem področju.

Vse to imamo danes v mislih, ko imamo priložnost praznovati 50. obletnico Pokala Vitranc. Današnje visoko odlikovanje je rezultat spoznanja, da je prav, da počastimo ta pomemben jubilej in da se ob njem spomnimo vseh prispevkov, ki jih je Pokal Vitranc dal našemu narodu in naši državnosti, da ga razumemo v celoti in da se zato še s toliko večjim ponosom veselimo vsega, kar se bo dogajalo v prihodnjih dneh – vseh slovesnosti in zlasti jubilejnega športnega tekmovanja, ki ga z velikim veseljem pričakujemo.

Čestitke in hvala lepa vsem, ki sodelujete v tem gibanju! Želim, da bi to gibanje ostalo močno in da bi še naprej definiralo naš narod in našo državo. Hvala lepa.



Zahvala podpredsednika Organizacijskega komiteja Pokala Vitranc Borisa Pesjaka

Gospod predsednik,
gospe in gospodje,

vrhunske športne prireditve na naših tleh so ponesle sloves Slovenije in Slovencev kot smučarske nacije v svet. Brez zadržkov lahko rečem, da je smučarski šport sestavni del identitete Slovenije in slovenskega naroda. Mislim, da ne pretiravam, če povem, da so veliki uspehi alpskega smučanja v 80. letih predstavljali tudi podlago za samozavest Slovencev in našo homogenost na poti osamosvojitve v začetku 90. let.

Pokal Vitranc je bila prva velika mednarodna smučarska prireditev v moških alpskih disciplinah, ki je leta 1961 prestavljala preboj v najvišji rang smučarskih tekmovanj. Že takrat in vsa nadaljnja leta te prireditve ne bi mogli pridobiti, če Mednarodna smučarska zveza ne bi zaupala v zanesljivost organizatorjev in če ne bi izpolnili vseh standardov za takšno tekmovanje in stalno dvigovali tudi nivo tehnične opremljenosti poligona in celotne infrastrukture v Kranjski Gori.

50 let Pokala Vitranc je prineslo veliko slavnih imen in zmagovalcev. Med njimi smo seveda posebej ponosni na tri slovenske zmagovalce: Bojana Križaja, Roka Petroviča in pa Jureta Koširja, ki je tudi naš član v Kranjski Gori. V športu je tako, da zmagovalci prihajajo in odhajajo. Vrhunski športniki se morajo vedno znova dokazovati, saj jim sledijo mlajši, močnejši in spretnejši.

V knjigi, ki ste jo že omenili in ki smo jo izdali ob naši 50. obletnici, je retrospektiva slavnih imen in zmagovalcev Pokala Vitranc. Za tekmovalce je njihova slava minljiva. Kraj organizatorja tekme pa ostaja kot stalnica na zemljevidu vrhunskih smučarskih prireditev. Zato je organizacija takšne prireditve velika odgovornost za gostitelja, državo in za kraj.

Da tekmo pridobimo in jo ohranimo na programu tekem svetovnega pokala, so vsako leto potrebne izboljšave, vlaganja v spremljajočo infrastrukturo, v smučarski poligon in v prireditve ob osnovni dejavnosti, smučarskem tekmovanju. Za to je potrebno vlagati ogromno moči in pa predvsem delati z ljubeznijo. Kranjska Gora je danes zaradi Pokala Vitranc eden od pojmov alpskega smučanja, ki daje razpoznavnost kraju kot turistični destinaciji in Sloveniji kot smučarski državi.

Ob tem, ko proslavljamo 50-letni jubilej Pokala Vitranc, se zavedamo odgovornosti za boljše, bolj prepoznavne in uspešne tekme v bodoče.

Gospod predsednik, v imenu Organizacijskega komiteja Pokala Vitranc ter v imenu Kranjske Gore se vam najlepše zahvaljujem za visoko priznanje. Za sodelovanje in podporo se organizacijski komite zahvaljuje vsem, ki ste nas v tem času podpirali, posebej Smučarski zvezi Slovenije in številnim prostovoljcem, brez katerih tekmovanja ne bi bila mogoča. Potrudili se bomo, da bomo to priznanje upravičili tudi v prihodnosti. Hvala lepa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani