arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na proslavi 30-letnice Mariborske univerze (Maribor, 20.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Dr. Janez Drnovšek sprejel Toma Križnarja

Ljubljana, 09/05/2006  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes v predsedniški palači sprejel Toma Križnarja in Hamdijo Blekića. Slednji je v predsednikovem imenu pri sudanskih oblasteh posredoval za Križnarjevo izpustitev. Ob sprejemu je predsednik republike odgovoril na nekaj novinarskih vprašanj (nelektorirano):



Kako se počutite, gospod predsednik?

dr. Janez Drnovšek: Vesel sem, da je Tomo Križnar sedaj z nami. Malo sem se tudi oddahnil, če po pravici povem. Kljub vsemu ni bilo tako enostavno to reševanje iz zapora, ampak vse se je dobro izšlo in vesel sem, da sta oba tukaj, tudi Hamdija Blekić, ki je odigral zelo pomembno vlogo pri vsem tem in smo ubrali pravo pot in vlekli prave poteze.

Klikni za povečavoGospod predsednik, do zdaj se niste preveč oglašali. V enem sporočilu ste zapisali, da vas hočejo obtožiti za nabiranje notranjepolitičnih točk. Koga ste imeli v mislih, zato, da ste vi krivi za gospoda Križnarja?

dr. Janez Drnovšek: A ni bilo veliko pisano? Sicer nisem veliko bral, ampak slišal sem, da strašno veliko pišejo o tem, da sem jaz odgovoren za to, da je Tomo Križnar v takšni situaciji. Mislim, da je Tomo takrat odšel prostovoljno v to misijo s človekoljubnimi nameni. Tako jaz kot on in vsi ostali, ki smo bili v tem projektu, smo imeli najboljše namene in jih še vedno imamo - da pomagamo ljudem v Darfurju, da se reši ta situacija. To je bil edini motiv.

Kaj pa pravite na te političen spore?

dr. Janez Drnovšek: Ta domača preigravanja so popolnoma nepotrebna in nepomembna in me sploh ne zanimajo. Na koncu, sedaj, je važno dejstvo, da je Tomo tukaj, da je cela operacija reševanja uspela in mene niti najmanj ne zanima, kakšno prerivanje za zasluge in podobno. Mislim, da si lahko sami ustvarite mnenje, če pogledate, kaj je kdo v zadnjem mesecu govoril. Jaz nisem nič, jaz sem se usmeril na samo aktivnost, na to, da se zadeva pozitivno razreši in vesel sem, da se je razrešila.

Vseeno je pomembno ali je bila ta rešitev odvisna od vaše politične pobude, od vašega pisma sudanskemu predsedniku...

dr. Janez Drnovšek: Ne, to sploh ni pomembno. Pomembno je, da je uspela. Pomembno je, da je Tomo tukaj. To je edino, kar šteje.

Kako bo dejstvo, da moramo biti za pomilostitev Toma Križnarja hvaležni sudanskemu predsedniku, ki ni ravno priljubljen v svetovni javnosti, vplivalo na odnose med Slovenijo in Sudanom?

dr. Janez Drnovšek: Sudanski predsednik je predsednik, suveren predsednik te države in v njegovi moči je bilo, da pomilosti Toma Križnarja. Nanj sem se obrnil in ga zaprosil, da pomilosti Toma. On je to storil. To je tudi razlog, ki je naveden v samem aktu o pomilostitvi. Torej, mislim, da je ta njegova poteza zelo pozitivna, konstruktivna in vsekakor lahko samo dobro vpliva na odnose med obema državama in tudi sicer. Daje pa tudi možnost, da bomo skušali še nadaljevati z našimi aktivnostmi za reševanje situacije v Darfurju.

Bosta šla naslednjič oba v Sudan?

dr. Janez Drnovšek: Teh aktivnosti še ni konec. Važno je, da se reši problem v Darfurju. Ni važno, kdo kam gre, ampak da se vlečejo prave poteze. Ves čas spremljamo tamkajšnjo situacijo, ves čas imamo tudi še kontakte z recimo glavnimi igralci in najbrž stvari počasi dozorevajo še za kakšne poteze.

Kaj pravite na besede oz. na izjave zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki pravi, da je ta posledica izpustitve na predlog zunanjega sudanskega ministra in predvsem ali se vi tudi strinjate s temi kritikami, da je zunanje ministrstvo prepozno poslalo človeka, da je bil prenizek rang?

dr. Janez Drnovšek: S tem se sploh ne ukvarjam, niti ne obremenjujem niti me ne zanima preveč. Samo upal sem, da ne bodo drugi (s svojo kakšno glasno nerodnostjo) preveč ogrozili te aktivnosti, ki smo jo vodili in ki je bila diskretna in je tudi morala takšna biti. Prevelik zunanji pritisk, glasen pritisk bi lahko povzročil pri Sudancih ravno nasprotno reakcijo, neko odbojnost in bi lahko vodilo do tega, da pomilostitve ne bi bilo. Torej, če bi izpadlo, kot da jih želi zdaj mednarodna skupnost prisiliti k temu, da se na njih ne obrača kot na neko suvereno državo, ampak kot na neko, češ kakšno banana državo, ki jo lahko od zunaj korigirajo.

Dovolite samo še eno vprašanje. Ali ste v teh dneh oz. teh tednih kakorkoli komunicirali v zvezi z reševalno akcijo gospoda Križnarja s predsednikom vlade gospodom Janše. Sta se kaj posvetovala, sta bila v stikih?

dr. Janez Drnovšek: Ne, nisva. Tudi ni bilo potrebe za to. Aktivnosti smo vodili tako, kot je bilo potrebno. Naši odnosi pa tudi niso najboljši, tako da v tem nisem videl posebnega smisla. Smo pa naredili vse tisto, kar je bilo potrebno, pa nič več od tega. Pomembno je, da narediš tisto, kar je potrebno, ne pa več. Če narediš več, včasih to škodi.

Gospod predsednik, ali lahko kaj poveste o pismu, ki ste ga poslali sudanskemu predsedniku?

dr. Janez Drnovšek: V tem pismu sem napisal več stvari, tudi pojasnil, da je bil Tomo tam kot moj odposlanec, da smo želeli reševati problem v Darfurju iz humanitarnih razlogov in da se je zgodilo, da je v tisti situaciji iz Čada potem odšel v Darfur brez vize in jaz sem se mu zato opravičil v tem pismu. Šlo je za to, da se, seveda, upošteva njihova suverenost. Da se ne nastopa z viška, z neke pozicije višjega do njih - češ, saj mi lahko tako delamo in tako naprej. Tako se je pač zgodilo v tisti situaciji, ker Darfur je konfliktna regija. To vsi vemo in tam tudi ni neke normalne meje. Tam prehajajo begunci, uporniki z ene strani na drugo. To se ves čas pretaka in to ni neka meja, ki bi jo človek prestopal z urejenimi formalnostmi, da bi tam na meji vse nekdo kontroliral. Tam je pač vojno območje.

Boste vztrajali pri svoji pobudi? Lahko napoveste že kakšno naslednjo potezo?

dr. Janez Drnovšek: Poteze ne bi napovedal, ker tudi za to velja sedaj malo večja diskretnost. Takrat, v prvi fazi, ko smo se lotili situacije v Darfurju, je bilo treba prebuditi mednarodno skupnost in smo bili zato bolj glasni. Tudi v mednarodnih medijih, da se ponovno prebudi pozornost na Darfur. V sedanji situaciji pa mislim, da bo potrebno kmalu nadgraditi podpisan sporazum maja v Abuji. Torej, sporazum med vlado in med eno uporniško skupino, ne pa ostalimi. Ta sporazum je en korak, ampak ne zadosten korak. In sedaj je situacija v Darfurju še slabša, kot je bila prej, ker se še uporniki bojujejo med sabo, poleg tega, da se z vladnimi silami in drugimi. Tam je res huda humanitarna katastrofa. V zadnjem času je umrlo oz. so pobili že več humanitarnih delavcev v mednarodnih humanitarnih institucijah, ki so tam. Tako, da se situacija tam še naprej slabša. Treba bo narediti korak naprej k temu sporazumu v Abuji. No, in tukaj, če bomo lahko kaj pomagali, bomo seveda to storili z največjim veseljem. Tudi v pismu predsedniku Al-Bashirju sem izrazil svojo pripravljenost še naprej pomagati pri reševanju situacije v Darfurju.

Gospod predsednik, če pogledate nazaj, kaj menite - bi bilo bolje, če bi gospod Križnar imel diplomatski status, bi bilo kaj manj zapleteno?

dr. Janez Drnovšek: To bo najbrž sam povedal. Mislim, da je seveda lepo, če imamo vse urejeno, ampak ta situacija je bila tudi tam posebna, nenavadna in pač drugačna. Mislim, da se je Tomo odločil po svojem občutku, da gre tja, najprej v Čad in iz Čada v Darfur, ker je pač želel biti tam, kjer je problem in kjer se lahko pomaga. Seveda bi se morda izognili kakšnemu zapletu za konec, če bi bile te formalnosti urejene in na vsak način bi bilo to boljše. Ampak pravim, konec dober, vse dobro.

Ob zaključku je na vprašanje odgovoril tudi Tomo Križnar (objavljamo povzetek):
Vprašanje je, če bi šla zgodba drugače, tudi če bi imel diplomatski potni list. V tistih razmerah noben ne ve, kaj je diplomatski potni list. Oni te zagrabijo in te potisnejo ob steno in ti hočejo odrezat moške stvari. To ne pomeni nič od tega, kar smo mi navajeni spoštovati. Tam so izredne razmere. ... Treba je najti način za reševanje krize v Darfurju. Mislim, da je ravno slovenska iniciativa pot k temu. In upam, da boste nadaljevali z njo, ne glede na to, da sem jaz imel neko serijo nesrečnih naključij, ki so se dogajala. Danes vidim vse to v dobrem namenu. Imamo nove izkušnje, imamo neka nova znanja.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani