archived page

Sprejem za slovensko paraolimpijsko reprezentanco

Brdo pri Kranju, 13.9.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta priredila sprejem za slovensko paraolimpijsko reprezentanco ob zaključku 14. paraolimpijskih iger 2012 v Londonu (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta priredila sprejem za slovensko paraolimpijsko reprezentanco ob zaključku 14. paraolimpijskih iger 2012 v Londonu. Predsednik republike je v pozdravnem nagovoru članom reprezentance izrekel dobrodošlico ob vrnitvi v Slovenijo. Izpostavil je, da je postalo paraolimpijsko gibanje v zadnjem obdobju zelo prepoznavno. O tem priča tudi dejstvo, da so organizatorji olimpijskih iger letošnje leto zelo jasno opredelili kot leto olimpijskih in paraolimpijskih iger, izredno veliko pozornost pa je paraolimpijskim igram namenila tudi javnost. Predsednik je izrazil zadovoljstvo, da je v tem pogledu prišlo do napredka tudi v slovenski javnosti, tako med ljudmi kot v medijih.

Predsednik republike je poudaril, da paraolimpijske igre izkazujejo pomembne kvalitete. Na njih je prišla do svojega izraza mladostna energija, ki je bila vključena v tekmovanja s strogimi pravili. Poleg tega moramo po besedah predsednika spoštovati tudi moč volje, resnost prizadevanja in rezultate naših paraolimpijskih športnikov. Predsednik je posebej omenil olimpijsko medaljo, ki jo je osvojil Franček Gorazd Tiršek, velik dosežek plavalca Darka Đurića in uspehe drugih slovenskih paraolimpijskih športnikov, o katerih se je v Sloveniji veliko poročalo. Ob tem pa je izrazil prepričanje, da se bodo v prihodnje paraolimpijske športne discipline pri nas še bolje poznale, spremljale in razumele.

Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta priredila sprejem za slovensko paraolimpijsko reprezentanco ob zaključku 14. paraolimpijskih iger 2012 v Londonu (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je dejal, da sta si s soprogo v Laškem ogledala letošnjo finalno tekmo Evropskega prvenstva v košarki na vozičkih. Dodal je, da bosta z veseljem obiskala tudi druga športna tekmovanja invalidov, ker ju zanima, kako napreduje njihov šport.

Predsednik je poudaril, da je letošnje leto za Slovenijo tudi leto pomembnih okroglih obletnic. Med njimi je izpostavil 40. obletnico udeležbe slovenskih športnikov na paraolimpijskih igrah in prve slovenske medalje, ki jo je osvojil Jože Okoren. Ta 40-letna pot je dala pomemben rezultat, je dejal predsednik, ki je spomnil, da so slovenski športniki v tem obdobju osvojili kar 50 paraolimpijskih medalj. Predsednik je v zaključku izrazil željo, da bi olimpijsko in paraolimpijsko misel gojili še naprej, tudi v obdobju med posameznimi igrami.

Franček Gorazd Tiršek se je v imenu celotne slovenske paraolimpijske reprezentance predsedniku zahvalil za sprejem in mu podaril fotografijo vseh udeležencev letošnjih paraolimpijskih iger iz Slovenije. Poudaril je, da so v Londonu nastopili kot homogena ekipa, zato je za osvojeno paraolimpijsko medaljo zaslužna celotna reprezentanca, skupaj s strokovnim vodstvom, fizioterapevti, organizatorji in vsemi, ki so ustvarjali ekipni duh. Jože Okoren pa je v imenu Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja dodal, da bi morali še naprej razvijati šport invalidov v Sloveniji, zlasti strokovno podporo, in se predsedniku zahvalil za naklonjenost, ki jo namenja delovanju invalidskih organizacij.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani