archived page

Predsednik: Pogojevanje razvojne pomoči ne sme prizadeti otrok

Ljubljana, 26.3.2009  |  sporočilo za javnost


Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.


Predsednik republike dr. Danilo Türk na mednarodni konferenci UNICEF o razvojnem sodelovanju (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je danes udeležil mednarodne konference o razvojnem sodelovanju z naslovom "Združeni za globalni razvoj – krepitev civilnega dialoga o razvojnem sodelovanju". Konferenca, ki poteka pod pokroviteljstvom predsednika republike, je del projekta Globalna ekonomija – globalna solidarnost: promocija milenijskih razvojnih ciljev, ki ga UNICEF Slovenija izvaja skupaj z UNICEF Slovaška. Predsednik je v svojem nagovoru dejal, da je položaj otrok v okviru globalnih razvojnih problemov in v okviru nalog na področju globalne razvojne pomoči izjemno pomembna tema, ki v današnjih časih krize in raznovrstnih političnih prioritet na žalost ostaja večkrat v ozadju. Poudaril je, da je skrb za otroke najbolj temeljna človeška potreba in najbolj temeljna človeška dolžnost, ki se izkazuje na ravni posameznika, družine, države in mednarodne skupnosti.

Predsednik dr. Danilo Türk je izpostavil, da je Sklad Združenih narodov za otroke UNICEF, ki je ena najuspešnejših organizacij OZN, s številnimi operativnimi programi uspel mobilizirati svetovno javno mnenje in praktično podporo v korist otrokom. To ni presenetljivo, saj so otroci najbolj izpostavljen in najbolj ranljiv del družbe, zastoj v razvoju pa najbolj prizadene prav otroke. Zato je po besedah predsednika prav, da so otrokom posvečene prioritetne naloge, ko gre za mednarodna razvojna vprašanja in za razvojno pomoč. Te naloge so tudi v ospredju milenijskih razvojnih ciljev, ki pa so danes zaradi globoke finančne in gospodarske krize ogroženi, je dejal predsednik republike. Ob tem je opozoril, da brez doseganja milenijskih razvojnih ciljev ne bo globalnega razvoja, globalne politične stabilnosti in morebiti tudi ne globalnega miru. Kriza je nastala v razvitem svetu, njeni učinki pa so najtežji v najmanj razvitih delih sveta in se lahko razvijejo v humanitarno katastrofo, je še dodal predsednik.

Predsednik dr. Danilo Türk je poudaril, da bo svetovno gospodarsko ureditev in finančni sistem potrebno temeljito spremeniti, če želimo zagotoviti razvoj in doseganje milenijskih razvojnih ciljev. Kot eno od glavnih nalog je predsednik navedel povečanje sredstev za delovanje Mednarodnega denarnega sklada, ki naj s svojim kreditiranjem pomaga deželam v razvoju. Ta ukrep pa verjetno ne bo dovolj, je dejal predsednik in izpostavil potrebo po spremembi sistema kvot, razmerja glasovalne moči v Mednarodnem denarnem skladu in povečanju količine posebnih pravic črpanja. Danes teh reform ne smemo več odlagati, če želimo, da se bo svet razvijal in če ne želimo svetovne humanitarne katastrofe, je poudaril predsednik.

Kot drugo temeljno nalogo pa je predsednik izpostavil povečanje mednarodne razvojne pomoči. Čeprav Evropska unija prispeva več kot polovico celotne svetovne razvojne pomoči, mnoge države, med njimi tudi Slovenija, še vedno ne dosegajo cilja, po katerem bi namenjale za razvojno pomoč 0,7 odstotka svojega bruto domačega proizvoda. Danes moramo v Sloveniji več razmišljati o svoji globalni odgovornosti in solidarnosti ter o povečanju svojega deleža razvojne pomoči, je dejal predsednik. V Evropski uniji pa bo po besedah predsednika potrebno nameniti pozornost tudi vprašanju pogojevanja razvojne pomoči. Svet prihaja v čase, ko bo razvojna pomoč potrebna za preprečevanje globalne humanitarne katastrofe, zato določene oblike pogojevanja ne smejo biti več dopustne, je pojasnil predsednik. Poudaril je, da mora biti vsa razvojna pomoč, ki koristi otrokom, brezpogojna.

Predsednik je vnovič poudaril, da je pomoč otrokom temeljna človeška potreba in dolžnost, ter podprl prizadevanja UNICEF, ki v vseh državah skrbi za to, da se ta zavest ohranja in razvija.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani