archived page

Intervju za Siol.net

Ljubljana, 16.7.2010  |  intervju


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Vir: Siol.net


Slovenija je premalo odprta v svet!

Tako v intervjuju za Siol.net poudarja predsednik države Danilo Türk, ki odnose s premierjem ocenjuje kot zelo dobre, normalne in korektne.

Odstop gospodarskega ministra Mateja Lahovnika ga ne preseneča in ga ne komentira. Vlada po mnenju predsednika dobro dela, stanje pravne države v Sloveniji pa ni zadovoljivo. Zadnje incidente skrajnežev v Ljubljani do drugačnih moramo vsi obsoditi, nikakor pa ne smejo ostati nekaznovani, še opozarja slovenski predsednik.


Intervju predsednika Republike Slovenije za Siol.net (foto: Simon Plestenjak/Siol.net)Jože Bonča (voditelj): Kako ocenjujete delo aktualne Pahorjeve vlade? Opozicija ji nenehno očita, da se ukvarja sama s sabo namesto z resničnimi težavami.

Predsednik republike dr. Danilo Türk: Vlada je imela nekaj težav in jih je morala reševati, to drži. Vendar je ta vlada tudi precej aktivistična vlada. Vložila je pomembne zakonske projekte, ki posegajo v naš sistem socialne države in gospodarstva, in verjamem, da se bo pokazalo, da je to aktivna vlada. Mislim, da je to pokazala že dosedanja razprava o zakonskih projektih. Zato ne delim mnenja, da se ta vlada pretežno ukvarja sama s sabo in s svojimi težavami. Ukvarja se tudi s težavami, ki zahtevajo rešitve. Vlada je v lanskem, prvem letu gospodarske krize namenila prvenstveno pozornost socialnim vprašanjem, socialni kohezivnosti, stopnja nezaposlenosti se je začela nižati, to je dobro in zdaj je dober trenutek, da se loti vprašanj, ki imajo razvojno funkcijo in dolgoročno zagotavljajo razvoj naše države. Zdaj je pred vlado najtežja in najpomembnejša preizkušnja!

Intervju predsednika Republike Slovenije za Siol.net (foto: Simon Plestenjak/Siol.net)Jože Bonča: Bi vi, če bi bili premier, storili kaj drugače, ali bi se drugače odzvali na izzive globalne recesije in krize, ki je zelo prizadela tudi Slovenijo?

Dr. Danilo Türk: Ker nisem premier, ne želim ugibati, kako bi kot premier kaj naredil. Lahko samo ocenjujem zdajšnje delo te vlade. Menim, da mora aktualna vlada nameniti več pozornosti zagotavljanju sistema, ki bo omogočil boljši in hitrejši razvoj. Treba je povedati, da je veliko težav pri nas v gospodarstvu. Imamo šibko in razdrobljeno gospodarstvo, tega vlada ne more nadomestiti. Lahko vzpostavlja pogoje, kaj več pa mora narediti gospodarstvo samo. V Sloveniji potrebujemo več ustvarjalnosti in podjetnosti. Če ste pogledali študije, ki so bile objavljene v zadnjih mesecih, ena od njih, raziskava lozanskega inštituta, prinaša zelo kritično mnenje o konkurenčnosti sposobnosti Slovenije.

Opozarja namreč, da je med poglavitnimi viri težav šibke konkurenčne sposobnosti premajhna odprtost v slovenski družbi za kreativne zamisli, za nove ljudi, za zamisli, ki bi prišle iz tujine, imamo skratka določeno okostenelost, ki jo je treba premagati. Zato bo vlada morala dati dobre predloge v parlament, vsi pa moramo razmisliti, kaj lahko naredi vsak od nas. V svojih govorih sem že večkrat poudaril, naj se odprejo boljše možnosti mladim. Začenjamo izgubljati mlado generacijo, nekateri najboljši mladi strokovnjaki odhajajo v tujino. To za naš razvoj ne bo dobro. Zato verjamem, da ne bi bilo prav, da se preveč pozornosti nameni le vladi, premalo pa posvetimo temu, da spremenimo svoje navade, da se bolj odpremo v svet, novim zamislim in da smo kot družba bolj ambiciozni.

Intervju predsednika Republike Slovenije za Siol.net (foto: Simon Plestenjak/Siol.net)Jože Bonča: Predsednik vlade Borut Pahor je po mnenju številnih obul prevelike čevlje. Kakšne odnose imate z njim in kako komentirate takšna mnenja njegovih kritikov?

Moji odnosi s predsednikom vlade so zelo dobri, korektni, večkrat se posvetujeva, največkrat da on pobudo za posvetovanje. Verjamem, da ste opazili, da je gospod Pahor politik z velikimi izkušnjami in zelo dobrim političnim čutom. Njegov slog je poseben, vsak politik ima svoj slog, zaradi tega je deležen tudi različnih kritik, ampak vsakdo lahko ocenjuje predsednika vlade, ni pa tako, da bi imel predsednik republike kakšno posebno vlogo v tem kontekstu. Kot predsednik republike menim, da je aktualna vlada, ki jo vodi Borut Pahor, dobra vlada in da je zastavila stvari tako, da bi v drugi polovici leta 2010 lahko resnično prišli do rešitev.

Jože Bonča: Še vedno verjamete v ugodno rešitev arbitraže za Slovenijo?

Seveda, saj smo vendar pravna država in imamo dobre pravne argumente. Zakaj pa bi spreminjal mnenje?

Intervju predsednika Republike Slovenije za Siol.net (foto: Simon Plestenjak/Siol.net)Jože Bonča: Kako vidite stanje pravne države v Sloveniji. Nekateri menijo, da imamo dve pravni državi, da pravna država ne deluje, vse mogoče smo že lahko prebrali. Kaj menite vi?

Pravna država je izjemno pomemben pogoj za naš družbeni razvoj. Imamo stanje, ki ni zadovoljivo! Ne moremo biti zadovoljni s sedanjim stanjem. Nikakor pa nimamo dveh pravnih držav, ampak zgolj eno. Ta pravna država zasluži pozornost in marsikaj je treba izpopolniti, izboljšati. Mene skrbita zlasti dva pojava: prvič, ko se brez argumentov in precej zaničljivo govori o institucijah naše države. To je slabo. Taka omalovaževanja, ki jih pogosto slišimo, zlasti na račun pravosodja, ne pomagajo pravni državi, nikakor to ne pomaga. Druga težava, ki jo vidim, pa je, da se zatika pri reformi ustavnega sodišča. Že pred dvema letoma sem predlagal državnemu zboru, da bi pristopili k reformi ustavnega sodišča, da bi sodišče razbremenili obrobnih zadev.

Sodišče dobiva na tisoče zahtevkov in nemogoče je, da bi dobro, kakovostno opravilo svoje delo. Treba je narediti tak sistem, da bo ustavno sodišče odločalo le o pomembnih in ustavno relevantnih vprašanjih. Za kaj takega pa je treba spremeniti ustavo, kar je bilo predlagano že večkrat. Sam sem se v to aktivnost vključil precej na začetku svojega mandata, več kot dve leti je že tega, predlogi so pripravljeni, ampak zdaj se začenja politično razpravljanje, kjer se spet pojavljajo dvomi in nasprotovanja.

Jože Bonča: Ali ni politične volje?

Politična volja pri nekaterih je, pri drugih je pa ni. To igranje s pravno državo je zelo nevarno in ga močno odsvetujem. Zato vsem politikom priporočam, da pošteno razmislijo, preden nasprotujejo predlogom, ki so rezultat zelo dolge in zelo skrbne razprave, tako strokovne kot tudi politične. Če so nekoč podpirali te predloge, potem je zelo težko razumeti, da jih danes zavračajo. To je precej neodgovorno početje. Zato se zavzemam za to, da bi se ta razprava umirila, zresnila in da bi k reformi ustavnega sodišča pristopili z občutkom, da je to ena od ključnih nalog za krepitev pravne države. Vsi tisti, ki govorijo, da je treba pravno državo izboljšati, imajo zdaj priložnost, da nekaj storijo in se to opravi.

Jože Bonča: Zadnji incidenti v Ljubljani so znova pokazali na nestrpnost do drugačnih. Kako takšne incidente preprečiti?

Z dejanji moramo dokazati, da takšni incidenti ne ostanejo neodkriti ali nekaznovani. To moramo doseči! In mislim, da to lahko dosežemo. Verjamem, da je tudi v javnem mnenju ob tem incidentu nastal zelo širok konsenz, da je to v naši družbi nedopustno. Kar zadeva splošno ozračje, nisem pesimist, ampak treba je tudi ukrepati, to bo dokazalo, da smo družba, ki jemlje resno zahtevo po tolerantnosti.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani