arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z avstrijskim predsednikom dr. Fischerjem (Zagreb, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Delovno srečanje predsednika dr. Drnovška z avstrijskim predsednikom dr. Fischerjem

Bilčovs/Ludmannsdorf - Avstrija, 11/09/2005  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes srečal z avstrijskim zveznim predsednikom dr. Heinzem Fischerjem. Sogovornika sta v pogovoru izmenjala mnenja in stališča o najpomembnejših vprašanjih, povezanih s prihodnostjo Evropske unije, in vprašanjih, ki bodo na dnevnem redu med avstrijskim predsedovanjem EU v prvi polovici prihodnjega leta. Precej pozornosti pa sta namenila tudi razmeram na območju Zahodnega Balkana.


Po pogovoru je predsednik dr. Drnovšek v izjavi za javnost povedal (nelektoriran zapis):

Klikni za povečavo"Vesel sem, da sva se srečala tukaj, da je predsednik Fischer izbral to mesto za najino srečanje, saj je že dvojezični pozdrav, ki smo ga danes doživeli, izraz pravilne manjšinske politike v Avstriji. Takšne, kot bi morala biti na vseh točkah in mislim, da ima to srečanje v tem smislu simbolni pomen. Slovenska manjšina v Avstriji je imela vrsto vprašanj. V zadnjem obdobju so bila nekatera od teh vprašanj pozitivno rešena, tako da sem tudi v najinem današnjem pogovoru izrazil mnenje in željo, da se še tista preostala vprašanja razrešijo na ustrezen način. Predvsem gre tu za znano vprašanje dvojezičnih napisov, ki je ostalo odprto, pri čemer pa vem, da si avstrijska vlada, politika iskreno prizadeva za to, da se tudi to vprašanje reši in da slovenska manjšina resnično uživa tiste pravice, ki so ji zagotovljene z evropskimi demokratičnimi normami in ki jih država kot Avstrija vsekakor priznava in jih v tem primeru tudi želi uveljaviti.

Klikni za povečavoSodelovanje med državama je sicer odlično, odnosi so odlični, gospodarski odnosi se razvijajo in tudi v najinem današnjem razgovoru je bilo značilno to, da sva veliko pozornosti namenila evropskim temam in temam v regiji Jugovzhodne Evrope, kar nas oboje zanima. Obe državi sta članici Evropske unije, dve sosedi in mislim, da je takšen način izmenjave mnenj zelo koristen, zlasti zdaj pred avstrijskih predsedovanjem Evropski uniji, pa tudi slovensko predsedovanje bo kmalu na vrsti. Ker čaka Avstrijo zelo pomembno obdobje predsedovanja, obdobje, v katerem bo verjetno sprejeta finančna perspektiva Evropske unije 2007 – 2013, sem tudi bolj podrobno seznanil predsednika Fischerja s svojimi predlogi, ki sem jih nedavno naslovil na predsednike držav in vlad Evropske unije v zvezi s finančno perspektivo, pa tudi pojasnil svoje stališče, mnenje, da bi bilo treba nadaljevati s procesom ratifikacije evropske ustavne pogodbe v vseh tistih državah, ki tega še niso storile, ker bi bila sicer vsaka druga opcija slabša za prihodnost Evrope."


Klikni za povečavoNa vprašanje slovenskega novinarja glede tega, ali je to, da se je zunanji minister Rupel med današnjim obiskom slovenske vlade na slovenskem Koroškem zavzel za internacionalizacijo uveljavljanja pravic slovenske manjšine, osebna iniciativa zunanjega ministra, je predsednik dr. Drnovšek odgovoril:

"Iskreno upam, da bo vprašanje dvojezičnih napisov rešila avstrijska vlada, zlasti ker vem, da si za to zelo prizadeva. Vendar, če v nekem doglednem času do rešitve ne bi prišlo, potem ima slovenska manjšina pravico, tako kot vsaka evropska manjšina, da se obrne na sodišče v Strasbourgu. Navsezadnje gre za vprašanja, ki jih ščiti evropska pravna ureditev in njene institucije so bile vzpostavljene prav v ta namen, da v takšnih primerih posredujejo svoje mnenje oziroma razsodijo."

[Klikni za povečavoNa vprašanje avstrijskega novinarja o ustreznem času za razrešitev tega vprašanja, glede na to, da je že desetletja nerešeno, je predsednik dr. Drnovšek odgovoril:

"Kakšen je primeren čas, o tem bo presodila slovenska manjšina sama. Upam in tudi sam imam polno zaupanje v avstrijske institucije. Ustavno sodišče je svojo besedo že izreklo. Imam zaupanje v avstrijsko vlado, ker vem, da si je že zdaj prizadevala razrešiti to vprašanje. In imam zaupanje tudi v kolega predsednika in vem, da si tudi on zelo prizadeva za rešitev tega vprašanja. Tako da se pridružujem njegovemu mnenju in upanju, da bo vprašanje rešeno v času njegovega mandata."

Na vprašanje avstrijske novinarke, kakšno je mnenje predsednika o tem, da se je koroška deželna vlada z resolucijo izrazila, da naj knežji kamen ne bi prišel na slovensko verzijo kovanca za dva centa in da se je o tem izrazila na nenavaden in neprijazen način, pa je slovenski predsednik povedal:

"Temu simbolu na kovancu ne pripisujem nobenega političnega pomena in tudi nobene politične namere ni bilo v ozadju tega. Kar se tiče reakcij, bi dejal, da nihče, ki je razumen, najbrž ne misli, da ima Slovenija kakršne koli teritorialne pretenzije do Avstrije. Imamo pa skupno zgodovino in ta simbol je eden od elementov skupne zgodovine. Ta zgodovina ni bila samo negativna, kot včasih izgleda iz 20. stoletja. Je veliko daljša in je bila velikokrat pozitivna. Vedno bolj jo lahko ovrednotimo na pozitiven način. Skozi stoletja sobivanja Slovencev in Avstrijcev, če bi potegnili črto na koncu, nekako ni bilo slabo sobivanje, bila so samo posamezna slaba obdobja."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani