arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S starima avtomobiloma (Piran, 24.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Nagovor predsednika dr. Drnovška na otvoritvi študijskih dnevov evropskih liberalcev v Ljubljani

Ljubljana, 09/07/2004  |  govor


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na otvoritvenem zasedanju nagovoril poslanke in poslance iz poslanske skupine Zveze liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE) v Evropskem parlamentu, ki so se v Ljubljani zbrali na rednih študijskih dnevih. Evropski poslanci bodo o ključnih izzivih Evropske unije govorili v prihodnjih dneh na številnih okroglih mizah. Pogled na vprašanja, ki čakajo Evropsko unijo in vlogo EU v prihodnosti, pa je v nagovoru poslancem predstavil slovenski predsednik dr. Drnovšek: (nelektoriran zapis)


Klikni za povečavo"Poslanke in poslanci,
zelo sem vesel, da ste se tokrat zbrali v Ljubljani, da se tukaj pogovorite o izzivih današnje in prihodnje Evrope. To mi je še posebej v veselje, saj smo dolga leta, ko sem sam vodil liberalno-demokratsko vlado v Sloveniji, skupaj sodelovali. To so bila leta, ko se je Slovenija približevala EU in ko smo čimprej želeli postati člani in v teh letih smo imeli močno podporo med evropskimi liberalci. Ta podpora je skupaj z našimi prizadevanji prinesla rezultat – članstvo Slovenije v EU. Pred nami je še veliko izzivov in upam, da boste odgovore na izzive uspešno iskali in našli. Vsi pričakujemo, da bo evropska ustava čimprej ratificirana. Ustava je ne glede na stopnjo zadovoljstva s posameznimi rešitvami, v celoti pomemben dosežek. Njena čimprejšnja ratifikacija bo zelo veliko pomenila za utrjevanje sedanje EU in za pripravo prihodnjih korakov. Pred nami je pomembno obdobje. Finančna perspektiva do leta 2013 je pomembna tako za nove kot za stare članice. V tem obdobju mora EU loviti korak z vse bolj konkurenčno borbo v svetu. Ne samo z Združenimi državami Amerike, ampak tudi z vse večjo konkurenco iz Azije, predvsem Kitajske in drugimi državami. Rešitve bomo iskali v večji učinkovitosti, temelječi na znanju posameznikov. Poseben izziv, ki je pred nami, je dokazati, da razširjena EU lahko uspešno deluje. Bojazni o tem, ali bo še dovolj učinkovitosti pri odločanju, so obstajale. Pred nami je tako velika odgovornost, da druge izbire kot uspeh, sploh nimamo. Vsaka druga izbira bi bila zelo slaba, kar katastrofalna, za Evropo in za svet.

Klikni za povečavoPosebno vlogo EU pa vidim tudi v svetovnem merilu. Svetovna razmerja so zapletena. Eno temeljnih vprašanj današnjega sveta je prav gotovo vprašanje pravične globalizacije. Prepričan sem, da lahko EU s svojim modelom, vzorcem skupnega razreševanja najvažnejših problemov današnjega življenja, ne samo v Evropi, ampak tudi v svetu, da tisti impulz pri iskanju pravih rešitev. Evropska unija je pri iskanju odgovorov in rešitev, ob upoštevanju tujih kultur in tradicij, lahko vodilna na številnih področjih: od spoštovanja pravic vseh, modela dobrega vladanja, socialne kohezivnosti in trajnostnega razvoja, do razreševanja okoljskih vprašanj. Pred nami so tudi konkretna vprašanja nadaljnje razširitve EU. Ob drugih vprašanjih razširitve je seveda najbolj aktualno vprašanje članstva Turčije. To ni samo vprašanje razširitve EU z novo članico, ampak vprašanje z večjo dimenzijo – ali lahko v tako tesni povezavi kot je EU, vzpostavimo sobivanje s pretežno muslimansko državo. Če bi to uspelo v EU, bi bilo to zelo pomembno za prihodnje odnose med zahodno civilizacijo in islamom nasploh. Lahko bi nudilo tisto pravo formulo sobivanja in skupnega nekonfliktnega delovanja. Zato bo to eno izmed zelo pomembnih vprašanj, ne le tega trenutka, ampak tudi v daljni prihodnosti.

Prepričan sem, da liberalci, demokrati lahko podate nek razmislek v svoje dokumente in pomagate iskati prave rešitve.

Vsem vam želim čimbolj uspešno delo tukaj v Ljubljani in seveda v evropskem parlamentu. Da bi uspeli najti prave odgovore za vse izzive in da bi liberalci dali svoj prispevek k vsemu temu. Želim vam prijetno bivanje v Ljubljani.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani