arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Ljubljana, park Mostec, junij 2006 - srečanje dr. Janeza Drnovška z otroki ob zaključni prireditvi Unicefove akcije Helpmanija (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Dvostranska srečanja predsednika dr. Drnovška ob robu 12. srečanja predsednikov srednjeevropskih držav

Zagreb, Hrvaška, 10/14/2005  |  sporočilo za javnost


Predsednik dr. Drnovšek se je ob robu 12. srečanja predsednikov srednjeevropskih držav sestal z madžarskim predsednikom dr. Laszlom Solyomom, predsedujočim predsedstva Bosne in Hercegovine Ivom Mirom Jovićem, makedonskim predsednikom Brankom Crvenkovskim in predsednikom Moldove Vladimirjem Voroninom.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek in predsednik Solyom sta v pogovoru potrdila dobre odnose in sodelovanje med Slovenijo in Madžarsko. V povezavi s temo današnjega srečanja sta se strinjala, da je nadaljevanje širitev Evropske unije edina prava pot in da se bodo vprašanja, ki s tem nastajajo, reševala z ustrezno dinamiko. Dogovorila sta se tudi za srečanje, ki bo predvidoma še pred koncem novembra.



Klikni za povečavoPredsednik Predsedstva Bosne in Hercegovine je predsednika dr. Drnovška seznanil s situacijo v Bosni in Hercegovini, ki vidi svojo perspektivo v Evropski uniji. Predsednik dr. Drnovšek je izrazil vso podporo pri prizadevanjih Bosne in Hercegovine in tudi ponudil pomoč Slovenije na njeni poti priključevanja Evropski uniji. Predsednik je ob koncu pogovora tudi izrazil željo za čimprejšnji obisk Bosne in Hercegovine, do katerega naj bi prišlo še letos.

Klikni za povečavoMakedonski predsednik Branko Crvenkovski je prav tako predsedniku predstavil situacijo v Makedoniji, predvsem potek priključevanja države Evropski uniji. Makedonija upravičeno pričakuje, da ji bo Evropska unija odprla pot za začetek pogajanj in da bosta Makedonija in Grčija našli ustrezno rešitev glede poimenovanja Makedonije. Predsednik dr. Drnovšek je menil, da bi bil začetek pogajanj Makedonije pozitiven znak, saj bi se na ta način odprle možnosti tudi za druge države in bi se ublažili pomisleki v zvezi z nadaljnjimi širitvami, ki se pojavljajo v Evropi. Predsednik je še poudaril pomen ohranitve evropske perspektive za te države, za kar si bo prizadevala tudi Slovenija.

Klikni za povečavoV pogovoru z moldavskim predsednikom se je predsednik dr. Drnovšek seznanil s stanjem v Moldovi. Predsednik Voronin je poudaril željo Moldove, da bi čimprej sklenila sporazum o stabilizaciji in pridruževanju. Prav tako je predsednika seznanil s problemi Pridnesterja in izrazil mnenje, da se stvari pozitivno razvijajo, k čemur naj bi prispevalo tudi sodelovanje Evropske unije in Združenih držav Amerike v procesu pogajanj za rešitev statusa. Predsednik dr. Drnovšek je povedal, da Slovenija podpira pričakovanja glede približevanja Evropski uniji ter menil, da bo tudi OVSE prispevala k reševanju vprašanja Pridnesterja. Slovenija bo skrbno spremljala razvoj situacije, pri čemer lahko Moldova računa na njeno podporo.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani