archived page
Spletna stran Barbare Miklič Türk
Ljubljana, 23.4.2008 | damski program

Soproga predsednika republike z dansko princeso o pomenu cepljenja

Soproga predsednika Barbara Miklič Türk in Danska princesa Mary v Ambulanti Šiška ob evropskem tednu cepljenja (FA BOBO)

Soproga predsednika republike Barbara Miklič Türk je danes gostila soprogo danskega prestolonaslednika princeso Mary, ki se kot častna pokroviteljica regionalnega urada Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo mudi na dvodnevnem obisku v Sloveniji. Obisk danske princese sovpada z Evropskim tednom cepljenja, ki letos poteka tretjič, njegov namen pa je osveščati o pomembnosti cepljenja in boleznih, ki jih s cepljenjem preprečujemo. Ob tej priložnosti sta soproga predsednika republike in danska princesa obiskali Inštitut za varovanje zdravja in Zdravstveni dom Ljubljana - enoto Šiška, kjer so jima strokovnjaki predstavili različne programe cepljenja. Zatem sta se udeležili okrogle mize ob pričetku evropske kampanje cepljenja, ki je potekala na Ljubljanskem gradu.

Soproga predsednika Barbara Miklič Türk in Danska princesa Mary v Ambulanti Šiška ob evropskem tednu cepljenja (FA BOBO)

Soproga predsednika republike je v pozdravnem nagovoru na okrogli mizi poudarila, da smo v Sloveniji ponosni na naše dosežke v zdravstvu, vendar moramo ostati budni. V nekaterih evropskih državah so namreč ljudje postali že kar malo brezskrbni, ker zaradi visoke precepljenosti nalezljivih bolezni skorajda ni več. Kot je opozorila soproga predsednika, bi se v primeru zmanjšane precepljenosti tudi pri nas lahko ponovno pojavile nekatere bolezni, zaradi katerih otroci ne samo obolevajo, ampak tudi umirajo. Nalezljive bolezni so toliko bolj nevarne že zato, ker ne prizadenejo le posameznikov, ampak lahko ohromijo celotno družbo, je še dodala.

Soproga predsednika Barbara Miklič Türk in Danska princesa Mary v Ambulanti Šiška ob evropskem tednu cepljenja (FA BOBO)

"Odgovornost za zdravje kot največjo človeško vrednoto, kot pogoj za zdrav razvoj, moramo gojiti tudi kot del občutka za skupno dobro – v lokalnem in svetovnem merilu. Ne pozabimo torej na etični princip naše civilizacije, imenovan dolžnost varovanja svojega zdravja, zdravja drugih ter skrbi za splošno dobro. Prav nalezljive bolezni nas učijo, da bomo obvarovali sebe le, če bomo mislili tudi na druge," je dejala Barbara Miklič Türk in zaključila z mislijo, da največ lahko naredimo za svoje zdravje prav sami – ko smo še zdravi.
Povezava:
Video - Princesa Mary na obisku