archived page

Predsednik ob predstavitvi nove blagovne znamke Lesoteka

Radlje ob Dravi, 27.3.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil prireditve ob 65. obletnici ustanovitve družbe Gozdno gospodarstvo Slovenj Gradec in predstavitve nove blagovne znamke Lesoteka (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil prireditve ob 65. obletnici ustanovitve družbe Gozdno gospodarstvo Slovenj Gradec in predstavitve nove blagovne znamke Lesoteka. Predsednik si je ogledal tudi prvi slovenski poslovni objekt, ki je zgrajen po t. i. "MHM sistemu" oziroma sistemu masivnih lesnih sten.

V pozdravnem nagovoru je predsednik republike izpostavil, da z našim gozdnim bogastvom in zlasti z lesom razmeroma malo in slabo gospodarimo ter ne ustvarjamo optimalnih rezultatov. Predsednik je poudaril, da je to že kar dolgoročna značilnost razvoja Slovenije, ki bi jo morali spremeniti.

Kljub uredbi, ki med temeljnimi okoljskimi zahtevami za stavbe, ki so predmet javnega naročanja, zahteva najmanj 30-odstotni delež lesa ali lesnih tvoriv v celotni prostornini materialov, vgrajenih v stavbo, je predsednik opozoril, da je to še vedno premalo. Potrebujemo inovacije in rešitve, ki bodo zagotovile energetsko varčne zgradbe in ki bodo dale lesu tisto mesto v gradbeništvu, ki mu ga sodobni razvoj pripisuje.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil prireditve ob 65. obletnici ustanovitve družbe Gozdno gospodarstvo Slovenj Gradec in predstavitve nove blagovne znamke Lesoteka (foto: Stanko Gruden/STA)Našo lesnopredelovalno industrijo bi morali razviti na enako raven, kot smo jo včasih že poznali, in jo razvijati naprej, je dejal predsednik. Spomnil je, da imamo pri nas odlične industrijske oblikovalce, ki so sposobni razvijati estetsko dovršene izdelke iz lesa, ki bodo tudi tržno zanimivi. Velik zaostanek pa imamo na področju trženja in prodaje naših lesnih proizvodov. Vse to so po besedah predsednika velike strateške naloge za naprej.

Predsednik je kot pozitiven primer, kako se lahko tradicija gospodarjenja z gozdovi in lesom povezuje z novimi rešitvami v gradnji, izpostavil prav Gozdno gospodarstvo Slovenj Gradec. Zato jim je ob tej priložnosti čestital ob uvedbi nove blagovne znamke Lesoteka, to odločitev pa je označil kot pogumen korak in kot nujen korak za slovensko gospodarstvo in za slovenski razvoj.

Predsednik se je navezal tudi na aktualna odrekanja v javnem sektorju, ki so potrebna za zagotovitev javnofinančne stabilnosti. Vendar je opozoril, da morajo biti ta odrekanja usklajena s potrebo po vzpodbujanju gospodarske rasti in omogočanju razvoja.

Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal prvi slovenski poslovni objekt, ki je zgrajen po t. i. "MHM sistemu" oziroma sistemu masivnih lesnih sten (foto: Stanko Gruden/STA)"Potrebujemo iniciative vlade in državnega zbora, dobro makroekonomsko politiko ter ukrepe, ki bodo gospodarstvu omogočali razvojno odločanje in ustvarjanje novih delovnih mest. Potrebujemo pa tudi številne smele, ustvarjalne in podjetne ljudi, ki bodo v teh časih našli nove formule razvoja," je dejal predsednik. Kot je pojasnil, bo prav od naše inovativnosti, sposobnosti ustvariti nekaj novega in iznajdljivosti na zahtevnih mednarodnih trgih odvisna kakovost našega prihodnjega razvoja.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani