arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na eko - tržnici (Ljubljana, 10.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Izjava predsednika republike dr. Janeza Drnovška ob smrti papeža Janeza Pavla II.

Ljubljana, 04/03/2005  |  izjava


Klikni za povečavo
ikona avdioIzjava predsednika dr. Janeza Drnovška ob smrti papeža Janeza Pavla II.


Slovenija se pridružuje svetovnemu žalovanju ob smrti papeža Janeza Pavla II.

Papež Janez Pavel II. je nedvomno zaznamoval današnji čas, moderno dobo. V času njegovega delovanja je prišlo do velikih sprememb v Evropi; padla je železna zavesa, prišlo je do ponovnega združevanja Evrope. Njegova vloga pri tem je zelo velika. S svojimi sporočili, duhovnim vplivom je ves čas spodbujal širjenje svobode, spodbujal ljudi, da se pogumno postavijo tudi takrat, kadar gre za tvegane spremembe, ko izid ni bil jasen. V tem smislu se ga spominjamo tudi v Sloveniji, saj je bistveno pripomogel k temu, da je Slovenija vzpostavila svojo samostojnost in dobila mednarodno priznanje. Spominjali se ga bomo kot velikega prijatelja Slovenije. Njegova obiska pri nas nam bosta ostala v spominu in veseli smo, da se je tudi sam velikokrat in rad spominjal Slovenije in svojih obiskov pri nas.

Klikni za povečavoSporočilo papeža Janeza Pavla II. svetu je večplastno, predvsem pa je to sporočilo miru, želja po tem, da človeštvo spremeni način svojega delovanja, vzpostavi večjo skladnost in ustavi samouničevalni razvoj. V času globalizacije, ko se tehnologija silovito razvija, je zelo pomembno, da takšnemu razvoju človeštva, materialnemu razvoju, sledi tudi duhovni razvoj. Papež je to spoznal in skušal s svojo besedo, s svojimi sporočili poudariti to, da se mora človeštvo spremeniti, da mora spremeniti način svojega delovanja, da ne sme biti več vojn, da moramo najti zdravila, najti načine, kako ustaviti naraščanje socialne neenakosti v svetu in da moramo ustaviti tudi uničevanje našega okolja. To so sporočila, ki nam jih zapušča. To so sporočila, do katerih prihajajo ljudje tudi drugje v svetu, tudi v drugih religijah. Zato se mi zdi posebej pomembno, da je papež Janez Pavel II. iskal stik z drugimi religijami in poskušal vzpostaviti boljše razumevanje in približevanje vseh religij v tem skupnem cilju, da vzpostavimo skladen razvoj človeštva. Ta njegova dejavnost je vsekakor ena najbolj pomembnih.

Pričakujem in upam, da bodo tudi njegovi nasledniki sledili takšnemu sporočilu in da bodo tudi poglavarji drugih ver v svetu še naprej delovali v tej smeri. Edino na ta način s skupnim delovanjem na duhovnem področju, s skupnim delovanjem verskih in političnih voditeljev in seveda vseh ljudi, posameznikov v svetu, ki jim je do tega, da vzpostavimo skladen razvoj, s katerim lahko človeštvo preživi na dolgi rok, edino na ta način bomo uspeli. To njegovo sporočilo in razumevanje tega sporočila je tisto, kar mora ob takšnem dnevu, kot je današnji, še posebej priti do izraza.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani