archived page

Izjava predsednika republike o žrtvah v Hudi Jami

Ljubljana, 9.3.2009  |  izjava

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



"Pretekli teden sem z žalostjo sprejel vesti o odkritju posmrtnih ostankov več sto ljudi, ki so bili pobiti in vrženi v Barbara rov v Hudi Jami. Ta zločin najostreje obsojam, kakor tudi obsojam vse medvojne in povojne poboje. Pričakujem, da bodo forenzične preiskave opravljene v najkrajšem možnem času in pozdravljam podporo, ki jo daje Vlada Republike Slovenije pri tem. Preiskovalni in pravosodni organi so dolžni storiti vse za temeljito kazensko preiskavo in za kazenski pregon, zgodovinska stroka pa naj razišče vse in pove vse resnice o povojnih pobojih in o vseh drugih vidikih druge svetovne vojne na naših tleh.

Skupna dolžnost nas vseh, državljank in državljanov Republike Slovenije pa je zagotoviti pieteto do vseh mrtvih. Zavračam vse oblike politizacije tega in vseh drugih delov naše zgodovine in pozivam vse politične stranke, da povojnih pobojev ne uporabljajo kot tematiko predvolilne kampanje.

Opozoril bi tudi, da so bili povojni poboji med najbolj tragičnimi in najbolj zločinskimi vidiki druge svetovne vojne. Ob koncu te največje morije v zgodovini človeštva je bilo več kot 12 milijonov ljudi, izgnanih iz svojih domov, več kot dva milijona ljudi, pripadnikov premaganih vojska in civilistov, pa je bilo pobitih - brez sodbe in brez milosti. Poboji na slovenskem ozemlju so bili velik zločin in velika tragedija našega naroda. Naša domovina je bila zaradi svojega geografskega položaja izpostavljena in zaradi številnih pripadnikov tujih vojska na naših tleh je bila ta izpostavljenost še večja. Bila pa je del veliko širše evropske in svetovne drame. Odgovornost do naše skupne evropske zgodovine zahteva, da razumemo celoto: ne samo naš del, ampak celoto vojne in povojne tragedije.

Zaradi pravilnega razumevanja moje včerajšnje izjave bi želel poudariti, da gre pri povojnih pobojih za pomembno temo, s katero se Slovenija mora soočiti. Politično manipuliranje z njo pa je drugorazredno in nesprejemljivo."
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani