arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Obisk Osnovne šole Vrhovci, kjer so v okviru humanitarne akcije Svet za Darfur začeli zbirati sredstva za pomoči potrebne otroke v Darfurju (14.02.2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Srečanje predsednika dr. Drnovška s poljskim predsednikom Sejma in predsednikom Senata

Varšava - Poljska, 04/14/2005  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes ob zaključku uradnega obiska na Poljskem srečal še s predsednikom poljskega Sejma dr. Wlodzimierzom Cimoszewiczem in predsednikom Senata dr. Longinom Pastusiakom.

Klikni za povečavoV pogovoru s predsednikom Sejma dr. Wlodzimierzom Cimoszewiczem sta sogovornika posebno pozornost posvetila razpravam, povezanimi z ratifikacijo evropske ustavne pogodbe. Slovenija je po mnenju poljskih sogovornikov v mnogo boljšem položaju, saj se je Poljska odločila za referendum, ki ostaja ne lahka naloga. Predsednika sta namenila pozornost tudi vprašanjem reforme v OZN, kjer je Poljska mnenja, da naj bi Evropska unija oblikovala skupna stališča, za kar bi bilo potrebno usklajevanje med državami članicami. Predsednik dr. Drnovšek je izrazil mnenje, da predlogi generalnega sekretarja Kofija Annana predstavljajo nek realistični minimum, ter se zavzel za nadaljnji obstoj vzhodnoevropske skupine, s katero si te države ustvarjajo večjo politično težo. Sogovornika sta izmenjala tudi stališča o širjenju Evropske unije v naslednjih letih, z ozirom na situacijo v jugovzhodni Evropi in Zahodnem Balkanu. Pri tem je predsednik dr. Drnovšek menil, da bi te države morale imeti evropsko perspektivo.

Klikni za povečavoV pogovoru s predsednikom Senata dr. Longinom Pastusiakom so bili poudarjeni izredno dobri odnosi med državama, skupni interes za sprejem in ratifikacijo evropske ustavne pogodbe in nadaljnja krepitev pomena Evropske unije v svetu. Predsednik dr. Drnovšek je na željo sogovornika pojasnil tudi stanje v državah Zahodnega Balkana in ponovno poudaril, da morajo imeti te države evropsko perspektivo. Sogovornika sta izmenjala tudi mnenja glede regionalnega partnerstva in potrdila pravilnost sodelovanja vseh zainteresiranih držav, ki bodo glede na svoje specifične interese lahko sodelovale tudi z državami izven regije.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani