archived page

Predsednik Türk častni gost 6. Strateškega foruma Bled

Bled, 9.9.2011  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je kot častni gost udeležil otvoritvenega zasedanja 6. Strateškega foruma Bled z naslovom "Moč prihodnosti" (foto: Tamino Petelinšek/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je kot častni gost udeležil otvoritvenega zasedanja 6. Strateškega foruma Bled z naslovom "Moč prihodnosti". V govoru je poudaril, da je moč zahteven koncept, ki ga lahko razumemo na dva načina, tako kot lahko tudi pojma svobode ali suverenosti definiramo v negativnem smislu kot zaščito pred zunanjimi vplivi, v pozitivnem pa kot sposobnost samouresničitve oziroma odgovornega delovanja. Dualnost pojma moči ponazarja že klasična delitev na trdo moč ("hard power") in mehko moč ("soft power"). Vendar je po besedah predsednika dualnost prisotna tudi pri mehki moči, saj lahko govorimo o zunanji in notranji mehki moči.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je kot častni gost udeležil otvoritvenega zasedanja 6. Strateškega foruma Bled z naslovom "Moč prihodnosti" (foto: Stanko Gruden/STA)Zunanja mehka moč se širi mednarodno in ima velik vpliv na delovanje mednarodne skupnosti, je dejal predsednik Türk in kot njene primere navedel moč kulture, moč idej, moč komunikacij in moč sporočil, ki izhajajo iz civilne družbe. Poseben poudarek pa je predsednik namenil notranji dimenziji mehke moči, saj se mora svet v odsotnosti globalnih rešitev bolj usmeriti v spremembe znotraj družb, ki bi jih lahko opisali kot nosilce moči. Kot je pojasnil, v Združenih državah Amerike trenutno poteka iskanje rešitev za resne gospodarske in politične probleme, na Kitajskem je hitra rast postavila v ospredje resna vprašanja socialne kohezije in transformacije v potrošniško družbo, Rusija pa si močno prizadeva za modernizacijo na vseh področjih.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je kot častni gost udeležil otvoritvenega zasedanja 6. Strateškega foruma Bled z naslovom "Moč prihodnosti" (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik je izpostavil, da se specifičen proces odvija znotraj Evropske unije, ki se primarno ukvarja s finančnimi problemi, pa tudi s političnimi, ki so temeljnega pomena za reševanje finančnih. V Evropski uniji poteka razprava o fiskalni disciplini, proračunskem ravnovesju, zmanjševanju javnega dolga, finančni stabilnosti in drugih pogojih za to, da EU obdrži in razvija svojo moč, ki je pretežno mehka moč, ter jo širi mednarodno. V teh diskusijah se pogosto predlagajo nove mednarodne ureditve, nove pogodbe, nove sankcije ali nove institucije znotraj unije, vendar je predsednik opozoril, da ti ukrepi niso zadostni in tudi ne nujno najbolj pomembni, dokler prebivalci evropskih držav ne sprejmejo nujnosti sprememb, ki so morda neizogibne.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je kot častni gost udeležil otvoritvenega zasedanja 6. Strateškega foruma Bled z naslovom "Moč prihodnosti" (foto: Tamino Petelinšek/STA)Najpomembnejša sprememba, ki jo Evropa potrebuje, mora priti od znotraj in mora biti povezana z notranjo mehko močjo - z mehko močjo civilne družbe, mehko močo političnih idej in zlasti z odgovornostjo posameznih evropskih držav in skupnosti znotraj teh držav, je poudaril predsednik dr. Danilo Türk. Če bo Evropa uspela reformirati svoje finance od spodaj in če bodo te spremembe sprejeli njeni ljudje, bo lahko tudi organizirala svojo interno moč, svojo pozitivno svobodo, ter jo širila mednarodno, je predsednik sklenil svoj nagovor.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani