arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S starima avtomobiloma (Piran, 24.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek sprejel romunskega predsednika Iliescuja

Brdo pri Kranju, 07/06/2004  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel romunskega predsednika Iona Iliescuja, ki se na njegovo povabilo mudi na dvodnevnem obisku v Sloveniji. Sogovornika sta poudarila, da med državama poteka intenziven politični dialog in ocenila medsebojne odnose kot prijateljske, kar pomeni dobro osnovo za sodelovanje tudi v prihodnje. Ugotovila sta, da obstaja še veliko možnosti za razvoj sodelovanja na gospodarskem področju. Predsednik Iliescu je predsedniku dr. Drnovšku izrazil čestitke za doseženo stopnjo gospodarskega razvoja in članstvo v Evropski uniji in zvezi Nato. Poudaril je prizadevanje Romunije pri vključevanju v Evropsko unijo in izrazil upanje, da bo zaključila pogajanja v letošnjem letu, pri čemer pričakuje nadaljnjo podporo Slovenije. Predsednik dr. Drnovšek in predsednik Iliescu sta v luči priprav na predsedovanje Slovenije Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi precej pozornosti namenila tudi izmenjavi stališč glede problemov v regiji, s katerimi se je Romunija srečevala v času svojega predsedovanja v tej organizaciji.

Klikni za povečavoOb koncu srečanja je bil podpisan Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Romunije o sodelovanju med državama na področju zdravstva in medicine.

Predsednik dr. Drnovšek je po končanih pogovorih v izjavi za javnost povedal (nelektoriran zapis):
"Zelo sem vesel, da nas je danes obiskal predsednik Romunije gospod Iliescu z delegacijo. Ta obisk je ponovna potrditev odličnih odnosov med Romunijo in Slovenijo. Dobro se še spominjam obiska gospoda predsednika v Sloveniji pred desetimi leti. Že takrat smo ugotavljali, da imata obe državi veliko skupnih interesov in ciljev. Prizadevali smo si čimprej priti do članstva v Evropski uniji in zvezi Nato, izvajali smo podobne reforme in danes lahko ugotovimo, da smo velik del naših ciljev dosegli, da smo medsebojne odnose ves čas negovali in razvijali. Pomembni so tudi gospodarski odnosi, ki jih še razvijamo, zato je zelo koristno, da je z gospodom predsednikom tu tudi romunska gospodarska delegacija in da se bo srečal z našimi gospodarstveniki. Pričakujemo, da bo še več gospodarske menjave in medsebojnih naložb, naložb, kakršna je naložba Leka v Romuniji pred kratkim. Pričakujemo, da bo tudi bližnje članstvo Romunije v Evropski uniji tovrstno sodelovanje in odnose še okrepilo.

Klikni za povečavoDanes smo veliko govorili tudi o zunanji politiki, predvsem o predsedovanju Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi. Slovenija se intenzivno pripravlja na to, da bo naslednje leto predsedovala tej organizaciji. Romunija že ima za sabo to predsedovanje in tudi precej izkušenj v regiji, kjer je največ problemov, s katerimi se OVSE ukvarja, zato je današnje srečanje tudi dobra priložnost za izmenjavo tovrstnih izkušenj in pogledov. Predsedniku Romunije in delegaciji želim čim bolj prijetno bivanje v Sloveniji."

Na vprašanje romunskega novinarja o vlogi Slovenije pri vključevanju Romunije v Evropsko unijo je predsednik odgovoril:

Klikni za povečavo"Slovenija je vsa leta tesno sodelovala z Romunijo tudi v pristopnem procesu. Naši pogajalci so sodelovali pri tem, v naših političnih kontaktih je bila to vedno skupna tema. In če kdo, potem lahko Slovenija, ki je sama prešla pot tranzicije, pot kandidature za članstvo v Evropski uniji, lahko razume drugo državo, ki je na enaki poti z enakimi cilji in željami. Zato Slovenija zelo podpira Romunijo, da čimprej konča pogajanja in postane članica Evropske unije skupaj z Bolgarijo leta 2007, tako kot je bilo predvideno."

Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani