archived page

Pogovor z ekonomisti o aktualnem gospodarskem položaju

Ljubljana, 17.9.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je organiziral pogovor o aktualnem gospodarskem položaju in poteh izhoda iz krize, na katerem so sodelovali ekonomisti Velimir Bole, dr. Jože P. Damijan, mag. Mitja Gaspari, dr. Aleksander Kešeljević, dr. Mojmir Mrak, dr. Janez Prašnikar, dr. Ivan Ribnikar in dr. Marjan Senjur (foto: Tamino Petelinšek/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je organiziral pogovor o aktualnem gospodarskem položaju in poteh izhoda iz krize, na katerem so sodelovali ekonomisti Velimir Bole, dr. Jože P. Damijan, mag. Mitja Gaspari, dr. Aleksander Kešeljević, dr. Mojmir Mrak, dr. Janez Prašnikar, dr. Ivan Ribnikar in dr. Marjan Senjur.

Današnji pogovor sodi v sklop srečanj s predstavniki socialnih partnerjev in drugimi ključnimi dejavniki v iskanju možnih rešitev, ki jih je imel predsednik republike v zadnjih tednih. Predsednik se je v tem času pogovarjal s predsednikom vlade in ministroma za finance ter za delo, družino in socialne zadeve, z guvernerjem Banke Slovenije ter predstavniki delodajalcev in sindikatov.

Na današnjem pogovoru so ekonomisti predstavili svoje poglede na trenutno gospodarsko in finančno stanje v državi. Sogovorniki so se strinjali z oceno predsednika republike, da je Slovenija v položaju, ko mora priti do učinkovitega dogovora glede reform pokojninskega sistema ter delovnopravne zakonodaje, poudarili pa so tudi nujnost sprememb referendumske ureditve.

Udeleženci pogovora so opozorili, da javnofinančni položaj Slovenije ni tako slab, kot ga kažejo bonitetne ocene, in da gre pri nižanju teh ocen pogosto tudi za psihološki učinek. Pomen čimprejšnjega sprejetja načrtovanih reform je zato še toliko večji.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani