archived page

Poročilo o delu urada in predsednika Republike Slovenije v letu 2010




Vsebina:
I.       Poročilo o delu predsednika republike na pravnem področju v letu 2010
II.      Področje socialne, humanitarne in zdravstvene dejavnosti ter športa
III.    Dejavnosti na obrambnem področju
IV.     Dejavnosti na regionalnem in gospodarskem področju
V.      Mednarodne dejavnosti
VI.     Govori
VII.   Aktivnosti na področju odnosov z javnostjo
VIII.  Kadrovsko poročilo
IX.     Odlikovanja
X.       Pomilostitve
XI.     Pokroviteljstva
XII.    Pisma državljanov
XIII.  Pregled porabe proračunskih sredstev




I. Poročilo o delu predsednika republike na pravnem področju v letu 2010

Naloge predsednika republike so določene v Ustavi Republike Slovenije, njegova skrb za njihovo dosledno uresničevanje pa je temeljnega pomena. Kar zadeva uresničevanje pristojnosti predsednika republike in njegovo vlogo pri graditvi pravne države, je nadaljeval usmeritve, ki jih je oblikoval na začetku svojega mandata. Tako se je v svojih govorih, javnih izjavah ter na srečanjih z različnimi državniki in predstavniki različnih institucij v tujini in Sloveniji zavzemal za spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, spoštovanje suverenosti države in njenih institucij ter nadaljnje uveljavljanje ustavnopravne ureditve.

Delovanje predsednika republike v razmerjih do drugih državnih organov
Dejavnosti predsednika republike v razmerju do drugih državnih organov so bile raznovrstne, zato so predstavljene glede na posamezne inštitucije.

Ustavno sodišče
Predsednik republike se je večkrat zavzel za izboljšanje položaja Ustavnega sodišča RS in tako za podporo pripravi sprememb ustave, ki se je začela na njegovo pobudo Državnemu zboru RS, predstavljeno v aprilu leta 2008. Postopek je prevzela Vlada Republike Slovenije in ga nadaljevala z oblikovanjem strokovne skupine za pripravo sprememb VIII. poglavja ustave. Predsednik republike je tudi javno pozval državni zbor, da se odloči in da izvede predlagano reformo in s tem okrepi ustavno sodišče.

V skladu s predlogom predsednika republike je bila dne 28. 09. 2010 v Državnem zboru RS izvoljena nova ustavna sodnica.

Državni zbor
28.01.2010 je skupina poslancev vložila predlog za uvedbo postopka ustavne obtožbe Predsednika republike, ker naj bi s podelitvijo odlikovanja Tomažu Ertlu kršil ustavo, kazenski zakonik in zakon o odlikovanjih. Slovenska ustava daje predsedniku republike pristojnost podeljevanja odlikovanj. Predsednik republike, ki je izvoljen na splošnih in neposrednih volitvah, spoštuje ustavni red Republike Slovenije in svoje dolžnosti opravlja skladno s podano prisego ob nastopu funkcije. Predsednik je podelil odlikovanje zaslužnim za izvedbo akcije Sever, ki je zavarovala Slovenijo pred agresivnim velikosrbskim nacionalizmom Slobodana Miloševića. Odlikovanje, podeljeno za konkretno akcijo, je priznanje za konkretne zasluge na področju varnosti in obrambe in ga preprosto ni mogoče razlagati kot kršitev človekovih pravic. Obtožba o simbolnem zaničevanju človekovih pravic je tako neresnična in zato žaljiva do institucije predsednika republike. Predsednik republike Slovenije je ocenil, da je predlog za ustavno obtožbo predsednika neutemeljen saj ni kršil nobene določbe ustave in nobenega zakona hkrati pa opozoril na očitno neutemeljenost.

Predsednik republike je dne 02.03.2010 v državnem zboru nagovoril poslanke in poslance ter državljanke in državljane v zvezi s predlogom ustavne obtožbe. V svojem stališču je poudaril, da je predlog pravno neutemeljen, moralno nesprejemljiv in politično škodljiv.

Poslanci v Državnem zboru niso izglasovali predloga za uvedbo postopka ustavne obtožbe Predsednika republike, in sicer je proti predlogu obtožbe glasovalo 52 poslancev, za pa 32.

Odnosi med Predsednikom republike in Državnim zborom RS so se sicer tudi v letu 2010 gradili na podlagi medsebojnega spoštovanja in zaupanja. Predsednik republike je tako nadaljeval svojo prakso in se pri vseh pomembnih odločitvah Državnega zbora RS o njegovih predlogih posvetoval z vodji poslanskih skupin.

V Državnem zboru RS je bilo obravnavanih nekaj predsednikovih predlogov za imenovanje državnih funkcionarjev.

Vlada Republike Slovenije
Predsednik republike je nadaljeval korekten odnos, ki je omogočil konstruktivne razprave in sodelovanje pri reševanju različnih vprašanj, bodisi z vidika potrebnih ukrepov in ravnanj med gospodarsko krizo bodisi tistih, ki so se oblikovala kot bistvena glede na mednarodni položaj Republike Slovenije.

Predsednik republike se je redno srečeval z ministri in predsednikom vlade, zato da se seznani z aktualnimi problemi na različnih področjih in da s svojim delom pripomore k njihovemu reševanju, napredku oziroma izboljšavam, zlasti z vidika svoje funkcije. Navedeno je bilo pomembno tudi pri usklajenem predstavljanju državnih stališč na meddržavnih srečanjih in obiskih različnih institucij v tujini, kamor je bil povabljen v letu 2010.

V letu 2010 je bil sprejet Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (Ur.l. RS 45/2010). Na podlagi določb tega zakona Predsednik republike imenuje predsednika in dva člana Komisije za preprečevanje korupcije.

Zakon je tudi določil postopek, po katerem v končni fazi Predsednik republike imenuje Komisijo za preprečevanje korupcije. Ta postopek se je začel z razpisom in prijavo kandidatur. Sledilo je delo posebne izbirne komisije, ki je pregledala tako skladnost kandidatur z zakonskimi pogoji kot tudi primernost kandidatov. Komisija je pripravila izbor in oceno o njihovi primernosti za mesta, za katera so kandidirali. Na podlagi tega postopka je Predsednik republike za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije imenoval mag. Gorana Klemenčiča za njegova namestnika pa mag. Jožeta Končana in gospoda Roka Praprotnika.

Zaradi nepričakovanega odstopa namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije mag. Jožeta Končana je Predsednik republike objavil razpis za zbiranje kandidatur za mesto namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. Sledil je nov izbirni postopek na podlagi katerega je Predsednik republike imenoval dr. Liljano Selinšek za namestnico predsednika Komisije za preprečevanje korupcije.


Nazaj na vrh strani.



II. Področje socialne, humanitarne in zdravstvene dejavnosti ter športa


V tem letu smo veliko pozornosti posvetili problematiki, ki je nastopila kot posledica poslabšanih gospodarskih razmer. V sodelovanju s humanitarnimi organizacijami, centri za socialno delo, pa tudi v sodelovanju z invalidskimi organizacijami smo usmerjali pozornost na posebej ranljive skupine prebivalstva, kot so otroci, številčne družine, pa žal tudi zaposleni z nizkimi plačami in še posebej dobršen del upokojencev z nizkimi pokojninami.

Aktivno smo bili vključeni tudi v razreševanje problematike tujih delavcev, ki so ob stečaju izgubili vse delovno pravne pravice. Z opozarjanjem in spodbujanjem humanitarnih organizacij in centrov za socialno delo smo pomagali preusmerjati pozornost na najbolj izpostavljene probleme in tiste okoliščine, ki so že ogrožujoče posegale v življenje družin in zagotavljanje ustreznih pogojev za njihovo preživetje. Ta pozornost je bila v letošnjem letu usmerjena pretežno v odpravljanje akutne problematike, ki je nastajala kot posledica brezposelnosti.

Sorazmerno velik del pozornosti je predsednik posvetil rešitvam v prihodnosti, ki naj bi jih vzpostavili in zagotovili nekateri zakoni, kot sta npr. Zakon o prostovoljstvu, Zakon o socialnem podjetništvu, Zakon o socialnih prejemkih, Zakon o negospodarskih javnih službah in Zakon o izenačevanju možnosti invalidov in sistemu e-sociale.

Seveda smo aktivno spremljali tudi razpravo o Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in skušali utrjevati prepričanje o nujnosti pokojninske reforme, ki bi zagotovila vzdržnost pokojninskega sistema za naslednjih dvajset let. Ob tem je bilo v ospredju vprašanje, kako zagotoviti ustrezne delovne razmere in tehnologijo delovnega okolja, ki bi zagotavljala ustrezne pogoje zdravega delovnega okolja starejšim delavcem ob upoštevanju dejstva, da se mora starost ob upokojitvi povišati na 65 let.

Veliko pozornosti smo posvetili humanitarnim organizacijam, kajti te so pomembno dopolnilo sistemu institucij države, ki blažijo pa tudi odpravljajo posledice revščine med najbolj ranljivimi skupinami prebivalstva. Te organizacije in njihova moč ter opravljeno delo, pa tudi obseg doniranih sredstev in izvajanja različnih socialnih programov so pomemben indikator razpoloženja ljudi, prostovoljcev in družbeno odgovornega podjetništva.

Prav tako centri za socialno delo, glede na to, da predstavljajo temeljno državno institucijo, ki vsakodnevno obravnava nadvse zahtevne socialne probleme, nasilje in tragične okoliščine, ki odvzemajo moč posameznikom, pa tudi družinam. Glede na to, da so centri izpostavljeni vsakodnevni kritiki in da se oblikuje javno mnenje le na osnovi medijev, ki posredujejo negativne refleksije, je bilo potrebno na različne načine opozoriti, da so le ti pomembne socialne institucije, ki opravijo nujno potrebno delo in ki jim je potrebno zagotoviti ustrezne pogoje, tako kadrovske in druge, da bodo lahko opravili svoje poslanstvo.

Posebno pozornost smo namenili z različnih vidikov in ob različnih priložnostih severovzhodni Sloveniji, Prekmurju in Pomurju, glede na to, da ima ta regija največ brezposelnih, veliko število težko zaposljivih, visok zdravstveni absentizem in velik obseg socialne problematike, zaradi rasti nezaposlenosti.

Pozornost smo namenili tudi aktivnostim s področja boja proti alkoholizmu in drugim odvisnostim, pa tudi spodbujanja zdrave zabave in uveljavljanja načina življenja, v katerem je mogoče izpostaviti vrednote, kot so tovarištvo, prijateljstvo, pa končno tudi treznost, ki omogoča kvalitetno preživljanje prostega časa.

Nadvse pomembne aktivnosti so se dogajale na okolje-varstvenem področju s podporo projektom kot so "Zemljo so nam posodili otroci, Očistimo Slovenijo v enem dnevu" in drugim dogodkom, ki so jih organizirali različne civilno družbene organizacije – Umanotera, Društvo Ekologi brez meja, projekti v zvezi z evropskimi pešpotmi in pitno vodo. Skupni imenovalec te podpore je bil ta, da se opozori na kulturo bivanja in kvaliteto življenja v povezanosti z ohranjanjem okolja in dobrin narave. V zvezi s temi aktivnostmi smo sprejeli tudi nekatere zaveze, v katere se bomo vključevali tudi v prihodnjih letih.

Aktivnosti na področju zdravstva so bile v prvi vrsti usmerjene v preventivne dejavnosti in državne projekte, kot so presejalni programi na področju raka, Svit, Zora in Dora. S pokroviteljstvom predsednika in soproge smo posebno pozornost namenili presejalnima programa Svit in Dora in se posvetili problematiki odzivnosti in opozarjali na pomen preventive na področju raka. Predsednik in tudi soproga sta bila prisotna na mnogih množično športnih dogodkih, katerih glavno sporočilo je bilo zdravo življenje povezano z gibanjem.

Glede na to, da je prišlo do resnega zastoja pri opravljanju dežurstva zdravnikov je predsednik podal nekaj pobud in nakazal možnosti razrešitve te problematike. Z večkratnimi opozorili smo poskušali preusmeriti pozornost na osnovno zdravstveno varstvo in zagotavljanje ustreznih kadrovskih in finančnih razmer za organiziranje bolj pravične mreže zdravstvenih institucij in ustrezne dostopnosti do zdravstvenih storitev. Posebna pozornost je bila namenjena tistim vrhunskim področjem zdravstvene dejavnosti, ki se lahko referenčno uveljavijo v bistveno širšem gravitacijskem območju izven slovenskih meja, kot vrhunska in dobra tržna priložnost na področju zdravstva.

Predsednik republike je spremljal vrsto športnih dogodkov, nad nekaterimi je sprejel tudi pokroviteljstvo ali pa na drugačen način izpostavil pomembnost dosežkov in koristnih učinkov športno rekreativne dejavnosti. V okviru te dejavnosti smo še posebej sledili zdravemu načinu življenja, spodbujanju rekreativne dejavnosti, množičnosti in izkazovanju pozornosti vrhunskim rezultatom.

Nesporno so bile septembrske poplave katastrofalne in so povzročile veliko škode gospodarstvu v naravi in predvsem posameznikom na stanovanjih objektih in na osebnem premoženju. Ljudje so se izkazali s sosedsko pomočjo, se hitro organizirali, veliko dela so opravile različne profesionalne institucije. Ob teh poplavah so se ponovno in v največjem možnem obsegu izkazali prostovoljna gasilska društva, ki so z neposredno pomočjo 20.000 gasilcev bistveno pripomogli preprečiti škode še večjih razsežnosti in pomagali sanirati razmere. Predsednik je namenil pozornost vsem tem dogodkom in ob različnih priložnostih in na različne načine izkazal pozornost in pomen, ki ga ima gasilstvo pri nas, tako v povezavi s prostovoljstvom kakor tudi v povezavi s tehnično in logistično močjo in pomenom, ki ga ima ta organizacija.

Predsednik je aktivno sodeloval v nadaljevanju projekta rehabilitacije otrok žrtev vojne v Gazi, navezal vrsto kontaktov s potencialnimi donatorji in utrjeval pomen in vlogo slovenskih institucij, ki s svojo vrhunsko usposobljenostjo lahko izvedejo najzahtevnejše rehabilitacijske programe.

Soproga predsednika se je aktivno vključevala predvsem v humanitarne programe. V sodelovanju s civilno družbenimi organizacijami s področja zdravstva in socialnega varstva, s pokroviteljstvi in prisotnostjo na različnih področjih dejavnosti civilno družbenih organizacij. Pomagala je uveljavljati nekatere vrednote s področja prostovoljstva, solidarnosti, sočutja, medsebojnega sodelovanja in medgeneracijskega povezovanja.

Udeležba / govori predsednika na dogodkih, obiski v posameznih ustanovah, občinah, društvih:
15.01.2010Slavnostna prireditev ob pridobitvi naziva Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS - SOČAudeležbaLjubljana
25.01.2010Prireditev ob začetku kampanje Ne-odvisen.sinagovorLjubljana
12.02.2010Otvoritev slovenskega olimpijskega mestanagovorLjubljana
23.02.2010Ogled hotela na Debelem RtičuudeležbaDebeli Rtič
05.03.2010Prireditev ob tednu boja proti rakunagovorLjubljana
19.03.2010Obisk - Šent, Slovensko združenje za duševno zdravjepogovorLjubljana
19.03.2010Slavnostna televizijska akademija ob 20-letnici oddajanja televizijskega programa Vaš kanalslavnostni nagovorNovo Mesto
20.03.2010Ogled Astronomsko geofizikalnega observatorija GolovecobiskLjubljana
22.03.2010Zasedanje 20. Nacionalnega otroškega parlamentanagovorLjubljana
06.04.2010Slovesnost ob 20-letnici ZSSSpozdravni nagovorLjubljana
09.04.2010Odprtje razstave "Očistimo Slovenijo v enem dnevu"pozdravni nagovorLjubljana
10.04.2010Osrednja prireditev z geslom "Smo skavti že 20.letnagovorStudenec
14.04.20105 tek "Misli na srce"pozdravni nagovorLjubljana
14.04.2010Prireditev "Šolska košarkarska liga"pozdravni nagovorLjubljana
16.04.2010Otvoritev 13. Slovenskih dnevov knjigeslavnostni nagovorMaribor
16.04.2010Obisk Centra za socialno delo Murska SobotaobiskMurska Sobota
20.04.2010Predstavitev desete sezone projekta Fundacije "Z glavo na zabavo"nagovorKranj
22.04.2010Zaključna prireditev akcije "Zemljo so nam posodili otroci"slavnostni nagovorLjubljana
05.05.2010Svetovni kongres imunologovpozdravni nagovorLjubljana
17.05.2010Zahvalna prireditev projekta "Očistimo Slovenijo v enem dnevu"nagovorLjubljana
21.05.2010Udeležba na "Maturantski ulični četvorki"nagovorMaribor
23.05.2010Udeležba na prireditvi "Zmigaj se za zdravje žensk"pozdravni nagovorLjubljana
25.05.2010Udeležba na prireditvi "Delov dobrodelni tek"pozdravni nagovorLjubljana
29.05.2010Udeležba na svetovnem pokalu v veslanjuudeležbaBled
01.06.2010Osrednja proslava ob 90. Letnici delovanja Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenijeslavnostni govorLjubljana
05.06.2010Velika gala prireditev ob 60-letnici Košarkarske zveze Slovenijepozdravni nagovorLjubljana
09.06.2010Zaključna prireditev "Prostovoljec leta 2009"nagovorBrdo pri Kranju
22.06.2010Ogled kapacitet Medicinske fakultete v Mariboru in podelitev dokumentov študentov ob zaključku študijaslavnostni govorMaribor
21.07.2010Obisk URI - SOČA ob obisku ob UO emirja države KatarudeležbaLjubljana
27.07.2010Predaja poročila o delu Varuhinje človekovih pravic Ljubljana
07.08.2010Slovesna otvoritev Slovenskega planinskega muzejaslavnostni nagovorMojstrana
12.08.2010Udeležba na praznovanju 100. Rojstnega dne ga. Marije Kuljad v DU KranjudeležbaKranj
21.08.2010Udeležba na 48. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmuslavnostni nagovorGornja Radgona
12.09.2010Zaključek finalnih tekmovanj Svetovnega prvenstva v kajak kanju slalomuudeležbaTacen
24.09.2010Ogled poplavnih območijudeležbaDobrepolje
28.09.2010Udeležba na 3. Mednarodnem forumu o apiterapiji in apikvalitetislavnostni nagovorLjubljana
01.10.2010Ogled razstavnih prostorov Festivala za 3. Življenjsko obdobjeudeležbaLjubljana
04.11.2010Proslava ob 110. Letnici najstarejšega športnega društva ŠD Maribor Branikslavnostni nagovorMaribor
15.11.2010Svečana proslava ob 80. letnici rotarijskega gibanja v Slovenijislavnostni nagovorMaribor
22.11.2010Podelitev nagrad MEPIslavnostni govorLjubljana
03.12.2010Slavnostna akademija ob 90. Obletnici Nogometne zveze Slovenijepozdravni nagovorLjubljana
06.12.2010Slovesnost ob 50. Obletnici delovanja Fakultete za športslavnostni nagovorLjubljana
08.12.2010Udeležba na prireditvi Športnik invalid leta 2010slavnostni govorTrebnje
09.12.2010Sprejem in podelitev odlikovanja Gasilski zvezi Slovenijeslavnostni govorBrdo pri Kranju
10.12.2010Udeležba na konferenci "Socialno podjetništvo"uvodni nagovorMurska Sobota
10.12.2010Premierno predvajanje kratkega dok. Filma z naslovom "Na dolžnosti" ob sv. Dnevu čl. PravicudeležbaLjubljana
20.12.2010Udeležba na božični čajanki za podpornike programa SvitudeležbaLjubljana
22.12.2010Sprejem in udeležba na prireditvi "Športnik leta 2010"slavnostni nagovorLjubljana


Sprejemi in pogovori pri predsedniku RS dr. Danilu Türku:

21.01.2010Pogovor z ga. Fatimo Gailani, predsednica afganistaneskega Rdečega polmeseca
25.02.2010Pogovor z dr. Ivanom Svetlikom, ministrom za delo
18.03.2010Predsedniki Rotary in Lions klubov
19.03.2010Predstavitev poteka projekta "Očistimo Slovenijo v enem dnevu"
22.03.2010Pogovor: g. Dušan Semolič, ZSSS
29.03.2010Pogovor s humanitarnimi organizacijami: RKS, Slovenska karitas, NFHOS
30.03.2010Pogovor z vodji presejalnih programov
31.03.2010Pogovor o socialnem podjetništvu s skupino poslancev
02.04.2010Pogovor z g. Alojzijem Muhičem, županom Novega mesta
22.04.2010Pogovor z ministrom za delo, družino in socialne zadeve g. Ivanom Svetlikom
12.05.2010Pogovor z organizatorji akcije "Očistimo Slovenijo v enem dnevu"
17.05.2010Pogovor z dr. Igorjem Lukšičem, ministrom za šolstvo in šport
21.05.2010Sprejem slovenske taekwondo reprezentance
24.05.2010Pogovor dr. Dorijanom Marušičem, ministrom za zdravje
08.06.2010Pogovor z gospo Marijo Perkovič, direktorico CSD Koper
14.06.2010Pogovor z g. Pedrom Opeko, misijonarjem iz Madagaskarja
16.06.2010Pogovor s predstavniki PGD Savica Polje
24.06.2010Pogovor s prof. dr. Pavletom Kornhauserjem, gospo Majdo Štruc in ga. Petro Zega
12.07.2010Pogovor z g. Bradleyem Frednom, odpravnikom poslov ZDA, g. Evenom Haglundom, svetovalcem
12.07.2010Pogovor z gospo Matejo Kožuh Novak
23.07.2010Pogovor z go. Irmo Pavlinič Krebs, ministrico za javno upravo
23.07.2010Pogovor z g. Dorijanom Maršičem - ITF, g. Robertom Cugljem
27.07.2010Pogovor z g. Rajkom Kendo
17.08.2010Pogovor z g. Dorijanom Marušičem, minstrom za zdravje, g. Konradom Kuštrinom, predsednikom FIDES-a, g. Damjanom Prahom, podpred. FIDES-a in g. Rajkom Kendo, predsednikom Zdravstvenega sveta
19.08.2010Pogovor z g. Dejanom Židanom, ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
08.09.2010Pogovor z go. Irmo Pavlinič Krebs, ministrico za javno upravo, g. Dorijan Marušič, minister za zdravje
31.08.2010Pogovor s predstavniki CSD-jev
10.09.2010Pogovor z dr. Dušanom Plutom, dr. Rudijem Zupanom, g. Uroš Macerlom, g. Davorinom Žnidaričem
14.09.2010Srečanje s predstavniki CSD-jev /Radlje ob Dravi
15.09.2010Pogovor o Zakonu o prostovoljstvu
16.09.2010Pogovor o Zakonu o negospodarskih javnih službah
28.09.2010Posvet "Očistimo Slovenijo v enem dnevu"/ Brdo pri Kranju
01.10.2010Sprejem veslačev "Sloka 2010"
06.10.2010Pogovor s predstavniki sindikatov
07.10.2010Srečanje z otroci in vzgojiteljicami iz vrtca France Prešeren
18.10.2010Pogovor z g. Rajkom Kendo, predsednikom Zdravstvenega sveta in g. Dorijanom Marušičem, ministrom za zdravje
20.10.2010.Pogovor z g. Rokom Žarničem, ministrom za okolje in prostor
26.10.2010Pogovor o socialnem podjetništvu s skupino poslancev
15.11.2010Pogovor z g. Vikijem Grošljem, g. Geroldom Binerjem, g. Brunom Jelko - reševalci Tomaža Humarja iz Švice, prisoten tudi veleposlanik Švice in g. Šter, MZZ
03.12.2010Sprejem ob svetovnem dnevu invalidov
07.12.2010Sprejem predstavnikov humanitarnih organizacij
09.12.2010Pogovor z go. Metodo Dodič Fikfak
13.12.2010Sprejem skavtov in tabornikov, ki so predsedniku predali "Luč miru" iz Betlehema
16.12.2010Pogovor z župani Zasavja

Video sporočila predsednika:
Pozdravno sporočilo za Svetovno konferenco mladinskih prenočišč


V imenu predsednika svetovalec mag. Franc Hočevar:
19.01.2010Sprejem ge. Blanke Gašperlin in ga. Bojane Fende Habula - Holistični center razvoja osebne uspešnosti
20.01.2010Sprejem gospe Katje Vipotnik, Zavod Ponikve
23.01.2010Udeležba na 20. Obletnici Lions kluba Ljubljanapozdravni nagovorLjubljana
06.02.2010Otvoritev Festivala Zdravjeudeležba in pozdravLjubljana
06.02.2010Udeležba na 8. Mednarodnem simpoziju "Potapljanje AST 2010"udeležba in pozdravZreče
16.02.2010Udeležba na tiskovni konferenci akcije Slovenske Karitas "40 dni brez alkohola"udeležba in pozdravLjubljana
25.02.2010Sprejem gospe Petre Urek, Društvo Solzice
02.03.2010Pogovor z ga. Aleksandro Gradišek in g. Radovanom Skubicem
03.03.2010Slavnostna seja Zveze društev za boj proti rakuudeležbaLjubljana
12.03.2010Udeležba na koncertu "En svet - vsi ljudje so moji prijatelji" ob svetovnem dnevu oseb z downovim sindromom
18.03.2010Otvoritev novih prostorov Zveze društev za cerebralno paralizo SlovenijeudeležbaKranj
24.03.2010Občni zbor Društva MEPIudeležbaLjubljana
25.03.2010Sprejem predstavnice Društva Center za ustvarjalno vzgojo, ga. Milica Novkovič
25.03.2010Udeležba na prireditvi "Klic v duševni stiski"udeležbaLjubljana
01.04.2010Sklepna prireditev akcije "Moj zdravnik 2010"udeležbaLjubljana
07.04.2010Posvet v ZD dr. Adolfa Drolca Maribor - Zdravo mesto - zdravi ljudjeudeležba in pozdravMaribor
09.04.2010Mednarodni simpozij ob dnevu odprtih vrat Pediatrične klinike v LjubljaniudeležbaLjubljana
21.04.20104. Kongres socialnega dela "Od revščine do socialne izključenosti k socialni pravičnosti, enakosti in solidarnostiudeležba in pozdravBrdo pri Kranju
27.05.2010Igre dobre volje - Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipavaudeležba in pozdravVipava
28.05.201020. Letnica dejavnosti Strokovno humanitarnega društva Liga proti epilepsiji SlovenijeudeležbaLjubljana
31.05.2010Udeležba na predstavitvi akcije "90 dni kolesarjenja za zeleni rekord ZemljeudeležbaTerme Snovik
03.06.2010Srečanje mladih v DZ RS - Pomladni dan v EvropiudeležbaLjubljana
03.06.2010Strokovni posvet ZPMS - Foruma zoper telesno kaznovanje otrok v družiniudeležba in pozdravLjubljana
08.06.2010Udeležba na posvetu v DZ RS - " Veliko nam imajo povedati" - Zavod Ypsilonudeležba Ljubljana
10.06.2010Predaja stopniščnega dvigala za invalide v Kulturnem domu KrškoudeležbaKrško
11.06.2010Državne igre Specialne olimpiade SlovenijeudeležbaKoper
19.06.2010Srečanje zdravljenih alkoholikov Slovenije - Društvo Žarek upanjaudeležba in pozdravVače
03.07.201085. Letnica PGD Savica Poljeudeležba in govorBohinjska Bistrica
04.09.201026. Svetovno prvenstvo v gorskih tekihudeležbaKamnik
07.09.2010Osrednja prireditev Specialne olimpiade SlovenijeudeležbaLjubljana
10.09.2010Okrogla miza "Podoba samomora"udeležbaLjubljana
11.09.201014. Športno družabne igre bolnikov s celiakijoudeležbaLjubljana
19.09.2010Prireditev "Srce športa - dan fair playaudeležba in pozdravLjubljana
24.09.2010Stanovsko srečanje specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenijeudeležba in pozdravVipava
01.10.2010Prireditev ob svetovnem dnevu starejših udeležba in govorMokronog
08.10.2010Prireditev "Otrok v gibanju"udeležba in govorPortorož
08.10.2010Otvoritev fotografske razstave Fundacije Utrip humanostiudeležbaCelje
19.10.2010Podelitev nagrad MepiudeležbaKranj
23.10.2010Predstava "Rdeči čeveljčki" - Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje VipavaudeležbaLjubljana
28.10.2010Mednarodna konferenca o socialnem podjetništvuudeležbaLjubljana
02.11.2010Nacionalna konferenca o alkoholni politikiudeležba in pozdravBrdo pri Kranju
04.11.2010Sprejem Stanka Valpatiča, predsednika društva za osvoboditev živali in njihove pravice
04.11.2010Slavnostna seja ob 40. Letnici prve transplantacije in hemodializegovorBled
15.11.2010Razstava "Biotska raznovrstnost je življenje"udeležbaLjubljana
17.11.2010Sprejem skupine Iz-hod
18.11.2010Dnevi Socialne zbornice Slovenije "Evropsko leto boja proti revščini in socialni izključenosti"govorBled
23.11.2010Slavnostna podelitev nagrad za družbeno odgovornost HORUS 2010udeležba in pozdravLjubljana
24.11.2010110. Letnica Zavoda za gluhe in naglušne LjubljanagovorLjubljana
25.11.20101. Vzhodna konferenca Združenja bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo SlovenijeudeležbaLjubljana
30.11.2010Sprejem predstavnic društva DrogArt
03.12.2010Svečana podelitev listine Občine Zreče "Občina po meri invalidov"govorZreče
07.12.2010Posvet "Univerzalni temeljni dohodek v Sloveniji - utopija ali realna možnost"udeležbaLjubljana
12.12.2010Mednarodni košarkarski festivaludeležbaNova Gorica
21.12.2010Odprtje prve hiše Hospica v SlovenijiudeležbaLjubljana


Nazaj na vrh strani.



III. Dejavnosti na obrambnem področju

Dejavnosti na področju obrambe v letu 2010

V letu 2010 so bili na področju nacionalne obrambe, s katero se je predsednik Republike Slovenije zelo intenzivno ukvarjal, sprejeti trije zelo pomembni strateški dokumenti in sicer:

1. Resolucija o strategiji nacionalne varnosti Republike Slovenije
2. Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025
3. Novela Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil se je aktivno vključil že v fazi priprav navedenih dokumentov, zavedajoč se, da le ti določajo tako raven ambicij kot tudi interese in cilje obrambne politike Republike Slovenije ter s tem določajo intenzivnost delovanja Republike Slovenije na obrambnem področju v NATO, EU, OZN in OVSE ter tudi področju nacionalne obrambe. Posebej je opozoril ravno na pomen nacionalne obrambe kot ene temeljnih nalog naših obrambnih sil. Prav tako je v svojem mnenju na RSDPRO do leta 2025 izrazil zahtevo po konkretnejših opredelitvah nekaterih določil, še posebej pri izdelavi koncepta strateške rezerve Slovenske vojske. V letu 2010 je bilo zelo aktualno vprašanje o katerem se je predsednik in vrhovni poveljnik večkrat javno izrekal, in sicer sodelovanje Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah. Ocenil je, da je Vlada RS odločitev o udeležbi SV v operaciji ISAF v okviru lastnega OMLT v Afganistanu sprejela po tehtnem premisleku. Opozoril je, da je obveznosti, ki smo jih sprejeli v zavezništvu, potrebno izpolnjevati.

Z namenom seznanitve s stopnjo usposobljenosti in stanjem opremljenosti SV, je predsednik obiskal 14. kontingent SV za udeležbo operaciji ISAF v Afganistanu. Ob tem je posebej poudaril ravno pomen usposobljenosti za udeležbo v taki zahtevni operaciji, kot je operacija v Afganistanu, kjer bo imela Slovenska vojska nove, bistveno zahtevnejše naloge.

Svoj prvi obisk v letu 2010 je vrhovni poveljnik namenil Vadbenemu centru Škrilj v Kočevski reki, kjer si je ogledal postopek izbire in selekcije kandidatov v Odredu za specialno delovanje kot enote, kakršnim se v vseh vojskah posveča izredna pozornost.

Ob svojem obisku Srebrenice, kjer se je vrhovni poveljnik udeležil komemoracije ob 15. obletnici genocida, se je v Sarajevu srečal tudi s pripadniki Slovenske vojske, udeleženci operacije EUFOR. Generalmajor Blair, poveljnik EUFOR, se je zahvalil za vso podporo, katero nudi SV v operaciji. Posebej je izpostavil dobro pripravljenost slovenskih vojakov, njihovo jezikovno znanje in odličnost pri poznavanju lokalne kulture.

Izpolnjevanje mednarodnih obveznosti in udeležba v mednarodnih operacijah in misijah je bila tudi tema pogovora ob sprejemu načelnika GŠ oboroženih sil Makedonije generalpodpolkovnika Miroslava Stojanovskega in ob sprejemu načelnika GŠ obrambni sil Republike Italije generala Vicenza Camporinija.

Udeležil se je tudi slovesnosti ob Dnevu Slovenske vojske v Celju, kjer je kot slavnostni govornik poudaril pomen poznavanja in spoštovanja preteklosti, v kateri je nastajala SV. Poudaril je pomen in vlogo MSNZ, katere nastanek in delovanje smo praznovali v letu 2010. Opozoril je na prihajajočo 20. letnico osamosvojitvene vojne, v kateri sta takratna Teritorialna obramba in tudi milica imeli osrednjo vlogo pri obrambi nastajajoče države. Ob tej priložnosti je bilo objavljeno tudi imenovanje brigadirja Alana Gederja v čin generalmajorja Slovenske vojske.

Ob poročanju o pripravljenosti Slovenske vojske sta ministrica za obrambo in načelnik GŠ SV vrhovnega poveljnika seznanila s stanjem in razmerami v celotnem obrambnem sistemu in še posebej natančno s stanjem v SV.

V letu 2010 je predsednik republike obiskal tudi letalsko enoto Policije, kjer so ga seznanili s stanjem opreme, katero ta enota uporablja v primeru večjih nesreč na cestah. Ob obisku posebne policijske enote Policijske uprave Ljubljana, si je ogledal usposabljanje službenih psov. Izpostavil je dobro usposobljenost celotne enote ter pravilnost njihovih postopkov on neredih pred Državnim zborom. Seznanil se je tudi z delovanjem Gorske reševalne službe. V dobro organiziranem prikazu reševanja so sodelovala plovila -helikopterji SV in Policije. Obiskal je tudi poplavljeno območje občine Dobrepolje, kjer so mu predstavili izredne ukrepe ob poplavah in pokazali posledice poplav.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil je bil slavnostni govornik na številnih prireditvah, ki so jih organizirale veteranske in domoljubne organizacije. V tem letu je prišlo tudi do sprememb v vodstvu Zveze policijskih veteranskih organizacij SEVER in Zveze slovenskih častnikov.

Enako kot v minulih letih, je tudi v tem letu predsednik sprejel predstavnike veteranskih in domoljubnih organizacij ter na posebne pogovore povabil tudi novoizvoljena vodstva.

Opravil je tudi številna pogovore z ministrico za obrambo in načelnikom Generalštaba SV.

V mesecu juniju 2010 je predsednik obiskal mejni prehod Holmec, znan iz osamosvojitvene vojne. Ob tej priložnosti so vodstva obeh veteranskih organizacij predsednika seznanila s potekom spopadov z enotami JA na celotnem področju Koroške pokrajine. Ob zaključku obiska je predsednik položil venec ob spomeniku padlim miličnikom na Holmcu.

Ob zaključku leta 2010 se je predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil na posebnem prednovoletnem sprejemu zahvalil predstavnikom obrambno - varnostnih sil, sil zaščite in reševanja ter predsednikom veteranskih in domoljubnih organizacij za njihov prispevek k skupni varnosti državljank in državljanov Republike Slovenije. Pred zaključkom leta je predsednik še imenoval kapitana Slovenske vojske Renata Petriča v čin kontraadmirala.

25.01.2010Pogovor s predstavniki iniciativnega odbora, tema: 'Mirovne operacije in ustanovitev društva Modrih čelad'Predsedniška palačaPogovor
6.02.2010Svečanost ob 66.letnici prihoda XIV. divizije na ŠtajerskoŠmarje ob JelšahPozdravno pismo
12.02.2010Pogovor z ministrico za obrambo, tema: peticija "Ukinimo vojsko"Predsedniška palačaPogovor
22.03.2010Pogovor s predstavniki Lovske zveze SlovenijePredsedniška palačaPogovor
24.03.2010Pogovor z ministrico za obrambo, tema: 'stanje v SV'Predsedniška palačaPogovor
31.03.2010Seznanitev s pripravljenostjo Slovenske vojske za 2009Predsedniška palačaPredstavitev poročila o bojni pripravljenosti
1.04.2010Obisk Letalske policijske enoteZgornji BrnikOgled zmogljivosti policije za potrebe reševanja ob prometnih nesrečah
9.04.2010Sprejem vodstva veteranske organizacije SEVERPredsedniška palačaSprejem in pogovor
13.04.2010Obisk Vadbenega centra SV Škrilj Kočevska RekaOgled selekcije novih kandidatov
22.04.2010Pogovor z ministrico za obrambo, tema: 'imenovanje v čin generalamajorja'Predsedniška palačaPogovor
22.04.2010Sprejem Načelnika GŠ R MakedonijePredsedniška palačaPogovor
25.04.2010Spominska slovesnost ob spomeniku padlih na NanosuNanosSlavnostni govor
5.05.2010Pogovor s predsednikom ZZB NOB Janezom StanovnikomPredsedniška palačaPogovor
8.05.2010Vseslovenska proslava ob 65. obletnici zmage nad nacifašizmomTrg republike, LjubljanaSlavnostni govor
14.05.2010Slovesnost ob Dnevu Slovenske vojskeCeljeSlavnostni govor
15.05.2010Prireditev v spomin spopada organizacije TIGR z okupatorjemMala gora nad RibnicoSlavnostni govor
1.06.2010Sprejem ob Dnevu mirovnikov - Modrih čeladPredsedniška palačaSprejem in nagovor
14.06.2010Ogled kraja spopada TO in milice z enoto JAKoroškaPredstavitev dogodkov na Koroškem leta 1991
16.06.2010Sprejem predstavnikov Območnega združenja veteranov ZasavjePredsedniška palačaSprejem
17.06.2010Seznanitev z delovanjem Gorske reševalne službeLesce na Gorenjskem, BegunjePrikaz vaje reševanja s HE v gorah in ogled sredstev
24.06.2010Videokonferenca z vodji misij SVMORSVideokonferenca
1.07.2010Sprejem predsednikov veteranskih in domoljubnih organizacij Predsedniška palačaPredaja vodenja koordinacije med ZVVS in ZSČ
3.07.2010Svečanost ob 65.letnici preboja na Menino planinoMenina planinaSlavnostni govor
11.07.2010Komemoracija ob 15. obletnici genocida v SrebreniciSrebrenicaUdeležba na komemoraciji
11.07.2010Obisk SIKON EUFORSarajevoPogovor s pripadniki SV in poveljnikom EUFOR
24.07.2010Obisk enote SVNKON 14 ISAFNovo MestoOgled prikaza vaje in pogovor z vojaki SV
27.08.2010Pogovor z direktorjem MDSZ, tema:'vojna grobišča'Predsedniška palačaPogovor
6.09.2010Predstavitev realizacije nalog GPU za obdobje 2.1.-31.7.2010Predsedniška palačaPogovor
6.09.2010Sprejem direktorja agencije SOVAPredsedniška palačaPogovor ob nastopu dolžnosti direktorja
11.09.2010Tradicionalno srečanje "Planina-spomin in opomin 1942-1991-2010"Planina nad PobočjemSlavnostni govor
18.09.2010Proslava ob 63.obletnici priključitve Primorske matični domoviniIlirska BistricaSlavnostni govor
24.09.2010Obisk poplavljenega območja v občini DobrepoljeDobrepoljeOgled območja in pogovor z gasilci in občani
26.09.2010Slovesnost ob zaključku delovanja MSNZPogačarjev trgSlavnostni govor
6.10.2010Sprejem Načelnika GŠ Italijanske vojskePredsedniška palačaPogovor
19.10.2010Ogled usposabljanja Posebne policijske enote PU LjubljanaGmajniceOgled prikaza vaje in nagovor policistom
25.10.2010Prireditev ob Odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije Kadetnica MariborPozdravno pismo
26.10.2010Pogovor z ministrico za obrambo, tema: 'napredovanja v SV'Predsedniška palačaPogovor
1.11.2010Polaganje vencev ob Dnevu spomina na mrtveŽale, Maribor, Frankolovo
6.12.2010Sprejem novega predsednika Zveze slovenskih častnikovPredsedniška palačaSprejem in pogovor
7.12.2010Pogovor z ministrico a obrambo, tema: 'imenovanje v generala'Predsedniška palačaPogovor
15.12.2010Predavanje častniškemu zboru SVPoljče pri BegunjahPredavanje
22.12.2010Slovesnost ob 40-letnici ZDCIVSMONS LjubljanaSlavnostni govor
23.12.2010Sprejem obrambno-varnostnih sil in sil zaščite in reševanjaPredsedniška palačaNagovor
27.12.2010Imenovanje kapitana SV Renata Petriča v čin kontraadmiralaPredsedniška palačaImenovanje


Nazaj na vrh strani.




IV. Dejavnosti na regionalnem in gospodarskem področju

1. Regionalno področje

1.1. Obiski predsednika Republike Slovenije v občinah Republike Slovenije

Obiski predsednika Republike Slovenije v slovenskih občinah so bili sestavni del aktivnosti predsednika tudi v letu 2010. Cilji teh obiskov ostajajo nespremenjeni, to je, bolje spoznati razmere v posameznih slovenskih občinah - številni konkretni pogovori z župani, svetniki, vodji strokovnih služb, gospodarskimi subjekti in z nosilci odgovornih funkcij na področju sociale, kulture, šolstva in nevladnih organizacij, so bili - še zlasti v času krize - posebej dobrodošli. Obiski v slovenskih občinah omogočajo tudi neposreden stik občanov s predsednikom, kar se kasneje odraža tudi v reševanju posameznih težav, ki jih občani zaupajo predsedniku.

Predsednik je veliko pozornosti namenil spoznavanju in reševanju problemov, ki jih občine imajo, a tudi razvojnim načrtom, ki jih ni malo na različnih področjih. Splošna slika je, da so občine v večini primerov pospešile izgradnjo infrastrukture, ter z lastnimi in predvsem evropskimi sredstvi marsikje izboljšale kvaliteto življenja občanov. Veliko dela pa je potrebno še opraviti - nekatera področja, ki sicer terjajo velike finančne napore občin in predvsem države, so ostala nedotaknjena, kar se je izrazito pokazalo v času velikih poplav, ki jih je povzročilo pozno jesensko deževje po vsej Sloveniji. Ob tej priložnosti je predsednik dodatno obiskal poplavljena področja in pozval k sanaciji in hitri pomoči pristojnih vladnih služb in državnih organov.

Leto 2010 je bilo leto lokalnih volitev. Da bi se izognili kakršnemu koli vplivu na politično kampanjo številnih kandidatov za županska ali svetniška mesta, je predsednik v obdobju od maja do oktobra opustil obiske v občinah. Nekateri načrtovani obiski v letu 2010 pa so zaradi predsednikovih drugih obveznosti prestavljeni v leto 2011.

Predsednik Republike Slovenije je v letu 2010 prisostvoval in javno spregovoril na številnih prireditvah v slovenskih občinah, vendar tega v spodnjem pregledu ne navajamo. Pregled vsebuje le "klasične obiske", kjer je celoten obisk po določenem scenariju namenjen celovitemu spoznavanju občine in ne kakšnemu posebnemu dogodku.

Pregled obiskov predsednika Republike Slovenije v občinah v letu 2010

19.1.2010obisk občin Črnomelj in Semič
4.3.2010obisk Mestne občine Nova Gorica
23.3. 2010obisk občine Bled
21.4.2010obisk občine Zreče
22.10.2010obisk občine Rogaška Slatina
14.12.2010obisk občine Šentjernej - prestavljen na 6.1.2011

1.2. Narodne in etnične skupnosti ter Romi, ki živijo v Republiki Sloveniji

V Sloveniji živita italijanska in madžarska narodna skupnost, zanje je pristojen Urad za narodnosti Vlade Republike Slovenije. Aktivnosti, ki so bile izvedene v Uradu predsednika republike, so zato potekale v sodelovanju s tem organom. V letu 2010 je prišlo do državniškega obiska novoizvoljenega predsednika Madžarske v Sloveniji kakor tudi do obiska predsednika Republike Slovenije na Madžarskem - sestavni del bilateralnih pogovorov je bila ob obeh priložnostih tudi problematika oz. stanje madžarske manjšine v Sloveniji (in seveda slovenske manjšine na Madžarskem). Ugotovljeno je bilo, da Slovenija madžarski skupnosti v naši državi zagotavlja visoke standarde.

Kar zadeva italijansko narodno manjšino, je bil narejen pomemben korak naprej - v sodelovanju s predstavniki vseh treh krovnih organizacij predstavnikov italijanske skupnosti na obali, je predsednik obiskal sedež italijanske skupnosti v Piranu in italijansko osnovno šolo. Okrogla miza o aktualnih problemih, na kateri so sodelovali tudi predstavniki italijanske manjšine v Istri, je pokazala, da se odprta vprašanje lahko rešujejo z dialogom. K temu dialogu je pomembno prispevalo tudi srečanje treh predsednikov (Slovenije, Italije in Hrvaške) na velikem koncertu 13. julija v Trstu.

Za etnične skupnosti, ki živijo v naši državi, je zadolženo Ministrstvo za kulturo. Posredovali so nam analize in podatke, iz katerih je razvidno, da so finančna sredstva za delovanje Zveze zvez kulturnih društev narodov iz bivše Jugoslavije, tudi v letu 2010 zares omejena. Predsednik je podprl idejo o ustanovitvi sosveta pri Vladi Republike Slovenije, ki bi se posebej ukvarjal s temi vprašanji, vendar žal do konca leta 2010 nismo seznanjeni z ustanovitvijo takšnega organa.

Stalno je bilo sodelovanje med Uradom predsednika Republike in etnično skupnostjo Kočevarjev. Ta skupnost se je usmerila v širitev banke za genske zasnove starih jabolčnih sort, uredila nove nasade in se dobro vključila v različne domače in tuje strokovne ustanove. Še naprej odlično sodelujejo z deželnim glavarstvom Južne Tirolske (od tam namreč Kočevski staroselci prihajajo), ki jih tudi finančno precej učinkovito podpira. V letu 2010 so stekli dogovori o obisku deželnega glavarja Južne Tirolske, ki bi s svojimi sodelavci rad obiskal Slovenijo in še posebej etnično skupnost Kočevarjev.

V letu 2010 je Federalistična unija evropskih narodnih skupnosti sklenila imeti svoj letni kongres v Ljubljani. Predsednik Republike Slovenije se je ob tej priložnosti srečal z njihovim vodstvom in z uvodnim predavanjem tudi Kongres otvoril.

Romska problematika je bila tudi v letu 2010 deležna velike pozornosti. Predsednik je imel s predstavniki Romov pogoste stike, obiskal pa je tudi naselja Romov v Pomurju, v prostorih Urada pa sprejel tudi skupino romskih otrok in njihove mentorice. Nadaljeval je s spodbujanjem večjega angažiranja romskih žena pri vplivu na šolanje otrok, saj je izobraževanje še vedno ključen problem mladih Romov. Stiki z nevladnimi organizacijami, koordinirano delo socialnih služb, izobraževalnih ustanov in lokalnih skupnosti - vse to so načini za dvig kvalitete življenjskega standarda velikega števila romskih družin. Tudi aktivnosti Romov samih, njihovih svetnikov in posameznikov, ki so v življenju uspeli, kaže na to, da se proces vključevanja Romov vendarle odvija nekoliko hitreje.

V Uradu predsednika Republike Slovenije smo se odzivali na številne aktivnosti Romov, se udeleževali pomembnih dogodkov in jih spodbujali pri vseh aktivnostih, ki so namenjene zagotavljanju boljših bivalnih, socialnih in drugih razmer. Ohranili smo redna srečanja tudi z romskimi svetniki, ki delujejo v posameznih občinah.

Pregled srečanj predsednika Republike Slovenije s predstavniki narodnih in etničnih skupnosti ter Romi

8.4.2010sprejem ob Svetovnem dnevu Romov
8.4.2010sprejem romskih otrok iz Metlike
13.5.2010kongres Federalistične unije evropskih in narodnih skupnosti FUENS, Ljubljana
9.9.2010praznik Krajevne skupnosti Pušča
10.9.2010Mednarodna znanstvena konferenca "Slovenski jezik v stiku-sodobne usmeritve večjezičnega in manjšinskega izobraževanja, Koper
20.10.2010srečanje PRS s predstavniki italijanske manjšine v RS, Piran
9.11.2010pogovor s predstavniki madžarske manjšine v RS
10.12.2010premierno predvajanje filma "Na dolžnosti", ob dnevu človekovih pravic, Policijska akademija


1.3. Narodne skupnosti Slovencev, ki živijo v sosednjih državah

Slovenija ima svoje narodne manjšine v vseh štirih sosednjih državah - skrb zanje in sodelovanje z njimi je zaznamovalo tudi leto 2010. Pogosto medsebojno informiranje s voditelji krovnih organizacij, sodelovanje z Uradom (in ministrom) za Slovence v zamejstvu in po svetu ter sodelovanje s Komisijo za Slovence v zamejstvu in po svetu v Državnem zboru ter pogovori pri predsedniku Republike Slovenije, so dokaz, da je slovenski kulturni in jezikovni prostor veliko širši kot ga določajo državne meje. Srečanja predsednika s svojimi kolegi iz sosednjih držav so obvezno vsebovala tudi problematiko slovenske narodne skupnosti ter poziv k zagotavljanju standardov, ki jih določajo bodisi bilateralni dogovori ali pa evropske konvencije.

Slovensko skupnost v sosednji Avstriji so v letu 2010 zaznamovale polemike okrog vodenja Narodnega sveta, različna stališča krovnih organizacij do izvajanja skupne politike pri doseganju ciljev, vsebovanih v ADP, do sodelovanja z deželno oblastjo in večinskim narodom itd. Vse to pa vendarle ni ogrozilo skupnih prizadevanj za ohranjanje slovenskega jezika, šolstva in kulture, ki so temelji, na katerih je slovenska narodna skupnost preživela vseh 90 let po plebiscitu na Koroškem.

Slovenska skupnost v Italiji se je tudi v letu 2010 ukvarjala s finančnimi težavami, ki naj bi jih dodatno povzročila kriza, s katero se sooča naša zahodna soseda. Intervencije na najvišji ravni so težave omilile, so pa nedopustne kot oblika zagotavljanja zakonsko določenih sredstev za delovanje velikega števila slovenskih organizacij v zamejstvu. Problemi, ki so se pojavili v Reziji, težave s prenovo šole v Špetru in številni drugi dogodki nas vedno znova opozarjajo na subtilnost, ki je potrebna pri vsakodnevni zaščiti manjšinskega naroda.

Pomemben korak v smeri razumevanja in priznavanja boleče zgodovine in predvsem v usmeritvah za bodoče, je predstavljalo srečanje treh predsednikov v Trstu - obisk in položitev venca italijanskega predsednika Giorgia Napolitana, ki se je poklonil spominu požiga slovenskega Narodnega doma v Trstu, sprejeta deklaracija ter dejanska prisotnost 5000 ljudi na osrednjem tržaškem trgu in izvajanju skupnega glasbenega programa mladih iz Slovenije, Italije in Hrvaške pod taktirko R. Muttija, so pravi mejnik v naših odnosih z bližnjo sosedo in njenimi prebivalci. Le-ti so v izjemno visokem odstotku javnega mnenja izrazili nedvoumno naklonjenost sožitju obeh narodov na tem zgodovinsko dvojezičnem prostoru.
To pozitivno vzdušje se je preneslo tudi v Rim, kjer se prvič po mnogih letih kaže bolj spodbudna finančna slika proračuna za financiranje slovenske manjšine za leto 2011. Uradni obisk predsednika Republike Slovenije v januarju 2011 pa bo gotovo pripomogel k iskanju novih oblik konstruktivnega so-bivanja in sodelovanja med obema državama v skupnem multietičnem, multijezikovnem in multikulturnem evropskem prostoru.

Slovenska skupnost na Madžarskem je v letu 2010 praznovala 20 let krovne organizacije Zveze Slovencev na Madžarskem. Tudi to je bila priložnost za oceno stanja, ki je za Slovence v Porabju še vedno nezadovoljivo, za našo državo pa nesprejemljivo. Številni pozivi, da mora sosednja država hitreje in predvsem sistemsko zagotoviti ustrezne standarde so, razen načelnih obljub tudi novoizvoljenega madžarskega predsednika, zaenkrat ostale brez konkretnih rezultatov. Sprememba parlamentarne zakonodaje, ki bi tudi slovenski narodni skupnosti zagotavljala svojega direktno izvoljenega poslanca v parlamentu, se zdi časovno oddaljena, je pa korak v pravi smeri.

Slovenska skupnost na Hrvaškem se v nekaterih krajih zlasti v Istri zelo dobro organizira, mnoge pestijo prostorski problemi. Z vstopom Hrvaške v EU bi tudi zanje odpadle nekatere ovire in kulturni pretok z matično domovino bi bil olajšan.

Pregled srečanj predsednika Republike Slovenije s predstavniki narodnih skupnosti Slovencev, ki živijo v sosednjih državah

16.1.201040. srečanje Slovencev Videmske pokrajine in Posočja, Kulturni dom Kobarid
1.2.2010pogovor dr. Matevž Grilc
7.2.2010pogovori s predstavniki manjšinskih organizacij iz Avstrije, Italije, Madžarske, Hrvaške
7.2.2010sprejem pred kulturnim praznikom
5.7.2010kosilo s predstavniki Narodnega sveta Koroških Slovencev, Brdo
13.7.2010obisk Narodnega doma, koncert prijateljstva - Trst
16.7.2010kosilo s predstavniki Slovencev v Italiji, Rodik
14.9.2010pogovor: Martin Ropoš, predsednik Državne slovenske samouprave in Jože Hirnök, predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem


1.4. Verske skupnosti

Upoštevaje ustavno določilo o ločenosti med cerkvijo in državo, je predsednik Republike Slovenije ohranjal dialog s katoliško cerkvijo in enakopravno z vsemi verskimi skupnostmi v Sloveniji. Ob različnih priložnostih so bili opravljeni pogovori s konkretnimi vsebinami.
Slovenijo je v letu 2010 obiskal visok gost iz Vatikana, kardinal Tarcisio Bertone. Na tem pogovoru se je predsednik še posebej zahvalil najvišjemu voditelju rimsko katoliške cerkve, za njegovo javno izraženo podporo referendumu o arbitražnemu sporazumu med Slovenijo in Hrvaško kot obliko mirnega reševanja dolgoletnega spora med sosednjima državama.

Zaradi bolezni dosedanjega metropolita ljubljanskega nadškofa dr. Urana je papež v letu 2010 imenoval novega slovenskega metropolita nadškofa dr. Antona Stresa. Predsednik se je udeležil njegove inavguracije in tudi ob tej priložnosti poudaril namero o nadaljevanju dialoga med cerkvijo in državo, zlasti na področjih, kjer so dejanja države in rimskokatoliške cerkve kot pomembne oblike civilne iniciative usmerjena k enakim ciljem - ohranjanju moralnih vrednot, socialni pomoči, skrbi za mladostnike in starejše osebe ipd.

Predsednik Republike je bil v decembru 2010 gost na Teološki fakulteti v Ljubljani, kjer je v posebnem predavanju razložil svoje poglede na mnoga aktualna razmerja med cerkvijo in državo.

Predsednik Republike Slovenije se je enako odzival tudi na dogodke v drugih verskih skupnostih, zlasti na praznike muslimanske in judovske verske skupnosti. Skladno s pooblastilom je predlagal 3 člane - predstavnike verskih skupnosti v nov Svet RTV Slovenije.

V Uradu smo aktivno sodelovali tudi z Uradom za verske skupnosti pri Vladi Republike Slovenije.

24.1.2010slovesna umestitev novega ljubljanskega nadškofa in metropolita msgr. dr. Antona Stresa
12.6.2010pogovor s kardinalom Tarcisiom Bertonejem, Brdo pri Kranju
7.12.2010obisk in predavanje predsednika RS na Teološki fakulteti v Ljubljani


2. Gospodarsko področje

Leto 2010 smo v gospodarstvu začenjali z negotovostjo, saj je preteklo leto svet zajela največja gospodarska kriza po drugi svetovni vojni. Kot odprto gospodarstvo z majhnim domačim trgom, ki več kot dve tretjini blaga in storitev proda na svetovnem trgu, smo vedeli, da na izhod iz krize ne moremo vplivati sami. Ta je namreč povezan z oživljanjem gospodarstev, ki so naši največji izvozni trgi (Nemčija, Francija). Prav zato je bilo pomembno, da ob ukrepih, ki jih je sprejela vlada in ki so v preteklem letu zajezili odpuščanje zaposlenih ter najbolj prizadetim delom gospodarstva pomagali prebroditi težave, ustvarimo razpoloženje za aktivno, odločno in prodorno nastopanje na tujih trgih ter razmišljanje o prihodnosti.

Že od začetka svojega mandata se zavzemam za aktivno vlogo predsednika republike tudi na gospodarskem področju, saj se zavedam, da pretežni del moči države temelji na gospodarski moči.

V okviru svojih aktivnosti sem skrbno spremljal prizadevanja vlade za zagotovitev pogojev za okrevanje gospodarstva in ukrepe za doseganje čim prejšnje pozitivne gospodarske rasti. Prav zato sem se med letom redno srečeval z ministri, pristojnimi za področja gospodarstva, financ, kmetijstva ter prometa, kot tudi z guvernerjem slovenske centralne banke.

Letošnje leto je pričel delovati Fiskalni svet, ki je pristojen za objektivno ocenjevanje porabe državnega proračuna ter podajo mnenj in ocen o načrtovanih proračunih za prihodnja leta. Glede na to, da je bila v letošnjem letu velika razlika med prihodki in odhodki proračuna in ker proračun lahko pomembno vpliva na oživljanje gospodarstva, sem pozorno spremljal delo Fiskalnega sveta in se z njegovimi člani nekajkrat srečal. Delo Fiskalnega sveta je pomembno, vendar v družbi še ni dovolj uveljavljeno. Zato sem tudi s sprejemom predsednika Fiskalnega sveta, ki mi je javno predal letno poročilo sveta, želel opozoril na pomembnost dela tega pomembnega organa.

Redno sem se srečeval tudi s predstavniki sindikalnih ter delodajalskih združenj, bodisi zaradi opredeljevanja ali izvedbe konkretnih projektov bodisi zaradi umirjanja razmer, ki so nastale kot posledica konflikta interesov različnih družbenih skupin (npr. zdravstveni delavci, javni uslužbenci). Prav tako sem se aktivno vključeval v pripravo posameznih sistemskih zakonov, kot sta novi Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter Zakon o malem delu.

Zaradi nastalih gospodarskih razmer sem posebno pozornost posvetil sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije in Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije. V pogovorih smo se posvetili predvsem prizadevanjem za povezovanje podjetij znotraj posamezne gospodarske panoge v grozde, da bi lahko čim bolj povezano delovala, pritegnila tuje investitorje in uspešneje nastopala na tujih trgih.

Posebno skrb sem namenil obuditvi zamrlega socialnega dialoga in se v okviru tega prizadevanja srečal z njegovimi nosilci.

Pri mojem delu in spremljanju dogajanja na področju gospodarstva mi je bil tudi v letošnjem letu v pomoč gospodarski svet. Vodilni gospodarstveniki so me tekoče seznanjali s stanjem v posameznih gospodarskih sektorjih, govorili pa smo tudi o njihovem pogledih na reševanje problemov, s katerimi se sooča naša država. Njihove predloge sem v okviru svojih formalnih ali neformalnih stikov posredoval ustreznim institucijam. Posebej dragoceni so bili predlogi sveta, katere države naj obiščem z gospodarskimi delegacijami, kar se je izkazalo kot učinkovit ukrep pri zagotavljanju novih priložnosti za slovensko gospodarstvo na tujih trgih.

V tem okviru so me v osmih državah spremljale močne gospodarske delegacije. Prav tako so Slovenijo z gospodarskimi delegacijami obiskali štirje voditelji držav. Posamezne gospodarske delegacije, ki so me spremljale med obiski v tujini, so štele od dvajset do skoraj sto poslovnežev. Enako številčne so bile tudi gospodarske delegacije, ki so se mudile na obisku v naši državi.

Priprava obiskov je potekala skozi usklajeno sodelovanje Urada predsednika Republike Slovenije in Direktorata za gospodarsko diplomacijo Ministrstva za zunanje zadeve, ob sodelovanju Centra za konkurenčnost Gospodarske zbornice Slovenije in Javne agencije Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI).

Na podlagi izkušenj iz preteklega leta smo letošnje delegacije pretežno oblikovali tako, da smo na podlagi predhodnih analiz držav, ki so bile predvidene za obisk predsednika z gospodarsko delegacijo, za posamezne zaključene grozde (zdraviliški, telekomunikacijski, informacijski oziroma farmacevtski) pripravili tudi sektorska srečanja in na gostiteljski strani slovenskim udeležencem zagotovili ustrezne sogovornike.

Sodeč po odzivih udeležencev teh obiskov so bila njihova pričakovanja doslej izpolnjena, obisk predsednika republike pa je v državi gostiteljici pospešil tudi pridobitev nekaterih poslov in podpis nekaterih pogodb. Obiski na najvišji ravni nedvomno pospešijo uresničitev projektov in aktivnosti, ki že potekajo, oziroma jim dajo nov zagon. Številna podjetja, ki so sodelovala v gospodarskih delegacijah, celo trdijo, da so k sklepanju konkretnih poslov - seveda ob veliki meri lastnega znanja, izkušenj in potenciala - svoj delež prispevale tudi aktivnosti in pobude predsednika republike.

Seveda se posamezne aktivnosti z zaključenim obiskom ne končajo, zato si posebej prizadevamo za poglabljanje stikov, ki so jih podjetja vzpostavila med obiski v tujini. S tem namenom smo z Direktoratom za gospodarsko diplomacijo Ministrstva za zunanje zadeve vzpostavili sistem spremljanja aktivnosti in aktivnega razvijanja poslov oziroma nudenja pomoči podjetjem, ki za to izrazijo interes.

V letošnjem letu sem obiskal tudi štirinajst podjetij, ki jih lahko ocenim kot propulzivna, družbeno odgovorna in socialno občutljiva, saj so pomemben dejavnik zagotavljanja socialne varnosti prebivalcev v njihovih okoljih. Ob obiskih podjetij sem se seznanil s problemi in uspehi, s katerimi se ta podjetja srečujejo.

Srečal sem se tudi z organizacijami, ki predstavljajo posamezna stanovska združenja v okviru gospodarstva, sodeloval pa sem tudi na prireditvah, kjer so posamezne organizacije nagrajevale najboljše posameznike ali delovne organizacije, ki lahko služijo kot vzor, kako premagovati težave, oziroma so zgled odličnosti.


Nazaj na vrh strani.




V. Mednarodne dejavnosti

1. državniški obiski
1.1. v tujini
9.-10. 3. Republika Finska

1.2. v Republiki Sloveniji

2. uradni obiski
2.1. v tujini
9.-10. 1.Država Katar
11.-12.1.Država Kuvajt
10.-11.3.Republika Litva
29.-30. 6.Republika Latvija
10.-12. 10.Republika Armenija
12.-13.10.Republika Ciper
5. 11.Švicarska konfederacija
10.-11.11.Republika Madžarska
16.-19.11.Ruska federacija

2.2. v Republiki Sloveniji
14. 1.predsednik Hrvaške Stjepan Mesić (poslovilni obisk)
12. 3.predsednik Hrvaške Ivo Josipović
15.-16. 3.predsednik Slovaške Ivan Gašparovič
14.-15.7.predsednik Turčije Abdullah Gül
20.-21.7.emir Države Katar šejk Hamad bin Khalifa Al-Thani
22.-23.7.predsednik Izraela Šimon Peres
15. 9.predsednik Madžarske Pal Schmitt
3. 11.predsednik Romunije Traian Basescu


3. delovni obiski
3.1. v Republiki Sloveniji

3.2. v tujini (udeležba na mednarodnih dogodkih)
27.-30.1.Svetovni gospodarski forum (WEF) v Davosu, Švica
4.-6. 2.Vrh o trajnostnem razvoju v New Delhiju, Indija
18.2. 18.2.18.3. inavguracija predsednika Hrvaške Iva Josipovića v Zagrebu
18. 4.pogrebna slovesnost predsednika Poljske
8.-9. 5.svečanost v počastitev 65. obletnice zmage v II. Svetovni vojni v Moskvi, Rusija
10. 5.Svetovni gospodarski forum (WEF) o Evropi v Bruslju, Belgija
3. 6.23. letno zasedanje Akademskega sveta OZN (ACUNS) na Dunaju, Avstrija
18.-19. 6.delovni obisk v Južni Afriki, Johanesburg
23. 6.SEECP zasedanje in forum voditeljev držav JV Evrope o kulturnih koridorjih v Istanbulu, Turčija
10. 7.slavnostno odprtje 61. Dubrovniških poletnih iger, Hrvaška
11. 7.komemoracija ob 15. obletnici genocida v Srebrenici, BiH
13. 7.srečanje predsednikov Italije, Hrvaške in Slovenije v Trstu, Italija
8. 9.delovni obisk v Turčiji
19.-24. 9.Visoko plenarno zasedanje o razvojnih ciljih tisočletja in Visoko srečanje o biotski raznovrstnosti v New Yorku, ZDA
25. 10.kongres Mednarodne lige humanistov v Zagrebu, Hrvaška
1.-2. 12. Vrh OVSE v Astani, Kazahstan


3.3. govori in predavanja v tujini
11.1predavanje na Univerzi Kuvajt "Demokracija, človekove pravice in dialog med civilizacijami"
4. 2.predavanje na ICWA "Razmere v JV Evropi" v Indiji
25.-26. 3.predavanje na Chatham House "Kako naprej: nujnost in stvarnost reforme Združenih narodov" v Londonu
11.11predavanje na Pravni fakulteti Univerze Szeged "Odgovoronost zaščititi: Stare ideje in novi začetki", Madžarska
23.-24.11.predavanje na Oxford Union "What kind of United Nations for the 21st century?" in predavanje na London School of Economics and Political Science "EU as a Global Player: Reality or Illusions?", Velika Britanija


4.sprejemi pri predsedniku Republike Slovenije
15. 1.ministrica za zunanje zadeve Švice Micheline Calmy-Rey
18. 1.diplomatski zbor
12. 2.minister za zunanje zadeve Albanije Ilir Meta
15. 2.generalni sekretar Organizacije Ibero-Ameriških držav Enrique Iglesias
4. 3.generalni sekretar Mednarodne pomorske organizacije (IMO) Efthimios Mitropoulos
6. 4.minister za zunanje zadeve Belorusije Sergej Martinov
6. 4.nekdanji generalni sekretar OZN Kofi Annan
7. 4.predsednik Odbora za zunanje zadeve Narodne skupščine Srbije Dragoljub Mičunović
16. 4.član predsedstva Bosna in Hercegovine Željko Komšić
6. 5.predsednik Sveta ICAO Robert Kobeh Gonzales
6. 5.predsednik vlade Libije Al-Baghdadi Al-Mahmudi
13. 5.župan Berna Alexander Tscäppät
14. 5.konzularni zbor iz Francije
14. 5.minister za zunanje zadeve Črne gore Milan Ročen
25. 5.neodvisna strokovnjakinja OZN za dostop do čiste pitne vode Catarina de Albuquerque
26. 5.predsednik vlade Srbije Mirko Cvetković
1. 6.generalni sekretar OECD Angel Gurria
12. 6.državni tajnik Svetega sedeža kardinal Tarcisio Bertone
25. 6.predsednik HDZ v Bosni in Hercegovini Dragan Čović
5. 7.minister za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine Sven Alkalaj
26.7predsednik vlade Luksemburga Jean-Claude Junckers
27.7minister za zunanje zadeve Nemčije Guido Westerwelle
29.8državna ministrica za zunanje zadeve Indije Preneet Kaur
29.8nekdanji predsednik vlade Španije Filipe Gonzalez
29.8namestnik ministra za zunanje zadeve Brazilije Antonio Patriota
29.8generalni sekretar Arabske lige Amr Moussa
29.8direktor IUCN za Pan-Evropsko regijo Hans Friederich
29.8minister za obrambo Kanade Peter MacKay
29.8predsedujoči »Horasis« Frank Jürgen Richter
31.8predsednica Federacije Bosne in Hercegovine Borjana Krišto
8. 9.predsednica Narodne skupščine Srbije Slavica Đukić Dejanović
8. 10.predsednik vlade Črne gore Milo Đukanović
15. 10.komisar EU za razvojno sodelovanje Andris Piebalgs
19.10.predstavniki Ustavnega sodišča Nemčije
26.11predsednik skupščine Črne gore Ranko Krivokapić
29.11.generalni sekretar OECD Angel Gurria


5. bilateralna srečanja
5.1. srečanja na visoki ravni
9. 1.emir Države Katar šejk Hamad bin Khalifa Al-Thani
11.1emir Države Kuvajt šejk Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah
9. 3.predsednica Finske Tarja Halonen
10. 3.predsednica Litve Dalia Grybauskaite
29.3.predsednik Latvije Valdis Zatlers
10.10predsednik Armenije Serž Sargsjan
12.10predsednik Cipra Demetris Hristofias
5. 11.predsednica Švice Doris Leuthard
10.10predsednik Madžarske Pal Schmitt
16.11.predsednik Rusije Dmitrij Medvedjev


5.2. druga bilateralna srečanja predsednika republike v tujini
11.1predsednik Narodne skupščine Kuvajta Jassim Mohammad Al-Khorafi
11.1minister za obrambo Kuvajta šejk Jaber Al-Mubarak Al-Hamad Al-Sabah
27. 1.predsednik Azerbajdžana Ilham Aliyev
27. 1.predsednik Islandije Olafur Ragnar Grimsson
8.1.predsednik Poljske Lech Kaczynski
28.1.kralj Jordanije Abdullah II ibn Al Hussein
28.1.predsednik Kolumbije Alvaro Uribe Velez
29. 1.generalni sekretar OECD Angel Gurria
29. 1.predsednik Izraela Šimon Peres
3. 2.predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet
4. 2.predsednik vlade Indije Manmohan Singh
18.2.predsednik Hrvaške Ivo Josipović
18.2.predsednik Makedonije Gjorge Ivanov
18.2.predsednik Kosova Fatmir Sejdiu
18.2.namestnik državne sekretarke ZDA Jacob Lew
9.3.predsednik parlamenta Finske Sauli Niinistö
10.3.predsednica parlamenta Litve Irena Degutiene
25. 3.kraljica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Elizabeta II
9. 5.predsednik Črne gore Filip Vujanović
10. 5.predsednik Evropskega sveta Herman vam Rompuy
10. 5.evropski komisar za okolje Janez Potočnik
10. 5.predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek
2. 6.predsednik Avstrije Heinz Fischer
6. 7.predsednik Hrvaške Ivo Josipović
19. 9.generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland
19. 9.ustanoviteljica People's Movement for Human Right Learning Shulamith Koenig
20. 9.generalni direktor FAO Jacques Diouf
20. 9.emir Države Katar šejk Hamad bin Khalifa Al-Thani
21. 9.predsednik Senegala Abdoulay Wade
21. 9.predsednik Vzhodnega Timorja Jose Ramos Horta
21. 9.generalni sekretar OZN Ban Ki-moon
22. 9.predsednica Kirgizije Roza Otunbajeva
2. 10.predsednik Hrvaške Ivo Josipović
10.10.predsednik vlade Armenije Tigran Sargsyan
12.10.predsednik predstavniškega doma Cipra Marios Garojan
25.10.predsednik Hrvaške Ivo Josipović
10.10.predsednik parlamenta Madžarske Laszlo Köver
10.10.predsednik vlade Madžarske Viktor Orban
16.10.predsednik vlade Rusije Vladimir Putin
18.11.županja in guvernerka Sankt Peterburga Valentina Matvijenko
18.11.guverner Leningrajske pokrajine Valerij Serdjukov
19.11.guverner Samarske pokrajine Vladimir Artjakov
1.12.predsednik Armenije Serž Sargsjan
1.12.predsednik Azerbajdžana Ilham Alijev
1.12.predsednik Afganistana Hamid Karzai
1.12.minister za zunanje zadeve Avstralije Kevin M. Rudd
1.12.minister za zunanje zadeve Poljske Radoslaw Sikorski
2.12.predsednica Finske Tarja Halonen
2.12.predsednik Avstrije Heinz Fischer

6. sprejemi veleposlanic in veleposlanikov
7. 1.veleposlanik Kitajske Zhi Zhaolin
8. 1.veleposlanik Rusije Doku Zavgajev
25. 2.veleposlanik Latvije Juris Poikans (poslovilni obisk)
8. 3.veleposlanik Irske Patrick McCabe (poslovilni obisk)
15. 4.veleposlanica Filipinov Linglingay F. Lacanlale (poslovilni obisk)
22. 4.veleposlanik Kitajske Zhi Zhaolin (poslovilni obisk)
19. 5.veleposlaniki držav skupine V4
8. 6.veleposlanica Švedske Inger Ultvedt (poslovilni obisk)
8. 6.veleposlanik Makedonije Samoil Filipovski (poslovilni obisk)
9. 6.veleposlanik Indije V. S. Seshadri (poslovilni obisk)
7. 7.veleposlaniki držav EU
23.7.veleposlanica Danske Anita Hugau (poslovilni obisk)

7. sprejemi poverilnih pisem veleposlanic in veleposlanikov
5. 1.veleposlanik Kosova Anton Berisha
25. 2.veleposlanik Madžarske Istvan Szent-Ivany
24. 3.veleposlanik Katarja Abdulrahman Mohamed Sula
24. 3.veleposlanik Alžirije Lounes Magramane
15. 4.veleposlanik Kuvajta Mohammad Saad Al-Sallal
4. 5.veleposlanik Armenije Rouben Karapetian
4. 5.veleposlanik Združenih arabskih emiratov Abdulaziz Nasser Alshamsi
20.5.veleposlanik Indonezije I. Gusti Agung Wesaka Puja
20.5.veleposlanik Islandije Stefan Skjaldarson
25.5.veleposlanica Gvatemale Carla Maria Rodriguez
25.5.veleposlanik Tunizije Ali Chaouch
10.6.veleposlanik Kitajske Sun Rongmin
10.6.veleposlanik Irske Thomas Brady
16.6.veleposlanik Republike Južne Afrike Xolisa Mfundiso Mabhongo
3. 9.veleposlanik Latvije Bahtijors Hasans
3. 9.veleposlanik Indije Jayakar Jerome
3. 9.veleposlanik Švice Robert Reich
17.9.veleposlanik Nemčije Werner Burkart
17.9.veleposlanik Danske Karsten Vagn Nielsen
17.9.veleposlanik Nepala Suresh Prasad Pradhan
17.9.veleposlanica Zelenortskih otokov Maria de Jesus Veiga Miranda Mascarenhas
30.9.veleposlanica Filipinov Lourdes O. Yparraguirre
30.9.veleposlanica Kanade Tamara Guttman
9. 11.veleposlanik Irana Mohammad Rahim Aghaeipo
9. 11.veleposlanik Švedske Hans Lundborg
21.11.veleposlanik ZDA Joseph A. Mussomeli
25.10.veleposlanica Gane Evelyn Anita Stokes Hayford
6. 12.veleposlanik Izraela Shmuel Meirom


8. odpoklici in imenovanja veleposlanikov
Predsednik Republike Slovenije je odpoklical 39 in imenoval 27 veleposlanikov Republike Slovenije.


Nazaj na vrh strani.





VI. Govori

Govori predsednika republike dr. Danila Türka na državnih proslavah
01.05.2010MariborGovor na tradicionalni prireditvi ob Mednarodnem prazniku dela
24.06.2010LjubljanaGovor ob Dnevu državnosti


Drugi pomembnejši govori, nagovori in predavanja predsednika republike dr. Danila Türka
07.01.2010LjubljanaNagovor na sprejemu za novinarje
10.01.2010DohaNagovor na Katarsko-slovenskem poslovnem forumu
10.01.2010DohaPredavanje na Univerzi Georgetown, Katar
12.01.2010DohaNagovor na Kuvajtsko-slovenskem poslovnem forumu
14.01.2010LjubljanaNagovor na podelitvi odlikovanje (dr. Straus, dr. Gostiša, mag. Košič, Kerbler)
14.01.2010ČrnomeljNagovor na prireditvi inštituta Soča
15.01.2010LjubljanaGovor na slovesnosti ob pridobitvi naziva Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS - Soča
16.01.2010KobaridGovor ob 40. obletnici novoletnih srečanj Slovencev iz Videmske pokrajine in Posočja in o položaju slovenske narodne skupnosti v Italiji
18.01.2010LjubljanaGovor na sprejemu za diplomatski zbor
20.01.2010LjubljanaNagovor ob odprtju razstave grafik Pabla Picassa
22.01.2010LjubljanaNagovor na prireditvi Slovenec leta
25.01.2010LjubljanaNagovor na prireditvi kampanje Neodvisen.si
28.01.2010DavosNagovor na panelni razpravi Svetovnega gospodarskega foruma
04.02.2010New DelhiPredavanje na Indijskem svetu za mednarodna vprašanja
05.02.2010New DelhiGovor na 10. Vrhu o trajnostnem razvoju
07.02.2010LjubljanaNagovor na sprejemu za predstavnike slovenskih manjšin sosednjih držav
22.02.2010LjubljanaNagovor na odprtju razstave slikarja Dada Djurića
26.02.2010LjubljanaGovor rednem srečanju ELFA
03.03.2010LjubljanaNagovor na sprejemu za olimpijce in ob odlikovanju Petre Majdič
04.03.2010Nova GoricaNagovor študentom ob obisku Univerze v Novi Gorici
05.03.2010LjubljanaNagovor na slavnostnem dogodku ob zaključku tedna boja proti raku
09.03.2010HelsinkiNagovor na finsko-slovenskem poslovnem forumu
09.03.2010HelsinkiPredavanje na Združenju Paasikivi
10.03.2010VilniusNagovor na Litovsko-slovenskem poslovnem forumu
11.03.2010VilniusNagovor na slovesnosti ob 20. obletnici neodvisnosti Litve
12.03.2010Brdo pri KranjuNagovor na Slovensko-hrvaški poslovni konferenci
15.03.2010Brdo pri KranjuNagovor na Slovensko-slovaški poslovni konferenci
18.03.2010LjubljanaNagovor na sprejemu ob 20. obletnici Lions in Rotary klubov
19.03.2010Novo mestoNagovor ob praznovanju 20. letnice Televizije Vaš kanal
22.03.2010LjubljanaNagovor na 20. zasedanju nacionalnega otroškega parlamenta
23.03.2010BledNagovor študentom ob obisku Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem
24.03.2010BledNagovor na sprejemu ob 42. Mednarodnem pisateljskem srečanju
25.03.2010LondonNagovor ob predaji Iconothece Valvasoriane na Royal Society
26.03.2010LondonPredavanje na Kraljevem inštitutu za mednarodne zadeve
29.03.2010PortorožNagovor na strokovnem posvetu ravnateljev
06.04.2010LjubljanaNagovor ob 20. obletnici delovanja Zveze svobodnih sindikatov Slovenije
09.04.2010LjubljanaNagovor ob odprtju razstave otroških likovnih del Ustvarjajmo iz odpadkov
14.04.2010LjubljanaNagovor na prireditvi 5. tek Misli na srce
14.04.2010LjubljanaNagovor na prireditvi Dan slovenskih elektroenergetikov
14.04.2010PortorožNagovor na konferenci Dnevi slovenske informatike
14.04.2010LjubljanaNagovor na zaključni prireditvi Šolske košarkarske lige
16.04.2010MariborNagovor na 10. pesniškem turnirju
16.04.2010MariborGovor ob odprtju 13. slovenskih dnevih knjige
16.04.2010MariborNagovor na pogovoru o delovanju in vlogi centrov za socialno delo
20.04.2010LjubljanaNagovor na prireditvi ob 10. obletnici fundacije Z glavo na zabavo
21.04.2010CeljeNagovor dijakom ob obisku Srednje poklice in strokovne šole Zreče
21.04.2010CeljeNagovor na konferenci o onesnaženosti okolja
22.04.2010LjubljanaNagovor na zaključni prireditvi Zemljo so nam posodili otroci
23.04.2010LjubljanaNagovor častnemu odboru projekta Ljubljana - Svetovna prestolnica knjige
23.04.2010LjubljanaNagovor ob odprtju projekta Ljubljana - Svetovna prestolnica knjige
23.04.2010LjubljanaNagovor ob sprejemu Zelenega Jurija
25.04.2010NanosGovor na spominski slovesnosti v spomin na nanoško bitko in dan upora proti okupatorju
26.04.2010LjubljanaNagovor ob podelitvi odlikovanj (Vuga, dr. Kos, dr. Berčič)
04.05.2010Novo mestoNagovor ob sprejemu dijakov tehniške gimnazije Šolskega centra Novo mesto
05.05.2010LjubljanaNagovor na 7. mednarodnem kongresu o avtoimunosti
06.05.2010LjubljanaNagovor na proslavi ob 90. obletnici študija strojništva
07.05.2010LjubljanaNagovor na slavnostni seji Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana ob 9. maju, prazniku mesta
08.05.2010LjubljanaGovor na proslavi ob 65. obletnici zmage nad nacifašizmom
11.05.2010BruseljNagovor na interaktivni razpravi Svetovnega gospodarskega foruma
12.05.2010LjubljanaNagovor na mednarodni konferenci Enakost žensk in moških v nacionalni zakonodaji
13.05.2010LjubljanaNagovor na 55. kongresu Federalistične unije evropskih narodnih skupnosti (FUENS)
14.05.2010LjubljanaNagovor na sprejemu za Združenje častnih konzulov Francoske republike
14.05.2010CeljeGovor na osrednji slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske
15.05.2010Mala gora nad RibnicoGovor na spominski slovesnosti v spomin spopada TIGR z okupatorjem
17.05.2010Brdo pri KranjuNagovor na konferenci Global Russia Business Meeting
17.05.2010LjubljanaNagovor na zaključni prireditvi projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu
18.05.2010BledNagovor na Challenge: Future Summit 2010
19.05.2010Brdo pri KranjuGovor na 2. konferenci Okolje in človekove pravice
20.05.2010LjubljanaNagovor na odprtju Tedna Afrike
21.05.2010Maribor Nagovor na maturantski paradi
23.05.2010LjubljanaNagovor na prireditvi (Z)migaj se za zdravje žensk
24.05.2010LjubljanaNagovor na sprejemu za mednarodno ekipo Svetovnega teka harmonije
24.05.2010PortorožNagovor na odprtju NT konference
25.05.2010BledNagovor ob odprtju novega ciljnega stolpa v Veliki Zaki
31.05.2010LjubljanaNagovor na javni tribuni o arbitražnem sporazumu s Hrvaško
01.06.2010LjubljanaNagovor na praznovanju 90. obletnice Zveze slepih in slabovidnih Slovenije
01.06.2010LjubljanaNagovor ob svetovnem dnevu pripadnikov mirovnih misij Organizacije združenih narodov
03.06.2010DunajPredavanje na 23. letnem zasedanju Akademskega sveta Organizacije združenih narodov (ACUNS)
04.06.2010Brdo pri KranjuGovor na stalni konferenci ministrov za izobraževanje Sveta
05.06.2010LjubljanaNagovor na prireditvi ob 60. obletnici Košarkarske zveze Slovenije
06.06.2010Brdo pri KranjuNagovor na sprejemu za nogometaše pred odhodom na svetovno prvenstvo
07.06.2010LjubljanaNagovor na slavnostni akademiji ob 15. obletnici delovanja Združenja delodajalcev Slovenije
07.06.2010LjubljanaNagovor na sprejemu za zmagovalce Velike zborovske nagrade Evrope
09.06.2010Brdo pri KranjuNagovor na zaključni prireditvi natečaja Prostovoljec leta 2009
10.06.2010LjubljanaNagovor ob podelitvi odlikovanj (dr. Leskovšek, dr. Pajntar, mag. Pišot, Radešček Rakar, dr. Verbič)
16.06.2010Brdo pri KranjuNagovor na slovensko-korejskem poslovnem forumu
18.06.2010JohannesburgNagovor reprezentanci pred tekmo SP v nogometu
18.06.2010JohannesburgNagovor na prireditvi Slovenia - Gateway To Europe
22.06.2010MariborNagovor na slovesnosti ob podelitvi prvih diplom na Medicinski fakulteti v Mariboru
23.06.2010CarigradNagovor na srečanju vrha voditeljev Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi (SEECP)
24.06.2010LjubljanaNagovor na videokonferenci z udeleženci v mednarodnih misijah
24.06.2010LjubljanaNagovor na sprejemu za svojce padlih v vojni za Slovenijo
26.06.2010LjubljanaNagovor na sprejemu za nogometaše ob vrnitvi s svetovnega prvenstva
29.06.2010RigaNagovor na Latvijsko-slovenskem poslovnem forumu
02.07.2010BledNagovor na 17. mednarodnem simpoziju za odnose z javnostmi
03.07.2010Menina PlaninaGovor na spominski slovesnosti na Menini Planini
06.07.2010BuzetNagovor na Slovensko-hrvaškem srečanju
07.07.2010LjubljanaNagovor na srečanju z veleposlaniki Evropske unije
11.07.2010SrebrenicaGovor ob 15. obletnici genocida v Srebrenici
15.07.2010Brdo pri KranjuNagovor na Slovensko-turškem poslovnem forumu
23.07.2010LjubljanaNagovor na podelitvi odlikovanja (Sepe)
24.07.2010Novo mestoNagovor ob obisku pri 14. slovenskem kontingentu ISAF
07.08.2010MojstranaNagovor ob odprtju Slovenskega planinskega muzeja
12.08.2010KranjNagovor ob obisku v Domu upokojencev
21.08.2010Gornja RadgonaNagovor ob odprtju 48. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra
29.08.2010BledNagovor na Strateškem forumu Bled 2010
31.08.2010LjubljanaNagovor ob prvem šolskem dnevu
01.09.2010Brdo pri KranjuNagovor na Posvetu slovenske diplomacije
02.09.2010LipicaNagovor na okrogli mizi Srednjeevropske pobude na Vilenici
02.09.2010LjubljanaNagovor na sprejemu za udeležence mladinskih olimpijskih iger
04.09.2010VilenicaNagovor na podelitvi mednarodne literarne nagrade Vilenica 2010
07.09.2010LjubljanaNagovor ob odprtju razstave slikarstva v srednjeveških rokopisih
09.09.2010LjubljanaNagovor na okrogli mizi o vlogi romskih žensk pri izobraževanju romskih otrok
10.09.2010KoperNagovor na mednarodni znanstveni konferenci
11.09.2010PodbočjeNagovor ob obisku Osnovne šole Podbočje
11.09.2010Planina v PodbočjuGovor na spominski slovesnosti na Planini v Podbočju
12.09.2010KamnikNagovor na Dnevih narodnih noš
20.09.2010New YorkNagovor na okrogli mizi OZN o revščini, lakoti in enakosti spolov
21.09.2010New YorkGovor na Visokem plenarnem zasedanju Generalne skupščine OZN
22.09.2010New YorkNagovor na visokem dogodku UNICEF o otrocih in razvojnih ciljih tisočletja
26.09.2010LjubljanaGovor ob 20. obletnici Manevrske strukture narodne zaščite
27.09.2010Brdo pri KranjuNagovor na sprejemu za najboljše zlate maturante
28.09.2010Brdo pri KranjuNagovor na srečanju z organizatorji projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu
28.09.2010Brdo pri KranjuNagovor ob podelitvi odlikovanja (Ekologi brez meja)
28.09.2010LjubljanaNagovor na 3. Mednarodnem forumu o apiterapiji in apikvaliteti
30.09.2010PortorožGovor na slavnostni večerji Združenja Manager 2010
01.10.2010LjubljanaNagovor na Festivalu za 3. življenjsko obdobje
01.10.2010PiranNagovor na 13. slovenskem filmskem festivalu
02.10.2010Hum na SotliNagovor na slovesnosti ob 150. obletnici proizvodnje stekla v Humu na Sotli
03.10.2010LipicaNagovor na Dnevih Kobilarne Lipica
04.10.2010LjubljanaNagovor za projekt Gazela 2010
08.10.2010CeljeNagovor na zaključni slovesnosti projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna
08.10.2010LjubljanaNagovor na Slovenskih razvojnih dnevih
09.10.2010PortorožNagovor na mednarodnem oglaševalskem festivalu Zlati boben
11.10.2010ErevanNagovor na Armensko-slovenski poslovni konferenci
13.10.2010NikozijaNagovor na Ciprsko-slovenski poslovni konferenci
14.10.2010PortorožPredavanje na Dnevih slovenskih pravnikov 2010
14.10.2010Brdo pri KranjuNagovor na 4. Strateški konferenci o trgovini
14.10.2010PortorožPredavanje na Dnevnih slovenskih pravnikov
15.10.2010Novo mestoNagovor na podelitvi jubilejnih štiridesetih Krkinih nagrad
15.10.2010Novo mestoNagovor ob podelitvi odlikovanja (podjetje Krka)
19.10.2010MariborGovor na slavnostni akademiji ob 50. obletnici študija prava v Mariboru
20.10.2010PortorožNagovor ob odprtju 10. slovenskega kongresa o cestah in prometu
20.10.2010HrastnikNagovor na slovesnosti ob 150. obletnici družbe TKI Hrastnik
21.10.2010LjubljanaNagovor na Mednarodnem posvetu Biološka znanost in družba
21.10.2010Bled Govor na poslovni konferenci FDI Summit Slovenia 2010
23.10.2010KobaridGovor ob 20. obletnici Kobariškega muzeja
25.10.2010ZagrebNagovor na 6. kongresu enotnosti humanistov
03.11.2010LjubljanaPredavanje v organizaciji Kluba nekdanjih slovenskih veleposlanikov
04.11.2010MariborNagovor na slovesnosti ob 110. obletnici Športnega društva Branik
08.11.2010LjubljanaNagovor ob 35. obletnici delovanja Mednarodnega centra za promocijo podjetij
08.11.2010LjubljanaNagovor ob podelitvi odlikovanja (Pozsonec, Zveza Slovencev na Madžarskem)
09.11.2010LjubljanaNagovor na podelitvi mojstrskih diplom Obrtno-podjetniške zbornice
11.11.2010SzegedNagovor ob prejemu častnega doktorata Univerze v Szegedu
11.11.2010SzegedPredavanje na Pravni fakulteti Univerze v Szegedu
15.11.2010LjubljanaNagovor ob 20. obletnici Slovenskega društva za odnose z javnostmi
15.11.2010MariborNagovor ob 80. obletnici rotarijstva v Sloveniji
15.11.2010LjubljanaNagovor na slovensko-francoskem literarnem srečanju v okviru projekta Ljubljana - prestolnica knjige
17.11.2010MoskvaPredavanje na Moskovskem državnem inštitutu za mednarodne odnose (MGIMO)
18.11.2010Sankt PeterburgNagovor na Rusko-slovenski poslovni konferenci
19.11.2010SamaraNagovor na Rusko-slovenski poslovni konferenci
22.11.2010LjubljanaNagovor na podelitvi priznanj Mednarodnega programa za mlade
23.11.2010OxfordPredavanje na Oxford Union
23.11.2010LondonPredavanje na London School of Economics and Political Science
29.11.2010LjubljanaNagovor na okrogli mizi o merjenju napredka in blaginje
02.12.2010AstanaGovor na Vrhu Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi
03.12.2010LjubljanaNagovor ob sprejemu ob mednarodnem dnevu invalidov
03.12.2010LjubljanaGovor na slavnostni akademiji ob 90. obletnici Nogometne zveze Slovenije
06.12.2010LjubljanaNagovor na znanstvenem posvetu ob 35. obletnici Osimskih sporazumov
06.12.2010LjubljanaNagovor na slavnostni akademiji ob 50. letnici Fakultete za šport
07.12.2010LjubljanaNagovor na sprejemu za predstavnike humanitarnih organizacij
07.12.2010LjubljanaPredavanje na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani
08.12.2010TrebnjeNagovor na prireditvi Invalid športnik 2010
08.12.2010Brdo pri KranjuNagovor na sprejemu za uspešne študente na tekmovanjih
09.12.2010Brdo pri KranjuNagovor ob podelitvi odlikovanja (Gasilska zveza Slovenije)
10.12.2010Murska SobotaNagovor na konferenci o socialnem podjetništvu
13.12.2010LjubljanaNagovor ob sprejemu plamena Luči miru iz Betlehema
15.12.2010Poljče pri BegunjahPredavanje častniškemu zboru Slovenske vojske
20.12.2010LjubljanaNagovor na čajanki za podpornike presejalnega programa Svit
21.12.2010LjubljanaNagovor ob podelitvi odlikovanja (Zveza civilnih invalidov vojn)
21.12.2010Brdo pri KranjuNagovor na novoletnem sprejemu za novinarje in urednike
22.12.2010LjubljanaNagovor ob 40. obletnici organiziranega delovanja civilnih invalidov vojn
22.12.2010LjubljanaNagovor na skupni seji Sveta za visoko šolstvo in Sveta za znanost in tehnologijo
22.12.2010LjubljanaNagovor ob podelitvi okovanj za najboljše športnike in športnice
23.12.2010LjubljanaNagovor ob sprejemu za pripadnike obrambnovarnostnih sil, sil zaščite in reševanja ter predstavnike veteranskih organizacij ter združenj
31.12.2010LjubljanaNovoletna poslanica


Nazaj na vrh strani.




VII. Aktivnosti na področju odnosov z javnostmi


januar 2010
08.01.2010Intervju za tiskovno agencijo Kuwait News Agency
09.01.2010Intervju za časopis Al Raya in Gulf Times, Katar
10.01.2010Intervju za časopis Al Watan, Katar
10.01.2010Izjava za medije o uradnem obisku v Katarju
11.01.2010Intervju za Kuwait TV, Kuvajt
11.01.2010Intervju TV Al Watan, Kuvajt
11.01.2010Izjava za medije o izvolitvi novega predsednika Hrvaške in o uradnem obisku v Kuvajtu
12.01.2010Izjava za medije o uradnem obisku v Kuvajtu
14.01.2010Izjava za POP TV o novem predsedniku Hrvaške
14.01.2010Novinarska konferenca s predsednikom Hrvaške
16.01.2010Izjava za medije o pogovoru s predstavniki Slovencev v Italiji
19.01.2010Intervju za Radio Krka
19.01.2010Izjava za medije o obisku občine Semič
19.01.2010Izjava za medije o razmerah na Haitiju
21.01.2010Intervju Radio Velenje (4. radijska mreža)
21.01.2010Intervju - pogovor na 100. Glasovi Preji
21.01.2010Izjava za medije o prireditvi Glasova preja
22.01.2010Izjava za medije o prireditvi Slovenec leta
24.01.2010Izjava za medije o umestitvi novega nadškofa metropolita
25.01.2010Brifing pred obiskom na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu
25.01.2010Izjava za medije o kampanji Neodvisen.si
26.01.2010Izjava za medije ob obisku Luke Koper
27.01.2010Izjava za javnost ob dnevu spomina na žrtve holokavsta
28.01.2010Izjava za medije ob obisku Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu
29.01.2010Intervju za televizijo CNBC
29.01.2010Izjava za medije ob obisku Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu
30.01.2010Izjava za medije ob obisku Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu
februar 2010
04.02.2010Intervju za revijo News behind the News, New Delhi
12.02.2010Intervju za Slovenia Times
18.02.2010Izjava za medije o srečanju z novim predsednikom Hrvaške v Zagrebu
19.02.2010Izjava za medije o odlikovanju Petre Majdič
25.02.2010Intervju za tednik Akter, Srbija
marec 2010
02.03.2010Izjava za medije o predlogu ustavne obtožbe
03.03.2010Intervju s finskimi novinarji
03.03.2010Intervju za Primorske novice (7. val)
03.03.2010Intervju za Večer (V soboto)
04.03.2010Izjava za medije ob obisku občine Nova Gorica
04.03.2010Intervju za Radio Robin
05.03.2010Intervju za Radio Slovenija (Tedenski aktualni mozaik)
08.03.2010Intervju za European Times
09.03.2010Novinarska konferenca s predsednico Finske, Helsinki
10.03.2010Novinarska konferenca s predsednico Litve, Vilnius
11.03.2010Brifing pred uradnim obiskom na Hrvaškem
12.03.2010Novinarska konferenca s predsednikom Hrvaške
12.03.2010Izjava za armensko nacionalno TV o kulturni izmenjavi
15.03.2010Novinarska konferenca s predsednikom Slovaške
16.03.2010Izjava za medije o uradnem obisku predsednika Slovaške
17.03.2010Intervju za Vest.si
17.03.2010Izjava za dokumentarni film kampanje proti diskriminaciji
18.03.2010Intervju z bruseljskimi novinarji
18.03.2010Izjava za TV Koper o srečanju z evropskim komisarjem Potočnikom
19.03.2010Intervju za Radio Federacije RTV FBiH
19.03.2010Izjava za medije ob 20-letnici TV Vaš kanal
19.03.2010Izjava za medije o projektu Očistimo Slovenijo v enem dnevu
23.03.2010Izjava za medije ob obisku občine Bled
24.03.2010Intervju za TV Slovenija (Studio City)
25.03.2010Izjava za medije o srečanju z britansko kraljico
26.03.2010Intervju za televizijo Al Jezeera (Frost Over the World)
30.03.2010Pogovor z novinarji o aktualnih temah
30.03.2010Izjava za medije o presejalnih programih
31.03.2010Novinarska konferenca o letnem poročilu o pripravljenosti Slovenske vojske
april 2010
01.04.2010Izjava za medije ob obisku letalske policijske enote
06.04.2010Intervju za TV Maribor (V žarišču)
08.04.2010Intervju za Jano
08.04.2010Izjava za medije ob svetovnem dnevu Romov
10.04.2010Izjava za medije ob smrti poljskega predsednika
12.04.2010Izjava za medije ob obisku Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije
16.04.2010Izjava za medije o delovanju in vlogi centrov za socialno delo
19.04.2010Izjava za javnost ob ratifikaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško
20.04.2010Izjava za medije o 10. obletnici fundacije Z glavo na zabavo
21.04.2010Izjava za medije ob obisku občine Zreče
21.04.2010Izjava za medije o konferenci o onesnaženosti okolja, Celje
23.04.2010Intervju za TV Slovenija 3
23.04.2010Izjava za medije o projektu Ljubljana - Svetovna prestolnica knjige
23.04.2010Izjava za medije o sprejemu Zelenega Jurija in sovražnem govoru v državnem zboru
25.04.2010Izjava za medije ob dnevu upora proti okupatorju
26.04.2010Intervju za El Mundo
maj 2010
01.05.2010Izjava za medije ob mednarodnem prazniku dela, Maribor
03.05.2010Intervju za televizijo RT – Russia Today
04.05.2010Intervju za TV Angola
04.05.2010Izjava za javnost ob razpisu referenduma o arbitražnem sporazumu s Hrvaško
05.05.2010Novinarska konferenca o poročilu Fiskalnega sveta in arbitražnem sporazumu s Hrvaško
09.05.2010Izjava za medije ob 65. obletnici zmage v II. svetovni vojni, Moskva
10.05.2010Novinarska konferenca s predsednikom Evropskega parlamenta, Bruselj
10.05.2010Izjava za medije ob udeležbi na Svetovnem gospodarskem forumu, Bruselj
10.05.2010Intervju za Bloomberg Television
11.05.2010Intervju za srbski časopis Danas
11.05.2010Izjava za medije ob udeležbi na Svetovnem gospodarskem forumu, Bruselj
13.05.2010Pogovor z novinarji o arbitražnem sporazumu s Hrvaško
14.05.2010Izjava za medije ob dnevu Slovenske vojske
14.05.2010Izjava za javnost ob 55. obletnici podpisa Avstrijske državne pogodbe
17.05.2010Izjava za TV Slovenija (Tednik) o peticiji Ukinimo vojsko
20.05.2010Intervju za POP TV (24UR OB ENIH)
20.05.2010Pogovor z novinarji o arbitražnem sporazumu s Hrvaško
20.05.2010Izjava za medije o študentskih demonstracijah
20.05.2010Intervju za ZDUS plus
23.05.2010Izjava za medije o vseživljenjskem izobraževanju
25.05.2010Izjava za medije ob odprtju novega ciljnega stolpa v Veliki Zaki (Bled)
27.05.2010Pogovor z novinarji o arbitražnem sporazumu s Hrvaško
31.05.2010Intervju za RTS Maribor (oddaja Aktualno)
junij 2010
01.06.2010Izjava za medije ob 90-letnici zveze društev slepih in slabovidnih
02.06.2010Intervju za Slovensko tiskovno agencijo
02.06.2010Izjava za avstrijsko televizijo ORF o dvojezičnih tablah na Koroškem, Dunaj
03.06.2010Izjava za medije o udeležbi na 23. letnem zasedanju Akademskega sveta OZN, Dunaj
03.06.2010Intervju za časopis Die Presse, Dunaj
004.06.2010Izjava za medije ob udeležbi na konferenci ministrov za izobraževanje Sveta Evrope
04.06.2010Izjava - nagovor državljanom pred referendumom o arbitražnem sporazumu
04.06.2010Intervju za TV Slovenija (oddaja Soočenje o arbitražnem sporazumu)
06.06.2010Izjava za medije ob oddaji glasu na referendumu o arbitražnem sporazumu
06.06.2010Izjava za medije o neuradnih izidih glasovanja na referendumu
07.06.2010Izjava za medije ob 15. obletnici Združenja delodajalcev Slovenije
09.06.2010Izjava za Murski val o prostovoljstvu
10.06.2010Intervju za Mladino
10.06.2010Intervju za revijo Narobe
11.06.2010Pogovor z novinarji o aktualnih temah
14.06.2010Izjava za medije ob obletnici spopada na Holmcu
17.06.2010Intervju za Radio Slovenske gorice (4. radijska mreža)
17.06.2010Izjava za medije ob ogledu vaje gorskega reševanja
18.06.2010Intervju za televizijo CNBC (Africa Business News)
18.06.2010Izjava za medije o ogledu tekme SP v nogometu, Johannesburg
21.06.2010Intervju za Večer (V soboto)
22.06.2010Izjava ob podelitvi diplom diplomantom Medicinske fakultete v Mariboru
22.06.2010Izjava za medije ob sprejemu v Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi
23.06.2010Intervju za TRT (Turkish Television)
24.06.2010Intervju za Radio Študent
29.06.2010Novinarska konferenca s predsednikom Latvije, Riga
30.06.2010Intervju za LNT (latvijska TV)
julij 2010
03.07.2010Izjava za medije ob udeležbi na spominski slovesnosti na Menini planini
06.07.2010Izjava za medije o Slovensko-hrvaškem srečanju, Buzet
08.07.2010Intervju za Info TV (oddaja Sproščeno v nedeljo zvečer)
09.07.2010Intervju za Siol.net
10.07.2010Izjava za medije ob skupni udeležbi na Dubrovniških poletnih igrah s predsednikom Hrvaške, Dubrovnik
11.07.2010Intervju za Finance.si
11.07.2010Izjava za medije na spominski slovesnosti ob 15. obletnici genocida, Srebrenica
12.07.2010Skupna izjava za javnost s predsednikoma Hrvaške in Italije pred udeležbo na koncertu prijateljstva
13.07.2010Izjava za medije ob spravnem srečanju treh predsednikov, Trst
14.07.2010Izjava za medije o pobudi novinarjev glede stanja v medijih
14.07.2010Novinarska konferenca s predsednikom Turčije
19.07.2010Intervju z jordanskimi novinarji
20.07.2010Novinarska konferenca z emirjem Katarja
22.07.2010Novinarska konferenca s predsednikom Izraela
24.07.2010Izjava ob obisku pri 14. slovenskem kontingentu ISAF
24.07.2010Izjava za TV SLO poklonu žrtvam druge svetovne vojne
27.07.2010Novinarska konferenca ob predaji poročila varuhinje človekovih pravic
29.07.2010Intervju POP TV (TV Klub)
30.07.2010Izjava za Kanal A o rehabilitaciji otrok iz Gaze
avgust 2010
07.08.2010Izjava za medije o odprtju planinskega muzeja in stečaju Preventa
10.08.2010Intervju za Delo o sodelovanju v misiji v Afganistanu
13.08.2010Izjava za medije ob skupnem ogledu koncerta Festivala Ljubljana s predsednikom Hrvaške
21.08.2010Intervju za TV SLO (oddaja Ljudje in zemlja)
29.08.2010Intervju za avstrijsko tiskovno agencijo APA
29.08.2010Izjava za medije ob donaciji Arabske lige za rehabilitacijo palestinskih otrok
31.08.2010Izjava - nagovor ob prvem šolskem dnevu
september 2010
02.09.2010Izjava za medije ob udeležbi na okrogli mizi Srednjeevropske pobude na Vilenici
07.09.2010Intervju za Val 202 (Vroči mikrofon)
07.09.2010Izjava za medije o imenovanju Komisije za preprečevanje korupcije
09.09.2010Izjava za medije ob obisku romskega naselja Pušča
09.09.2010Intervju za Radio Romic
13.09.2010Intervju za Dnevnik (Dnevnikov Objektiv)
14.09.2010Izjava za medije o pogovoru s koroškimi centri za socialno delo
15.09.2010Novinarska konferenca s predsednikom Madžarske
16.09.2010Pogovor z novinarji o aktualnih temah
16.09.2010Intervju za ABC Radio International
21.09.2010Intervju za Slovensko tiskovno agencijo
21.09.2010Izjava za medije o udeležbi na visokih dogodkih OZN, New York
22.09.2010Intervju za Unicef, New York
24.09.2010Izjava za medije ob ogledu poplavljenih območij v Dobrepolju
28.09.2010Izjava za medije ob podelitvi odlikovanja društvu Ekologi brez meja
oktober 2010
02.10.2010Izjava za medije s predsednikom Hrvaške ob odprtju novega mostu med Slovenijo in Hrvaško, Hum na Sotli
02.10.2010Izjava za medije s predsednikom Hrvaške ob obisku podjetja Vetropack Straža, Hum na Sotli
04.10.2010Intervju za tednik Global in časopis Dnevni Avaz
05.10.2010Intervju za TV Slovenija (Tednik)
06.10.2010Izjava za medije o pogovoru s predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije
10.10.2010Izjava za medije ob oddaji glasu na lokalnih volitvah
11.10.2010Novinarska konferenca s predsednikom Armenije, Erevan
12.10.2010Novinarska konferenca s predsednikom Cipra, Nikozija
15.10.2010Izjava za Radio 1 o podjetju Krka
19.10.2010Izjava za medije o položaju italijanske manjšine
21.10.2010Intervju za Nedeljski dnevnik in TV Slovenija o ekologiji
22.10.2010Izjava za medije ob obisku občine Rogaška Slatina
25.10.2010Izjava za medije o odnosih s Hrvaško in predlogu za skupno nadzorovanje zračnega prostora, Zagreb
27.10.2010Intervju za TV SLO 3 (Na tretjem - kontaktna oddaja)
30.10.2010Izjava za javnost o objavi diplomatskih depeš na WikiLeaks
november 2010
03.11.2010Novinarska konferenca s predsednikom Romunije
04.11.2010Intervju za časopis Kurier
05.11.2010Novinarska konferenca s predsednico Švice, Kehrsatz
05.11.2010Intervju za časopis Neue Zürcher Zeitung, Zürich
08.10.2010Intervju za časopis Népújság
10.11.2010Novinarska konferenca s predsednikom Madžarske, Budimpesta
10.11.2010Intervju za madžarsko tiskovno agencijo MTI, Budimpešta
10.11.2010Intervju za Hír TV, Budimpešta
12.11.2010Intervju za rusko tiskovno agencijo Itar-Tass
16.11.2010Intervju za televizijo RT (Russia Today), Moskva
16.11.2010Intervju za televizijo Vesti 24, Moskva
17.11.2010Novinarska konferenca s predsednikom Rusije, Moskva
17.11.2010Intervju za ruski časopis Nezavisimaja gazeta, Moskva
18.11.2010Novinarska konferenca z županjo in guvernerko Sankt Peterburga, Sankt Peterburg
18.11.2010Novinarska konferenca z guvernerjem Leningrajske oblasti, Sankt Peterburg
19.11.2010Novinarska konferenca z guvernerjem Samarske pokrajine, Samara
19.11.2010Izjava za POP TV o uradnem obisku v Rusiji
24.11.2010Intervju za televizijo CNBC
24.11.2010Intervju za BBC World News (Hard Talk), London
24.11.2010Intervju za BBC World Service Radio (Europe Today), London
24.11.2010Intervju z uredniki Financial Times, London
24.11.2010Intervju za FinancialTimes.com, London
25.11.2010Pogovor z novinarji o aktualnih temah
december 2010
03.12.2010Izjava za medije ob obisku 26. slovenskega knjižnega sejma
03.12.2010Izjava za medije o referendumu o RTV Slovenija
09.12.2010Izjava za Murski val o odlikovanju Gasilske zveze Slovenije
09.12.2010Izjava za javnost ob dnevu boja proti korupciji
10.12.2010Izjava za medije ob premieri dokumentarnega filma o delu policije v romskih skupnostih
10.12.2010Izjava za medije o socialnem podjetništvu
12.12.2010Izjava za medije ob oddaji glasu na referendumu o RTV Slovenija
13.12.2010Intervju za Delo (Sobotna priloga)
15.12.2010Izjava za medije ob predaji poročila konference FDI Summit Slovenija 2010
16.12.2010Izjava za TV Slovenija (oddaja Globus) ob smrti Richarda Holbrookea
16.12.2010Intervju za časopis Kosova Sot
17.12.2010Izjava za medije na slovesnosti ob dnevu ustavnosti
20.12.2010Izjava za medije po prvi seji častnega odbora za obeležitev 20-letnice osamosvojitve
21.12.2010Intervju za Radio Slovenija (Studio ob 17h)
22.12.2010Izjava - poslanica ob 20. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije
22.12.2010Izjava - voščilo za slovensko skupnost v Italiji
23.12.2010Izjava - božična poslanica
31.12.2010Izjava - novoletna poslanica


Nazaj na vrh strani.


VIII Kadrovsko poročilo

Kadrovsko poročilo zajema zaposlene, ki imajo sklenjeno delovno razmerje za določen ali nedoločen čas, so v delovnem razmerju za polni delovni čas ali krajši od polnega; poročilo zajema tudi tiste javne uslužbence, ki so začasno odsotni zaradi porodniške ali bolniške daljše od 30 delovnih dni ali pa so na dopustu zaradi nege in varstva otroka.

Na dan 31.12.2010 je na Uradu predsednika republike zaposlenih 43 uslužbencev oz. 91,49% glede na kadrovski načrt (47). Število zaposlenih se v primerjavi s preteklim letom zmanjšalo za dva zaposlena.

Število zaposlenih na dan 31.12.2009 in 31.12.2010
Na dan:
Število zaposlenih
31.12.2009
45
31.12.2010
43


Zaposleni po vrsti delovnega mesta

Po vrsti delovnega mesta so zaposleni:
− javni uslužbenci na uradniških delovnih mestih in
− strokovno - tehnični javni uslužbenci

Na Uradu so zaposleni tudi funkcionarji.
31.12.2009
31.12.2010
Razlika
Funkcionarji
9
8
-1
Uradniki
22
21
-1
Strok.teh.javni uslužbenci
14
14
0


Kot izhaja iz preglednice se je število funkcionarjev glede na preteklo leto zmanjšalo za enega, število uradnikov se je prav tako zmanjšalo za enega, število strokovno tehničnih uslužbencev pa je ostalo nespremenjeno. Vzroki za spremenjena razmerja so: organizacijske spremembe na posameznih delovnih področjih, prenehanje delovnega razmerja.

Zaposleni po stopnjah izobrazbe
31.12.2009
31.12.2010
Razlika
Manj kot 4 letna SŠ
3
3
0
4- letna SŠ
10
9
-1
Višja šola
4
4
0
Visoka izobrazba
8
9
+1
Univerzitetna izobrazba
16
18
+2
Skupa
45
43
Od 18 zaposlenih, ki imajo univerzitetno izobrazbo je en doktor znanosti, 3 magistri znanosti in en uslužbenec z nazivom specialist; en javni uslužbenec z visoko strokovno izobrazbo ima magisterij znanosti.

Zaposlenih po spolu

V letu 2010 je bilo od skupnega števila zaposlenih 14 moških (32,56%) in 29 žensk (67,44%).

Zaposleni za določen čas
31.12.2009
31.12.2010
Razlika
Funkcionarji
9
8
-1
Za čas tr. funkc.kabinet
4
4
0
Pripravniki
0
0
0
Povečan obseg dela
0
0
0

Zaposleni po starosti
Moški
Ženske
Manj kot 30 let
0
3
30-40
4
11
41-50
2
9
51-60
7
5
Nad 61 let
1
1
Skupaj
14
29

Povprečna starost zaposlenih je 44 let.

Zaposleni po delovni dobi
Moški
Ženske
do 10 let
4
5
od 10-20
1
12
od 20-30
1
6
nad 30 let
8
6
Skupaj
14
29

Število zaposlenih v Uradu se je čez leto spreminjalo glede na potrebe dela in je potekalo v skladu z usmeritvami in kadrovskim načrtom.

V skladu s potrebami delovnega procesa, z namenom ohranitve oziroma širitve sposobnosti za opravljanje dela po pogodbi o zaposlitvi,smo zaposlenim omogočili izpopolnjevanje in usposabljanje z udeležbami na raznih delavnicah, strokovnih posvetih, nekaterim zaposlenim pa smo omogočili izobraževanje za pridobitev dodatne izobrazbe.

Opravljene so bile tudi druge naloge s področja dela, ki predstavljajo osnovne in temeljne vsebine kadrovskega področja.


Nazaj na vrh strani.




IX Odlikovanja

V Urad predsednika Republike Slovenije smo v letu 2010 prejeli:
- 37 predlogov za odlikovanje 60 slovenskih državljanov ali institucij,
- 24 predlogov za odlikovanje tujih državljanov ali institucij

Prejete predloge je obravnavala Komisija za odlikovanja predsednika republike, ki se je v letu 2010 sestala trikrat.

Komisijo sestavljajo:
- dr. Božo Repe, predsednik komisije
- dr. Božidar Voljč, član komisije
- Milena Zupančič, članica komisije
- Stojan Tramte, član komisije

Na Urad predsednika republike smo poleg navedenega prejeli tudi predloge tujih veleposlaništev za odlikovanje 81 slovenskih državljanov s tujim odlikovanjem, ki jim predsednik republike, na podlagi sklepa vlade, izdal soglasje k podelitvi odlikovanja.

Odlikovanja dobavlja oz. izdeluje podjetje Heledi's, s katerim je bila, na podlagi javnega razpisa, 3.7.2007 podpisana pogodba, ki je velja do konca januarja 2011.

Iz spodnje preglednice je razvidno število podeljenih odlikovanj Republike Slovenije, z imeni odlikovancev:

naziv odlikovanj
število podeljenih
imena odlikovancev
Red za izredne zasluge
1
Nj. Eksc. Tarja Kaarina Halonen
Zlati red za zasluge
civilno področje:
8
Dejan Zavec
Društvo za raziskovanje jam Ljubljana
podjetje Krka, tovarno zdravil, d. d., Novo mesto
Mojmir Sepe
prof. dr. Branko Berčič
prof. dr. Marko Kos
Saša Vuga
Petra Majdič
diplomatsko področje:
vojaško področje:
Srebrni red za zasluge
civilno področje:
/
diplomatsko področje:
vojaško področje:
Red za zasluge
civilno področje:
17
Silvo Karo
Franc Knez
Zveza društev civilnih invalidov vojn Slovenije
Gasilska zveza Slovenije
Mária Pozsonec
Zveza Slovencev na Madžarskem
Društvo Ekologi brez meja
prof. dr. Marjan Pajntar
prof. dr. Jolanda Jezernik Leskovšek
prof. dr. Vito Vrbič
prim. mag. Venčeslav Pišot
prim. Rasta Radešček Rakar
dr. Jelena Konickaja
prof. dr. Jože (Joseph) Straus
dr. Lojze Gostiša
Stojan Kerbler
mag. Andrej Košič
diplomatsko področje:
vojaško področje:
Medalja za zasluge
civilno področje:
/
diplomatsko področje:
vojaško področje:
Medalja za hrabrost
civilno področje:
/
diplomatsko področje:
vojaško področje:
Medalja za častno dejanje
civilno področje:
/
diplomatsko področje:
vojaško področje:
SKUPAJ ODLIKOVANJA
26
Nazaj na vrh strani.




X. Poročilo o pomilostitvah predsednika republike v letu 2010


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je prejel 42 popolnih vlog za pomilostitev in izdal dva odloka o pomilostitvi.

Nazaj na vrh strani.




XI. Sprejeta pokroviteljstva predsednika republike

datum:
pošiljatelj:
dogodek:
brez opredelitve datuma dogodka
Mestna občina Ljubljana, župan Zoran JankovićProjekt "Ljubljana - svetovna prestolnica knjige 2010"
Inštitut Hevreka, Andrej JusProjekt RoJ - Računalniško opismenjevanje ranljivih skupin
SAZU, dr. Jože TronteljProjekt "Otrokom Slovenije"
Mladinski svet Slovenije, predsednik Kamal Izidor ShakerMednarodno leto mladih - avgust 2010-2011
januar 2010
14.01.2010Zveza Glasbene mladine Slovenije, predsednica Petra MohorčičSlovesnost ob 40. letnici delovanja Zveze Glasbene mladine Slovenije
16.-17.1.2010Smučarski klub Branik, g. Vilar46. Svetovni pokal - Zlata lisica
22.01.2010Lovska zveza Slovenije, predsednik mag. Srečko Feliks KropeSvečana akademija ob 100-letnici izhajanja revije Lovec, Maribor
februar 2010
19.2. - 14.4.2010Slovensko ljudsko gledališče Celje, upravnica mag. Tina Kosi19. Festival Dnevi komedije
marec 2010
11.03.2010IRDO-Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, direktorica Anita Hrast5. medn.konferenca - Družbena odgovornost in izzivi časa 2010, Maribor
13.03.2010Železničarsko kulturno umetniško društvo, predsednik Marko BrezigarProslava ob 90. letnici delovanja ŽKUD "Tine Rožanc"
17.03.2010Pokrajinski arhiv Maribor, direktorica dr. Slavica TovšakPosvetovanje - tehnični in vsebinski problemi klasičnega in elektronskega arhiviranja - Radenci 2010
25.03.2010Klic v duševni stiski, vodja dr. Onja Tekavčič GradPrireditev ob 30. obletnici "Klica v stiski"
april 2010
14.04.2010Slovensko združenje elektroenergetikov, predsednik Krešimir BakićProslava ob dnevu slovenskih elektroenergetikov
14.04.2010Slovensko društvo Informatika, predsednik Niko SchlambergerDnevi slovenske informatike 2010, Portorož
21.04.2010Fakulteta za socialno delo, preds. prog. odobra dr. Vesna Leskošek4. kongres socialnega dela 2010, Brdo pri Kranju
maj 2010
05.05.2010UKC Ljubljana, Bolnica dr. Petra Držaja, prof.dr. Blaž Rozman, dr. med.7th International Congress on Autoimmunity 2010, Ljubljana
06.05.2010Inštitut Hevreka, Andrej Jus in Bogdan UrbarKonferenca o medgeneracijskem sodelovanju
07.05.2010Zavod za ustvarjalni razvoj mladih Celje, Mihailo LišaninPrireditev ob podelitvi priznanj nagrajencem 15. medn. razpisa za mlade
09.05.2010ZZBVNOB Slovenije, predsednik Janez StanovnikProslava ob 65. obletnici zmage nad nacifašizmom
12.-16.5.2010Biotehniška fak., Oddelek za lesarstvo, dr. Franc PohlevenPrireditev "Čar lesa 2010"
12.-13.5.2010OŠ Jurčičevaga Drejčka, prof. Suzana Vodnjov20. Državna glasbena revija Zapojmo, zaigrajmo, zaplešimo
17.05.2010IZUM- Inštitut informacijskih znanosti Mb, mag. Franci Pivec Mednarodna konferenca "Converging technologies"
21.05.2010Zveza za tehnično kulturo Slovenije, glavni tajnik Mirko VavpotičDržavno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije
21.05.2010KGZS, Kmetijski gozdarski zavod Ptuj, direktor Slavko Janžekovič21. državna razstava dobrot slovenskih kmetij Ptuj 2010
22.05.2010Turizem Bohinj, direktor Klemen Langus4. Mednarodni festival alpskega cvetja
23.05.2010Milka KrapežPrireditev "(Z)migaj se za zdravje žensk"
27.05.2010Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo, Hojka KreigherZnanstveno srečanje Gozd in les
27.-28.5.2010Svetovni slovenski kongresI. Konferenca slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije
junij 2010
03.06.2010Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, predsednik Tomaž WraberSlovesnost ob 90-letnici Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije
06.06.2010Društvo slovensko-hrvaškega prijateljstva, predsednik dr. Božo DimnikSrečanje županov, gospodarstvenikov in poslancev iz Istre
07.06.2010Društvo Cafe teater, Vita Mavrič Stražišar10. mednarodni večer šansonov "La vie en rose"
07.06.2010Društvo baletnih umetnikov Slovenije, predsednik Tomaž RodeDobrodelni gala baletni koncert v Mb.
08.06.2010Zavod Ypsilon, strokovni direktor Žiga VavpotičSrečanje "Veliko nam imajo povedati"
09.06.2010Mladinski svet Slovenije, predsednik Kamal Izidor ShakerProjekt "Prostovoljec leta 2009"
10.06.2010Združenje slovenskih poklicnih gasilcev, predsednik Jani PodrepšekDobrodelna akcija za nakup defibrilatorjev
11.06.2010VDC Koper, direktorica Andreja JurcaDržavne igre Specialne olimpiade Slovenije
17.06.2010Medicinska fakulteta, dekan dr. Dušan ŠuputSlovesnost ob 65.letnici vpisa na popolno Medicinsko fak. v Ljubljani
25.06.2010Konzulat RS, častni konzul Mieczyslaw Marian BaranskiVIII. Veliki piknik ob Dnevu državnosti RS
julij 2010
02.07.2010Pristop d.o.o., dr. Dejan Verčič17. medn. simpozij - BledCom 2010
11.07.2010AMD Orehova vas, Herman JakoličDirka svetovnega in evropskega prvenstva v motokrosu
17.-23.7.2010Gasilska zveza Slovenije18. mladinske gasilske olimpijske igre
avgust 2010
02.08.2010DŠFS - Društvo študentov farmacije Slovenije, predsednik OK kongresa Urban Brumen56. Letni kongres Svetovne zveze študentov farmacije 2010, Ljubljana
27.-28.8.2010Atelje Kresnik, Štefan Kresnik40. Jubilejno srečanje mladih udeležencev likovne kolonije iz Slovenije, Avstrije, Italije in Madžarske
september 2010
3.-5-9.2010Klub gorskih tekačev Papež, Mira in Dušan Papež26. Svetovno prvenstvo v gorskih tekih na Veliko planino
05.09.2010Kulturni center Sinagoga, višji kustos dr. Marjan TošProjekt "Evropski dan judovske kulture"
8.-12.9.2010Kajakaška zveza Slovenije, predsednik OO SP Bojan ŽmavcSvetovno prvenstvo v kajaku in kanu slalomu - SLOKA 2010
19.09.2010Zavod za fair play in strpnost v športu, vodja prireditve Bojan JurovičProšnja za častno pokroviteljstvo Teka miru, Ljubljana
24.09.2010Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava23. srečanje specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije
27.9-1.10.2010CNVOS - Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, direktor Jože Gornik9. vseslovenski festival nevladnih organizacij LUPA 2010, Ljubljana
oktober 2010
01.10.2010Zveza mriborskih športnih društev Branik, predsednik dr. Alojz KrižmanProslava ob 110. letnici slovenskega športnega društva ŠD Maribor
03.10.2010ČZS - Čebelarska zveza Slovenije, predsednik Boštjan Noč3. medn. forum o apiterapiji in apikvaliteti - Apimondia 2010
03.10.2010Kobilarna Lipica, direktor Tomi Rumpf, dr. vet. med.pokroviteljstvo ob 430-letnici Kobilarne Lipica
09.10.2010Turistična zveza Slovenije, Meta ČerneProjekt "Moja dežela - lepa in gostoljubna"
09.10.2010Občina Lenart, župan mag. Janez Kramberger, dr. vet. med.Obeležitev srebrnega jubileja Maistrovih prireditev, Zavrh
09.10.2010Kozjanski park, v.d. direktorja Ivo TroštPraznik kozjanskega jabolka, Podsreda
5.-6.10.2010Društvo za okoljsko vzgojo Evrope v Sloveniji - DOVES, nacionalni koordinator Branko MahneKonferenca koordinatorjev slovenskih ekošol, Brdo pri Kranju
7.-10.10.2010Gospodarsko razstavišče, direktor g. Ante MadjarAkcija "Pozdravimo jutri" v okviru sejemske prireditve Narava-zdravje
08.10.2010Univerza na Primorskem, Predsednik OO simpozija prof. dr. Rado Pišot6. medn. znanstveni in strokovni simpozij - Otrok v gibanju, Portorož
09.10.2010Občina Lenart, župan mag. Janez Kramberger, dr. vet. med.Obeležitev srebrnega jubileja Maistrovih prireditev, Zavrh
15.-16.10.2010Pelikan d.o.o., direktorica festivala Beti ValičMednarodni festival športnega filma - FEŠTA
14.10.2010Matjaž Javšnik, vodja pripravljalnega odbora festivalaMedn. filmski festival Koper 2010
20.10.2010Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije, predsednik Tomaž Vozeljčastno pokroviteljstvo prireditve in humanitarni prispevek za sklad - Pustimo jim sanje
21.-22.10.2010Zavod RS za šolstvo, direktor mag. Gregor Mohorič in ga. VičarMednarodni posvet "Biološka znanost in družba, organizmi kot živi sistemi"
21.-22.10.2010The Slovenia Times, direktor Brane KrajnikFDI Summit Slovenia 2010, Bled
22.10.2010Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Mb., asist.mag. Jernej Završnik,dr.med.Humanitarni koncert "Veliko srce za mamograf"
23.10.2010Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava, ravnateljica dr. Erna ŽgurPredstavitev plesne predstave Rdeči čeveljčki, Ljubljana
28.- 29.10.2010ŠENT, predsednik Edo P. Belak, izvršni direktor Nace Kovač, Mednarodna konferenca o socialni ekonomiji
november 2010
sredi novembraInštitut za razvoj družbene odgovornosti, ddr. Matjaž MulejMednarodna konferenca "Družbena odgovornost in izzivi časa 2010"
08.11.2010Slovesnost ob 35-letnici ICPE, LjubljanaSlovesnost ob 35-letnici ICPE, Ljubljana
22.11.2010Društvo MEPI, Medn. priznanje za mlade, nacionalna koordinatorka Nada KajfežPodelitev zlatih priznanj 2010 Programa MEPI
4.-7-11-2010The European Law Students' Association, Jernej kosecKonferenca "ELSA EX YU"
11.11.2010Vodja Hiše arhitekture Ana Struna Bregar, Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije /ZAPS/Dan arhitektov, Ljubljana
19.-20.11.2010Univerza v Mb., Filozofska fakulteta, dekan dr. Marko JesenšekZnanstveni simpozij "General Maister in njegovi sodelavci
24.11.2010Mestna občina Koper, župan Boris PopovičProjekt-razstava - Boris Pahor - Lojze Spacal - Krajine 19. st., Milje in Koper
24.11.2010Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana, direktorica Liljana BatičPrireditev ob 110.letnici Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana
25.11.2010CVB - Združenje bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije, prim. Rožica Acimovič-Janežič, dr. med.SAFE Working Conference, Ljubljana
25.11.2011Društvo za ohranjanje naravne dediščine Slovenije, predsednik dr. Gregor TorkarObeležitev 90-letnice Spomenice za varstvo narave, Ljubljana
(OPOMBA: dogodek je bil odpovedan)
december 2010
2.-4.12.2010Fakulteta za šport, dekan dr. Milan Žvan5. Mednarodni simpozij "Šport mladih 2010"


Nazaj na vrh strani.




XII. Pisma državljanov

I. Statistični pregled pisem državljank in državljanov v obdobju od dne od 1.1.2010 do 15.12.2010

Na Urad predsednika Republike Slovenije je v obdobju od dne 1.1.2010 do 15.12.2010 prispelo 301 pisem državljank in državljanov Republike Slovenije.
Pisma glede na vsebino
Število 2010
v % za 2010
1
Sodne zadeve
54
18,0
2
Socialne zadeve
34
11,3
3
Upravno-notranje zadeve
19
6,3
4
Pokojninsko in invalidsko varstvo
18
6,0
5
Delovna razmerja in brezposelnost
16
5,3
6
Finančne in davčne zadeve
16
5,3
7
Zdravstveno varstvo
15
5,0
8
Okolje in prostor ter naravne nesreče
14
4,6
9
Nerazumljiva pisma, pisci z osebnimi težavami in ponavljajoči se pisci
14
4,6
10
Zadeve, ki so poslane le v vednost
14
4,6
11
Stanovanjske zadeve
13
4,3
12
Ostale zadeve
13
4,3
13
Policijski postopki ter javni red in mir
10
3,3
14
Osebna izjavljanja in razmišljanja
9
3,0
15
Ostale pravosodne zadeve
8
2,6
16
Šolstvo, znanost, religija, kultura in šport
6
2,0
17
Javne gospodarske službe
3
1,0
18
Poprava krivic
3
1,0
Skupaj (od 1 do 18)
279
92,7
Anonimna pisma
22
7,3
Skupaj
301
100

Pisma so razporejena glede na število največ prejetih po posameznih področjih.

II. Problematika, vsebovana v pismih državljank in državljanov po posameznih področjih

1. Socialno varstvo

Število pisem s področja socialnega varstva upada v primerjavi s prejšnjima letoma, vsebina pisem pa ostaja več ali manj ista - socialna (materialna) ogroženost posameznikov ali družin.. Iz pisem, ki jih prejmemo na urad je razvidno, da je pomanjkanje finančnih sredstev največji razlog za hude stiske ljudi, katerim se nemalokrat pridružujejo še zdravstvene težave, brezposelnost, neurejeni stanovanjski problemi, nizka izobrazba,....

V ospredje vedno bolj prihaja finančna stiska in nezmožnost gospodinjstev, da bi pokrili nepričakovane izdatke (razne obresti na dolgove; osnovnih življenjskih stroškov, saj se cene osnovnih živil nenehno dvigujejo,...).
Posamezniki nas seznanjajo z odločbami centrov za socialno delo, ker menijo, da se jim je zgodila krivica in prosijo predsednika republike za pomoč oz. ukrepanje. Če niso zamujeni zakonski roki za pritožbe, zadeve odstopimo v reševanje pristojnim institucijam, sicer pa vzpostavimo stik s centrom za socialno delo za dodatne informacije in potem posameznike o tem obvestimo. Včasih ugotovimo, da gre za nezaupanje do strokovnih delavcev centrov za socialno delo, saj posamezniki menijo, da jim ne dajejo zadostnih informacij ali pa se jih želijo čimprej znebiti, kar je med drugimi potem tudi razlog, da v svojem nezadovoljstvu pišejo predsedniku republike.

2. Zdravstveno varstvo, pokojninsko varstvo in delovna razmerja ter brezposelnost

Število pisem na področju zdravstvenega varstva in zavarovanja se je v tem letu zmanjšalo v primerjavi s prejšnjim letom. V pismih posamezniki največkrat opozarjajo na dolge čakalne termine pri zdravnikih specialistih, nezadovoljstvo z raznimi odločitvami raznih institucij s področja zdravstva, razna humanitarna društva prosijo za finančno pomoč za posameznike z različnimi zdravstvenimi težavami,..

Na področju pokojninskega varstva se največje nezadovoljstvo nanaša na nizke pokojnine ali na nezadovoljstvo z izdanimi odločbami Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Ta pisma običajno odstopimo v pristojno reševanje za Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Tudi v pismih s področja delovnih razmerij se odraža socialna ogroženost, vse več je opozoril o t.i. mobingu na delovnem mestu, ko posamezniki posledično tudi izgubijo službo in morajo svojo pravico iskati na sodišču. Pri zadevah, za katere že teče sodni postopek, pa nas posamezniki kljub temu prosijo za pomoč, posameznikom odgovorimo, da predsednik republike niti njegov urad nimata nikakršnih možnosti oz. pristojnosti ukrepanja, glede na to, da je zadeva že na sodišču, sicer pa tovrstna pisma odstopimo v pristojno reševanje na Inšpektorat RS za delo.


3. Okolje in prostor

Tako kot v preteklih dveh letih se tudi letos največ pisem nanaša na lokalno problematiko varovanja okolja (odlagališča nevarnih odpadkov, prekomerno onesnaževanje zraka,..) in v zvezi s tem predvsem z nezadovoljstvom nad delom inšpekcijskih služb. Pisma odstopimo v pristojno obravnavo na ustrezne institucije.
Na tem področju se večkrat formirajo tudi razne civilne iniciative, ko so krajani s svojimi težavami pri pristojnih institucijah premalo upoštevani ali kar preslišani, se potem po pomoč obrnejo tudi na predsednika republike. O teh pobudah in opozorilih obvestimo pristojni kabinet ministra.


4. Stanovanjske zadeve

Opozorjeni smo bili na problematiko hišniških stanovanj, ki naj bi bila na sistemski ravni še vedno neustrezno rešena, zato smo za informacijo zaprosili Ministrstvo za okolje in prostor.
Na urad prejemamo zelo konkretne prošnje za pomoč pri urejanju stanovanjskega statusa, bodisi prošnjo za pridobitev stanovanj ali pomoč pri financiranju za nakup stanovanja.
Stanovanjskega vprašanja še vedno nimajo urejenega nekateri imetniki stanovanjske pravice, ki so prebivali v t.i. denacionaliziranih stanovanjih in morajo svojo pravico iskati prek sodišča.
Na urad predsednika republike so se obrnili posamezniki s prošnjo za pomoč v primeru napovedane deložacije. V teh primerih smo vedno najprej stopili v stik s pristojnim centrom za socialno delo, da preverimo, če so s primerom seznanjeni in če lahko sploh še kaj storijo, glede na pravnomočnost izvršbe.


5. Upravno notranje zadeve

S področja upravno notranjih zadev smo prejeli kar nekaj pisem iz tujine, predvsem so to prošnje za pridobitev slovenskega državljanstva, prošnje za politični azil v Republiki Sloveniji, prošnja za priznanje mednarodne zaščite, prošnje za pridobitev vize... Pisma odstopimo v reševanje pristojnim institucijam ali pa posameznikom odgovorimo glede na vsebino njihovega pisma.
V pismih državljank in državljanov Slovenije smo seznanjeni z različnimi vsebinami. Pisma večinoma odstopimo v reševanje na pristojne institucije, npr. ko gre za težave pri pridobivanju raznih dovoljenj, katere izdajajo upravne enote ali ministrstva; potem zadeve v upravnih postopkih; še vedno se pojavljajo težave pri pridobivanju raznih statusov (svojca žrtve vojnega nasilja, vojnega invalida,..).


6. Finančne in davčne zadeve

V pismih nas posamezniki seznanjajo s svojimi težavami, ki jih imajo z določenimi institucijami. Večkrat je bila izpostavljena davčna uprava, ko posamezniki niso bili zadovoljni s prejetimi odločbami omenjene institucije in so prošnjo za odpis dolga poslali kar na urad predsednika republike. Zadeve vrnemo v pristojno reševanje davčnim organom.

Prejmemo tudi pisma, ko posamezniki predstavnike določenih finančnih institucij obdolžijo koruptivnih dejanj, ko pa jih pristojna institucija pozove k predložitvi dokazov, da se preveri resničnost navedb, se le-ti potem ne odzovejo na pozive.

7. Sodne zadeve

Čeprav predsednik republike in Urad predsednika republike nimata pristojnosti ukrepanja na področju sodnih zadev, je največ pisem prispelo ravno na tem področju. Edino v primeru, ko posamezniki opozorijo na dolgotrajen sodni postopek, lahko pismo odstopimo na Ministrstvo za pravosodje. V primerih, ko posamezniki niso zadovoljni z izdanimi sodbami in jih prilagajo pismom ter prosijo za mnenje ali nasvet, nekateri pa tudi za razveljavitev sodbe - teh je tudi največ - takrat se z zadevami lahko le seznanimo. Saj gre izključno za sodne zadeve, za katere so pristojna zgolj in samo sodišča. Kakršnokoli drugačno ravnanje bi pomenilo kršenje temeljev pravne države, saj bi s tem prekršili bistveno načelo vsake demokratično organizirane države - delitev oblasti, to je na zakonodajno, izvršilno in sodno in vsaka izmed teh se izvršuje neodvisno od drugih dveh. To načelo udejanja že sama ustava v določbah o državni ureditvi, v katere je vgradila mehanizme zavor in ravnovesij ravno zato, da ne bi prihajalo do zlorabe oblasti.

Vse bolj resen postaja problem, ko posamezniki ne morejo sami kriti stroškov dragih sodnih postopkov, zaradi česar je prizadet njihov eksistenčni minimum. Zato je predsednik republike že pozval Odvetniško zbornico Slovenije, da bi na praktični ravni poizkusili čimprej poiskati rešitve v okviru obstoječe zakonodaje, ki ureja dodeljevanje brezplačne pravne pomoči; v razmislek pa ponudil idejo o sistemu pro bono pravne pomoči.

III. Komunikacija Urada po telefonu

Vse pogostejši so tudi neposredni klici državljank in državljanov na Urad predsednika republike, ko želijo predsednika republike seznaniti z zelo konkretnimi težavami, s katerimi se soočajo in pričakujejo, da bo predsednik republike v zvezi s tem prevzel določene aktivnosti. Pričakovanja največkrat niso realna, saj gre za konkretne postopke, ki se rešujejo v okviru drugih institucij, ki so za to pristojne.

V zvezi s pismi, ki smo jih prejeli v Urad predsednika republike smo opravili veliko neposrednih pogovorov s pristojnimi institucijami, običajno Centri za socialno delo ali pristojnimi ministrstvi, ko smo ocenili, da bi naš pogovor utegnil koristiti pri obravnavi pisem. Sodelovanje je zelo korektno in kooperativno.


Nazaj na vrh strani.




XIII. Pregled porabe proračunskih sredstev


PORABA-UPRS-31-12-2010 - LETNO POROCILO
















Nazaj na vrh strani.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani