archived page

Predsednik republike dr. Danilo Türk na srečanju s predstavniki kočevskih Nemcev

Kočevje, 10.3.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk si je danes v Pokrajinskem muzeju Kočevje ogledal razstavo o poselitvi, življenju in običajih nemško govorečih prebivalcev na Kočevskem z naslovom "Izgubljena kulturna dediščina kočevskih Nemcev".

Po ogledu razstave se je sestal s predstavniki Društva Kočevarjev staroselcev ter Slovenskega kočevarskega društva Peter Kozler. Z njimi se je pogovarjal o položaju in pričakovanjih kočevskih Nemcev, predstavnik Kočevarjev pa je predsednika republike nagovoril tudi v starem kočevarskem narečju, ki ga danes govori le še peščica ljudi. Predstavniki društev so predsedniku predstavili mednarodna projekta ohranitve starih sadnih sort v Sloveniji in vzpostavitve rezervata za vzgojo avtohtone kranjske čebele na območju Kočevske Reke.

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je zahvalil za povabilo in poudaril, da je v interesu razvoja kakovosti življenja v Sloveniji tudi spoštovanje in ohranjanje naše celotne kulturne dediščine, za kar se tudi sam aktivno zavzema.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani