archived page

Srečanje predsednika republike s predsednikom Odbora regij pri EU

Ljubljana, 3.3.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Odbora regij pri Evropski uniji Lucom Van den Brandeom. Pogovarjala sta se o pomenu regij za proces evropske integracije, predvsem na področjih, ki imajo neposreden učinek na lokalni in regionalni ravni v dobrobit državljanov. Poseben poudarek sta namenila pomenu regij za kohezijsko politiko, gospodarski razvoj in ustvarjanje novih delovnih mest.

Predsednik Odbora regij je predsedniku Republike Slovenije na kratko predstavil predlog političnih prednostnih nalog, program dela Odbora regij za mandatno obdobje 2008 - 2010, predlog resolucije o vključenosti regionalnih in lokalnih oblasti v nacionalne programe za izvajanje lizbonske strategije ter druge vsebinske točke v okviru rednega zasedanja Upravnega odbora Odbora regij.

Klikni za povečavoGovorila sta tudi o medregionalnem povezovanju oziroma o evropskem teritorialnem sodelovanju ter o temah mednarodne konference Teritorialni dialog 2008, ki bo potekala jutri. Izpostavila sta zlasti sodelovanje na področju raziskovanja ter vlogo novih tehnologij pri gradnji informacijskih omrežij.

Spregovorila sta tudi o razvoju pokrajin v Sloveniji in o izkušnjah z regionalizmom v tem delu Evrope. Strinjala sta se, da je pri sprejemanju pokrajinske zakonodaje potrebno opraviti čimbolj široko javno razpravo in v največji možni meri upoštevati želje lokalnega prebivalstva.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani