arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Med knjigami - na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Nagovor predsednika republike na slavnostni akademiji ob 130. letnici premogovnika Velenje

Velenje, 04/10/2005  |  govor


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je udeležil slavnostne akademije ob 130.letnici premogovnika Velenje. Ob tej priložnosti je udeležence slovesnosti nagovoril z naslednjimi besedami (nelektoriran zapis):


Klikni za povečavoSpoštovani rudarji, drage Velenjčanke in Velenjčani, in vsi drugi, ki ste se danes zbrali, da skupaj proslavimo 130.letnico rudarjenja v Velenju. Velenjski rudnik predstavlja še danes po 130. letih skupaj s termoelektrarno Šoštanj steber energetske oskrbe v slovenski državi. Rudarjenje v Velenju ima lepo tradicijo. Do sedaj je bilo izkopanih približno 200 milijonov ton premoga. To je ogromno. Toliko, da si skoraj ne moremo predstavljati. Lahko si zamislimo, koliko je bilo v vseh teh tonah premoga prelitega znoja, koliko neskončnih ur dela je bilo potrebnih za to, da je ta premog vsak dan prihajal ven in vsak dan zagotavljal potrebe po energiji. Že davnega leta 1875, še v okviru avstroogrske monarhije, je bil premog pomemben. Pomemben je bil potem v prvi in drugi Jugoslaviji in danes v samostojni slovenski državi. Vsaka država ga potrebuje. Vsaka država je potrebovala energijo in bo potrebovala energijo.

Klikni za povečavoPomembno je, ob vsem tem spopadanju z naravo, izkopavanju velikih količin premoga, da v Velenju ves čas skrbite za to, da se narava ne degradira, da se ohranja okolje in da naprej ohranjate svoje življenjsko okolje zase in za zanamce. To se mi zdi ena od najpomembnejših stvari v povezavi z dosedanjim razvojem premogovništva v Velenju. Druga je širši razvoj kraja in regije na podlagi premogovništva in obpremogovništva. Razvijale so se številne vzporedne dejavnosti, ustvarjala številna delovna mesta in premogovnik je nedvomno dal pečat življenju v tem mestu in širšem okolju. Spominjamo se, še ne dolgo od tega, Velenja kot vzorčnega mesta, ki smo ga hodili ogledovat tudi od drugod. To mesto je nastalo vzporedno z rudarjenjem in lahko ste nanj ponosni.

Velenjski premogovnik je danes tudi eden izmed najbolj modernih in varnih v svetu. Varnost v rudarstvu je izjemnega pomena. Zavedamo se, da, kljub moderni opremi in na najboljši način zagotovljeni varnosti, rudarjenje še vedno ostaja rizičen posel. In upravičeno ga spoštujemo in smo ga spoštovali. Še danes spoštujemo poklic rudarja. Rudarji so bili ves čas pojem poštenega, trdega dela, poštenega preživljanja, pridobivanja vsakodnevnega kruha. In če si zamislimo rudarjev vsak dan, si lahko zamislimo, kako pomemben je vsak dan življenja, če ga gledamo skozi prizmo spuščanja v jamo, v temo in potem vsakič znova z olajšanjem vračanje nazaj na svetlobo. Rudarji so pustili pečat povsod tam, kjer so bili. Življenje je zaznamovano z njimi, razvija se prav posebna kultura in tudi prav poseben čut solidarnosti drug do drugega. Solidarnost lahko zelo hitro povežemo s pojmom rudarjenja, kar samo po sebi se to pojavlja. In to je ena izmed temeljnih kvalitet; zavedanje, ko ste v jami, da ste odvisni drug od drugega in si morate pomagati. Ta občutek solidarnosti so rudarji vedno znali prinesti s seboj iz jame na svetlobo, v vsakodnevno življenje. In ta medsebojna solidarnost, pomoč v stiski je ena izmed bistvenih značilnosti rudarskega življenja rudarskih mest, takšnih, kot je Velenje.

Pred premogovnikom Velenje so v prihodnosti novi izzivi. Država bo še naprej potrebovala premog, energijo. Seveda, pripravljati se bo treba na prihodnost, vendar se danes zavedamo, ne samo v Sloveniji, ampak povsod po svetu, da so energetski viri omejeni, da moramo z njimi ravnati racionalno in tisti viri, ki jih imamo na razpolago, morajo biti izkoriščeni na preudaren način. Nikakor jih ne gre zanemarjati oziroma se obračati za čimerkoli drugim. Svet prihodnosti bo še bolj svet energije, kot je bil v preteklosti. In morda bo energija celo ključna beseda prihodnosti človeštva.

Prepričan sem, da boste znali najti prave odgovore tudi za izzive prihodnosti. Da se bo rudarjenje v Velenju še naprej razvijalo in da boste ob njem znali najti in ustvarjati tudi še druge, dodatne dejavnosti, delovna mesta, ki jih vsi potrebujemo, ki nam zagotavljajo dostojno življenje. Slovenska država je ponosna na svojo tradicijo rudarjenja in jo bo znala tudi v prihodnje spoštovati.
Želim vam tudi sam kot predsednik slovenske države rudarski srečno.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani