archived page

Predsednik sodeloval v dialogu voditeljev o podnebnih spremembah

New York, 20.9.2011  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja rednega letnega zasedanja pobude Clinton Global Initiative z naslovom "Dialog voditeljev o podnebnih spremembah" (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je drugi dan delovnega obiska v New Yorku zjutraj po lokalnem času udeležil odprtja rednega letnega zasedanja pobude Clinton Global Initiative z naslovom "Dialog voditeljev o podnebnih spremembah".

Predsednik je v svojem nagovoru poudaril, da bi morala mednarodna skupnost doseči zavezujoč mednarodni sporazum o omejitvah izpustov toplogrednih plinov. Po njegovih besedah bi se morali osredotočiti na to, da se veliko bolj aktivno vključi poslovno skupnost, ki bi lahko bila velik zaveznik v boju proti podnebnim spremembam. Med problemi pa je predsednik izpostavil proračunske omejitve, s katerimi se soočajo posamezne vlade. Zavedati se moramo, da spremembe ne bodo prišle čez noč, je dejal predsednik in dodal, da bi morali poiskati ustrezna javna sredstva za investiranje v transformativne tehnologije.

Predsednik dr. Danilo Türk se je v nadaljevanju udeležil tudi Visokega zasedanja o Libiji, ki ga je priredil generalni sekretar Organizacije združenih narodov Ban Ki-moon. Predsednik je v izjavi za medije dejal, da je bila razprava v veliki meri posvečena političnim procesom v Libiji ter mednarodni podpori, ki naj omogoči, da bo prišlo do reprezentativne, demokratične in efektivne oblasti. Tu bo mednarodna skupnost še naprej pomagala, vendar je po besedah predsednika ključna odgovornost na strani libijskih dejavnikov.

Popoldne po lokalnem času se je predsednik udeležil še zaključka Visokega dogodka o preprečevanju in nadzoru nenalezljivih bolezni.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani