archived page
Spletna stran Barbare Miklič Türk
Ljubljana, 22.5.2008 | intervjuji

Pogovor z gospo Barbaro Miklič Türk o dobrodelnosti in rekreaciji

Soproga predsednika republike Barbara Miklič Türk se je za Delo - Polet pogovarjala o vlogi in aktivnostih soproge predsednika republike, o dobrodelnosti in rekreaciji:


Občutek, da si KORISTEN in da lahko nekomu POMAGAŠ, je čudovit

Častna pokroviteljica Delovega dobrodelnega ženskega teka je prva dama Slovenije, gospa Barbara Miklič Türk.
Piše Anita Drev

To nedeljo se bomo v Ljubljanskem Tivoliju že petič zbrali na Delovem dobrodelnem ženskem teku. Sredstva bomo zbirali za Društvo za cerebralno paralizo Ljubljana. Pridružila se nam bo tudi častna pokroviteljica teka, prva dama Slovenije, gospa Barbara Miklič Türk.

Bogat življenjepis Barbare Miklič Turk je težko strniti v nekaj vrstic. Rodila se je v Ljubljani. Na začetku gimnazije se je z družino preselila v Sudan. Tam se je naučila angleščine in življenja v več kulturnem okolju ter se prvič udeležila diplomatskega sprejema. Kot bi bilo to znamenje, da bo ravno diplomacija odločilno zaznamovala njeno življenje. Pravi, da so ji te mladostne izkušnje prišle zelo prav pri nadaljnji karieri, predvsem v OZN in samem New Yorku, kjer sta z možem živela 13 let. Po vrnitvi domov in končani gimnaziji se je vpisala na študij angleščine in ruščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Ko je delala na Društvu za Združene narode za Republiko Slovenijo, je spoznala svojega moža Danila Türka. Leta1976 sta se poročila, leta 1980 se jima je rodila hči Helena. Z možem sta veliko potovala, predvsem v zvezi z njegovim delom pri Združenih narodih; veliko energije sta posvečala človekovim pravicam. Leta 1992 je bil Danilo Türk imenovan za veleposlanika Slovenije pri OZN in tako so se Türkovi preselili v New York. V tem obdobju je bila aktivna pri razvijanju slovenskega diplomatskega sistema, vključila se je v Klub žen diplomatov in diplomatk pri Združenih narodih, ki mu je nekaj časa tudi predsedovala. Sodelovala je tudi pri drugih dejavnostih žen veleposlanikov pri OZN. Ko je Danilo Türk leta 2000 postal pomočnik generalnega sekretarja OZN, je bila še naprej aktivna v diplomatskih krogih, poleg tega tudi v dveh prestižnih ženskih klubih v New Yorku. Türkova sta se v Ljubljano vrnila avgusta 2005. Od novembra 2007 ima Slovenija po petih letih znova prvo damo, ki bo lahko glede na izkušnje vsekakor suvereno opravljala to vlogo.

Z Barbaro Türk kot častno pokroviteljico Delovega dobrodelnega ženskega teka smo se pogovarjali o vlogi in aktivnostih prve dame, o dobrodelnosti, seveda pa nismo mogli mimo rekreacije. Soproga predsednika se navdušuje nad pilatesom in nordijsko hojo.

Barbara Miklič Türk - Tivoli


Navzočnost predsednika države in njegove soproge daje dogodkom poseben pečat. Verjetno dobivate veliko različnih vabil. Po kakšnih kriterijih se odločate za pokroviteljstvo in sodelovanje na posameznih dogodkih, na katere ste povabljeni?
Vabil za pokroviteljstvo in za sodelovanje pri posameznih dogodkih je res veliko. Vsa prizadevanja za skupno dobro so dragocena, zato se trudim, da bi se udeležila čim večjega števila dogodkov, kolikor mi, seveda, to omogoča čas.

Kakšnim dogodkom dajete prednost (kulturnim, športnim ...)? Ima urad predsednika republike oziroma vi kot prva dama pri tem posebno strategijo?
Ne bi želela katero od področij označiti za bolj pomembno od drugega. V količinskem smislu pa je največ dogodkov s področja humanitarnih dejavnosti, še zlasti prostovoljstva, kar seveda z vsem srcem podpiram.

Kolikšen delež vaših aktivnosti zavzemajo dogodki, kot je Delov dobrodelni ženski tek, v primerjavi z državniškimi dogodki (obiski delegacij, proslave ipd.)?
Državniških dogodkov se udeležujem takrat, ko spremljam soproga, oziroma če nas obišče tuji državnik, ki ga spremlja soproga. Ta del je torej bolj odvisen od aktivnosti mojega moža in od potreb protokola. Večina mojih aktivnosti pa so dogodki v Sloveniji.

Koliko je dejavnost soproge predsednika samostojna v primerjavi z aktivnost-mi predsednika države?
Dejavnost soproge predsednika se dopolnjuje z aktivnostmi predsednika. Z možem imava navado, da se pogovarjava o najinih aktivnostih. Včasih se udeležim dogodkov, ki se jih mož zaradi drugih obveznosti ne more udeležiti, če organizatorji izrazijo željo, da pridem jaz. Tudi ko sodelujem pri kakšnem dogodku, je vedno veliko ljudi, ki želijo prenesti svoje pozdrave predsedniku ali ga opozoriti na kakšen problem.

Funkcija prve dame je v svetu zelo povezana z dobrodelnostjo. Kako vi vidite svojo vlogo na tem področju pri nas? Kakšno je po vašem mnenju "stanje" na področju dobrodelnosti v Sloveniji v primerjavi s tujino?
Pri nas je veliko dobrodelnosti, tako pri nas kot v tujini pa so najbolj odmevni tisti dogodki, ki so na nek način novi in zato zanimivi za medije. Ne smemo pa pozabiti na stalne dejavnosti, ki potekajo ves čas. Prav tako je tudi veliko aktivnosti, v katerih ljudje sodelujejo tako, da darujejo svoje znanje, sposobnosti, predvsem pa čas. Občutek, da si koristen in da lahko nekomu pomagaš, je čudovit. In takšnih ljudi, ki pomagajo drugim, je v Sloveniji zelo veliko.

Vaš urnik je vsekakor zelo natrpan in verjetno si težko vzamete čas zase. Kako skrbite za svoje zdravje in kako se spopadate z vsakdanjimi stresnimi okoliščinami? Se ukvarjate z rekreacijo? Kaj najraje počnete?
Rekreacije je vedno premalo. Ko najdem čas, se ukvarjam s pilatesom, zelo rada imam tudi dolge sprehode s prijateljico. Soprog me je navdušil tudi nad nordijsko hojo. On je že opravil tečaj, zdaj se trudim naučiti pravilne nordijske hoje tudi sama. Vesela sem, da je v Ljubljani veliko zelenih površin, najraje pa hodim na Rožnik, ki je čudovit.

Ste se v mladosti ukvarjali s kakšnim športom, ste kaj trenirali?
V mladosti sem vso osnovno šolo obiskovala klasično baletno šolo. Kot navdušena tabornica sem se ukvarjala tudi z drugimi športi. Bila sem tudi prvakinja na taborniškem tekmovanju v lokostrelstvu. Zelo rada sem tudi plavala, kot sem že omenila, pa me zadnje čase navdušujeta pilates in nordijska hoja.

Kakšen pomen ima rekreacija v vaši družini?
V naši družini se zavedamo pomena rekreacije in načela zdrav duh v zdravem telesu. Pomembno je, da si znaš najti čas tudi za fizične aktivnosti, čeprav je včasih ob množici drugih aktivnosti to nekoliko teže. Časa za počitnice pri nas tako rekoč ni, še najraje greva z možem na Bled, ki ponuja veliko možnosti tudi za gibanje.

Slovenci se radi pohvalimo, da smo športni narod. Glede na število rekreativcev in udeležencev na rekreativnih prireditvah smo že kar fenomen.
To ni nič nenavadnega. Imamo zelo lepo naravo, ki kar kliče po aktivnostih. Slovenija je ena najbolj zelenih držav, saj več kot polovico države obsegajo gozdovi. Poleg tega se pri nas na razmeroma majhnem območju ponujajo tako raznovrstne možnosti. Imamo prelepe gore in planine, morje, gozdove, nižine, jamski svet, reke in jezera. Toliko naravnih lepot na enem mestu ne najdeš nikjer in to nam marsikje zavidajo.

Kje menite, je največji potencial, da bi še več ljudi spodbudili h gibanju in s tem k bolj zdravemu načinu življenja? Kaj lahko k temu prispevajo državne institucije (tudi funkcija predsednika države), kaj civilna družba, mediji?
Skrb za zdrav način življenja se mora začeti že v družini, kasneje je pomembna tudi vzgoja v šoli. Pri tem so najbolj pomembni vzorniki, ki lahko s svojim načinom življenja vplivajo na oblikovanje teh vrednot pri mladih. Bolj bi morali spodbujati tudi šport pri starejših in promovirati načelo, da lahko največ za svoje zdravje naredimo sami, dokler smo zdravi.

In ne nazadnje, se nam boste 25. maja pridružili na našem teku?
Seveda, z velikim veseljem se vam bom pridružila! Še posebej sem naklonjena vsem takšnim projektom, ki so množični in promovirajo več pozitivnih vrednot skupaj. Delov tek združuje prijetno s koristnim, druženje s solidarnostjo, poleg tega krepi tudi skrb za lastno zdravje. Klubu Polet želim tudi vnaprej veliko uspeha s takšnimi akcijami, predvsem pa veliko lepega vremena in dobre volje.
Povezava:
Spletna stran Kluba Polet