arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Tiskovna konferenca (Ljubljana, 19.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Javno pismo predsednika republike obrambnemu ministru

Ljubljana, 02/25/2006  |  sporočilo za javnost, izjava


"Spoštovani minister za obrambo,

na Vas se obračam s svojim mnenjem v zvezi s predvideno vojaško parado ob praznovanju dneva državnosti Republike Slovenije.

Kot veste, tej paradi nasprotujem. Mislim, da v teh časih vojaške parade niso več potrebne in so ostanek preteklosti. Vemo, da je naša in evropska preteklost polna vojaških spopadov in da so se evropski narodi stoletja vojskovali med sabo. Dvajseto stoletje je z dvema svetovnima vojnama dalo poseben pečat evropski zgodovini. Uničenje evropskih mest, vasi, domov je bilo skoraj popolno. Ogromno ljudi je izgubilo življenje.

In po koncu druge svetovne vojne so evropski narodi rekli: nikoli več vojne! Države, ki so se stoletja med sabo vojskovale, so sklenile obrambno zvezo NATO, ki je namenjena ohranjanju svobode in evropskih demokratičnih vrednot. Povezale so se v Evropsko unijo, kot obliko trajnega medsebojnega sodelovanja. Zavezale so se miru, kot temeljni vrednoti.

Zato rožljanje z orožjem in razkazovanje vojaške moči kot oblike izražanja narodnega ponosa, nima več nobenega smisla.

Slovensko vojsko gradimo kot moderno in gibljivo vojaško silo, ki bi v skrajnem, čeprav danes težko predvidljivem primeru, branila našo državo. Predvsem pa jo razvijamo kot prispevek Slovenije k ohranjanju miru v Evropi in v svetu. Skupaj s številnimi drugimi državami sodelujemo v mirovnih operacijah v Bosni in Hercegovini, na Kosovu, v Afganistanu in bomo še kje, če bo potrebno. Ponosni smo na vojake in vojakinje, ki nosijo slovenske uniforme in služijo miru. Pri tem tudi tvegajo svoje življenje. Zato jim izražamo vse spoštovanje, saj prvič v naši zgodovini slovenska vojska enakopravno in samostojno sodeluje z vojskami tudi mnogo večjih držav. In na ta način najbolje predstavljajo Slovenijo v svetu - bolje kot bi to storili s še tako imenitnimi vojaškim paradami.

Zato predlagam, da se namesto v načrtovanje vojaške parade častniki slovenske vojske raje vključijo v načrtovanje novih mirovnih operacij. Zveza NATO začenja priprave na morebitno večje angažiranje za podporo mirovnim operacijam v Darfurju. Ponudimo ji naše sodelovanje pri tem. Tako se bo slovenska vojska na svoj način pridružila široki humanitarni akciji Svet za Darfur, v katero se vključuje vedno večje število slovenskih državljank in državljanov. Če bomo pomagali drugim, bomo najbolje pomagali tudi sebi. In ugled Slovenije v svetu bo še večji.

Spoštovani gospod minister,

kot vrhovni poveljnik slovenske vojske želim, da bi vsaka akcija naše vojske imela svoj smisel, da ne bi izzvenela v prazno. Parade so hitro pozabljene, čeprav niso zastonj. Pomoč ljudem, ki so v stiski, pa ne bo pozabljena. Stokrat bo povrnjena. In lahko bomo spet resnično ponosni na slovensko vojsko."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani