archived page

Predsednik ob odprtju knjižnice in kipa Daneta Zajca

Moravče, 14.9.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja Krajevne knjižnice Daneta Zajca Moravče in društvenih prostorov ter odkritja doprsnega kipa pesnika in dramatika Daneta Zajca (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila odprtja Krajevne knjižnice Daneta Zajca Moravče in društvenih prostorov ter odkritja doprsnega kipa pesnika in dramatika Daneta Zajca. Lepo je, da se spomin na enega naših vodilnih pesnikov in pripadnikov literarne elite ohranja tudi na takšen način, je dejal predsednik ob odprtju ter dodal, da bo Dane Zajc v naši zavesti in naši kulturni zgodovini ostal zapisan kot eden velikih pesnikov 20. stoletja.

Predsednik je poudaril, da so knjižnice izjemno pomembne kulturne ustanove, ki veliko prispevajo k skupnemu razvoju. Kot je pojasnil, moramo ravno v teh časih znati povezovati tisto naše najboljše iz preteklosti s tistim najbolj obetavnim v prihodnosti. In prav knjige nam omogočajo prenašanje modrosti iz prejšnje generacije v naslednjo.

Slovenci imamo po besedah predsednika veliko razlogov, da se dobro zavedamo tega. Smo namreč narod knjige, ki je zelo zgodaj dobil popolno knjižno kulturo in jo ohranil v današnji čas. Tak narod pa je trden, spada v veliko svetovno družino narodov in ima prihodnost. Predsednik je spomnil, da sta knjiga in kultura v dolgem obdobju naše zgodovine nadomeščali državo. Danes državo imamo, vendar to v vse zahtevnejšem svetu ni dovolj. Predsednik je poudaril, da moramo imeti močnejše vezi, ki nam jih zagotavljajo kultura, jezik in knjiga.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja Krajevne knjižnice Daneta Zajca Moravče in društvenih prostorov ter odkritja doprsnega kipa pesnika in dramatika Daneta Zajca (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike je spregovoril tudi o odnosu med knjigo in razvojem novih tehnologij, za katere se včasih v digitalni dobi misli, da so nadomestile tisto, kar je nekoč za svetovno kulturo in razvoj človeštva prinesla knjiga. Razume se tudi, da je uporaba sodobnih komunikacijskih sredstev do neke mere pokvarila jezik, kar pomeni, da se izražamo bolj površno in da se ne trudimo s stilom in slovnico.

Predsednik je opozoril, da so to pomanjkljivosti, ki jih moramo razumeti in jih hkrati odpravljati, da bi se ohranili kot narod s trdno kulturo in trdno notranjo konstitucijo. Pri tem imajo knjižnice pomembno funkcijo. Ohranile so pomen kot prostor, kjer si ljudje vzamejo v roke dobro knjigo, in hkrati postale tudi prostor, kjer se ljudje čedalje pogosteje zbirajo. Po besedah predsednika pa je funkcijo združevanja in zbiranja ljudi treba gojiti še naprej.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani