archived page

Bilateralna srečanja predsednika ob robu zasedanja Generalne skupščine OZN

New York, 19.9.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Ban Ki-moonom (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, ki se v New Yorku udeležuje visokih dogodkov 66. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN), je imel v ponedeljek popoldne po lokalnem času bilateralna srečanja z generalnim sekretarjem OZN Ban Ki-moonom, predsednikom Generalne skupščine OZN Nassirjem Abdulazizom Al-Nasserjem ter z generalnim sekretarjem Arabske lige Nabilom Elarabyjem.

Predsednik se je s sogovorniki pogovarjal o vprašanjih Palestine in Libije ter o drugih aktualnih mednarodnih temah. Z generalnim sekretarjem OZN sta govorila tudi o problematiki preprečevanja in nadzora nenalezljivih bolezni, ki je tema letošnjega visokega dogodka ob zasedanju Generalne skupščine OZN. Predsednik Türk je poudaril, da je zelo pomembno, da se je debata o nenalezljivih boleznih iz strokovnih in zdravstvenih krogov prenesla na globalno politično raven, kar bo omogočilo učinkovitejšo preventivo. S predsednikom generalne skupščine OZN pa sta govorila tudi o pripravah na srečanje Rio+20, ki bo potekalo prihodnje leto v Braziliji. Strinjala sta se, da je srečanje priložnost za bolj učinkovito in usklajeno svetovno politiko varovanja okolja.

Srečanje predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka s predsednikom Generalne skupščine Organizacije združenih narodov Nassirjem Abdulazizom Al-Nasserjem (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je v izjavi za medije dejal, da se bo v tem tednu poskušalo najti rešitev za izboljšani status Palestine v okviru Združenih narodov, z željo, da bi tak dogovor pomagal oživiti bližnjevzhodni mirovni proces, ki bi pripeljal do mirovnega sporazuma. Pobuda palestinskega predsednika Mahmouda Abbasa za spremembo statusa Palestine lahko prispeva k oživitvi mirovnega procesa, kar pa po oceni predsednika Türka ne bo lahka naloga.

Glede Libije pa je spomnil, da so Združeni narodi priznali libijski Nacionalni prehodni svet kot zastopnika Libije v OZN, kar je bila spodbuda za krepitev legitimnosti v sami Libiji. Po besedah predsednika zdaj ostaja vprašanje, kako povezati mednarodne dejavnike za pomoč, ki bo zadevala zelo občutljiva vprašanja in kjer bo treba paziti, da ostanejo ključne odločitve v rokah predstavnikov Libije samih, kar bo zahtevna diplomatska in politična operacija.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z generalnim sekretarjem Arabske lige Nabilom Elarabyjem (foto: Stanko Gruden/STA)
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani