arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret (Zaplana, 11. februar 2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike ob Dnevu človekovih pravic

Ljubljana, 12/10/2003  |  izjava


Spoštovanje in uveljavljanje človekovih pravic je osrednja naloga vsake pravne in demokratične države. Spodbujanje strpnosti in spoštovanja drugačnosti mora biti osrednja naloga zrele družbe in njenih pripadnikov. Človekove pravice in temeljne svoboščine smo jasno opredelili v Ustavi RS. Zato moramo storiti vse, da jih bomo uveljavljali tako, da se ne bo nihče v Sloveniji čutil prizadet ali celo prikrajšan za to temeljno vrednoto, ki potrjuje človeka kot človeka.

Ob polemikah glede reševanja statusa izbrisanih pa bi podal naslednje stališče.Država je načelo proste volje in svobodne odločitve posameznika, kot eno od temeljnih načel občega mednarodnega prava, spoštovala pri sprejemanju zakonodaje za področje državljanstva. Na podlagi zakonodaje o državljanstvu in tujcih je Slovenija omogočila, da je državljanstvo nove države Slovenije po lastni volji prejelo več kot 173 000 oseb, ki so pred tem že imele državljanstvo ene od drugih jugoslovanskih republik. V zapletenih okoliščinah ob razpadu nekdanje skupne države pa so bile, po mojem prepričanju nenamerno, nekaterim storjene tudi krivice. Te je treba ugotoviti in popraviti. Tako moramo razumeti tudi odločbo Ustavnega sodišča Republike Slovenije.

Opozoril pa bi, da zaradi političnih nesoglasij glede reševanja problema izbrisanih in tudi do odprtih vprašanj svobodnega izpovedovanja vere, ne bi smeli ogroziti stopnje strpnosti, ki smo jo v letih obstoja samostojne Slovenije uspeli vzpostaviti. Nestrpne izjave in zbujanje napetosti v družbi ob reševanju problematike izbrisanih ne sodi v današnji čas. Teme, kot so človekove pravice in njihovo spoštovanje tudi ne smejo biti predmet političnih preigravanj. Odgovorna politika temelji na jeziku dialoga in strpnosti in ne na politiki delitev in nespoštovanja drugih ter drugačnih.

Zato bi ob Dnevu človekovih pravic pozval k spoštovanju in upoštevanju vsakega posameznika in njegovih pravic in temeljnih svoboščin. Potrebujemo stalno skrb za krepitev dialoga in strpnosti, da bi lahko vzpostavili optimalnejše razmerje med potrebno tekmovalnostjo in kooperativnostjo na vseh ravneh družbe.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani