arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S starima avtomobiloma (Piran, 24.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Nagovor predsednika republike na otvoritvi nove športne dvorane v Osnovni šoli Miklavž na Dravskem polju

Miklavž, Dravsko polje, 12/16/2005  |  sporočilo za javnost, govor


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes udeležil otvoritve nove športne dvorane v Osnovni šoli Miklavž na Dravskem polju, kjer je bil tudi slavnostni govornik (nelektoriran zapis):


Drage občanke in občani Miklavža na Dravskem polju lepo vas pozdravljam. Prvič sem kot predsednik pri vas v vaši občini in vesel sem, da je to tako lepa priložnost. Priložnost, ko lahko skupaj otvorimo vašo veliko pridobitev, to lepo športno dvorano, ki bo nedvomno koristila številnim učencem, otrokom, pa tudi drugim. Lepo se je ukvarjati s takšnimi dejavnostmi, lepo se je ukvarjati s športom. To pomeni tudi zdravo življenje, saj vemo, zdrav duh v zdravem telesu. In pogoji, ki jih bodo imeli otroci tukaj, so res dobri. Ob takšnih pridobitvah lahko vidimo, kako pomembno je, da delujemo skupaj številni akterji v tej državi, občini in potem lahko nastane, kot je rekel vaš župan, skoraj vse. Vse tisto, kar si zamislimo, kar res potrebujemo in za kar stopimo skupaj. Ta lepa športna dvorana je vsekakor dokaz tega.

Klikni za povečavoOtroci so prej zelo simpatično povedali pesmico o duši, ki je sestavljena iz predalčkov. Ta pesmica je lahko zelo poučna. V teh predalčkih, kot smo slišali, so shranjena naša čustva in ta čustva so zelo različna. Nekatera so pozitivna, kot so radost, ljubezen, sočutje, veselje na eni strani, na drugi strani pa žalost, jeza, bes, sovraštvo. Vemo, da je najbolje, če nekatere ključe teh predalčkov, tistih negativnih čustev kar vržemo stran in jih nikoli ne odpiramo. In da odpiramo samo tiste druge, tista prijazna čustva. Potem lahko živimo skupaj na tak način, skladen način in se ukvarjamo z dejavnostmi, ki lahko pripeljejo do tako lepih, pozitivnih pridobitev, kot je tudi ta današnja.

Klikni za povečavoNa drugi strani pa vidimo, kam vodijo tista negativna čustva; strah, jeza, sovraštvo, kar je pogosto povezano z borbo za prestiž, aroganco, nespoštovanjem drugih. To pa pripelje do napetosti med ljudmi, do konfliktov, do vojn. Do tega, česar je bilo včasih veliko pri nas in česar je danes veliko drugje po svetu. Vendar z našim razvojem, z razvojem v Slovenji v zadnjih petnajstih letih kažemo vedno bolj, kakšna je lahko ta pozitivna pot. Če gradimo na pozitivnih vrednotah, pozitivnih čustvih, če sodelujemo, če spoštujemo drug drugega, si pomagamo, potem res lahko gradimo družbo, državo, ki je vedno boljša, ki je vedno bolj skladna. Res je, da je še marsikdo med nami v slabšem položaju, marsikdo še težko sestavlja vsak dan skupaj, vendar jih je vedno manj in vedno manj jih bo, če bomo nadaljevali na tak način, s sodelovanjem, spoštovanjem drug drugega in medsebojnim razumevanjem.

Mislim, da so takšne misli primerne za ta predbožični, adventni čas. Bližamo se novemu letu, praznikom, zato vam ob tej priložnosti lahko zaželim tudi zelo prijetne praznike in čim lepše in čim bolj uspešno leto, ki bo sledilo.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani