arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Jahalni center Starošinci (Starošinci, 07.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek sprejel evropskega varuha človekovih pravic

Ljubljana, 01/27/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel evropskega varuha človekovih pravic gospoda P. Nikoforosa Diamandourosa, ki se na obisku v Sloveniji mudi v okviru turneje po prihodnjih državah članicah Evropske unije. Uvodoma je dejal, da pri svojem delu tesno sodeluje z nacionalnimi varuhi človekovih pravic, s katerimi se redno srečuje na dvoletnih srečanjih. Gospod Diamandouros je nato poudaril, da ob svojih obiskih po državah želi javnosti sporočiti, da je evropski ombudsman institucija, na katero se državljani Evropske unije lahko obrnejo po pomoč v primerih slabega upravljanja evropskih institucij. V nadaljevanju je nato izpostavil pomen sprejetja evropske ustavne pogodbe, kjer bo poglavje posvečeno tudi človekovim pravicam.

Klikni za povečavoPredsedniku republike je predstavil tudi predlog, po katerem bi v novi ustavni pogodbi formalizirali dosedanje neformalno sodelovanje evropskega ombudsmana z nacionalnimi ombudsmani. Sogovornika sta se strinjala, da bi ti tak predlog še dodatno okrepil vlogo varuha človekovih pravic in ljudem omogočil, da se poleg drugih uradnih poti zatečejo tudi k varuhu človekovih pravic v primerih upravnih nepravilnosti.

Slovenski predsednik je ob tem izrazil željo, da bi do sprejetja ustavne pogodbe prišlo čimprej in evropskega ombudsmana ob tem seznanil z vsebino nekaterih dvostranskih pogovorov, ki jih je na temo evropske ustave imel na nedavnih forumih v Berlinu in Davosu.

Ob koncu je evropski obmudsman poudaril, da je dejstvo, ko države omogočajo obstoj institucije, ki ščiti državljane ob slabem delu državnih inštitucij, tudi svojevrsten znak modernih demokracij. Slovenskemu predsedniku je nato predal informativno publikacijo z naslovom European Union Ombudsman Newsletter ter letno varuhovo poročilo, ki bo za leto 2003 izšlo tudi v slovenskem jeziku.

Predsednik dr. Drnovšek se je prijazno zahvalil ter evropskemu varuhu človekovih pravic zaželel uspešno delo tudi v prihodnje.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani