arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Predsednik dr. Janez Drnovšek je v starodavnem mestu Tiwanaku prisostvoval inavguraciji novega Bolivijskega predsednika Eva Moralesa Aime (Tiwanaku, bolivija, 21.01.2006
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Nagovor predsednika dr. Janeza Drnovška na slovensko - poljski poslovni konferenci

Varšava - Poljska, 04/13/2005  |  govor


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je v okviru današnjega uradnega obiska na Poljskem skupaj s poljskim predsednikom Kwasniewskim udeležil slovensko-poljske poslovne konference, na kateri je slovenske in poljske gospodarstvenike nagovoril z naslednjimi besedami (nelektoriran zapis):


Klikni za povečavoTudi tokratni uradni obisk na Poljskem je priložnost, da poleg političnih odnosov razvijemo tudi gospodarske.

Gospod predsednik Kwasniewski je lepo orisal naše dobro sodelovanje tako na političnem kot na gospodarskem območju. V zadnjem obdobju, vse od slovenske osamosvojitve naprej, sta državi vzpostavili odlično sodelovanje. Družilo nas je skupno prizadevanje, da čim hitreje izpeljemo tranzicijo, se čim prej vključimo v Evropsko unijo in druge mednarodne institucije. Po obdobju, ki je za nami, po obdobju prizadevanja za te cilje, lahko danes ugotovimo, da smo trdno zarisani na evropskem zemljevidu, smo člani Evropske unije in da smo vzpostavili nov okvir za naše bilateralno sodelovanje. Če so nas v preteklosti ločile različne politične ovire skozi našo zgodovino in zato nismo mogli vzpostaviti tako tesnega sodelovanja, kot bi ga lahko, potem lahko danes ugotovimo, da takšnih ovir ni več. Nasprotno, da smo se tako tesno institucionalno povezali v nek ekonomski in politični prostor Evrope, da ni prav nobenih ovir več, da ne bi vzpostavili še bolj tesnega sodelovanja na vseh področjih, in seveda na prvem mestu na gospodarskem področju.

Vzpostavili smo enaka pravila igre povsod v Evropski uniji. Slovenska in poljska podjetja sedaj za dolgo obdobje naprej vedo, pri čem so, na kaj lahko računajo. Vedo, da lahko računajo na stabilen, trden razvoj, tako na Poljskem kot v Sloveniji, na trdne institucije, na to, da lahko drug drugemu zaupamo, da ne bo pretresov, da se bo gospodarstvo lahko mirno razvijalo in da se lahko gospodarstveniki posvečate gospodarskim vprašanjem in vam ni treba razmišljati o političnih rizikih.

Naše gospodarsko sodelovanje je sorazmerno dobro. Poljska je na 7. mestu med državami, kamor Slovenija izvaža, na 6. mestu po investicijah. In tu je veliko naših podjetij. Danes ste prišli predstavniki zelo pomembnih podjetij. Zavedate se, da je Poljska velika država, da je v tem trenutku ena izmed najbolj perspektivnih držav v Evropi, da se hitro razvija, da je veliko investicij, da je pozitivno poslovno okolje. Prav je, da vsi skušamo izkoristiti priložnosti, ki obstajajo. Že podatek, da je že cela vrsta slovenskih podjetij tukaj prisotnih, da je kar šestnajst slovenskih podjetij ustanovljenih na Poljskem, poleg tega še štiri "joint venture", da je približno dvajset slovenskih podjetij zastopanih preko poljskih podjetij, da jih ima devet svoja predstavništva tukaj. Vse to kaže na to, da se slovenska podjetja zavedajo pomena poljskega trga, in mislim, da je spodbuda, ki vam jo lahko danes damo, že davno razumljena in sprejeta. Tako da danes vam lahko damo samo še dodatno priznanje, podkrepitev, da greste v tej smeri naprej, poskušate raziskati nove možnosti za sodelovanje in vzpostaviti nove oblike menjave in investicij. Tudi v obratno smer pričakujemo več naložb, da tudi poljska podjetja pridejo v Slovenijo. Kljub temu, da je Slovenija manjša država kot Poljska, njen trg ni nezanemarljiv. Kupna moč je sorazmerno visoka, visoka je stopnja mednarodne menjave v slovenskem gospodarstvu, tako da tudi Slovenija predstavlja dokaj kompetitivno tržišče in nudi možnosti tudi poljskim podjetjem, da svoj izvoz v Slovenijo še povečajo in da se s tem menjava zbalansira, na kar je že opozoril gospod predsednik Kwasniewski.

Slovenska gospodarska politika je trdno zasnovana v okviru ciljev, ki jih ima tudi Evropska unija. Lizbonski proces, beseda, ki je tudi v Sloveniji zelo prisotna, zelo znana. Pričakujemo tudi, da bo nova slovenska vlada izpolnila svoje najave in spodbujala konkurenčnost gospodarstva, čimveč znanja v gospodarstvu in da v prihodnosti kvečjemu lahko pričakujemo, tako kot drugod v Evropski uniji tudi v Sloveniji, še bolj podjetniško vzdušje, še več priložnosti tako za slovenska kot tudi za druga evropska podjetja. Možnosti je in bo veliko. Prepričan sem, da jih boste gospodarstveniki znali izkoristiti.

Tudi sam se pridružujem željam predsednika Kwasniewskega, da bi bil tudi vaš tokratni obisk na Poljskem čim bolj koristen, da bi bila srečanja čim bolj plodna, da bi prišlo do novih investicij, novih pogodb o gospodarskem sodelovanju in vam pri tem želim čim več uspeha. Politika bo skušala tako kot do sedaj po svojih močeh spremljati vaša prizadevanja, pomagati tam, kjer lahko. Zavedamo pa se, da je na koncu največ odvisno od vaše podjetniške sposobnosti in želje, da uspete. Prepričan sem, da uspeh ne bo izostal tudi v prihodnje.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani