arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S starima avtomobiloma (Piran, 24.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsedniku republike predstavili vmesno poročilo o delovanju Slovenske vojske

Ljubljana, 10/26/2005  |  sporočilo za javnost


Minister za obrambo Karel Erjavec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske, generalmajor Ladislav Lipič sta predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku Slovenske vojske dr. Janezu Drnovšku predstavila vmesno poročilo o delovanju Slovenske vojske.

Klikni za povečavoPoročilo, ki je bilo že prej pisno posredovano, sta minister in načelnik še dodatno obrazložila. Predsednik republike in vrhovni poveljnik Slovenske vojske je poročilo sprejel in ugotovil, da so bili od rednega letnega poročanja pred šestimi meseci napravljeni pozitivni koraki, da so bile odpravljene nekatere takrat ugotovljene pomanjkljivosti. Predsednik dr. Drnovšek je spodbudil ministra in načelnika, da naprej nadaljujeta s takšnimi aktivnostmi in da se Slovenska vojska v skladu z našimi cilji še naprej modernizira in usposablja za obrambo države in sodelovanje v mednarodnih mirovnih operacijah.

Klikni za povečavoMinister in načelnik sta predsednika seznanila tudi z izvajanjem operacij Slovenske vojske v Afganistanu, Kosovu in Bosni in Hercegovini. Slovenija je v zadnjem času povečala število svojih pripadnikov v mirovnih operacijah in jih bo v drugem letu še bolj. S tem prevzemamo svoj delež odgovornosti za mir in stabilnost v svetu. Nujno pa je, da je Slovenska vojska za to ustrezno usposobljena in opremljena. Zato je naša skupna odgovornost, da bodo slovenski oficirji, častniki in vojaki resnično dobro pripravljeni za takšne operacije.

Klikni za povečavoMinister in načelnik sta predsednika seznanila tudi s pripravo novega Zakona o Slovenski vojski in tudi ugotovila, da bi bilo smiselno ob tem spremeniti tudi Zakon o obrambi. Potrebujemo namreč bolj življenjske in racionalne rešitve, kot pa jih trenutno vsebuje naša zakonodaja. To zakonodajo smo pripravili in sprejeli ob začetku slovenske državnosti. Od takrat naprej smo pridobili veliko novih spoznanj in izkušenj, zato je čas, da temu primerno spremenimo tudi zakonodajo. Predsednik republike je izrazil prepričanje, da bo takšne argumente poleg vladne koalicije razumela tudi opozicija in podprla spremembe. Gre namreč za zadeve skupnega nacionalnega pomena in ob takšnih vprašanjih bi morali tako vlada kot opozicija razmišljati prvenstveno o nacionalnih interesih in se med sabo na konstruktiven način tudi pogovoriti. To bo v tem primeru potrebno, ker sprememba zakona o obrambi zahteva dvotretjinsko podporo v Državnem zboru.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani