arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na sejemski prireditvi 'Narava in zdravje' (Ljubljana, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Sprejem vodje gibanja JEM dr. Ibrahima Mohameda Khalila

Ljubljana, 05/31/2006  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoDanes je v Slovenijo prišel vodja gibanja JEM dr. Ibrahim Mohamed Khalil, s katerim je predsednik republike dr. Janez Drnovšek nadaljeval včeraj začete pogovore. Pred srečanjem z dr. Khalilom se je predsednik republike včeraj namreč srečal z vodjem pogajalcev Gibanja za pravičnost in enakost - JEM Ahmedom Tugodom Lissanom, članom vodstva tega gibanja Abdullahom Osmanom El-Tomom in vodjem Vsesudanske demokratične zveze ter nekdanjim guvernerjem Darfurja Ahmedom I. Diraigeom.

Dr. Drnovšek je po današnjih pogovorih za medije povedal (nelektorirano):

Klikni za povečavo"Lepo pozdravljeni. Pravkar smo končali, če tako rečem, drugi del naših današnjih pogovorov z gospodom dr. Ibrahimom Khalilom in njegovima najožjima sodelavcema. Oni vodijo Gibanje za pravičnost in enakost. To je ena izmed skupin, ki si v Darfurju prizadevajo za to, da se tam izboljša situacija ljudi. Oni so tudi ena izmed dveh skupin, ki nista pristali na sporazum v Abuji 5. maja letos in za ta sporazum je mednarodna skupnost po nekaj krajših podaljšanjih določila, da rok podpisa tega sporazuma poteče danes ob polnoči. Torej, tudi za ti dve skupini, ki ga do sedaj nista podpisali. V današnjih pogovorih smo se temeljito pogovarjali o tej situaciji in poskušali najti izhod. Zelo bi bilo zaželeno, da vse stranke v sporu, v Darfurju pridejo do skupnega sporazuma. To bi bila potem tudi osnova za stabilnost in mir v prihodnje.

Na tej podlagi bi se lahko izboljšala humanitarna situacija in sploh bi se lahko umirile zadeve. V tem trenutku še nismo prišli do neke jasne rešitve in res je tudi, da rok še ni povsem potekel. Poskušamo, torej, najti takšno formulo. Naša vloga, torej, Slovenije in mene pri tem je, da skušamo pomagati, da bi prišli do rešitve, ki bi zadovoljevala prebivalce v Darfurju in ki bi ustavila humanitarno katastrofo.

Kot veste, smo se precej angažirali; že pred nekaj meseci z mirovno iniciativo, tudi v mednarodni skupnosti. Mislim, da smo prispevali k temu, da se je pozornost mednarodne skupnosti spet usmerila na Darfur. Inicirali smo humanitarno akcijo, za katero mislim, da je bila v Sloveniji kar uspešna. Do danes so naše humanitarne organizacije zbrale 190 milijonov tolarjev in skupaj z vrsto znanih mednarodnih posebnosti smo naslovili apel na mednarodno skupnost, da najde rešitev za to humanitarno katastrofo. Zato si seveda želimo, da bi se tudi ta politični mirovni proces uspešno končal in da bi prišlo tudi do takšnih varnostnih dogovorov, aranžmajev, ki bi zagotavljali nemoteno življenje ljudi in delo humanitarnih organizacij. Ostaja bojazen, da se bo sicer humanitarna katastrofa razvila še v večje razsežnosti. Zlasti, če rešitve ne bo do začetka deževne sezone. Mednarodne humanitarne organizacije resno opozarjajo na kritično situacijo v tem trenutku."

Po izjavi dr. Ibrahima Mohameda Khalila je dr. Drnovšek dodal (nelektorirano):

"Vsebinsko se v marsičem strinjam z dr. Ibrahimom Khalilom in njegovim gibanjem. Ta sporazum bi lahko bil boljši, politični status Darfurja bolj jasen in bolj avtonomen in tudi delež sredstev, ki jih dobijo v okviru Sudanske federacije, bi moral biti večji, da ne bi bilo takšne marganalizacije kot v preteklosti. Vendar dejstvo je, da je mednarodna skupnost ta sporazum potrdila in dejstvo je, da sta ga sprejeli vlada in ena uporniška skupina in da je mednarodna skupnost postavila rok drugima dvema skupinama do danes ob polnoči, da sprejmeta ta sporazum, sicer jim grozijo celo sankcije. V luči te realnosti, v kateri sem se tudi pogovarjal z dr. Ibrahimom Khalilom in sodelavcema, sem jima moral svetovati, da skušata najti način, da gibanje ne bi bilo izolirano od mednarodne skupnosti in sploh kot politični dejavnik v Sudanu in da preučijo tudi opcijo, da sprejmejo sporazum kljub njegovi nepopolnosti in da izjavijo, da bodo v nadaljevanju s svojim političnim delovanjem skušali priti do tistih rešitev, ki bi bile boljše od teh, ki jih sporazum nudi. Če bodo drugi akterji tega sporazuma in mednarodna skupnost pripravljeni podaljšati rok in še iskati rešitev, potem smo mi, Slovenija, pripravljeni pri tem pomagati naprej in si vsekakor želimo, da bi prišlo do rešitve. Če pa rok ne bo podaljšan, potem pa velja priporočilo dr. Ibrahimu Khalilu in sodelavcem, da le razmislijo o situaciji in da poskušajo ostati v igri kot politični dejavniki na odprti sceni tudi z mednarodno podporo in da v nadaljevanju poskušajo doseči svoje cilje korak za korakom, čeprav jih v tem trenutku še niso mogli v taki meri, kot so si želeli.V tem trenutku je to tisto, kar lahko rečemo. Rok še ni potekel, nekaj elementov je še odprtih. Tudi še ni jasno, kako se bo odločila druga skupina, skupina dr. Abdel Waheda, ki tudi še ni pristopila k sporazumu in seveda ni jasno, kaj bo ob polnoči storila mednarodna skupnost. Verjetno pa čaka seveda na dejstva oziroma na odločitve obeh skupin. Toliko lahko rečem še dodatno."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani