arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S starima avtomobiloma (Piran, 24.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek na delovnem obisku v Črni gori

Cetinje, Črna gora, 11/28/2005  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavo

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se danes mudi na delovnem obisku v Črni gori, kjer se je najprej sestal s predsednikom Črne gore Filipom Vujanovićem.

Predsednik dr. Drnovšek je po pogovorih v izjavi za javnost povedal ( nelektoriran zapis):


Klikni za povečavoVesel sem, da sem danes obiskal Črno goro. Večkrat smo se o tem dogovarjali in moj obisk danes je potrditev odličnih odnosov med Slovenijo in Črno goro. Vesel sem, da sem lahko obiskal Cetinje in da na nek način tudi otvarjam obiske v tej novi rezidenci v Cetinju, kar ima tudi poseben pomen glede na tradicijo in zgodovino Črne gore, ki je v veliki meri osredotočena na Cetinje. Odnosi med Črno goro in Slovenijo so res zelo dobri. Večkrat smo se že srečali in izmenjevali poglede na situacijo, zlasti v regiji, govorili o evropskih perspektivah. Zelo so razviti gospodarski odnosi in vedno več ljudi potuje na relaciji med obema državama.

Z gospodom predsednikom sva govorila tudi o aktualni situaciji v Črni gori, o tem, kako naprej, kako nadaljevati. In ob tem izražam svoje želje in želje Slovenije, da bi se ta situacija na najboljši možen način razrešila in da bi Črna gora čim hitreje krenila na pot nadaljnje prosperitete in približevanja Evropski uniji.

  • Na vprašanje, kako gleda na možni pritisk Evropske unije na referendum v Črni gori glede na to, da je Črna gora izrazila pripravljenost da uveljavi vse demokratične standarde in priporočila, je predsednik dr. Drnovšek odgovoril:
Črna gora sama odloča o svoji prihodnosti. V Sloveniji bi težko rekli komurkoli, da ne sme imeti referenduma o svoji prihodnosti, saj smo ga imeli tudi v Sloveniji leta 1991 in na tem temelju vzpostavili svojo samostojnost. Odločitev mora biti demokratična, izpeljana mora biti na demokratičen način in po demokratičnih postopkih. Mislim, da je to tudi stališče Evropske unije. Ob tem pa seveda tudi želja, da bi se dosegel čim večji konsenz o vprašanju referenduma. Kot sem že povedal v svojem pogovoru s predsednikom Vujanovićem, bi se mi zdelo zelo smiselno v tej situaciji aktualizirati njegov predlog in predlog premiera Đukanovića o skupnosti neodvisnih držav Srbije in Črne gore.
  • Na vprašanje o predlogu skupnosti neodvisnih držav je predsednik dr. Drnovšek povedal:
Ta predlog je bil dan februarja letos, vendar ni naletel na ustrezno pozornost. Že večkrat sem dejal, da ocenjujem, da med Srbijo in Črno goro ni nekih velikih antagonizmov, ni tako velikih nasprotij, ampak obstaja marsikaj skupnega. Veliko Srbov je v Črni gori, veliko Črnogorcev je v Srbiji in to bi lahko bila osnova za neko povezavo dveh samostojnih držav. Mislim, da je še vedno čas za tak dogovor, ali pred referendumom ali po njem. Predlog, ki je bil dan, je zelo smiseln, saj predpostavlja prosto kroženje ljudi, kapitala in blaga med obema državama, tudi skupno obrambno zvezo, skupno ali izmenično diplomatsko zastopanje in nekatere skupne organe, ki bi to usklajevali. Dejstvo pa je, da sta tako Črna gora kot Srbija danes vzpostavili povsem svoj gospodarski in tudi politični sistem in da je to neka realnost, iz katere bodo očitno izhajale prihodnje odločitve.
  • Na vprašanje, kakšno pomoč lahko Črna gora pričakuje od Slovenije pri vključevanju v Evropsko unijo, je slovenski predsednik odgovoril:
Slovenija in Črna gora sta že vzpostavili zelo dobro sodelovanje. Na gospodarskem področju je vrsta projektov, kjer sodelujeta in želja Črne gore je, da gre v smeri Evropske unije, torej pridruževanju Evropski uniji. To pa seveda pomeni vedno več skupnega, vedno več možnosti za sodelovanje na različnih področjih in v naravnem interesu Slovenije je, da bo skušala na tej poti Črni gori pomagati. O tem je v Sloveniji velik konsenz, želimo odpreti to evropsko pot in tudi želimo čim več medsebojnega sodelovanja in tudi prenašanja teh izkušenj tam, kjer jih v Sloveniji že imamo več.
  • Na vprašanje, ali je samostojnost Črne gore realnost in glede mnenja o reakcijah opozicije v Črni gori na njegov obisk, je dr. Drnovšek odgovoril:
Že beograjski sporazum, ki je uredil aktualne odnose med Srbijo in Črno goro, posebej implicira veliko stopnjo samostojnosti in tudi že precejšnjo stopnjo mednarodne subjektivitete države, v tem primeru Črne gore. Črna gora že danes lahko podpisuje mednarodne pogodbe, kar je pomemben element mednarodne subjektivitete.

Kar se tiče opozicije, mislim, da je vedno potreben dialog med vsemi akterji, med vlado in opozicijo, tudi dialog med nami v mednarodni skupnosti, da se potem vprašanja lažje razrešijo. Tako da pričakujem in upam, da bo takšen dialog prisoten tudi vnaprej. Mi smo zainteresirani, med nami ni nobenega nasprotja, tudi ne vidim nasprotja med mano in črnogorsko opozicijo, morda le pomanjkanje komunikacije in tudi nepoznavanje stališč drug drugega.
  • Kako komentirate izjave nekaterih predstavnikov Evropske unije, da bi Srbija in Črna gore lažje vstopila v EU kot skupna država oziroma kot državna skupnost? Mislite, da bo vaš obisk lahko omehčal ta trda stališča?
Mislim, da je bistveno, da tako Srbija kot Črna gora čim hitreje napredujeta v smeri približevanja EU. Če bi to bilo v okviru skupne države, bi to bilo bolj enostavno za EU, ampak EU je vedno upoštevala demokratične odločitve, tako da mislim, da jih bo tudi v tem primeru, kakršna koli že bo odločitev v Črni gori. Mislim, da bi se razlike v pogledih in tudi možne napetosti zmanjšale, če bi se ponudil izhod v obliki takšne zveze samostojnih držav, o kateri sem prej govoril. Morda bi to bilo lažje za vse, Črno goro, Srbijo, Evropsko unijo, in morda tudi za doseganje sporazuma med vlado in opozicijo.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani