arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Častna četa (Ljubljana, oktober 2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek na uradnem obisku na Poljskem

Varšava - Poljska, 04/13/2005  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Drnovšek se danes mudi na uradnem obisku na Poljskem. Predsednika dr. Drnovška je najprej sprejel poljski predsednik Aleksander Kwasniewski.

Sogovornika sta ugotovila, da so odnosi med Slovenijo in Poljsko zelo dobri ter da imajo značilnost stalnega poglabljanja, tako v političnih vprašanjih, ki zadevajo prihodnost Evrope, kot tudi na bilateralnem področju. Izrazila sta zadovoljstvo, da se gospodarski odnosi med državama dobro razvijajo, kar dokazuje stalna rast blagovne menjave. Tudi kar se tiče višjih oblik gospodarskega sodelovanja se interes držav povečuje. Pri tem je predsednik dr. Drnovšek poudaril, da je Poljska ena od najpomembnejših partneric Slovenije.

Klikni za povečavoPosebna pozornost v pogovorih je bila posvečena tudi vprašanjem procesa ratifikacije evropske ustavne pogodbe, položaju OVSE, posebno z vidika reformnih prizadevanj in vlogi Slovenije kot predsedujoče države, pogajanjem o naslednji finančni perspektivi v EU ter procesu širjenja Evropske unije in vprašanjem jugovzhodne Evrope.



Predsednik dr. Drnovšek je ob koncu pogovora v izjavi za javnost povedal (nelektoriran zapis):


Vesel sem, da sem na obisku v prijateljski Poljski. Za nas je sodelovanje s Poljsko izjemno pomembno. Od naše osamosvojitve naprej, od leta 1991, smo razvili izjemno dobre odnose, imamo stalen politični dialog, imeli smo vrsto sestankov na najvišjem nivoju tudi v tem obdobju. Ves čas smo zasledovali enake cilje, postati člani EU, zveze Nato. Sedaj smo te cilje dosegli. Mislim, da sta se Poljska in Slovenija dobro utrdili na zemljevidu Evrope in sedaj nas zanima evropska prihodnost. Želimo, da bi med seboj čim bolje sodelovali pri tem, da bo Evropska unija čim boljša, čimbolj učinkovita in da bo upravičila pričakovanja naših državljanov.

Klikni za povečavoGovorili smo o evropski ustavni pogodbi. V Sloveniji smo jo že potrdili, ratificirali v parlamentu in pričakujemo, da bo tudi v drugih evropskih državah, članicah Evropske unije potrjena, sprejeta ali v parlamentih ali na referendumu. Prepričani smo, da bo treba s postopki nadaljevati, tudi če bi v posamezni članici morda prišlo do kakšnega neuspešnega referenduma, zato nikakor ne bi smeli odstopiti od tega cilja, ampak postopke nadaljevati in na koncu priti do potrditve evropske pogodbe. Tudi v preteklosti so že bile ovire, a je Evropska unija vedno znala najti način, da gre naprej. Nam je zelo dragocena poljska izkušnja in poznavanje Ukrajine. Tudi mi mislimo, da mora Ukrajina imeti evropsko perspektivo. Gre za evropsko državo, ki tako kot mi, razumljivo, aspirira k temu, da se pridruži procesu evropske integracije in na ta način zagotovi svojo prihodnost.

Klikni za povečavoV državah jugovzhodne Evrope oziroma Zahodnega Balkana je Slovenija še posebej prisotna s svojo bližino, svojo izkušnjo in tudi tem državam skušamo dati evropsko perspektivo in na ta način tudi dokončno stabilizirati zadeve in zagotoviti, da bo tudi ta del Evrope v prihodnosti res stabilen in da bo tudi tam gospodarska prosperiteta. Imamo veliko skupnih nalog, uresničujemo jih skupaj, ali v Evropski uniji ali v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi ali Združenih narodih ali Natu. Slovenija in Poljska se povsod srečujeta in v veliki večini primerov je naše sodelovanje zelo tesno in zasledujemo enake ali podobne cilje. Enako velja za bilateralno sodelovanje, gospodarski odnosi se razvijajo in tudi drugi odnosi se krepijo.

Prepričan sem, da bo naš tokratni obisk na Poljskem z močno gospodarsko delegacijo odprl še nove možnosti, da povečamo tako gospodarsko menjavo kot tudi naložbe.



Klikni za povečavoOb prihodu na Poljsko je predsednik dr. Janez Drnovšek tudi položil venec na grob Neznanega junaka.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani