arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z avstrijskim predsednikom dr. Fischerjem (Zagreb, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Intervju za Odmeve

Ljubljana, 05/24/2006  |  intervju


Za Odmeve na TV Slovenija se je s predsednikom republike dr. Janezom Drnovškom pogovarjala novinarka Katja Šeruga.
ikona videoPosnetek intervju s predsednikom dr. Janezom Drnovškom za Odmeve (na strežniku RTV SLO)

(nelektorirano)


Janja Koren: Dober večer. V nedeljo se bo v gradu Turjak širši javnosti prvič predstavilo Gibanje za pravičnost in razvoj, ki ga je ustanovil predsednik države Janez Drnovšek. O podrobnostih je danes spregovoril na srečanju z novinarji. Kakšne so možnosti, da bo gibanje dejavno poseglo v slovensko politično dogajanje, ali bo letos kandidiralo na lokalnih volitvah in zakaj je pred ustanovitvijo gibanja na sestanek povabil kar polovico poslancev iz vrst LDS-a pa je predsednik Drnovšek pojasnil v pogovoru posebej za Odmeve. Odgovarjal je tudi na vprašanja o kadrovskih zamenjavah v svojem uradu, operacijskih mizah, ki so danes spet v središču pozornosti in povedal, kako je z njegovim zdravjem.

Katja Šeruga: Gospod predsednik, v nedeljo bo prvo srečanje Gibanja za pravičnost in razvoj. Kdo so člani gibanja, so člani tudi kakšni politiki, morda bivši politiki, širši javnosti znani obrazi?

dr. Janez Drnovšek (predsednik države): Politikov ni, vsaj ne da bi vedel. Morda bo kakšen prišel, ampak člani so precej nepolitični. To so ljudje z različnih področij, vseh starosti, tudi mladih je kar precej in starejših. In mislim, da je skupna številka članov, kot se jih je do zdaj uradno prijavilo okrog 2.300. Čeprav so se do sedaj javljali v glavnem samo preko računalnika računam, da bo prišlo tudi kaj tistih, ki nimajo računalnika. Tako, da bomo videli. Vsekakor pa to ni običajno politično združenje.

Šeruga: Omenjali ste doktor Pogačnika, da je član oziroma soustanovitelj tega gibanja.

dr. Drnovšek: Ja, res je. On je eden izmed tistih prvih, ki sem jih povabil, da formalno skupaj ustanovimo to združenje. Potem so se pa javljali. Očitno se lahko marsikdo identificira s cilji tega gibanja, saj želimo s tem izboljšati naše življenje na različnih področjih, izboljšati naše okolje, zagotoviti bolj zdravo pridelovanje hrane, prehrano, pomagati starejšim, otrokom, večjo socialno pravičnost. Skratka, to so teme, ki ljudi povsem konkretno zanimajo. Niso nekako v zraku, če tako rečem.

Šeruga: Kljub tem temam oziroma ciljem gibanja pa gospod predsednik napovedujete tudi, da bo gibanje podpiralo liste kandidatov na lokalnih volitvah. Zato me zanima, kako bo gibanje spreminjalo slovenski politični zemljevid, komu bodo te liste, ki bodo dobile podporo gibanja, konkurirale, levici ali desnici?

dr. Drnovšek: No, če bo prišlo do takšnih list, bodo na samih volitvah konkurirale vsem. Ampak to ni prvenstveni namen. Tukaj ni cilj oblast, ampak je cilj spreminjanje stvari.

Šeruga: Pa je morda že kaj bolj konkretno jasno? So že znani kakšni kandidati, ki bi jih recimo gibanje podprlo na lokalnih volitvah?

dr. Drnovšek: Nismo se še s tem ukvarjali. Nekateri so mi pisali takšna vprašanja. Odgovoril sem jim, da takšna možnost obstaja. Če se bodo organizirali sami na lokalnem nivoju, potem jih gibanje lahko podpre. Da bi pa posebej pristopili k temu in da bi iskali, tega zaenkrat še nismo. Morda bomo nastopili kot gibanje v nekaj primerih na lokalnih volitvah, ne pa kar tako povsod.

Šeruga: Torej, pravite, da za gibanjem ni nekih posebnih političnih ozadij. Ampak, ko se je gibanje rojevalo, ko je še nastajalo, ste o tem gibanju govorili s približno polovico poslanske skupine Liberalne demokracije. Ste računali, da se vam bodo pridružili?

dr. Drnovšek: Ne. Tisti razgovor, ki so ga tolmačili na različne načine, je bil pravzaprav
poseben razgovor, kjer sem pravzaprav že iskal neke načine delovanja in tudi testiral, kako reagirajo ljudje, ki so sedaj v političnih strankah, ki so v teh institucijah, mehanizmih. In tudi na podlagi tega se mi je potem izoblikovala ideja, koncept, da je treba iti drugače. Torej, ne preko strank, ne s stranko, ampak ravno nasprotno.

Šeruga: Precej črnila, gospod predsednik, se je prelilo po medijih v zadnjem času tudi zaradi kadrovskega preurejanja vašega urada. Kakšne kadrovske spremembe lahko še pričakujemo?

dr. Drnovšek: Saj jih je bilo dovolj. Pa tudi jih ni bilo tako veliko. Prišlo je bolj do notranjega razporejanja, bi temu tako rekel, pa do kakšne manjše korekcije.

Šeruga: S ciljem večje učinkovitosti?

dr. Drnovšek: Vsekakor. Boljšega delovanja. Včasih je dobro malo prevetriti stvari, ker se ljudje včasih že preveč zasedijo na enem mestu, na enem načinu delovanja, pa je potem dobro to malo spremeniti in stvari gredo naprej, kot da so se začele znova. Čeprav z istimi ljudmi.

Šeruga: Danes so študentje znova na ulicah, gospod predsednik. Prepričani so, da jim vlada dela krivico. Mislite, da imajo prav?

dr. Drnovšek: Zaenkrat jim še ne dela krivice. Zaenkrat so vprašanja še odprta. Čeprav mislim, da bi bilo bolje, da bi se rešila z dialogom. Ne s protesti. Vendar razumem študente. Mislim, da je za marsikakšnega študenta dodatno delo edini način, da dokonča študij, da preživi v tem času. In bi se zelo previdno loteval tega vprašanja.

Šeruga: Se vam zdi, da držijo nekatere ocene, da vlada pod temi pritiski in protesti nekako popušča in reform ne bo izpeljala v takšnem obsegu, kot si je sprva zadala.

dr. Drnovšek: Ja, poglejte. Če vlada popušča tam, kjer ugotovi, da morda tudi ni imela prav ali pa, da je preveč stavila na tisto točko, potem je to pozitivno. Bolje je spremeniti stališče, kot pa vztrajati pri nečem, za kar morda tudi sam ugotoviš, da ni vredno, da se vztraja in da zato lahko celo pride do kakšnih socialnih konfrontacij. Torej, to vladi ne štejem v slabo, če potem kdaj tudi spremeni kakšno svoje stališče.

Šeruga: Je pa vlada spremenila tudi stališče glede parade ob letošnjem dnevu državnosti. Vojaške parade, vi ste ji nasprotovali. Zdaj je, kot kaže, res ne bo. Toda predsednik Odbora za vladne proslave pravi, da si jo ob 20. obletnici osamosvojitve predstavlja na ulicah Ljubljane

dr. Drnovšek: Bolje, da počaka še pet let s temi svojimi izjavami, ker jo lahko razumemo različno. Ali bo čez dvajset let Slovenija spet bolj militarizirana, čez pet let, kot je danes. Jaz mislim, da ne.

Šeruga: Za novico dneva pa je danes poskrbela družba Medicoengineering.
dr. Drnovšek: S tem je razrešen gordijski vozel operacijskih miz za Onkološko inštitut. Omogočena bo hitra preselitev inštituta v nov objekt, boljši pogoji za bolnike, za zdravnike. In s tem bo tudi končana ta neskončna zgodba s ponavljanjem razpisov in z izgubljanjem časa vse v škodo pacientov in zdravnikov.

Šeruga: Če dovolite, še osebno vprašanje, gospod predsednik. Pred časom ste veliko govorili o vašem počutju. Dejali ste tudi, da kljub bolezni k zdravnikom ne hodite. Se še držite tega?

dr. Drnovšek: Še se držim tega, da sem zdrav.

Šeruga: K zdravnikom ne hodite?

dr. Drnovšek: Zakaj bi zdrav človek hodil k zdravnikom?

Šeruga: Morda še to za konec. Drugo leto so predsedniške volitve, boste kandidat?

dr. Drnovšek: Drugo leto so predsedniške volitve? Čas pa res hitro teče.

Šeruga: Hvala lepa za pogovor, gospod predsednik.

dr. Drnovšek: Hvala tudi vam.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani