arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na  60. zasedanju Generalne skupščine OZN (New York, 15.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Zaključna prireditev Unicefove akcije Helpmanija

Ljubljana, 06/09/2006  |  sporočilo za javnost, govor


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je kot častni gost udeležil prireditve ob srečanju Unicefovih krožkov in zaključku dobrodelne akcije Helpmanija za letošnje šolsko leto . V Rekreacijskem centru Mostec se je dr. Drnovšek srečal z več kot 200 mladimi iz osnovnih šol iz vse Slovenije, z njimi izmenjal kakšno besedo, se fotografiral in jim podaril svoj avtogram. Na dogodku je dr. Drnovšek mlade tudi pozdravil (nelektorirano):

"Dragi otroci, lepo pozdravljeni. Tukaj smo se zbrali, da pozdravimo vašo akcijo za otroke in igro, za otroke v Nigru, za otroke v Darfurju. Lepo je, da pomagate drugim, lepo je, da se že zdaj zavedate, da je v svetu veliko otrok, ki nimajo za jesti, ki nimajo možnosti za to, da bi bili otroci, ki nimajo možnosti za to, da bi preživljali mirno otroštvo. Lepo je, da jim pomagate. Zbrali ste kar nekaj denarja, kar nekaj koz bodo dobili otroci za igro. Slišal sem, da bo kar 600 koz lahko nahranilo 600 otrok in potem naprej še več. Veste koliko je to? Koliko otrok bo zaradi tega lahko preživelo, ki drugače ne bi mogli preživeti? To je res lepo.

Klikni za povečavoIn upam, da se bodo tudi drugi, predvsem starejši, še česa naučili od vas, da vas bodo posnemali. No, saj marsikdo vas je že, druge bomo pa še prebudili, da bodo tudi drugi pomagali. Prepričan sem, da to ne bo zadnja akcija, da boste najbrž še naprej aktivni in da boste najbrž še naprej pomagali drugim, ko bodo v stiski. Včasih bodo to otroci v Afriki, včasih bodo to otroci pri nas, morda v vašem sosedstvu, kjerkoli. Kadarkoli vidimo koga, ki je potreben pomoči, mu moramo pomagati. Prepričan sem, da se zaradi tega že zdaj lepo počutite in želim, da se boste vedno lepo počutili, tudi, če boste pomagali drugim.

Klikni za povečavoŽelim vam, sedaj, ko ste bili tako pridni, čim lepše počitnice, zaslužene počitnice, čimbolj prijetne, brezskrbne, da bi bilo tudi po vaši zaslugi, tudi v svetu čimveč brezskrbnih otrok, ki bodo lahko imeli počitnice, ki se bodo lahko tudi igrali kot otroci in ki ne bodo trpeli. Tore,j lepo se imejte in še se bomo kdaj srečali - prepričan sem, da ob kakšnem prijetnem dogodku, ko bomo kaj lepega storili za ta svet."


Pred odhodom pa je predsednik republike dr. Janez Drnovšek odgovoril tudi na vprašanja medijev (nelektorirano):

Se vam zdi, da ste otrokom s tole akcijo in dogodkom vzgled. Kako prepričate Slovence, da bo ta denar dejansko prišel v dobre, v prave roke?

dr. Janez Drnovšek: "Ja, jaz sem vesel, da so otroci začeli in izpeljali takšno akcijo, dobrodelno akcijo za otroke drugje, za otroke in igro, za otroke v Darfurju in da se zavedajo, da so drugje otroci, ki so potrebni pomoči, ki nimajo nič, nimajo za jesti, nimajo osnovnih potrebščin.Tako, da to je lepa, plemenita akcija in jaz sem vesel, da se je v Sloveniji tako prijela in da je vedno več ljudi, torej, otrok in tudi starejših, vključenih v to."

Se vam zdi, da bi osnovnošolci lahko na tak način tudi Slovencem nasploh dopovedali, da je nekaj pač treba storiti, da je drugim treba pomagati? Bogatejši vedno pomagajo revnejšim.

dr. Janez Drnovšek: "Jaz mislim, da ja, da je njihovo sporočilo morda še več vredno kot pa kakšno drugo, in zato sem zelo vesel, da so se vključili, da se jih je veliko vključilo, veliko šol, vrtcev in da seveda to tudi drugim, starejšim, ne more ostati neopaženo."

Kako sodelujete z Unicefom?

dr. Janez Drnovšek: "Ja, z Unicefom lepo sodelujemo, zlasti sedaj pri akciji "Svet za Darfur". Mislim, da je to sodelovanje res kar zgledno in nasploh je Unicef ena izmed tistih organizacij v svetu, ki so res potrebne in za katere mislim, da dobro delujejo, ker imamo veliko organizacij, ker ne delujejo vse tako kot bi bilo treba, Unicef pa, in to se mi zdi zelo pomembno. Zlasti zato, ker je to namenjeno otrokom, pomaga otrokom po svetu."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani