archived page

Predsednik sprejel finaliste akcije Junak Slovenije 2011

Ljubljana, 20.3.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je priredil sprejem za finaliste projekta Junak Slovenije 2011 (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je priredil sprejem za finaliste projekta Junak Slovenije 2011, kjer je z odgovornim urednikom časopisa Žurnal Matejem Koširjem podelil plakete finalistom ter glavno nagrado zmagovalcu projekta.

Med finalisti akcije so Cristian Pugliese, ki je iz hladnega morja rešil ribiškega kolega, policista Mehmed Telalović in Andželko Lučić, ki sta iz Ljubljanice rešila utapljajočega se moškega, Robert Marin in Peter Murko, ki sta iz Drave rešila utapljajočo se žensko, Matjaž Koritnik, ki je iz bazena rešil utapljajočega se dečka, in športnik Zlatko Pulko, ki je iz jezera rešil utapljajočega se moškega. Glavno nagrado pa je prejel 12-letni Jakob Lozar, ki je rešil utapljajočega se vrstnika ob plaži pri Zadru.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je podelil glavno nagrado projekta Junak Slovenije 2011 Jakobu Lozarju (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je v nagovoru ob podelitvi priznanj izpostavil, da imajo nominiranci v akciji Junak Slovenije 2011 nekaj skupnega – vsi so rešili človeška življenja v nevarnih okoliščinah, iz neprijazne vode, in so pri tem sami tvegali svoja življenja. Predsednik je poudaril, da ne gre samo za izjemno junaštvo, ampak tudi za veliko in pomembno dejanje vsakogar od njih in vseh skupaj. Ob tem je spomnil na misel, da kdor reši eno življenje, s tem simbolično reši ves svet, in dodal, da moramo biti našim junakom za to veličastno dejanje hvaležni.

Zmagovalec projekta Junak Slovenije 2011 Jakob Lozar je najmlajši med nagrajenci in je v letih, ko od njega še ne bi pričakovali tako hitre in odgovorne akcije, ki rešuje življenje. Zato je po besedah predsednika prav, da je to izjemno dejanje danes dobilo svoje priznanje. Predsednik se je zahvalil vsem junakom, pa tudi članom komisije in časniku Žurnal kot organizatorju akcije. Povedal je, da je z veseljem sprejel častno pokroviteljstvo nad to akcijo, saj je njen pomen takšen, da lahko vsi v njej sodelujejo s ponosom in zadovoljstvom.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je priredil sprejem za finaliste projekta Junak Slovenije 2011 (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je dejal, da je ta akcija še posebej pomembna v časih, ko naš medijski prostor polnijo negativne zgodbe, pretiravanja, afere in vse, zaradi česar se v tej družbi ne počutimo tako dobro, kot bi bilo prav. K sreči imamo v tej medijski situaciji tudi pozitivne zgodbe, ki najdejo pot do ljudi in so najbolj brane, opažene in cenjene. Gre za iskreno in spontano priznanje velikih in pomembnih dejanj in za to smo Žurnalu hvaležni, je dejal predsednik, ki je izrazil željo, da bi se ta akcija nadaljevala.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani